بدان که در روزی پنج ورد است:
ورد اول از صبح است تا برآمدن آفتاب و این وقتی شریف است که حق تعالی بدین سوگند یاد کرده است، «و الصبح اذا تنفس» و گفت، «قل اعوذ برب الفلق»، و گفت، «فالق الاصباح»،همه در این آمده است باید که در این وقت همه انفاس خود را مراقب بود. چون از خواب بیدار شود، باید که بگوید، «الحمدلله الذی احیانا بعد ما اماتنا و الیه النشور» و جامه درپوشد و به ذکر و دعا مشغول بود و در پوشیدن جامه نیت ستر عورت و امتثال فرمان و از قصد ریا و رعونت حذر کند. پس به طهارت جای شود و پای چپ پیش نهد، پس وضو کند و مسواک چنان که گفته ایم با جمله اذکار و دعوات به جای آرد. پس سنت صبح در خان بکند، آنگاه به مسجد رود که رسول (ص)چنین کردی و دعایی که ابن عباس روایت کرد است پس از سنت، چنان که در کتاب بدایه الهدایه و احیا آوردیم یاد گیرد و بگوید. پس به مسجد رود آهسته و پای راست در نهد و دعای دخول مسجد بگوید و قصد صف اول کند و سنت صبح بگزارد و اگر در خانه گزارده است تحیف مسجد کند و منتظر جماعت نشیند و به تسبیح و استغفار مشغول شود و چون فریضه بگزارد بنشیند تا آفتاب برآید که رسول (ص) می گوید، «نشستن در مسجد تا آفتاب برآید دوست تر دارم از آن که چهار بنده آزاد کنم.»
و تا آفتاب برآید، باید که به چهار نوع ذکر مشغول باشد. دعا و تسبیح و قرآن خواندن و تفکر. چون سلام نماز بدهد ابتدا به دعا کند و گوید، «اللهم صل علی محمد اللهم انت السلام و منک السلام و الیک یعود السلام، جینا ربنا بالسلام و ادخلنا دارالسلام، تبارکت ربنا یا ذالجلال و الاکرام»، آنگاه دعاهای ماثوره در این وقت خواندن گیرد و از کتاب دعوات یاد گیرد.
چون از دعا فارغ شود به تسبیح و تهلیل مشغول شود و هریک صد بار یا هفتاد بار یا ده بار بگوید و چون ده ذکر، هر یکی را ده بار بگوید، جمله صد بار باشد و کمتر از این نباید و این ده ذکر که در فضل وی اخبار بسیار آمده است و نقل نکردیم تا دراز نشود، یکی لااله الاالله وحده لاشریک له، له الملک و الحمد یحیی و یمیت، و هو حی لا یموت، بیده الخیر و هو علی کل شی قدیر دوم، «لااله الاالله الملک الحق المبین سوم، «سبحان الله و الحمدلله و لااله الاالله و الله اکبر، لاحول ولا قوه الابالله العلی العظیم»، و چهارم، «سبحان الله و بحمده، سبحان الله العظیم و بحمده، استغفرالله» پنجم، «سبوح قدوس رب الملائکه و الروح» ششم، «استغفرالله الذی لا اله الا هو الحی القیوم و اساله التوبه» هفتم «یا حی یا قیوم، برحمتک استغیث، لا تکلنی الی نفسی طرقه عین، واصلح لی شانی کله» هشتم، «اللهم لا مانع لما اعطیت و لا معطی لما منعت، و لا ینفع ذالجد منک الجد» نهم، «اللهم صل علی محمد و علی ال محمد» دهم، «بسم الله الذی لا یضر مع اسمه شیء فی الارض و لا فی السماء و هو السمیع العلیم» این ده کلمه هریک ده بار یا چندان که تواند بگوید که هر یکی را فضلی دیگر است و در هر یکی لذتی و انسی دیگر باشد.
