بدان که دعا کردن به تضرع و زاری از جمله قربات است و رسول (ص) می گوید که دعا مخ عبادت است و این برای آن است که مقصود از عبادت عبودیت است و عبودیت بدان بود که شکستگی خود و عظمت حق تعالی هر دو به هم بیند و داند. و در دعا این هر دو پدید آید و هر چند به تضرع تر باشد اولیتر و باید که هشت آداب نگاه دارد.
اول آن که جهد کند تا در وقت شریف افتد چون عرفه و رمضان و آدینه و وقت سحرگاه و در میان شب.
دوم آن که احوال شریف نگاه دارد، چون وقت مصاف کشیدن غازیان و بازآمدن و وقت نماز فریضه که در خبر است که درهای آسمانی در این وقت نگشایند و همچنین در میان بانگ نماز و اقامت و وقتی که روزه دارد و وقتی که دل رقیق تر باشد که رقت دل دلیل گشادن در رحمت است.
سوم آن که هردو دست بردارد به آخر بر وی فرود آرد که در خبر است که «خدای تعالی کریم تر از آن است که دستی که به وی برداشتند تهی بازگرداند». و رسول علیه الصلوه و السلام گفت، «هرکه دعا کند، از سه چیز خالی نماند. یا گناهی بیامرزد یا در حال خبری به وی رساند و یا در مستقبل خبری به وی رسد».
چهارم آن که دعا با تردد نکند، بلکه دل در آن دارد که لابد اجابت آید که رسول (ص) می گوید، «اعوذاالله و انتم موقنون بالاجابه».
پنجم آن که دعا به زاری و خشوع کند که در خبر است که «از دل غافل هیچ دعا نشوند.»
ششم الحاح کند در دعا و تکرار می کند و می آویزد و نگوید: «اند بار دعا کردم و اجابت نبود» که وقت دعا اجابت و مصلحت آن ایزد تعالی بهتر داند و چون اجابت یابد، سنت آن است که بگوید، «الحمدلله الذی بنعمه تتم الصالحات» و چون اجابت دیرتر بود، گوید «الحمدلله علی کل حال».
هفتم آن که نخست تسبیح کند و صلوات دهد و رسول (ص) پیش از دعا بگفتی، «سبحان ربی العلی الاعلی الوهاب» و گفته است، «هرکه دعا خواهد کرد، نخست باید که بر من صلوات دهد که این دعا را اجابت بود ناچار و خدای تعالی کریم تر از آن است که از دو دعا یکی اجابت کند و یکی منع کند.»
هشتم آن که توبه کند و از مظالم بیرون آید و دل به کلیت به حق تعالی برد که بیشتر دعا که رد افتد از غفلت دلها بود و ظلمت معصیتها.
و کعب الاخبار می گوید، «قحطی بود در زمین بنی اسرائیل. موسی (ع) با جمله امت به استسقا شدند سه بار و اجابت نیفتاد. پس وحی آمد به موسی (ع) که در میان شما نمامی است و تا وی توبه نکند اجابت نکنم. گفت، «بار خدایا آن کیست تا او را از میان بیرون کنیم؟» گفت، «من از نمامی منع می کنم، نمامی چون کنم؟» موسی گفت، «توبه کنید از سخن چینی.» همه توبه کردند و باران آمدن گرفت.
و مالک بن دینار گوید، «در بنی اسرائیل قحطی بود، دوبار به استقسا شدند، اجابت نیفتاد. پس وحی آمد به پیغامبر ایشان که ایشان را بگوی که بیرون آمده اند و دعا کنند با کالبدهای پلید و شکمهای پرحرام و دستهای به خون ناحق آلوده. بدین بیرون آمدن خشم من به زیادت شد و از من دور گشتید.»
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: دعا کردن به تضرع و زاری از مهمترین عبادات است. رسول خدا (ص) فرمودند دعا نوعی عبادت است که در آن انسان باید شکستگی خود و عظمت خدا را در نظر داشته باشد. دعا باید در زمانها و احوال شریف انجام شود، مانند ایام عرفه، ماه رمضان، روزهای جمعه و سحرگاهان. آداب دعا شامل:
1. دعا در زمانهای شریف و مقدس.
2. توجه به احوال مناسب دعا، مانند زمانهای خاص در نماز.
3. بالا نگه داشتن دو دست و امید به اجابت دعا.
4. یقین به اجابت دعا و دلگرمی در آن.
5. دعا کردن با زاری و خشوع.
6. تکرار دعا و عدم یأس از عدم اجابت.
7. ابتدا تسبیح و صلوات بر پیامبر (ص) و درخواست دعا.
8. توبه از گناهان و مظالم.
در نهایت، تجربههای تاریخی از قوم اسرائیل نشان میدهد که دعاهای آنان به دلیل وجود شخصی ناپسند در میانشان اجابت نمیشد تا زمانی که همه به توبه و پاکی روی آوردند.
