باید که شش چیز نگاه دارد در ظاهر:
ادب اول
آن که به حرمت خواند و نخست طهارت کند و روی به قبله آرد و متواضع وار نشیند چنان که در نماز علی، رضی الله عنه، می گوید، «هرکه قرآن در نماز خواند، وی را به هر حرفی صد حسنه نویسند و اگر نشسته خواند، در نماز پنجاه نویسند و اگر بر طهارت بود، نه در نماز، بیست و پنج و اگر بی طهارت خواند، ده حسنه بیش ننویسند» و آنچه به شب خواند و در نماز، فاضلتر که دل فارغ تر بود.
ادب دوم
آن که آهسته خواند و تدبیر می کند در معانی وی و در آن نباشد تا زود ختم کند و گروهی شتاب کنند تا هر روزی ختمی باشد و رسول (ص) می گوید، « هرکه قرآن پیش از سه روز ختم کند فقه قرآن نیابد» و ابن عباس می گوید، رضی الله عنه، «اذا زلزلت و القارعه برخوانم به آهستگی و تامل کنم، دوستتر دارم از البقره و آل عمران به شتاب» و عایشه، رضی الله عنها، کسی را دید که قرآن به شتاب می خواند، گفت، «نه خاموش است و نه قرآن می خواند» و اگر کسی عجمی باشد که معنی قرآن نداند هم آهسته خواند فاضلتر، نگاهداشت حرمت را.
ادب سوم
گریستن است رسول می گوید (ص) «قرآن برخوانید و بگریید اگر گریستن فراز نیایدتان، به تکلف فراز آورید» و ابن عباس گفت، رضی الله عنه، «چون سجده سبحان برخوانید، شتاب مکنید، در سجود تا بگریید اگر کسی را چشم نگرید، باید که دلش بگرید» و رسول گفت، (ص) «قرآن برای اندوه فرود آمده است چون برخوانید خویشتن اندوهگین کنید» و هرکه در وعده و وعید و فرمانهای قرآن تامل کند و عجز خویش می بیند، ناچار اندوهگین شود، اگر غفلت بر وی مستولی نبود.
ادب چهارم
آن که حق هر آیتی بگذارد که رسول (ص) چون به آیت عذاب رسیدی استعاذت کردی و چون به آیت رحمت رسیدی سوال کردی و در آیت تنزیه تسبیح کردی و در ابتدا اعوذ کردی، چون فارغ شدی بگفتی، « اللهم ارحمنی بالقرآن، واجعله لی اماما و نورا و هدی و رحمه، اللهم ذکرنی منه مانسیت، و علمنی منه ما جهلت، وارزقنی تلاوه آناء اللیل و النهار، وجعله حجه لی یارب العالمین»، و چون به آیات سجود رسد سجود کند، اول تکبیر کند، آنگاه سجود و شرطهای نماز از طهارت و ستر عورت در وی نگاه دارد، و تکبیر و سجود کفایت بود، بی تشهد.
ادب پنجم
آن که اگر از معنی زیاده روی چیزی باشد یا کسی دیگر را نماز شوریده خواهد کردن، آهسته خواند که در خبر است که فضل قرائت سر بر جهر، چون فضل صدقه سر است بر علانیه و اگر از این ایمن باشد، اولیتر آن باشد که آواز بردارد تا دیگری را که بشنود از سماع نصیب بود و تا وی نیز آگاهی بیش یابد و همت وی جمع تر باشد و تا نشاط بیفزاید و خواب برمد و خفتگان دیگر بیدار شوند و اگر این همه نیت ها جمع شود، بر هر یکی ثوابی یابد و اگر از مصحف خواند فاضلتر که چشم را کار فرموده باشد و گفته اند ختمی از مصحف به هفت ختم بود و یکی از فقهای مصر در نزد یک شافعی شد و وی را در سجود دید مصحفی نهاده، گفت: « فقه شما را از قرآن مشغول بکرد »، گفت، « من که نماز خفتن کنم مصحف بر دست گیرم و تا روز فراز نکنم. »
و رسول (ص) بر ابوبکر برگذشت، نماز می کرد به شب و قرآن آهسته می خواند گفت، « چرا آهسته می خوانی؟ » گفت، « آن که با وی می گویم می شنود » و عمر را دید به آواز می خواند، گفت، « چرا به آواز می خوانی؟ » گفت، « خفته را بیدار می کنم و شیطان را دور کنم »، گفت، « هر دو نیکو کردید »، پس چنین اعمال تبع نیت بود و چون نیت در هر دو نیکو بود بر هر دو ثواب بود.