و پس از این به قرآن خواندن مشغول شود و اگر از بر یاد ندارد قوارع قرآن برخواند، چون آیت الکرسی و امن الرسول شهد الله و قل اللهم مالک الملک و اول سوره الحدید و آخر الحشر. و اگر چیزی جامع خواهد مسبعات عشر خواند که قرآن و ذکر و دعاست که خضر (ع) ابراهیم تیمی را بیاموخته است در مکاشفاتی که او را بوده است آن را می خواند که در وی فضل بسیار است. و آن ده چیز است. هریکی هفت بار، الحمدلله و معوذتین و اخلاص و قل یا ایها الکافرون و آیه الکرسی این شش از قرآن است و چهار ذکر است، «سبحان الله و الحمدلله و لااله الاالله والله اکبر» و دیگر «اللهم صل علی محمد و ال محمد» دیگر، «اللهم اغفر للمومنین و المومنات» و دیگر «اللهم اغفرلی و لوالدی و ارحمها و افعل بی و بهم عاجلا و آجلا ما انت له اهل و لا تفعل بنا ما نحن له اهل، انک غفور رحیم» و اندر فصل این حکایت دراز است و در کتاب احیا و چون از این فارغ شود به تفکر مشغول شود و مجال تفکر بسیار است و در آخر کتاب گفته آید.
اما آنچه مهم است در هر روز، آن است که در مرگ و نزدیکی اجل تفکر کند و با خود گوید که ممکن است که از اجل یک روز بیش نمانده است که فایده این فکرت عظیم است که این خلق که روی به دنیا آورده اند از درازی امل است و اگر به یقین دانندی که تا یک ماه یا یک سال بخواهند مرد، از هرچه بدان مشغولند دور باشندی و باشد که تا یک روز بخواهند، مرد و ایشان به تدبیر کاری مشغولند که تا ده سال به کار خواهد آمد و برای این گفت حق تعالی، «اولم ینظروا فی ملکوت السموات و الارض و ما خلق الله من شیء و ان عسی ان یکون قداقترب اجلهم... الآیه» و چون دل صافی کند و این تامل کند رغبت ساختن زاد آخرت در دل حرکت کند و باید که تفکر کند تا در این روز چند خیر میسر تواند بود وی را و از هرچه معصیت است حذر می باید کرد. و در گذشته چه تقصیر کرده است که می تدارک باید کرد. و این همه را به تدبر و تفکر حاجت بود، پس اگر کسی را راه گشاده بود تا در ملکوت آسمان و زمین نگرد و در عجایب صنع نگرد، بلکه در جمال و جلال حضرت الهیت نگرد، این تفکر از همه عبادات و از همه تفکرها فاضلتر که تعظیم حق تعالی بدین بر دل غالب شود تا تعظیم غالب نشود محبت غالب نشود و کمال سعادت در کمال محبت است، لیکن این هر کسی را میسر نباشد.
لیکن در بدل این باید که در نعمتهای حق تعالی که بر وی است تفکر کند و در محنت ها که در عالم است از بیماری و درویشی و انواع عقوبات که ورا از آن خلاص داده اند تا بداند که شکر بر وی واجب است و شکر بدان بود که فرمانها به جای آرد و از معصیتها دور باشد و در جمله ساعتی در آنها تفکر کند که پس از برآمدن صبح جز فریضه و سنت نماز دیگر نشاید تا آفتاب برآید بدل آن ذکر و تفکر است.
اما ورد دوم: از آفتاب برآمدن تا چاشتگاه. باید که اگر تواند در مسجد صبر کند تا آفتاب یک نیزه بالا برآید و به تسبیح مشغول باشد تا وقت گراهیت نماز بگذرد. آنگاه دو رکعت نماز کند و چون چاشتگاه فراخ شود که چهار یکی از روز بگذرد، نماز چاشت آنگاه فاضلتر. چهار رکعت نماز کند یا شش یا هشت که این همه نقل کرده اند. چون آفتاب ارتفاع گرفت و آن دو رکعت نماز گزارد، به خیراتی که تعلق به خلق دارد مشغول شود، چون عبادت و تشییع جنازه و قضای حاجت مسلمانان یا حضور در مجلس علم.
اما ورد سوم: از چاشتگاه تا نماز پیشین. این وردها مختلف بود و در حق مردمان و از چهار حال خالی نباشد.
حالت اول آن که قادر باشد بر تحصیل علم و عبادت از این فاضلتر نباشد، بلکه کسی که بر این قادر باشد، چون از فریضه بامداد پرداخت، اولیتر آن بود که به تعلم مشغول شود، لیکن علمی خواند که نافع بود در آخرت و آن علمی بود که رغبت دنیا را ضعیف گرداند و رغبت آخرت زیاد کند و عیوب و آفتاب اعمال را کشف کند و به اخلاص دعوت کند. اما علم جدل و خلاف و قصص و تذکیر که به صنعت و سجع باز نهاده باشد، این همه حرص دنیا را زیادت کند و در دل تخم حسد و مباهات پیدا کند و این علم نافع در کتاب احیا و در کتاب جواهر القرآن و در این کتاب مجموع است. این حاصل باید کردن پیش از علمهای دیگر.
