آن است که به دستوری بیرون آید و میزبان باید که تا به سرای با وی بیرون آید که رسول (ص) چنین فرموده است و باید که میزبان سخن خوش گوید و گشاده روی بود و میزبان نیز اگر تقصیری بیند درگذارد و فرو پوشد به نیکوخویی که حسن خلق از بسیاری قربات فاضلتر است. در حکایت است که استاد جنید رحمه الله را کودکی بخواند به دعوت که پدرش کرده بود. چون به در سرای رسیدند، پدرش وی را درنگذاشت، وی بازگشت. دیگر باره کودک وی را بخواند، بازآمد، پدر اندر نگذاشت. همچنین تا چهار بار می آمد تا دل کودک خوش می شود و باز می گشت تا دل پدرش خوش می شود و وی از در میان فارغ و اندر آن هر ردی و قبولی وی را عبرتی بود که وی آن را از جای دیگر می دید.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن درباره آداب مهمانی و میزبانی است. میگوید که میزبان باید با خوشحالی و روی گشاده از مهمان پذیرایی کند و اگر خطایی از مهمان مشاهده کرد، باید آن را نادیده بگیرد و با نیکوکویی برخورد کند. حسن خلق از کارهای خوب به حساب میآید. در یک حکایت، استاد جنید برای دعوت کودک بازگشتهایی میکند تا دل او شاد شود و این نشان میدهد که توجه به احساسات دیگران و صبوری در روابط اجتماعی اهمیت زیادی دارد.
هوش مصنوعی: میزبان باید فردی را با خوشرویی و احترام استقبال کند و تا در کنار او به خانه بیاید. پیامبر (ص) نیز به این موضوع اشاره کردهاند. میزبان باید سخنان دلنشینی را بر زبان بیاورد و در برابر اشتباهات دیگران با بزرگواری عمل کند، زیرا حسن خلق از اعمال نیکو بهتر و ارزشمندتر است. داستانی وجود دارد از استاد جنید که بچهای را به دعوت پدرش به خانه میخواند. وقتی به در خانه میرسید، پدرش اجازه ورود نمیدهد و بچه دوباره برمیگردد. این اتفاق تا چهار بار تکرار میشود تا دل بچه خوشحال شود و پدرش هم راضی گردد. در این میان، هر بار که بچه برمیگردد، پدرش از موقعیتهای مختلف درسهایی میآموزد که از آنها عبرت میگیرد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.