اما آداب در تلاوت نیز شش است :
ادب اول
آن که عظمت سخن بداند که سخن خدای تعالی است و قدیم است و صفت وی است قایم به ذات وی و آنچه بر زبان می رود حروف است و همچنان که آتش به زبان گفتن آسان است و هر کسی طاقت آن دارد، اما طاقت نفس آتش ندارد، همچنین حقیقت معانی این حروف اگر آشکارا شود، هفت آسمان و هفت زمین طاقت تجلی آن ندارد و از این بود که حق تعالی گفت، « لو انزلنا هذا القران جبل لرایته خاشعا متصدعا من خشیه الله ».
ولیکن جمال و عظیم قرآن را به کسوت حروف بپوشیده اند تا زبانها و دلها طاقت آن بدارد و جز در این کسوت حروف به آدمی رسانیدن صورت نبندد و این دلیل آن نکند که ورای حروف کاری عظیم نیست، همچنان که بهایم را راندن و آب دادن و کار فرمودن به سخن آدمی ممکن نیست که وی را طاقت فهم آن نیست، لاجرم آوازها نهاده اند نزدیک به آواز بهایم تا ایشان را بدان آگاهی دهند و ایشان آواز بشنوند و کار بکنند و حکمت آن ندانند که گاو به بانگی که بر وی می زنندد زمین نرم می کند و حکمت زمین نرم کردن نداند که مقصود آن است تا هوا در میان خاک شود و آب به هر دو آمیخته شود تا چون هر سه جمع شوند آن را شاید که غذای تخم گردد و وی را تربیت کند.
نصیب بیشتر آدمیان از قرآن هم آوازی و ظاهر معنی بیش نیست تا گروهی پنداشتند که قرآن خود حروف و اصوات است و این غایت ضعف و سلیم دلی است و این همچنان بود که کسی پندارد که حقیقت آتش الف و تا و شین است و نداند که آتش اگر کاغذ را بیند بسوزد و طاقت وی ندارد، اما این حروف همیشه در کاغذ باشد و هیچ اثر نکند در وی و چنان که هر کالبدی را روحی است که با وی بماند، معنی حروف چون روح است و حروف چون کالبد و شرف کالبد به سبب روح است و شرف حروف به سبب روح معانی است و پیدا کردن تمامی تحقیق این در چنین کتاب ممکن نگردد.
ادب دوم
آن که عظمت حق تعالی که این سخن وی است در دل حاضر کند پیش از قرآن خواندن و بداند که سخن که می خواند و در چه خطر می نشیند که وی می گوید، «لایمسه الاالمطهرون» و چنان که ظاهر مصحف را نبساود الا دستی پاک، حقیقت سخن حق را درنیابد الا دلی پاک از نجاست، اخلاق بدو آراسته به نور تعظیم و توقیر و از این بود که هرگه عکرمه مصحف بازکردی، وی را غشی افتاد و گفتی، «هو کلام ربی، هو کلام ربی»، هیچ کس عظمت قرآن نداند تا عظیم حق تعالی نشناسد و این عظمت در دل حاصل نیاید تا از صفات و افعال او باز نه اندیشد، چون عرش و کرسی و هفت آسمان و هفت زمین و هرچه در میان ایشان است از ملایکه و جن و انس و بهایم و حشرات و جمادات و نباتات و اصناف خلایق در دل حاضر کند و بداند که این قرآن کلام آن است که این همه در قبضه قدرت اوست که اگر همه را هلاک کند باک ندارد و در کمال وی هیچ نقص نبود و آفریننده و دارنده و روزی دهنده همه اوست، آنگاه باشد که شمه ای از عظمت در دل وی حاضر شود.