هوش مصنوعی: بدان که دعا کردن با احساس تضرع و زاری، یکی از راههای نزدیک شدن به خداوند است. پیامبر (ص) فرمودهاند دعا، مغز عبادت است و دلیل این امر آن است که منظور از عبادت، بندگی و خضوع است. این خضوع به معنای درک شکستگی و محدودیت خود به همراه عظمت و بزرگی خداوند است. در دعا نیز این دو جنبه به وضوح نمایان میشود و هر چه دعا با تضرع و سختی بیشتری همراه باشد، بهتر است. همچنین باید به هشت آداب دعا توجه کنید.
هوش مصنوعی: ابتدا سعی کند تا در زمانهای باارزش مانند روز عرفه، ماه رمضان، روزهای جمعه، زمان سحر و نیمه شب قرار گیرد.
هوش مصنوعی: دوم اینکه باید به احوال خود توجه کنیم، مثلاً زمانی که در حال نبرد هستیم یا وقتی که به خانه برمیگردیم، همچنین در زمان نماز واجب که در روایات آمده است که در این زمان درهای آسمان بسته است. همچنین باید به لحظات بین اذان و اقامه دقت کنیم و وقتی که روزه هستیم، یا زمانی که دلمان بیشتر حساسیتر است، زیرا نرمی دل نشانهای از پذیرش رحمت الهی است.
هوش مصنوعی: سوم اینکه هر دو دست را به سوی خدا بلند کند، زیرا در روایات آمده است که «خداوند بخشندهتر از آن است که دستی که به سویش دراز میشود، خالی برگرداند». همچنین پیامبر (ص) فرمودند: «هر کسی دعا کند، سه حالت برایش پیش میآید: یا گناهی از او بخشیده میشود، یا در حال حاضر خبری به او میرسد، و یا در آینده خبری برایش حاصل میشود».
هوش مصنوعی: چهارمین نکته این است که دعا باید با توجه و خلوص نیت انجام شود و فرد باید امید داشته باشد که دعایش مورد پذیرش قرار میگیرد. رسول خدا (ص) میفرمایند: «از خدا پناه میبرم در حالی که شما به اجابت دعا یقین دارید».
هوش مصنوعی: پنجم این است که دعا را با فروتنی و خضوع انجام دهیم، چرا که در روایتی آمده است که «از دل غافل هیچ دعایی مستجاب نمیشود.»
هوش مصنوعی: شخص در دعا کردن باید مداومت و پافشاری داشته باشد و مکرراً درخواستش را تکرار کند. نباید بگوید: «چند بار دعا کردم و به اجابت نرسیدم»، زیرا خداوند دانای به بهترین زمان و صلاح در اجابت دعاست. وقتی دعا اجابت میشود، آداب آن این است که بگوید: «سپاس خداوند را که به واسطه نعمتش کارهای نیک کامل میشود» و اگر اجابت دعا به تأخیر افتاد، باید بگوید: «شکر خدا را در هر شرایطی».
هوش مصنوعی: نکته هفتم این است که قبل از دعا، تسبیح و صلوات باید به جا آورده شود. رسول خدا (ص) میفرمودند: «پاک و منزّه است خداوند، پروردگار عالیترین و بخشندهترین.» همچنین بیان شده که هر کسی که میخواهد دعا کند، ابتدا باید بر پیامبر خدا صلوات بفرستد، زیرا دعا پس از آن حتماً اجابت میشود و خداوند بزرگوارتر از آن است که دو دعا را یکی اجابت کند و دیگری را رد کند.
هوش مصنوعی: هشتم این است که انسان باید توبه کند و از ظلم و بیعدالتی خارج شود و بهطور کامل دل خود را به خداوند بسپرد. زیرا بیشتر دعاهایی که پذیرفته نمیشود، ناشی از غفلت دلها و تاریکی گناهان است.
هوش مصنوعی: در زمان قحطی در سرزمین بنیاسرائیل، حضرت موسی (ع) به همراه مردم برای درخواست باران دعا کردند، اما سه بار درخواست آنها بیپاسخ ماند. سپس به موسی وحی شد که در میان آنها فردی است که سخنچینی میکند و تا او توبه نکند، دعاهایشان قبول نمیشود. موسی از خداوند خواست تا نام فرد را بگوید تا او را از بین ببرند. خداوند پاسخ داد که از عمل زشت سخنچینی نهی میکند. موسی به مردم گفت که از سخنچینی توبه کنند و در نتیجه مردم توبه کردند و باران آغاز به باریدن کرد.
هوش مصنوعی: مالک بن دینار میگوید که در میان بنیاسرائیل قحطی شدیدی رخ داد و دو بار از خدا درخواست کمک کردند، اما دعایشان مستجاب نشد. سپس وحی به پیامبرشان نازل شد که به آنان بگوید بیرون بیایند و دعا کنند در حالی که بدنهایشان آلوده، شکمهایشان پر از حرام و دستهایشان به ناحق آغشته به خون است. این رفتار آنها باعث شد که خشم من بیشتر شود و از من دورتر گشتند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.