حالت دوم آن که قدرت این ندارد، ولیکن به ذکر و تسبیح و عبادت مشغول تواند بود که این درجه عابدان است و مقام بزرگ است، خاصه که به ذکری مشغول تواند بود که غالب باشد بر دل و متمکن و ملازم بود دل را.
حالت سیم آن که به چیزی مشغول شود که در آن راحت خلق بود، چون خدمت صوفیان و فقها و درویشان و این از نوافل عبادات فاضلتر که این هم عبادت است و هم راحت مسلمانان و هم معاونت ایشان بود بر عبادت و برکات و دعای ایشان اثری عظیم کند.
حالت چهارم آن بود که بر این نیز قادر نباشد تا به کسب مشغول باشد برای خویش و عیال. چون امانت نگاه دارد و خلق از دست و زبان وی سلامت یابد و حرص دنیا وی را در طلب زیادتی نیفکند و به قدر کفایت قناعت کند، وی نیز از جمله عابدان بود و در درجه اصحاب الیمین بود و اگرچه از سابقان و مقربان نباشد.
و درجه سلامت را ملازم بودن، اقل درجات است، اما آن که روزگار نه در این چهار قسم یکی بگذارد، از جمله هالکان و اتباع شیطان است.
اما ورد چهارم: از وقت زوال تا نماز دیگر بود، باید که پیش از زوال قیلوله کند که قیلوله هر نماز شب را همچون سحور بود روزه را، اما چون قیام شب نباشد قیلوله کراهیت باشد که بسیار خفتن مکروه است. و چون بیدار شود باید که پیش از وقت طهارت کند و جهد آن کند که پیش از بانگ نماز در مسجد شود و تحیت مسجد بگزارد و جواب موذن بازدهد، و چهار رکعت کند پیش از فرض که رسول (ص) این چهار رکعت دراز بکردی و گفتی در این وقت درهای آسمان بگشایند.
و در خبر است که هرکه این چهار رکعت بکند، هفتاد هزار فرشته با وی نماز کنند و تا شب وی را آمرزش خواهند، پس با امام فریضه بگزارد و دو رکعت سنت بکند و تا نماز دیگر جز به علم یا معاونت مسلمانی یا ذکر و قرائت قرآن یا کسبی حلال به قدر حاجت مشغول نباشد.
اما ورد پنجم: از نماز دیگر تا فرو شدن آفتاب بود. باید که پیش از نماز دیگر به مسجد آید و چهار رکعت نماز کند که رسول (ص) گفته است، «خدای رحمت کند بر کسی که پیش از فریضه عصر چهار رکعت نماز کند» و چون فارغ شود، جز بدانچه گفتیم مشغول نشود که فضل این وقت چون فضل بامداد است، چنان که گفت، «و سبح بحمد ربک قبل طلوع الشمس و قبل الغروب» و در این وقت باید که «و الشمس و ضحی ها» و «واللیل اذا یغشی» و «المعوذتین» برخواند و باید که چون آفتاب فرو شود وی در استغفار بود.
و در جمله باید که اوقات موزع باشد که برکت عمر بدین پدید آید و کسی که اوقات وی فرو گذاشته بود تا در هر وقتی چه اتفاق افتد، عمر وی ضایع شود. اما اوراد شب سه است:
ورد اول از نماز شام بود تا نماز خفتن و احیا کردن را در میان این دو نماز فضیلت بزرگ است. و در خبر است که، «تتجافی جنوبهم عن المضاجع» در این آمده است. باید که به نماز مشغول شود تا فریضه نماز خفتن بگزارد و بزرگان این فاضلتر از آن داشته اند که روز روزه دارد تا در این وقت به نان خوردن مشغول شود. و چون از وتر فارغ شد، باید که به حدیث و لهو مشغول نشود که خاتمت شغل این باشد.
اما ورد دوم خواب بود. هرچند که خواب از جمله عبادات نیست، لیکن چون آراسته بود به آداب و سنن، از جمله عبادات بود. و سنت آن است که روی به قبله بخسبد. و بر دست راست خسبد. به اول، چنان که مرده را در لحد خوابانند. و بدان که خواب برادر مرگ است و بیداری چون حشر است. و باشد که آن روح که در خواب قبض کردند بازندهند، باید که ساخته باشد کار آخرت را و باید که بر طهارت خسبد و توبه کند و عزم کند که بیش بر سر معصیت نرود. اگر بیدار شود و وصیت نامه نبشته دارد، در زیر بالین نهاده و به تکلف خویشتن در خواب نکند و جامه نرم در بر نپوشد تا خواب غالب نشود که خواب تعطیل عمر است و باید که در شب و روز هشت ساعت بیش نخسبد که این سه یک بیست و چهار ساعت باشد که چون چنین کند اگر شصت سال عمر دارد بیست سال ضایع شود در خواب، بیش از این نباید که ضایع شود.
