بخش ۷۸ - اصل دهم (ترتیب در دعاهاست)
از آنچه درعنوان مسلمانی گفتیم معلوم شد که آدمی را بدین عالم غریب که عالم خاک و آب است به تجارت فرستاده اند، اگرنه حقیقت روح علوی است و از آنجا آمده است و باز آنجا خواهد شد. سرمایه وی در این تجارت عمر وی است و این سرمایه ای است که بر دوام بر نقصان است. اگر فایده و سود هر نفسی از وی نستاند، سرمایه به زیان آید و هلاک شود. و برای این گفت حق تعالی، «والعصر ان الانسان لفی خسر. الاالذین آمنوا... الایه». و مثال وی چون آن مردی است که سرمایه وی یخ زده بود. در میان تابستان می فروخت و منادی می کرد و می گفت، «ای مسلمانان رحمت کنید بر کسی که سرمایه وی می گدازد.»، همچنین سرمایه عمر آدمی بر دوام می گدازد که جمله وی انفاسی معدودی است در علم خدای تعالی، پس کسانی که خطر این کار بدیدند انفاس خود را مراقب بودند که دانستند که هریک نفس گوهری است که به وی سعادت ابد صید توان کرد، بر وی مشفق تر از آن بودند که کسی بر سرمایه زر و سیم باشد و این شفقت بدان بود که اوقات شب و روز را توزیع کردند بر خیرات و هر چیزی را وقتی تعیین کردند و وردهای مختلف بنهادند.
اما اصل ورد از آن نهادند تا هیچ وقت ایشان ضایع نشود که دانستند که به سعادت آخرت کسی رسد که از این عالم بشود و انس و محبت حق تعالی بر وی غالب بود. و انس جز به دوام ذکر نبود و محبت جز به معرفت نبود و معرفت جز به تفکر حاصل نشود. پس مداومت ذکر و فکر تخم سعادت است و ترک دنیا و ترک شهوات و معاصی برای آن می باید تا فراغت ذکر و فکر یابد. و دوام ذکر را دو طریق است. یکی آن که «الله الله» بر دوام می گوید، به دل نه به زبان، بلکه به دل نیز نگوید که گفتن دل هم حدیث نفس بود بلکه همیشه در مشاهده بود، چنان که هیچ غافل نباشد ولیکن این سخت متعذر و دشوار بود و هرکسی طاقت این ندارد که دل خویش یک صفت و یک حالت دارد که از این بیشتر خلق را ملال گیرد. پس بدین سبب اوراد مختلف نهاده اند، بعضی به کالبد چون نماز و بعضی به زبان چون قرآن خواندن و تسبیح و بعضی به دل چون تفکر تا ملال حاصل نیاید، چه در هر وقتی شغلی دیگر باشد و در انتقال از حالتی به حالت دیگر سکونتی بود و دیگر نیز با اوقاتی که به ضرورت به حاجات دنیا صرف باید کرد متمیز شود. و اصل آن است که اگر همه اوقات به کار آخرت صرف نکند، باری بیشتر اوقات صرف کند تا کفه حسنات راجح شود. که اگر یک نیمه اوقات به دنیا و تمتع در مباحات صرف کند و یک نیمه در کار دین، بیم بود که آن دیگر کفه راجح شود که طبع یار باشد در هرچه مقتضای طبع است.
و صرف دل به کار دین برخلاف طبع است و اخلاص در آن دشوار است و بی اخلاص هرچه رود بی فایده بود و بسیار اعمال باید که تا یکی به اخلاص از میان بیرون آید، پس بیشتر اوقات باید که در کار دین باشد و کار دنیا تبع باید که بود. و برای این گفت حق تعالی رسول (ص) را، «دومن اناء اللیل فسبح و اطراف النهار لعلک ترضی». و گفت، «و اذکر اسم ربک بکره و اصیلا. و من اللیل فاسجدله و سبحه لیلا طویلا» و گفت، «کانوا قلیلا من اللیل ما یهجعون»، و در همه اشارت بدان است که بیشتر اوقات می باید که به حق تعالی مشغول بود، پس این جز به قسمت اوقات روز و شب راست نیاید، پس بیان این لابد است.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن درباره مفهوم مسلمانی و اهمیت مدیریت زمان در زندگی انسان است. به نظر نویسنده، انسان به عنوان موجودی از عالم معنوی به دنیا آمده و وقت او مهمترین سرمایهاش به شمار میآید. به همین دلیل، باید با استفاده از این سرمایه عمر، به سوی سعادت ابدی حرکت کند و از لحظات زندگیاش بهرهبرداری مثبت داشته باشد.