ادب سیم
آن که دل حاضر دارد در خواندن و غافل نشود و حدیث النفس وی را به جانب پراکنده بیرون نبرد و هرچه به غفلت خوانده ناخوانده داند و دیگر بار باز سر شود که این همچنان بود که کسی به تماشا در بستانی شود و آنگاه غافل باشد از عجایب بستان تا بیرون آید که این قرآن تماشاگه مومنان است و در وی عجایب حکمتهاست که کسی که در آن تامل کند به هیچ چیز دیگر نپردازد پس اگر کسی معنی قرآن نداند، نصیب وی اندک باشد، لیکن باید که عظمت آن در دل وی حاضر بود تا پراکنده اندیشه نبود.
ادب چهارم
آن که در معانی هر کلمتی اندیشه می کند تا فهم کند و اگر به یک بار فهم نکند اعادت می کند و اگر از وی لذتی یابد اعادت می کند که آن اولیتر از بسیار خواندن و ابوذر می گوید رضی الله عنه که رسول (ص) یک شب تا روز در نماز این یک آیت اعادت می کرد، «ان تعذبهم عبادک، و ان تغفر لهم فانک انت العزیز الحکیم» و « بسم الله الرحمن الرحیم» بیست بار اعادت کرد و سعید بن جبیر شبی در این آیت تامل کرد که، «و امتازو الیوم ایها المجرمون» و اگر آیتی می خواند و معنی آیتی دیگر می اندیشد حق آن آیت نگزارده باشد.
عامر بن قیس از وسواس گله می کرد گفتند، «آن حدیث دنیا باشد» گفت، «اگر کارد در سینه من کنند بر من آسانتر از آن که در نماز حدیث دنیا اندیشم، ولیکن دل مشغول آید که پی حق تعالی چون ایستم و چون بازگردم؟» این جمله وسواس می دانست، به حکم آن که هرکلمه که در نماز می خواند باید که جز آن معنی در آن وقت هیچ چیز نیندیشد و چون اندیشه دیگر بود، اگرچه هم از دین بود وسواس بود بلکه باید که در هر آیتی جز از معانی وی نه اندیشد و چون آیات صفات حق تعالی خواند در اسرار صفات تامل کند تا معنی قدوس و عزیز و جبار و حکیم و امثال این چیست؟ و چون آیات افعال خواند چون، «خلق السموات و الارض» از عجایب خلق، عظمت خالق فهم کند و کمال علم و قدرت وی بشناسد تا چنان شود که در هرچه نگرد حق را بیند و از وی بیند و همه به وی بیند و چون این آیت خواند که، «انا خلقنا الانسان من نطفه»، در عجایب نطفه اندیشد که یک قطره آب یک صفت از وی چگونه چیزهای مختلف پدید آید، چون گوشت و پوست و رگ و استخوان و غیر آن و آنگاه از وی اعضا چون سر و دست و پای و چشم و زبان و غیر آن چون آفریده شد و آنگاه عجایب جواهر معانی چون سمع و بصر و حیات و غیر آن چون آفریده شد و آنگاه عجایب جواهر معانی چون سمع و بصر و حیات و غیر آن چون آفریده شد و چون پدید آمد؟
و معنی قرآن همه شرح کردن دشوار بود و مقصود از این تنبیه بر جنس تفکر در قرآن و معانی قرآن سه تن را ظاهر نشود: یکی آن که اول تفسیر قرآن ظاهر نخوانده باشد و عربیت نشناخته باشد دیگر آن که گناهی بزرگ از کبایر مصر باشد، یعنی بدعتی اعتقاد کرده باشد و دل وی تاریک شده بود به ظلمت بدعت و معصیت و دیگر آن که در کلام اعتقادی خوانده باشد و بر ظاهر ایستاده و هرچه به خلاف آن به دل وی بگذرد از آن نفرت گیرد و ممکن نگردد که این کس هرگز از آن ظاهر فراتر شود.
ادب پنجم
آن که دل وی به صفتهای مختلف می گردد، چنان که معانی آیات می گردد، چون به آیات خوف رسد، همه دل وی بیم و زاری گردد و چون به آیات رحمت رسد، گشادگی و خرمی در وی پدید آید و چون صفات حق تعالی شنود، عین تواضع و شکستگی گردد و چون به محالات کفار شنود که در حق خدای تعالی گفته اند، چون شریک و فرزند، آواز نرم تر کند و با شرم و خجالت خواند و همیچنین هر آیتی را معنیی است و آن معنی را مقتضائی است باید که بدان صفت می گردد تا حق آیت گزارده باشد.