و باید که آب و مسواک به دست خویش نهاده باشد تا در شب برای نماز برخیزد یا بامداد پگاه برخیزد. و باید که عزم کند بر قیام شب یا به پگاه خواستن که چون این عزم کند ثواب حاصل آید، اگرچه خواب غلبه کند. و چون پهلو بر زمین نهد گوید، «رب باسمک وضعت جنبی و باسمک ارفعه» چنان که در دعوات گفته ایم و آیه الکرسی و آمن الرسول و معوذتین و سوره تبارک برخواند، چنان که در خواب شود در میان ذکر و بر طهارت باشد. و کسی که چنین کند روح وی را به عرش برند و در جمله مصلیان نویسند وی را تا بیدار شود.
اما ورد سوم تهجد است و آن نماز شب بود پس از بیداری در نیم شب که دو رکعت در نیمه بازپسین شب فاضلتر از بسیاری نماز در وقت دیگر. که در آن وقت دل صافی بود و مشغله دنیا نبود و درهای رحمت از آسمان گشاده بود و اخبار در فضل قیام شب بسیار است و در کتاب احیا آورده ایم.
و در جمله باید که اوقات شب و روز هریکی را کاری معلوم بود و هیچ ضایع گذاشته نبود. و چون یک شبانه روز چنین کرد هر روزی از بعد آن چنین کند تا به آخر عمر. اگر بر وی دشوار بود امل دراز در پیش نگیرد و با خود گوید، «امروز این بکنم باشد که امشب بمیرم، و امشب بکنم باشد که فردا را مرده باشم» و هر روزی هم چنین و چون رنجور شود از مواظبت، بداند که وی در سفر است و وطن وی آخرت است و در سفر رنج غربت باشد، لیکن تسلی بدان باشد که زود بگذرد و در وطن بیاساید. و مقدار عمر پدید است که چند است به اضافت با عمر جاودان که در آخر خواهد بود. اگر کسی یک سال رنج کشد برای راحت ده سال عجب نباشد، پس چه عجب اگر صد سال رنج برد برای راحت صدهزار سال، بلکه برای راحت جاودانه.
تمام شد رکن اول از کتاب کیمیای سعادت و بعد از این رکن دوم بباید و آن رکن معاملات است.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن درباره روزی پنج ورد و آداب و ذکرهای مربوط به هر بخش از روز است.
1. **ورد اول**: از صبح تا برآمدن آفتاب، زمانی شریف است. مسلمان باید پس از بیداری دعا کند، وضو بگیرد، و نماز سنت صبح را به جا آورد. بعد از نماز، او باید به ذکر، تسبیح و قرآن خواندن مشغول شود.
2. **ورد دوم**: از برآمدن آفتاب تا چاشتگاه. در این زمان، فرد باید در مسجد بماند، به تسبیح و دو رکعت نماز چاشت بپردازد و از کارهای خیر دیگر مشغول شود.
3. **ورد سوم**: از چاشتگاه تا نماز پیشین. این زمان برای علمآموزی، عبادت، یا خدمت به خلق اختصاص دارد.
4. **ورد چهارم**: از وقت زوال تا نماز دیگر. در این زمان پیش از زوال باید قیلوله کرد و سپس نمازهای مستحب را خواند.
5. **ورد پنجم**: از نماز دیگر تا غروب آفتاب. در این زمان، چهار رکعت نماز مستحب باید خوانده شود و پس از آن به ذکر و استغفار پرداخته شود.
**اوراد شب** نیز شامل نماز شام، خواب به آداب خوب، و تهجد (نماز شب) است. خواب باید با آداب صورت گیرد و به عبادات پرداخته شود.
نکته کلی این است که در هر ساعت از روز و شب فعالیتهای مشخصی وجود دارد که باعث تقرب به خدا و استفاده بهینه از زمان میشود.
هوش مصنوعی: بدان که در هر روز، پنج دعا وجود دارد که باید انجام شوند.