نویسنده برای جلوگیری از اتلاف زمان، توصیه میکند که بر اساس ذکر و تفکر، اوقات را تقسیم بندی کنیم و به عبادت و کارهای خوب بپردازیم. همچنین، بر این نکته تأکید میکند که ذکر خدا باید در دل صورت گیرد و اوقات باید به فعالیتهای دنیوی و دینی به طریقی متوازن تقسیم شود.
هدف نهایی، تحقق عشق و محبت به خداوند و رسیدن به سعادت در آخرت است. بنابراین، توجه به زمان و توزیع صحیح آن در مسیر دین داری و دوری از شهوات و معاصی ضروری است.
هوش مصنوعی: آدمی در این دنیا که دنیای مادی است، به نوعی وظیفه تجارت را بر عهده دارد. بر اساس باورهایی که وجود دارد، روح انسان از عالم بالا آمده و در نهایت به آنجا بازمیگردد. این تجارت، مدت عمر فرد را به عنوان سرمایه اصلی میشناسد و این سرمایه، نه تنها دائمی نیست بلکه ممکن است کاهش یابد. اگر کسی از عمر خود بهرهبرداری نکند، سرمایهاش به خطر میافتد و از بین میرود. به همین دلیل، در قرآن گفته شده که انسان در زیان است مگر کسانی که ایمان آوردهاند. در اینجا مثالی زده میشود از مردی که سرمایۀ او (یخ) در تابستان آب میشود و در حالی که در حال فروش است، از مردم درخواست کمک میکند. عمر انسان نیز به همین شکل محدود و فانی است، به طوری که هر لحظه آن به عنوان یک گنج و فرصت برای رسیدن به سعادت ابدی است. بنابراین، انسان باید مراقب نفسی که میکشد باشد و از آن درست بهرهبرداری کند، به گونهای که وقت خود را بین کارهای نیک تقسیم کرده و برنامهریزی دقیقی برای عبادت و خیرات داشته باشد.
هوش مصنوعی: هدف از ذکر خدا این است که انسان هیچگاه از سعادت حقیقی دور نماند، زیرا کسی که بتواند در این دنیا به محبت و دوستی خداوند برسد، در آخرت نیز به سعادت خواهد رسید. این محبت تنها با یادآوری مداوم خدا امکانپذیر است و این یادآوری نیز به معرفت نسبت به خدا نیاز دارد؛ معرفت هم از طریق تفکر به دست میآید. بنابراین، پیوستگی در ذکر و تفکر، کلید دستیابی به سعادت است و باید از دنیا و خواستههای نفسانی و گناهان پرهیز کرد تا بتوانیم به یادآوری و تفکر بپردازیم. برای حفظ یادآوری مداوم، دو راه وجود دارد: یکی این که در دل «الله الله» بگوییم، نه به زبان، بلکه بهتر است که در دل نیز نگوییم و به جای آن در حال مشاهده و آگاهی از خداوند باشید؛ ولی این کار بسیار دشوار است و همه افراد نمیتوانند این حالت را حفظ کنند. به همین دلیل، اعمال مختلفی وضع شده است: برخی از آنها مانند نماز به جسم مربوط است، برخی مانند تلاوت قرآن و ذکر با زبان، و برخی دیگر مانند تفکر با دل. این تنوع باعث میشود تا افراد از ملالت نجات یابند و بتوانند با تغییر حالتها به فعالیتها ادامه دهند. نکته اصلی این است که اگر نتوانیم تمام وقت خود را صرف کارهای آخرت کنیم، باید حداقل بیشتر از نیمی از وقت خود را به آن اختصاص دهیم تا ثوابها بیشتر از گناهان شود، زیرا اگر نیمی از زمان را به دنیا بگذرانیم و نیمه دیگر را به دین، احتمال دارد که کارهای دنیوی بر کارهای آخرت پیشی بگیرند.
هوش مصنوعی: دل سپردن به کارهای دینی برخلاف طبیعت انسانی است و داشتن اخلاص در این امور کار دشواری است. بدون اخلاص، هر اقدامی بیفایده خواهد بود و برای آنکه اخلاص به دست آید، نیاز به انجام بسیاری از اعمال است. بنابراین، فرد باید بیشتر وقتش را به کارهای دینی اختصاص دهد و کارهای دنیوی در درجه دوم اهمیت قرار گیرد. خداوند به پیامبرش فرمود که در بخشی از شب خدا را تسبیح کند و در کنار روز، برای اینکه شاید مورد رضایت قرار گیرد. همچنین تاکید شده که نام خدا را در صبح و عصر یاد کند و در شب، به سجده و تسبیح بپردازد. پیامبران در شبهای کمخوابی بودند و در همه اینها اشاره به این است که باید بیشتر اوقات به یاد خدا مشغول بود. بنابراین، این نکته فقط به زمانهای شب و روز مربوط میشود و لازم است که روشن شود.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.