ادب ششم
آن که قرآن چنان شنود که از حق تعالی شنود و تقدیر کند که از وی می شنود در حال. و یکی از بزرگان می گوید، «من قرآن می خواندم و حلاوت آن می نیافتم تا تقدیر کردم که از رسول می شنوم، پس از آن فراتر شدم، تقدیر کردم که از جبرئیل می شنوم و حلاوت زیادت یافتم، پس فراتر شدم و به منزلت مهین رسیدم و اکنون چنان می خوانم که از حق تعالی می شنوم بی واسطه و اکنون لذتی می یابم که هرگز نیافته بودم.»
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: خلاصه: در تلاوت قرآن شش ادب مهم وجود دارد که شامل موارد زیر است:
1. **عظمت کلام**: خواننده باید به عظمت قرآن و اینکه سخن خداوند است توجه کند، زیرا معانی آن بسیار عمیقتر از حروف و صداهاست.
2. **حضور در دل**: قبل از خواندن قرآن، باید عظمت خداوند را در دل حاضر کند و بداند که برای درک معنای حقیقت قرآن باید از خلوص قلب و پاکی باطن برخوردار باشد.
3. **حضور دل**: در حین خواندن، باید به معانی توجه کرده و از افکار پراکنده دوری کند.
4. **تفکر در معانی**: بر هر کلمه باید تأمل کند و اگر معنای آن را نفهمید، دوباره بخواند. خواندن یک آیه چندین بار برای درک بهتر آن encouraged است.
5. **تأثر از آیات**: دل باید به مقتضای آیات تغییر کند؛ آیات خوف باید انسان را بترساند و آیات رحمت باید خوشحالی به همراه داشته باشد.
6. **شنیدن به عنوان کلام خدا**: باید قرآن را بهگونهای بشنود که گویی مستقیماً از خداوند میشنود، تا از لذت و معنای عمیق آن بهرهمند شود.
این اداب به فهم و تفسیر درست قرآن کمک میکند و خواننده را به درک عمیقتری از معانی آن میرساند.
هوش مصنوعی: اما در مورد آداب تلاوت، شش مورد وجود دارد:
هوش مصنوعی: آن کسی که به عظمت کلام آگاه است میداند که این سخن از جانب خداوند متعال است، سخنی قدیمی و وصفی از صفات او که در ذاتش قرار دارد. آنچه که بر زبان جاری میشود، تنها حروفی است. همانطور که صحبت کردن درباره آتش آسان است و برای هر کسی ممکن است، اما تحمل خود آتش برای همه ممکن نیست. همچنین اگر معانی واقعی این حروف برای مردم نمایان شود، هفت آسمان و هفت زمین نمیتوانند آن را تحمل کنند. به همین دلیل خداوند فرمود: «اگر این قرآن بر کوه نازل میشد، آن را خاشع و متلاشی از ترس خدا میدیدی».
هوش مصنوعی: قرآن با زیبایی و عظمتش در قالب حروف ظاهر شده است تا زبانها و دلها بتوانند آن را درک کنند. این بدین معنا نیست که چیزی فراتر از حروف وجود ندارد. همانطور که حیوانات نمیتوانند به سخنان انسانی کانلمعاب بالله نتیجهای بگیرند، در نتیجه باید با صداهای نزدیک به صدای خودشان راهنمایی شوند. این صداها برای آنها قابل فهمتر است و به آنها کمک میکند کارهایی را انجام دهند، بدون آنکه حکمت واقعی آن را درک کنند. برای مثال، گاوی که به زنگ یا صدایی خاص هدایت میشود، شاید بداند که باید زمین را نرم کند، اما از هدف اصلی این کار، که ترکیب خاک و آب برای رشد گیاهان است، بیخبر است.
