پیر طریقت گوید: ای مسکین هیچ بیماری سخت تر از بیماری ضعف یقین نیست یقین با حق درست کن که دست تراست اسم یقین است علم یقین است عین یقین است حق یقین است و حقیقت حق یقین است، اسم یقین عوام راست علم یقین خواص راست عین یقین خاص خاصان راست حق یقین پیمبران راست حقیقت حق یقین محمد مصطفی راست مرد به یقین مرد گردد یقین باید بزبان رسد تا گوینده آید به چشم رسد تا بیننده آید به گوش رسد تا شنونده آید به دست رسد تا گیرنده آید به پای رسد تا رونده آید
مصطفی گفت عیسی بر روی آب برفت و اگر یقینش زیادت بودی بر هوا برفتی، عارفی گفت: حضرت این اشارت بخود کرده یعنی شب معراج که ما بر هوا میرفتیم از کمال یقین بود
هم به این معنی اشارت کرده می گوید: بر خبر همیرفتم جویای یقین ترس مایه و امید قرین مقصود از من نهان و من کوشنده دین ناگاه برق تجلی تافت از کمین از ظن چنان روز بینند و از دوست چنین خدایا مرا دردیست که بهی مباد این درد مرا صواب است با خرسندی دردمندی بدرد خود کس را چه حساب است؟ خداوند را خزانه بکار نیست و او را به هیچ چیز و هیچکس نیاز نه هر چه دارد برای بندگان دارد فردا خزانه رحمت به عاصیان دهد و خزانه فضل بدرماندگان دهد تا هم از خزانه او حق وی بگزارند که بندگان از مال خود به گزاردن (اداء) حق او نرسند
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: پیر طریقت میگوید که هیچ بیماری سختتر از بیماری ضعف یقین نیست. یقین باید با حقیقت الهی مرتبط باشد و انواع یقین (اسم، علم، عین و حق) وجود دارند که هر کدام برای گروههای مختلف معنای خاصی دارند. یقین باید در کلام، دیدن، شنیدن و عمل نمود پیدا کند. حضرت محمد (ص) بیان کرد که عیسی (ع) با یقین خود بر روی آب راه میرفت و در شب معراج، پیامبران تحت تأثیر یقین رفتهاند. پیر طریقت اشاره میکند که حقیقت با یقین مرتبط است و خداوند هیچ نیازی به بندگان ندارد و همه چیز برای آنهاست. در نهایت، خزانه رحمت و فضل او به بندگان داده میشود.
هوش مصنوعی: پیر طریقت میگوید: ای بیچاره، هیچ بیماری بدتر از ضعف یقین وجود ندارد. باید یقین را با حق تنظیم کنی؛ زیرا دست به یقین است. یقین به معنای علم و همچنین حقیقت است. حق، یقین است و حقیقت نیز حق یقین. اسم یقین برای عوام است، علم یقین برای خواص، عین یقین برای خاصان، و حق یقین متعلق به پیامبران است. حقیقت حق یقین، پیامبر محمد مصطفی است. برای رسیدن به یقین، باید آن را با زبان بیان کرد تا گوینده شناخته شود، با چشم دیده شود تا بیننده بیاید، با گوش شنیده شود تا شنونده حاضر شود، با دست محکم شود تا گیرنده به مقصد برسد و با پا حرکت کند تا مسیر را طی کند.
هوش مصنوعی: مصطفی گفت که عیسی بر روی آب راه رفت و اگر یقین او بیشتر بود، بر هوا نیز میتوانست راه برود. در این هنگام، یک عارف گفت: آن حضرت به این واقعیت اشاره کرده است که در شب معراج، ما به دلیل کمال یقینمان بر هوا حرکت میکردیم.
هوش مصنوعی: این متن به موضوعی اشاره دارد که مربوط به جستو جوی حقیقت و شناخت عمیق تر از مسائل معنوی و الهی است. گوینده از دردی سخن میگوید که ممکن است نتیجه کجفهمیها یا مشکلات در زندگی باشد، و از خداوند طلب کمک و رفع این درد را دارد. به بیان دیگر، او معتقد است که خداوند هیچ نیازی به چیزها یا افراد ندارد، بلکه هر چه دارد برای بندگانش است. در ادامه، این نکته مطرح میشود که روزی خداوند رحمت و فضل خود را به بندگان عطا میکند، حتی به کسانی که دچار معصیت هستند، چرا که همه از گنجینه فضل او بهرهمند خواهند شد. در نهایت، میگوید که بندگان نمیتوانند با مال خود حق خدا را ادا کنند، بلکه باید از رحمت و فضل الهی استفاده کنند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.