هوش مصنوعی: صبح نخستین ساعت روز است تا زمانی که آفتاب طلوع کند و این زمان ارزشمندی است که خداوند در آن سوگند یاد کرده است. در این هنگام، انسان باید توجه ویژهای به زندگی و نفس خود داشته باشد. وقتی از خواب بیدار میشود، باید شکرگزاری کند و از خداوند بخواهد که او را زنده کرده است. سپس باید لباس بپوشد و به یاد خدا و دعا مشغول شود، با نیت خوب و دوری از ریا و خودنمایی. بعد از آن، باید به پاکی بپردازد و با پای چپ وضو بگیرد، همچنین مسواک بزند و اذکار و دعاها را با آن انجام دهد. پس از آن، سنتهای صبح را در خانه انجام دهد و سپس به مسجد برود، همانطور که پیامبر (ص) عمل کرده است. همچنین دعاهایی که ابن عباس روایت کرده را یاد بگیرد و بگوید. باید به آرامی و با پای راست وارد مسجد شود، و هدفش این باشد که در صف اول نماز بایستد و سنت صبح را به جا آورد. اگر در خانه نماز بخواند، باید به مسجد برود و منتظر جماعت بماند و به تسبیح و استغفار مشغول شود. زمان نماز فریضه را نشسته انتظار بکشید تا آفتاب طلوع کند، زیرا پیامبر (ص) فرمودهاند که انتظار در مسجد تا برآمدن آفتاب از آزاد کردن چهار بنده محبوبتر است.
هوش مصنوعی: تا زمانی که آفتاب طلوع کند، انسان باید به چهار نوع ذکر مشغول شود: دعا، تسبیح، خواندن قرآن و تفکر. بعد از اتمام نماز، ابتدا باید دعا کند و بگوید: «خدایا بر محمد درود بفرست، خدایا تو خود سلامتی و از تو سلامتی است و سلام به تو بازمیگردد. ما به سوی تو با سلام آمدهایم و ما را در سرای سلام وارد کن. مبارک است پروردگار ما ای صاحب جلال و احترام.» سپس میتواند دعاهای مستحب در این زمان را بخواند و از کتابهای دعا بهره بگیرد.
هوش مصنوعی: وقتی دعا به پایان رسید، باید به تسبیح و تهلیل پرداخته و هر یک از این عبارات را به تعداد صد بار، یا هفتاد بار یا ده بار تکرار کند. هر کدام از این عبارات اگر ده بار گفته شود، در مجموع به صد بار میرسد و کمتر از این نیز توصیه نمیشود. این عبارات که در احادیث مختلف بر فضیلت آنها تأکید شده، شامل جملههایی مانند «لا اله الا الله وحده لا شریک له...» و «سبحان الله و الحمدلله و لا اله الا الله و الله اکبر» و دیگر اذکار است. همچنین توصیه شده است که هر یک از این جملات به تعداد ده بار یا بیشتر تکرار شود، زیرا هر یک از آنها فضایل و لذتهای خاص خود را دارد.
هوش مصنوعی: پس از آنکه به خواندن قرآن پرداخت، اگر آیات را از حفظ ندارد، میتواند برخی آیات مهم مانند آیتالکرسی، آیه «امن الرسول شهد الله» و همچنین برخی سورهها را بخواند. اگر به دعا و ذکر جامع پرداخته و خواستار برکت باشد، باید دعای مخصوصی به نام مسبعات عشر را بخواند که شامل قرآن و ذکر و دعاست و به خضر (ع) آموزش داده شده است. این دعای خاص شامل ده ذکر است که هرکدام باید هفت بار خوانده شود. شش تا از این عبارات از قرآن و چهار تا از اذکار هستند. از جمله این اذکار عبارتند از «سبحان الله»، «الحمدلله»، «لا اله الا الله»، «الله اکبر» و همچنین دعای «اللهم صل علی محمد و ال محمد» و «اللهم اغفر للمومنین و المومنات». همچنین دعایی دیگر وجود دارد که در آن از خداوند خواسته میشود تا برای خود و والدین رحمت و مغفرت دهد. پس از اتمام این مراحل، فرد باید به تفکر درباره آنچه خوانده و یاد گرفته بپردازد که در کتاب احیا به تفصیل توضیح داده شده است و در پایان نیز نکاتی در مورد تفکر ذکر خواهد شد.