هوش مصنوعی: بسیاری از مردم تنها به ظواهر و الفاظ قرآن توجه دارند و این باعث میشود که فکر کنند قرآن فقط شامل حروف و صداهاست. این نگرش ناشی از نادانی و سطحینگری است. مانند اینکه کسی بخواهد حقیقت آتش را تنها در حروفی مثل "الف"، "تا" و "شین" جستوجو کند و متوجه نشود که آتش خود از کاغذ میسوزاند و نمیتواند خود به تنهایی وجود داشته باشد. همانطور که هر بدن نیاز به روح دارد، معانی حروف نیز مانند روح هستند و حروف تنها مانند کالبدی بدون روح باقی میمانند. ارزش کالبد به روح آن است و ارزش حروف نیز به معنای آنهاست و درک کامل این مفهوم در چنین متنی امکانپذیر نیست.
هوش مصنوعی: آن کسی که قبل از خواندن قرآن، بزرگی و عظمت خداوند را در دل خود حاضر کند و بداند چه سخنی میخواند و در چه حالتی قرار میگیرد، اهمیت این موضوع را درک خواهد کرد. قرآن تنها با دستان پاک لمس میشود و فهم عمیق آن نیز نیاز به قلبی پاک از آلودگیها دارد. کسی که به عظمت قرآن واقف شود، باید اول عظمت خداوند را بشناسد و این شناخت در دل او حاصل نمیشود مگر اینکه به صفات و افعال او فکر کند. او باید به مخلوقات مانند عرش، کرسی، هفت آسمان، هفت زمین، ملائکه، جن، انسان، حیوانات و گیاهان توجه کند و بداند که این قرآن کلامی است از جانب خالق همه اینها. اگر او بخواهد، میتواند تمام مخلوقات را هلاک کند و این امر هیچ آسیبی به کمال او نمیزند. آفریننده و روزیدهندهی همه چیز، فقط اوست. در این حالت است که میتوان نشانهای از عظمت خداوند را در دل خود احساس کرد.
هوش مصنوعی: ادب سیم به معنای آداب و رفتارهای مناسب در تعاملات اجتماعی است. این اصطلاح نشاندهنده اهمیت رعایت احترام و ادب در کلام و عمل در روابط انسانی میباشد. در واقع، ادب سیم به نوعی ابزار برقراری ارتباط موثر و مثبت با دیگران بستگی دارد و میتواند تأثیر قابل توجهی بر روی روابط فردی و اجتماعی داشته باشد.
هوش مصنوعی: کسی که با حضور قلب به خواندن قرآن مشغول میشود و غافل نمیشود، باید توجه داشته باشد که فکرش به سمت مسائل مختلف نرود. اگر در هنگام خواندن غافل شود، آنچه را که به طور ناخواسته خوانده، درک نخواهد کرد. مانند کسی است که به تماشای باغی میرود اما از زیباییهای آن غافل است. قرآن، تماشاخانهای برای مؤمنان است و پر از عجایب حکمتهاست. کسی که در آن تفکر کند، نمیتواند به چیز دیگری فکر کند. اگر کسی معنا و مفهوم قرآن را درک نکند، بهرهاش اندک خواهد بود، اما باید عظمت قرآن را در دل خود احساس کند تا افکارش پراکنده نشود.
هوش مصنوعی: کسی که در معانی هر کلمه تفکر میکند تا آن را بفهمد و اگر دفعات اول نتواند درک کند، دوباره تلاش میکند و اگر از این کار لذت ببرد، باز هم ادامه میدهد. این رویکرد بهتر از صرفاً خواندن زیاد است. ابوذر نقل میکند که پیامبر (ص) یک شب تا طلوع آفتاب فقط یک آیه را تکرار میکرد: «اگر تو آنها را عذاب کنی، این بندگان تو هستند و اگر بخواهی آنها را ببخشی، تویی که عزیز و حکیم هستی.» او همچنین «بسم الله الرحمن الرحیم» را بیست بار تکرار کرد. سعید بن جبیر نیز در شب به یک آیه بسیار فکر کرد: «امروز از هم جدا شوید ای مجرمان!» و اگر او آیهای میخواند و به معنای آیه دیگری میاندیشید، هیچکدام از اینها را در نظر نمیگرفت.