ادب ششم
آن که جهد کند تا به آواز خوش خواند که رسول (ص) می گوید که قرآن را به آوازهای خوش بیارایید و رسول (ص) مولی بوحذفیه را دید قرآن به آواز خوش می خواند گفت، « الحمدلله الذی جعل فی امتی مثله » و سبب آن است که هر چند آواز خوشتر بود، اثر قرآن در دل بیش بود و سنت آن است که محرابی خواند، اما اگر الحان بسیار در میان کلمات و حروف افکند، چنانکه عادت قوالان است، مکروه است.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن به شش ادب و آداب خواندن قرآن اشاره میکند که به شرح زیر است:
1. **ادب اول**: قبل از خواندن قرآن، باید طهارت کرد، به قبله روی آورد و با تواضع نشست. خواندن قرآن در نماز ثواب بیشتری دارد.
2. **ادب دوم**: قرآن را باید آرام و با تدبر خواند و از شتاب کردن پرهیز کرد. نباید قرآن را در مدت کمتر از سه روز ختم کرد.
3. **ادب سوم**: در هنگام خواندن قرآن باید گریه کرد و در صورتی که گریه ننشست، دل را به اندوه واداشت.
4. **ادب چهارم**: به هر آیت احترام گذاشت و هنگام آیات عذاب، رحمت و تنزیه اعمال خاصی انجام داد و پس از خواندن قرآن دعاهایی برای رحمت و آموزش خواست.
5. **ادب پنجم**: در هنگام نماز و خواندن قرآن، اگر کسی میخواهد جمعی را بیدار کند، باید آوازش را بلند کند و خواندن قرآن باید با نیتهای خیر انجام شود.
6. **ادب ششم**: تلاش شود قرآن را با صدای خوش خوانده شود، زیرا صدای خوش تأثیر بیشتری بر دل دارد، اما نباید به گونهای خوانده شود که موجب اسراف یا تحریف معنا شود.
این آداب به تأکید بر احترام و درک عمیق قرآن و تأثیر آن بر روح و روان فرد اشاره دارد.
هوش مصنوعی: شما باید به شش مورد توجه کنید که در ظاهر دیده میشوند.
هوش مصنوعی: کسی که با احترام قرآن را بخواند و ابتدا وضو بگیرد و رو به قبله بنشیند و با تواضع در این حالت باشد، طبق گفته امام علی (رضی الله عنه)، برای هر حرفی که از قرآن بخواند، صد حسنه برایش نوشته میشود. اگر در حالت نشسته بخواند، در نماز پنجاه حسنه مینویسند. اگر با وضو باشد، در نماز بیست و پنج حسنه و اگر بدون وضو بخواند، ده حسنه بیشتر نوشته نخواهد شد. همچنین، آنچه در شب خوانده شود و در نماز انجام گیرد از این روایات اولویت بیشتری دارد زیرا دل در آن زمان خالیتر است.
هوش مصنوعی: کسی که با آرامش و اندیشه قرآن را میخواند و نگران تمام کردن زودهنگام آن نیست، درک بهتری از معانی آن خواهد داشت. گروهی هستند که به شتاب قرآن میخوانند تا هر روز آن را تمام کنند. پیامبر (ص) فرمودهاند: «کسی که قرآن را کمتر از سه روز تمام کند، به درک صحیحی از آن نمیرسد.» ابن عباس میگوید: «من دوست دارم سورههای زلزله و قارعه را به آرامی بخوانم و تأمل کنم تا اینکه سورههای بقره و آل عمران را با شتاب بخوانم.» عایشه نیز به کسی که به سرعت قرآن میخواند، گفت: «او نه در سکوت است و نه قرآن میخواند.» حتی اگر شخصی زبانش با عربی آشنا نباشد و معنی قرآن را نفهمد، اگر آرام و با احترام قرآن را بخواند، ارجحیت دارد.