هوش مصنوعی: آنچه در هر روز باید مورد توجه قرار گیرد، تفکر در مورد مرگ و نزدیک بودن زمان پایان زندگی است. باید با خود گفت که ممکن است تنها یک روز به پایان عمر باقی مانده باشد. فایده این تفکر عظیم این است که مردم به خاطر امید به زندگی طولانی، به دنیا مشغول میشوند. اگر واقعاً بدانند که تنها یک ماه یا یک سال برای زندگی باقی مانده، از تمام مشغلهها دور میشوند و تنها به کارهایی میپردازند که در مدت ده سال اهمیت دارد. به همین خاطر خداوند در قرآن میفرماید که آیا در آفرینش آسمانها و زمین و آنچه خداوند خلق کرده، تفکر نمیکنند و آیا ممکن است که اجلشان نزدیک شده باشد؟ وقتی انسان دلش را صاف کند و به این امور بیاندیشد، میل به تهیه زاد و توشه آخرت در دلش بوجود میآید و باید بیندیشد که در این روز چه کارهای خیری میتواند انجام دهد و از هر معصیتی پرهیز کند. همچنین باید به گذشته نگاه کند و ضعفهای خود را جبران کند. این همه نیاز به تدبر و تفکر دارد. اگر کسی راهی برای بررسی آسمان و زمین و شگفتیهای آفرینش بیابد و در جمال و جلال الهی تفکر کند، این تفکر از همه عبادات و مهمتر از تمامی اندیشههاست. تا زمانی که عظمت خدا در دل انسان غالب نشود، محبت خدا هم در دل جای نمیگیرد و کمال سعادت در محبت کامل است، اما این امر برای هر کسی ممکن نیست.
هوش مصنوعی: اما در عوض، او باید درباره نعمتهای خداوند که بر او نازل شده است، تأمل کند و به مشکلاتی که در دنیا وجود دارد، مانند بیماری، فقر و انواع عذابها فکر کند که او را از اینها رهایی دادهاند. این تفکرات به او کمک میکند تا بداند که شکرگزاری بر او واجب است و شکرگزاری به این معناست که باید دستورات الهی را به جا آورد و از گناهان دوری کند. همچنین، او باید هر روز حداقل ساعتی به این مسائل بیندیشد و بعد از طلوع آفتاب، جز انجام واجبات و نمازهای سنتی، کار دیگری انجام ندهد و به جای آن به ذکر و تفکر بپردازد.
هوش مصنوعی: از لحظهای که خورشید طلوع میکند تا نیمروز، بهتر است که اگر امکان دارد در مسجد بماند و تا زمانی که خورشید به اندازه یک نیزه بالا بیاید، مشغول ذکر و تسبیح باشد تا وقت نماز گرانگرا سپری شود. سپس دو رکعت نماز بخواند و وقتی که میان روز فرا میرسد، که چهارم از روز گذشته است، نماز چاشت را به جا آورد. میتواند چهار، شش یا هشت رکعت نماز بخواند که همگی اینها نقل شده است. زمانی که خورشید در آسمان بالا میرود و آن دو رکعت نماز را خواند، به انجام کارهای خیری که مرتبط با مردم است بپردازد، مانند عبادت، تشییع جنازه، رفع نیاز مسلمانان یا شرکت در مجالس علمی.
هوش مصنوعی: ورد سوم در زمان چاشت تا قبل از نماز ظهر اجرا میشود. این دعاها متفاوت هستند و شامل حال چهار گروه از مردم میشوند.
هوش مصنوعی: دو حالت برای یادگیری علم وجود دارد. اولین حالت آن است که کسی نتواند از نظر کسب علم و عبادت به درجههای بالاتری دست پیدا کند. در این حالت، اگر کسی بتواند بر این امور مسلط شود، بهتر است که بعد از انجام فریضه صبح، به یادگیری بپردازد. اما باید علمی را انتخاب کند که در آخرت سودمند باشد؛ علمی که تمایلات دنیا را کاهش دهد و علاقه به آخرت را افزایش ببخشد، همچنین عیوب و آسیبهای اعمال را مشخص کند و به خالص بودن نیت دعوت کند. برعکس، علمی که به جدل و اختلافات بپردازد و داستانها و مواعظ را به شکلهای فنی و زیبا بیان کند، تنها باعث افزایش حرص به دنیا میشود و در دل انسان حسد و خودخواهی ایجاد میکند. علم مفید باید از کتابهای معتبر مانند "احیا" و "جواهر القرآن" گرفته شود و این نوع علم باید در اولویت قرار گیرد.
