بدان که هرکه قرآن آموخت درجه وی بزرگ است باید که حرکت قرآن نگاه دارد و خود را از کارهای ناشایست صیانت کند و در همه احوال خویش به ادب باشد و اگر نه، بیم آن بود که قرآن خصم وی باشد.
و رسول (ص) گفته است، «بیشتر منافقان امت من قرآن خوانان باشند» و بوسلیمان دارانی می گوید که «زبانیه در قرآن خوان مفسد زودتر آویزد از آن که در بت پرستان» و در توراه حق تعالی می گوید، «یابنده من! شرم نداری که اگر نامه برادری به تو رسد و تو در راه باشی، بایستی و به یک سو شوی یا بنشینی و یک حرف برخوانی و تامل کنی و این کتاب من نامه من است که به تو نوشته ام تا تامل کنی و بدان کار کنی و تو از آن اعراض همی کنی و بدان کار نکنی و اگر برخوانی تامل نکنی تا چیست؟»
و حسن بصری می گوید، «کسانی که پیش از شما بودند، قرآن را نامه ای دانستند از حق تعالی بدیشان رسیده است به شب تامل کردندی و روز بدان کار کردندی و شما درس کردن وی را عمل ساخته اید حرف و اعراب وی درست می کنید و فرمانهای وی را آسان همی گیرید».
و در جمله بباید دانست که مقصود از قرآن، خواندن وی نیست، بلکه مقصود کارکردن به وی است و خواندن برای یاد داشتن می باید و یادداشتن برای فرمان بردن کسی که فرمان نبرد و می خواند چون بنده ای بود که نامه خداوند وی به وی رسد و وی را کارها فرموده بود و وی بنشیند و به الحان نامه را می خواند و حرف درست می کند و از فرمان هیچ به جای نیارد، بی شک مستحق مشقت و عقوبت گردد.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: نویسنده تأکید میکند که کسانی که قرآن را میآموزند باید به آن عمل کنند و خود را از کارهای ناپسند محافظت نمایند. قرآن باید در زندگی آنها روزمره باشد و در همه حال به آداب آن توجه داشته باشند. اگر کسی فقط قرآن را بخواند و به دستورات آن عمل نکند، ممکن است قرآن به عنوان مخالف او در روز قیامت مطرح شود. حضرت رسول (ص) هشدار دادهاند که بعضی از افراد که قرآن میخوانند، منافق هستند. همچنین، اشاره میشود که گذشتگان به قرآن به عنوان نامهای از سوی خداوند نگاه میکردند و در شبها به آن اندیشه میکردند و در روز به آن عمل میکردند. مقصود از خواندن قرآن نه تنها قرائت آن بلکه عمل به دستوراتش است. کسانی که تنها به ظاهر قرآن توجه دارند و از فرمانهای آن سرپیچی میکنند، مستحق عذاب خواهند بود.
هوش مصنوعی: بدان که هر کسی که قرآن را یاد بگیرد دارای مقام بالایی است. باید مراقب و حفظکننده آیات قرآن باشد و از انجام کارهای ناپسند دوری کند. همچنین در تمام شرایط باید با ادب رفتار کند. در غیر این صورت، این امکان وجود دارد که قرآن به عنوان دشمن او عمل کند.
هوش مصنوعی: پیامبر اکرم (ص) فرمودهاند که اکثر افرادی که در ظاهر به قرآن قرائت میکنند ولی در باطن دچار نفاقاند، از میان امت او هستند. بوسلیمان دارانی نیز اشاره میکند که افراد فاسدی که قرآن میخوانند، سریعتر به چنگال مشکلات میافتند تا افرادی که به بتپرستی میپردازند. همچنین در کتاب مقدس تورات آمده است که خداوند میفرماید: «ای بندگان من! آیا احساس شرم نمیکنید که وقتی نامهای از برادرتان به شما برسد، باید توقف کنید و به یک سو بروید یا بنشینید و یک بار آن را بخوانید و تأمل کنید؟ این کتاب من، نامهای است که برای شما نوشتهام تا به آن فکر کنید و بر اساس آن عمل کنید، اما شما از آن اعراض میکنید و به آن عمل نمیکنید. اگر تنها بخوانید و تأمل نکنید، چه فایدهای دارد؟»
هوش مصنوعی: حسن بصری میفرماید که افرادی که قبل از شما بودند، قرآن را به عنوان نامهای از جانب خداوند میدیدند که به آنها رسیده است. آنها شبها در مورد آن تفکر و روزها طبق آن عمل میکردند. اما شما به جای عمل به آن، فقط به یادگیری الفاظ و قواعد آن پرداختهاید و دستورات آن را آسان میپندارید.
هوش مصنوعی: در اینجا گفته شده که هدف اصلی از قرآن خواندن آن نیست، بلکه باید به آن عمل کرد. خواندن قرآن تنها برای به خاطر سپردن نیست، بلکه این آموختن باید منجر به اطاعت از دستورات خداوند شود. افرادی که قرآن را میخوانند اما به فرمانها عمل نمیکنند، مانند کسانی هستند که نامهای از خدا دریافت کردهاند اما فقط به خواندن آن بسنده کرده و هیچ تلاشی برای اجرای دستورات نمیکنند. این افراد قطعاً سزاوار عذاب و مشقت خواهند بود.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.