هوش مصنوعی: گریستن واجب است. پیامبر (ص) میفرماید که «قرآن را بخوانید و بگریید؛ اگر نتوانستید گریه کنید، خود را به گریه وادار کنید». ابن عباس نیز میگوید: «وقتی آیههای سجده را میخوانید، عجله نکنید که به سجده بروید تا بگریید؛ اگر کسی نتوانست بگرید، باید دلش بگرید». پیامبر همچنین بیان میکنند که «قرآن برای ایجاد اندوه نازل شده است؛ پس وقتی آن را میخوانید، باید خود را اندوهگین کنید». هرکس که به وعدهها، وعیدها و دستورات قرآن فکر کند و احساس عجز کند، ناچار باید دچار اندوه شود، مگر اینکه غفلت بر او مسلط شود.
هوش مصنوعی: هر کس که به معنای هر آیه توجه کند، میبیند که پیامبر (ص) وقتی به آیهای درباره عذاب رسید، از خداوند پناه میطلبید و هنگامی که به آیهای درباره رحمت رسید، درخواست میکرد. در آیات تنزیه، به تسبیح خداوند مشغول میشد و در آغاز، پناهندگی را از خدا طلب میکرد. پس از آن که از این آیات فارغ میشد، میگفت: «خداوندا، مرا به وسیله قرآن رحم کن و آن را برایم امام، نور، هدایت و رحمت قرار بده. خداوندا، مرا به یاد آور از آنچه فراموش کردهام و به من بیاموز آنچه نمیدانم. روزیام کن تا در شب و روز قرآن را تلاوت کنم و آن را برایم حجت قرار بده، ای پروردگار جهانیان.» و وقتی به آیات سجده رسید، سجده میکرد و ابتدا تکبیر میگفت و سپس سجده میکرد و شرایط نماز مانند طهارت و پوشاندن عورات را رعایت میکرد. فقط تکبیر و سجده کافی است و نیازی به تشهد نیست.
هوش مصنوعی: اگر کسی در خواندن قرآن زیادهروی کند یا نماز را به هم بریزد، بهتر است با صدای آرام بخواند، زیرا فضیلت قرائت با صدای بلند مانند فضیلت صدقه پنهانی بر صدقه علنی است. اما اگر از اجتماع دیگران نترسد، بهتر است صدای خود را بلند کند تا دیگران هم بشنوند و بهره ببرند و آگاهیشان بیشتر شود. با این کار، نشاط افراد افزایش مییابد و کسانی که خوابیدهاند بیدار میشوند. اگر همه این نیتها جمع شود، هر یک ثواب خود را خواهد داشت. اگر از روی مصحف (قرآنی) بخواند، این کار فضیلت بیشتری دارد، زیرا چشم را مشغول میکند. گفته شده که ختم قرآن از روی مصحف با هفت ختم برابر است. یکی از فقهای مصر هنگامی که در نزد یک شافعی بود، او را در حال سجده با مصحف در دست دید و گفت: "فقه شما از قرآن مشغولتان کرده است." او پاسخ داد: "من وقتی میخواهم بخوابم مصحف را در دست میگیرم و تا صبح نمیگذارم زمین بیفتد."
هوش مصنوعی: پیامبر (ص) به ابوبکر نگاه کرد که در حال نماز است و قرآن را آرام میخواند. از او پرسید: «چرا آرام میخوانی؟» ابوبکر پاسخ داد: «کسی که من با او سخن میگویم میشنود.» سپس پیامبر عمر را دید که قرآن را بلند میخواند و از او پرسید: «چرا بلند میخوانی؟» عمر گفت: «تا خوابیدهها بیدار شوند و شیطان را دور کنم.» پیامبر (ص) گفت: «هر دو کار شما خوب است.» بنابراین، این اعمال بر اساس نیت انجام شده و چون نیت هر دو نیکو بود، برای هر دو پاداشی در نظر گرفته شد.
هوش مصنوعی: کسی که تلاش کند قرآن را با صدای خوش بخواند، باید بداند که پیامبر (ص) فرمودهاند که قرآن را باید با آوازهای زیبا تزیین کرد. زمانی که پیامبر (ص) مولی بوحذفیه را دید که قرآن را با صدای خوب میخواند، فرمودند: «خدا را شکر که در میان امتم افرادی مانند او وجود دارند». دلیل این اهمیت آن است که هر چه آواز خوشتر باشد، تأثیر قرآن در دلها بیشتر است. عادت بر این است که افراد در نماز، قرآن را با صدای زیبا میخوانند؛ اما اگر آنها انواع مختلف نغمهها را در میان کلمات و حروف بگنجانند، مانند آنچه قوالان انجام میدهند، این امر ناپسند است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.