هوش مصنوعی: حالت دوم این است که ممکن است فرد از قدرت لازم برخوردار نباشد، اما میتواند به ذکر، تسبیح و عبادت مشغول شود. این نوع عبادت جایگاه ویژهای دارد و مخصوصاً زمانی ارزشمندتر است که ذکر و عبادت به گونهای باشد که بر دل تسلط پیدا کند و دل را تحت کنترل خود ارتقا دهد.
هوش مصنوعی: باید به کاری مشغول شد که در آن راحتی و آسایش مردم وجود داشته باشد، مانند خدمت کردن به صوفیان، فقها و درویشان. این نوع تلاش، از نفلهای نماز و عبادات بهتر و بالاتر است، زیرا هم خود عبادت به شمار میآید و هم به راحتی مسلمانان کمک میکند. علاوه بر این، از طریق چنین فعالیتهایی، میتوان اثرات بسیار مثبت و مهمی بر عبادت و دعاهای آنان گذاشت.
هوش مصنوعی: حالت چهارم این است که فرد نتواند برای خود و خانوادهاش کار کند. او امانتدار است و دیگران از دست و زبانش آسیب نمیبینند. همچنین، دنیا را در طلب زیادتی رها کرده و به اندازه کافی قانع است. چنین فردی نیز از عابدان به شمار میرود و در درجه افرادی است که در مسیر درست قرار دارند، هرچند که ممکن است از کسانی که از نظر نزدیکی به خداوند در درجات بالاتری هستند، نباشد.
هوش مصنوعی: درجه سلامت پایینترین حالت است که با ملازمت و پیوستگی همراه است، اما اگر کسی نتواند در این چهار نوع شرایط به خوبی عمل کند، جزو افراد نابودشده و پیروان شیطان به شمار میآید.
هوش مصنوعی: از زمان زوال خورشید تا برپایی نماز بعدی، لازم است که انسان قبل از زوال کمی استراحت کند. این استراحت مشابه سحری در روزه شب است. اما اگر در این زمان وقفهای برای عبادت شب نباشد، استراحت مورد dislike است زیرا خواب زیاد ناپسند است. وقتی بیدار شد، باید پیش از وقت وضو بگیرد و سعی کند که قبل از اذان در مسجد حاضر شود، همچنین نماز تحیت مسجد را بخواند و به اذان موذن پاسخ دهد. پس از آن، چهار رکعت نماز مستحب قبل از نماز واجب بخواند، زیرا پیامبر (ص) این چهار رکعت را دراز کرده و بیان فرمودند که در این زمان، درهای آسمان باز میشوند.
هوش مصنوعی: اگر کسی چهار رکعت نمازی را به جا آورد، هفتاد هزار فرشته با او نماز میخوانند و تا شب از خداوند برای او طلب آمرزش میکنند. سپس او به نماز جماعت با امام بایستد و دو رکعت سنت بخواند. بعد از آن، باید تا نماز بعدی مشغول کارهایی باشد که شامل علم، کمک به مسلمانان، ذکر خدا، خواندن قرآن یا کسب حلال به اندازه نیازش میشود.
هوش مصنوعی: نماز پنجم از نمازهای روز، بین نماز عصر و غروب آفتاب است. باید قبل از نماز عصر به مسجد برود و چهار رکعت نماز Sunnah انجام دهد، که پیامبر (ص) فرمودهاند: «خدا رحمت کند بر کسی که پیش از فریضه عصر چهار رکعت نماز بخواند». بعد از اتمام این نماز باید به هیچ کار دیگری مشغول نشود، زیرا ارزش این زمان مانند ارزش زمان صبح است. همچنین در این وقت باید سورههای «شمس و ضحی» و «لیل» و دو سوره معوذتین (ناس و فلق) خوانده شوند. وقتی که آفتاب غروب میکند، باید در حال استغفار باشد.
هوش مصنوعی: برای برکت در زندگی، باید زمانها به درستی مدیریت شوند. اگر کسی زمانهای خود را هدر دهد و اجازه دهد که هر چیزی در هر لحظه روی دهد، عمر او به بطالت میگذرد. در شب، زمان خاصی وجود دارد که میتوان از آن بهره برد.
هوش مصنوعی: نماز شام تا نماز خفتن دارای فضیلت بزرگی است و بین این دو نماز، اعمال خاصی باید انجام شود. در احادیث آمده که مؤمنان باید در این زمان به نماز بپردازند و اهمیت نماز خفتن را رعایت کنند. همچنین بزرگان بر این باورند که باید روزهدار باشد تا در این زمان به غذا خوردن نپردازد. پس از انجام نماز وتر، بهتر است که به کارهای بیهوده و غیر مهم مشغول نشود، زیرا این پایان کار اوست.
