بخش ۵۳ - حسّان بن ثابت اسدی
از فصحای شعرای اعراب و از فضلای ندمای اصحاب و مداح حضرت نبوی صلعم و قصاید عالیه در نعت حضرت ختمی مآب عرض نموده. حالاتش در کتب تواریخ مسطور و ابیاتش در السنه و افواه، مذکور است. وقتی جناب عارف حقّانی، حارثه را که از اصحاب است، حالتی ظاهر شده و بی خودی سرزده، در هنگام جولان از پا افتاده و حضرت امیرالمؤمنین علیؑسر او را بر زانوی مبارک گذارده تا به حال آمد. حسان حاضر و ناظر بود این چند بیت را بدیهةً در تعریف عرفا عرض نمود و از حضرت رسالتؐتحسین شنود. راوی این روایت عبداللّه بن عباس رضی اللّه عنه است و در اغلب کتب مندرج است و فقیر در مثنوی هدایت نامه به تفصیل منظوم نموده.
غرض، آن ابیات این است:
عربیه
قُلُوبُ العارِفینَ لَهَا عُیُونُ
یَرَی مَالاَ یَراهُ النّاظِرِیْنا
وَاَلْسِنَةُ بِسِرٍّ قَدْیُناجی
تَغَیَّبَ عَنْکِرامِ الکاتِبِیْنا
وَاَجْنِحَةٌ تَطِیْرُ بِغَیْرِ رِیشٍ
إلَی مَلَکُوتِ رَبِّ العَالَمِیْنا
وَیَسْرَحُ فِی رِیاضِ الْخُلْدِ طِوْبَی
وَیَشْرَبُ مِنْشَرابِ الْعارِفِیْنا
وأَوْرثَهَا الشَّرابُ لِسانُ صِدْقٍ
یَفُوْقُ عَلَی عُلُومِ الْعالَمِیْنَا
شَواهِدُنَا عَلَیْنا ناطِقاتٌ
تُبَیِّنُ کِذْبَ دَعْوَیَ الْمُدَّعِیْنَا
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: در این متن از شعرای عرب و فضلا و مداحان پیامبر اسلام (ص) سخن به میان آمده و تأکید شده که احوال و اشعار آنان در کتب تاریخ ثبت شده و در زبانها نقل شده است. داستانی از حارثه، یکی از یاران پیامبر، بیان میشود که در حال بیخود شدن به زمین افتاده و امام علی (ع) او را به حالت اولیه برمیگرداند. در این لحظه حسان، شاعر معروف، اشعاری در توصیف عارفان سروده و از پیامبر (ص) تحسین شنیده است. این ابیات به بیان فضایل عارفان و بینش خاص آنان نسبت به حقیقت میپردازد و نشاندهنده جایگاه والای عارفان در مقایسه با دیگران است.
هوش مصنوعی: از شعرای بزرگ عرب و فضلا و ستایشکنندگان پیامبر اسلام، اشعار زیبایی در وصف او سرودهاند. حالات این اشخاص در تاریخها ثبت شده و اشعارشان در زبانها و گفتهها مرسوم است. زمانی، یکی از عرفای شناختهشده به نام حارثه، که از پیروان پیامبر بود، حالتی خاص به او دست داد و بیاختیار از پای درآمد. حضرت علی علیهالسلام او را به زانو گرفت تا حالش بهبود یابد. حسان بن ثابت، شاعر مشهور، در آنجا حاضر بود و به طور طبیعی چند بیت شعر در وصف عرفا گفت و تحسین پیامبر را شنید. راوی این داستان عبدالله بن عباس است و این روایت در بسیاری از کتابها وجود دارد. من نیز در مثنوی "هدایتنامه" به تفصیل این موضوع را نظم کردهام.
هوش مصنوعی: هدف این ابیات این است:
هوش مصنوعی: دلهای عارفان دارای بینشهایی هستند که دیگران قادر به دیدن آن نیستند.
هوش مصنوعی: زبانها به رازهایی اشاره دارند که میتوانند به طور پنهانی با یکدیگر گفتگو کنند و از نظر نویسندگان دور بمانند.
هوش مصنوعی: پرندگانی هستند که بدون داشتن پر، به سوی ملکوت پروردگار جهانیان پرواز میکنند.
هوش مصنوعی: او در باغهای جاودانی به خوشی و راحتی زندگی میکند و از نوشیدنیهای مخصوص عارفان مینوشد.
هوش مصنوعی: شراب در اینجا به معنای الهام و دانشی است که به او بخشیده شده و او با زبان صدق و حقیقتی که دارد، بر دیگر علوم کسانی که در عالم هستند، پیشی میگیرد.
هوش مصنوعی: شاهدان ما که به روشنی سخن میگویند، دروغ ادعای مدعیان را آشکار میکنند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.