هوش مصنوعی: عامر بن قیس از وسواس خود شکایت میکرد و میگفتند که این، از دنیا است. او پاسخ داد که اگر بر سینهاش کاردی بزنند، برایش آسانتر است تا اینکه در هنگام نماز به امور دنیوی فکر کند. اما او نمیتوانست از فکر در مورد وضعیت خود و چگونگی بازگشتش به سوی خداوند غافل باشد. او وسواس را به این دلیل میدانست که در هر کلمهای که در نماز میخواند، باید تنها به همان معنا توجه کند و اگر به موضوع دیگری فکر کند، حتی اگر آن موضوع دینی باشد، وسوسه به حساب میآید. باید در هر آیتی فقط به معانی ویژه آن بیندیشد. وقتی آیات صفات خدا را میخواند، در اسرار آن صفات تفکر میکرد تا بفهمد که معانی قدوس، عزیز، جبار و حکیم چه هستند. و وقتی به آیات فعل خدا میرسید، مانند «خلق السماوات و الارض»، عظمت آفرینش و کمال علم و قدرت خدا را درمییافت. او در عین حال به آیات آفرینش انسان توجه میکرد، مانند «انا خلقنا الانسان من نطفه»، و در شگفتیهای نطفه و چگونگی پدید آمدن چیزهای مختلفی از یک قطره آب فکر میکرد، از جمله گوشت، پوست، رگ و استخوان و دیگر اعضای بدن مانند سر، دست، پا، چشم و زبان، و همچنین عجایب معانی مانند سمع، بصر و حیات که چگونه خلق شدهاند.
هوش مصنوعی: تعبیر معنای قرآن معمولاً کار سختی است و هدف از این هشدار این است که مشخص شود در تفکر درباره قرآن و معانی آن، سه گروه نمیتوانند به درستی درک کنند: اول کسانی که سابقه تفسیر قرآن ندارند و عربی را نمیشناسند؛ دوم افرادی که مرتکب گناهانی بزرگ و بدعتها شدهاند و دلشان به خاطر این کارها تاریک شده است؛ و سوم کسانی که تنها به ظاهر متن اکتفا کردهاند و هرآنچه که با باورهایشان مخالف باشد را رد میکنند و به همین دلیل نمیتوانند به عمق معانی قرآن پی ببرند.
هوش مصنوعی: دل انسان همچون آینهای است که تحت تأثیر معانی مختلف قرار میگیرد. هنگامی که به آیات ترس و خوف میرسد، قلب او پر از اندوه و نگرانی میشود و در برابر آیات رحمت، احساس شادابی و آرامش میکند. وقتی از صفات خداوند سخن به میان میآید، تواضع و فروتنی در او نمایان میشود. و در مواجهه با سخنان کفار درباره خدا، مانند نسبت دادن شریک یا فرزند به او، حالت شرم و خجالت به او دست میدهد. هر آیت معانی خاص خود را دارد و این معانی حالت و واکنش متفاوتی را در دل انسان ایجاد میکنند تا بدین ترتیب حق آیت را نمایان کنند.
هوش مصنوعی: کسی که قرآن را به گونهای میشنود که گویی از خداوند شنیده است، و در لحظهای آن را دریافت میکند. یکی از افراد بزرگ میگوید: «من قرآن میخواندم و طعم شیرینی آن را حس نمیکردم تا وقتی که تصمیم گرفتم فکر کنم که از رسول خدا میشنوم. بعد از آن به مرحلهای بالاتر رفتم و تصور کردم که از جبرئیل میشنوم و لذتم بیشتر شد. سپس به مرتبهای رسیدم که حالا به طور مستقیم از خداوند میخوانم و لذتی را تجربه میکنم که هرگز پیشتر نداشتم.»
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.