هوش مصنوعی: خواب به عنوان یک امر مهم در زندگی انسان مطرح است. هرچند که خواب از دسته عبادات به شمار نمیآید، اما اگر با آداب و سنتهای خاص انجام شود، میتواند ارزشمند باشد. یکی از سنتها این است که در خواب به سمت قبله دراز کشیده و بر روی دست راست بخوابیم، به گونهای که مانند مردهای در قبر باشیم. خواب را میتوان برادر مرگ دانست، همچنان که بیداری شبیه به روز قیامت است. در حالت خواب ممکن است روح از بدن خارج شود و اگر فرد به درستی برای آخرت خود آماده نباشد، ممکن است در بازگشت روح به بدن دچار مشکل شود. خوابیدن باید تحت شرایطی انجام شود، مثل این که فرد باید بر طهارت باشد و نیت عزم و توبهای واقعی کند تا بیشتر به گناه نیفتد. همچنین اگر کسی بیدار شود و وصیتی در دست داشته باشد، باید آن را در زیر بالین خود نگه دارد و از خوابیدن بدون توجه خودداری کند. پوشیدن لباس نرم نیز پیشنهاد نمیشود تا خواب غلبه نکند، زیرا خواب میتواند سبب ضایع شدن عمر انسان باشد. بهتر است در شب و روز بیش از هشت ساعت نخوابد تا عمرش به هدر نرود و اگر کسی شصت سال عمر کند، نباید بیش از بیست سال از آن را صرف خواب کند.
هوش مصنوعی: باید که قبل از خواب، آب و مسواک را آماده کند تا بتواند برای نماز در شب یا صبح زود بیدار شود. همچنین باید تصمیم بگیرد که شب را به عبادت و خواندن نماز اختصاص دهد. حتی اگر خواب او را در بر بگیرد، این نیت نیک به او پاداش میدهد. هنگامی که به خواب میرود، باید بگوید: «پروردگارا، به نام تو بر پهلویم میخوابم و به نام تو بیدار میشوم» و همچنین آیه الکرسی、آمن الرسول、معوذتین و سوره تبارک را بخواند. این کار باعث میشود که در خواب در حال ذکر خداوند باشد و پاکی و طهارت را حفظ کند. کسی که این کارها را انجام دهد، روحش به عرش برده میشود و او در زمره نمازگزاران ثبت میشود تا زمانی که بیدار شود.
هوش مصنوعی: سومین نوع عبادت، نماز شب است که در نیمههای شب به جا آورده میشود. این نماز دو رکعت دارد و انجام آن در این زمان از بسیاری از نمازهای دیگر با فضیلتتر است. در این ساعت دل انسان صاف و پاک است و دنیای مادی او را مشغول نکرده، همچنین درهای رحمت خداوند از آسمان باز است. درباره فضیلت قیام در شب، روایات زیادی وجود دارد که در کتاب احیا نیز ذکر شده است.
هوش مصنوعی: در این متن، اشاره میشود که در هر شب و روز، هر فرد باید کاری مشخص و معین انجام دهد و هیچ زمانی را هدر ندهد. اگر کسی به این روش ادامه دهد، باید این عادت را تا پایان عمر خود حفظ کند. اگر انجام این کار برایش دشوار باشد، بهتر است به جای نگرانی درباره آینده، تنها بر روی روز جاری تمرکز کند و با خود بگوید که شاید امروز را زنده نباشد، بنابراین باید امروز را به بهترین نحو بگذراند. اگر کسی از استمرار این عادت خسته شود، باید بداند که زندگی، مانند یک سفر است و سرانجام به خانهای دیگر میرسد که همان آخرت است. در این سفر، ممکن است برخی دشواریها را تجربه کند، اما باید به این نکته دلگرم باشد که این مشکلات زودگذرند و در پایان به آرامش میرسد. همچنین بیان میشود که مقدار عمر مشخص است و اگر کسی برای یک سال مشقت بکشد تا ده سال آسایش داشته باشد، جای تعجب نیست، و لذا اگر کسی برای یک صد سال رنج بَرَد تا برای صد هزار سال یا حتی زندگی جاودانه راحتی بیابد، شگفتانگیز نیست.
هوش مصنوعی: اولین بخش از کتاب کیمیای سعادت به پایان رسید و اکنون نوبت به بخش دوم آن که به مباحث معاملات اختصاص دارد، میرسد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.