هوش مصنوعی: این شعر به اصل زوال و مرگ اشاره دارد و تأکید میکند که هر موجودی، چه شیر باشد، چه میر و یا حتی مور، در نهایت باید گذر خود را از دنیا بگذراند. شاعر از دلرحمی و توجه به خود و دیگران صحبت میکند و یادآوری میکند که در برابر مرگ و ناپایداری زندگی نباید بیتفاوت بود. در نهایت، به این نکته اشاره میکند که ممکن است دیگران برای ما مراسمی برگزار کنند، پس باید در زندگی به خود و دیگران رحم کنیم.
حضرت خاتم الانبیا محمد رسول الله صلی الله علیه و آله فرمودند: اَلْقَبْرُیُنادِی کُلُّ یَوْمٍ بِخَمْسَ کَلَماتٌ قبر در هر روز پنج کلمه را فریاد میزند
1. اَنا بَیْتُ الْوَحْدَه فَاحْمِلوا اِلیَّ اَنیساً من خانه تنهاییم پس با خود انیس و مونسی به سوی من آورید(تلاوت قرآن) 2. اَنا بَیْتُ الْظُّلْمَه فَاحْمِلوا اِلیَّ سِراجاً من خانه تاریکی هستم پس با خودتان چراغی به سوی من آورید.(نافله شب) 3. اَنا بَیْتُ التُرابْ فَاحْمِلوا اِلیَّ فِراشاً من خانه خاکیی هستم پس با خودتان فرشی به سوی من بیاورید.(عمل صالح) 4. اَنا بَیْتُ الْعِقابْ فَاحْمِلوا اِلیَّ تَرْیاقاً من خانه گزندگان هستم پس با خودتان پادزهری به سوی من بیاورید ( لااله الا الله و محمد رسول الله و علی ولی الله) 5. اَنا بَیْتُ الْفَقْرْ فَاحْمِلوا اِلیَّ کَنْزاً من خانه فقر هستم پس با خودتان گنجی به سوی من بیاورید (صدقه)
موضوع این دو بیت، مرگ و حتمی¬بودن آن است در امثال و حکم دهخدا بیش از دویست نمونه شعر و ضربالمثل با موضوع حتمی¬بودن مرگ آمده است. آنچه قابل تأمل است اینکه مگر کسی در قطعیت مرگ تردید دارد که این¬همه از مرگ گفتهاند؟ دیگر اینکه این تصویر ترسناک در این دوبیتی به چه منظور آمده است. نکتۀ مهم این است که خبر از مرگ، در آثار ادبی معنای ثانویه¬ دارد، منظور هیچ گویندهای این نیست که مردم! بدانید روزی شتر مرگ در خانة شما می¬خوابد؛ زیرا امری بدیهی است، معنای دوم این بیت هشدار و یادآوری است که آدمی در هر جایگاهی باشد، به¬ناچار پایان کار او قبر و مردن است بنابراین باید هشیار و آگاه زندگی کرد. نتیجۀ سخن آنکه، زندگیِ ناپایدار را نباید با سختی و مشقّت گذراند، نباید به¬گونهای دلبستة آن شد که دلکندن از دنیا و فکر و خیال مرگ، مایۀ رنج و عذاب شود. ازآنجاکه صابونِ مرگ به تن همگان میخورد، حیف است که نام نیک از خود به¬جا نگذاریم و عامل ستم و تجاوز به حقوق دیگران شویم. این ویژگی زبان ادبی و هنری است که با یک خبر، ده¬ها و صدها معنی را به گوش مخاطب سرازیر میکند. از دیگر سو، باباطاهر با آوردن کلمات متضاد شیر و مور، با توجّه به قدرت شیر و ضعف مور، به طیف وسیع و گستردۀ انسان¬ها از کوچک و بزرگ، اشاره کرده؛ همچنین با اشاره به میر، این نکته را یادآور شده است که مرگ، فقیر و غنی، والامقام و دون¬مایه نمیشناسد. زیبایی موسیقایی مور و میر و شیر نیز پیرایهای زیبا به گردن این دو بیت است. گذر از لب گور در معنای کنایی مردن، بیان را فاخر و وزین کرده است. امّا تصویر وحشتناک جشن و پایکوبی موران برای چیست؟ بزمی که سفره¬ای در آن گسترده شده، خوراک آن وجود نازنین آدمی است و مهمانان آن مورانی هستند که با جشن و شادی ذرّه¬ذرّۀ تن نازک ما را نوش جان میکند. این تصویر وحشتناک به¬منزلۀ زنگ خطری برای انسانهای مست و غافل است تا زندگانی دو روزه را با هشیاری و آگاهی طی کنند و در هنگام مرگ دچار حسرت و پشیمانی نشوند. بابا در یک دو بیتی دیگر همین هشدار را به زبان دیگری می¬گوید: دلا اصلا نترسی از ره دور / دلا اصلا نترسی از لب گور دلا اصلا نمی¬ترسی که روزی / شوی بنگاه مار و لانة مور
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این شعر به اصل زوال و مرگ اشاره دارد و تأکید میکند که هر موجودی، چه شیر باشد، چه میر و یا حتی مور، در نهایت باید گذر خود را از دنیا بگذراند. شاعر از دلرحمی و توجه به خود و دیگران صحبت میکند و یادآوری میکند که در برابر مرگ و ناپایداری زندگی نباید بیتفاوت بود. در نهایت، به این نکته اشاره میکند که ممکن است دیگران برای ما مراسمی برگزار کنند، پس باید در زندگی به خود و دیگران رحم کنیم.
هوش مصنوعی: هر فردی، چه قدرتمند و برجسته باشد یا حتی در مرتبهای پایینتر، در نهایت باید با واقعیت مرگ مواجه شود و به سرنوشت خود فکر کند.
هوش مصنوعی: ای دل، بر خود رحم کن و به خود محبت و لطف کن، زیرا که وقتی انسانها بر سر تو مینشینند و جشن میگیرند، باید به خود و روح خود احترام بگذاری.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
میخواهید شما بخوانید؟ اینجا را ببینید.
به دهقان کدیور گفت انگور
مرا خورشید کرد آبستن از دور
کمابیش از صد وهفتاد شد روز
بدم در بستر خورشید پر نور
میان ما، نه عقدی، نه نکاحی
[...]
بهین شکلیست ایشان را مدور
چنان چون بهترین لونی منور
اگر شیری اگر ببری اگر گور
سرانجامت بود جا در ته گور
تنت در خاک باشد سفره گستر
بگردش موش و مار و عقرب و مور
زهی دست وزارت از تو با زور
ندیده چشم گیتی چون تو دستور
ربیب الدین و دولت ای ز رایت
گرفته دین و دولت حظ موفور
به تو بنیاد دولت سقف مرفوع
[...]
اگر چون زر نخواهی روی عاشق
منه بر گردن چون سیم سنگور
جهان از زشت قوادان تهی شد
که حمال فقع باید همی حور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال ۳ حاشیه برای این شعر نوشته شده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
reply flag link
reply flag link
reply flag link
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.