بخش ۷۱ - اصل نهم (در ذکر حق تعالی است)
بدان که لباب و مقصود عبادات یاد کرد حق تعالی است که عماد مسلمانی نماز است و مقصود وی ذکر حق تعالی است، چنان که گفت، «ان الصلوه تنهی عن الفحشاء و المنکر و لذکرالله اکبر» و قرآن خواندن فاضلترین عبادات است به سبب آن که سخن حق تعالی است و مذکر است و هرچه در وی است همه سبب تازه گردانیدن ذکر حق تعالی است و مقصود از روزه کسر شهوات است تا چون دل از زحمت شهوت خاص یا بدصافی گردد و قرارگاه ذکر شود که چون دل به شهوت آگنده باشد، ذکر از وی ممکن نشود و در وی اثر نکند و مقصود از حج که زیارت خانه خدای است جل جلاله، ذکر است خداوند خانه را و تهییج شوق به لقای او.
پس سر و لباب همه عبادات ذکر است، پس اصل مسلمانی کلمه «لااله الالله محمد رسول الله» است و وی عین ذکر است و همه عبادات دیگر تاکید این ذکر است و یاد کرد حق تعالی تو را ثمره ذکر توست و برای این گفت حق تعالی، «فاذکرونی اذکرکم مرا یاد کنید تا من شما را یاد کنم»، و این یادکرد بر دوام می باید و اگر بر دوام نبود، در بیشتر احوال می باید که فلاح در وی بسته است و برای این گفت، «و اذکر الله کثیر العلکم تفلحون» می گوید، «اگر امید فلاح می دارید، کلید وی ذکر بسیار است نه اندک و در بیشتر احوال نه در کمتری» و برای این گفت، «الذین یذکرون الله قیاما و قعودا و علی جنوبهم»: ثنا بر این قوم کرد که ایشان بر پای و نشسته و خفته در هیچ حال غافل نباشد و گفت، «و اذکر ربک فی نفسک تضرعا و خیفه و دون الجهر من القول بالغدو و الاصال و لا تکن من الغافلین» گفت، «و را یاد کن به زاری و به بیم و به ترس، بامداد و شبانگاه، و به هیچ وقت غافل مباش»
و رسول را (ص) پرسیدند که، از کارها چه فاضلتر؟ گفت، آن که بمیری و زبان تو تر بود به ذکر حق تعالی»، و گفت، «آگاه نکنم شما را از بهترین اعمال شما و پذیرفته ترین نزدیک پادشاه جل جلاله، و بزرگترین درجات شما و آنچه بهتر است از زر و سیم به صدقه دادن و بهتر است از جهاد کردن به دشمنان خدای، اگرچه گردن های، شما بزنند و شما گردنهای ایشان بزنید؟» گفتند، «آن چیست یا رسول الله؟» گفت، «ذکرالله» یعنی یاد کرد حق تعالی. و گفت حق تعالی می گوید، « هرکه ذکر من وی را از دعا مشغول کند، عطای وی نزدیک من بزرگتر و فاضلتر از عطای سایلان باشد» و گفت، «ذکر خدای تعالی در میان غافلان چون زنده است در میان مردگان و چون درخت سبز است در میان گیاه خشک و چون غازی است که به جنگ بایستد میان گریختگان» و معذبن جبل، رضی الله عنه، می گوید که اهل بهشت بر هیچ چیز حسرت نخورند مگر بر یک ساعت که در دنیا بر ایشان گذشته باشد که ذکر حق تعالی نکرده باشند.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: مقصد و لباب عبادات، یاد خداوند متعال است. نماز به عنوان ستون دین اسلام، به ذکر خداوند میانجامد و روزه برای کاهش شهوات و آمادهسازی دل جهت ذکر الهی است. همچنین، هدف از حج نیز زیارت خانه خدا و افزایش شوق به یاد اوست. کلمه «لا اله الا الله» به عنوان اساس ایمان، خود تجلی ذکر خداوند است و سایر عبادات در حقیقت تأکید بر این یادگار هستند. ذکر خداوند باید همواره و به طور مداوم در زندگی ما باشد و این یاد کردن، کلید فلاح و رستگاری است. در احادیث آمده است که ذکر خداوند از مهمترین و فضیلتدارترین اعمال است و یاد او در سختیها و غفلتها، مانند زندگی در میان مردگان است. اهل بهشت تنها به یک ساعت غفلت از ذکر خدا در دنیا حسرت میخورند.
هوش مصنوعی: بدان که هدف اصلی عبادات یاد خداوند متعال است. در دین اسلام نماز جایگاه ویژهای دارد و هدف آن ذکر خداوند است. همانطور که در قرآن آمده است، نماز انسان را از کارهای زشت و ناپسند بازمیدارد و ذکر خدا بزرگترین عمل است. قرائت قرآن نیز از بهترین عبادات محسوب میشود، زیرا کلام خداوند است و به یادآوری او کمک میکند. روزه گرفتن هدفش کاهش تمایلات نفسانی است تا دل از خواستههای زشت خالی شود و به مکانی برای یاد خدا تبدیل گردد. زمانی که دل تحت تاثیر شهوت باشد، یاد خدا در آن مؤثر نخواهد بود. همچنین، مقصود از حج که سفر به خانه خداست، یادآوری خداوند و ایجاد اشتیاق برای دیدار اوست.
هوش مصنوعی: تمام عبادات بر اساس ذکر و یاد خداوند بنا شدهاند. اصل ایمان اسلامی با کلمه "لا اله الا الله محمد رسول الله" آغاز میشود که خود مصداقی از ذکر است. سایر عبادات نیز تأکیدی بر این ذکر هستند و یاد خداوند، نتیجه یادکرد انسان از اوست. خداوند فرموده است "م مرا یاد کنید تا من شما را یاد کنم"، که این یادکرد باید دائمی و مستمر باشد. اگر یاد خداوند دائمی نباشد، فلاح و رستگاری منوط به آن نخواهد بود. به همین دلیل خداوند میفرماید "خدا را بسیار یاد کنید تا رستگار شوید"، که نشان میدهد کلید رستگاری در ذکر بسیار و مداوم نهفته است. همچنین در قرآن اشاره شده است به کسانی که خدا را در حال قیام، نشستن و حتی در حالت خواب، فراموش نمیکنند. خداوند به یاد کردن او به صورت خالص و با احساس زاری و ترس در صبح و شب توصیه کرده و به غفلت وارد نشدن در هیچ زمانی را تأکید کرده است.
هوش مصنوعی: از پیامبر (ص) پرسیدند که کدام کارها از همه بهتر است؟ ایشان فرمودند: «بهترین کارها آن است که وقتی میمیری، زبانت به ذکر خداوند مشغول باشد.» همچنین فرمودند که آیا میخواهید از بهترین اعمال و بالاترین درجات نزد خداوند باخبر شوم؟ این اعمال بیشتر از صدقه دادن و جهاد در راه خداست، حتی اگر جانتان در این راه به خطر بیفتد. پرسیدند: «آن چیست، ای رسول خدا؟» فرمودند: «ذکر خدا.» خداوند میفرماید: «هر کس یاد من را فراموش کند، من او را به دعا مشغول میکنم و بخشش من به او از عطای دیگران بزرگتر است.» همچنین فرمودند: «ذکر خدا در میان غافلان مانند زنده بودن در میان مردگان است و همانند درخت سبز در میان گیاهان خشک میباشد.» یکی از صحابه پیامبر، معذبن جبل، میگوید که اهل بهشت تنها بر یک ساعت از زندگی خود در دنیا حسرت میخورند که در آن زمان ذکر خدا نکردهاند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.