و از آن جمله صَحْو و سُکر است. صحو باز آمدن بود با حال خویش و حس و علم، با جای آمدن پس از غیبت و سُکر غیبتی بود بواردی قوی و سُکر از غیبت زیادة بود از وجهی و آن آن بود کی صاحب سُکر مبسوط بود چون اندر سُکر تمام نبود خطر چیزها از دل وی بیفتد اندر حال سُکر و آن حال تساکر بود کی وارد اندرو تمام نباشد و حس را اندرو گذر باشد و قوی گردد سُکر تا بر غیبت بیفزاید و بسیار بود کی صاحب سُکر اندر غیبت تمامتر بود از صاحب غیبت چون سُکر او قوی بود و باشد که صاحب غیبت اندر غیبت تمامتر بود از صاحب سُکر اندر سُکر چون متساکر گردد و غیبت تمام نباشد و غیبت بندگانرا بدان بود که غلبه گیرد بر دل ایشان چیزی از موجب رغبت و رهبت و خوف و رجا و سُکر نبود الّا خداوندان مواجید را چون بنده را کشف کنند بنعمت جمال، سُکر حاصل آید و طرب روح، و دلش از جای برخیزد و اندرین معنی آورده اند.
شعر
فَصَحْوُکَ مِن لَفْظی هُو الوَصْلُ کُلُّهُ
وَسُکْرُکَ مِنْ لَحْظی یُبیْحُ لَکَ الشُّرْبا
فما مَلَّ ساقیها ومَا مَلَّ شارِبُ
عُقارَ لِحاظٍ کاسُهُ یُسْکِرُ اللُبّا
وانشدوا شعر
فَاسْکَرَ الْقَوْمَ دَوْرُ کَاسٍ
وَکانَ سُکری مِنَ المُدِیرِ
وانشدوا، شعر
لی سَکْرَتانِ ولِلنَّدْمانِ واحِدةُ
شیءٌ خُصِصْتُ به مِن بَیْنهمِ وَحدی
وانشدوا شعر
سُکرانِ سُکرُ هَویً و سُکرُ مدامَةٍ
فمَتی یُفیقُ فَتیً بهِ سُکرانِ
معنی این دو بیت آنست کی از دو گونه مستم یکی از عشق و دیگر از می و کسی کی ازین دو مست بود کی باهوش آید.
و بدانک صحو براندازۀ سُکر بود هر که سُکرش بحق بود صحوش بحق بود و هرکه سُکرش بحظّ آمیخته باشد صَحْوَش بحظّ پیوسته بود و هرکه اندر حال محق بود اندر سُکر معصوم بود و سُکْر و صحو اشارت کنند بطرفی از تفرقه، چون حقیقت را عَلَم پیدا آید صفت بنده فریاد و قهر بود و اندرین معنی آورده اند
شعر:
اذا طَلعَ الصَّباحُ لِنَجمِ راحٍ
تَساوی فیه سَکرانُ وصاحٍ
قالَ اللّهُ تَعالی فَلَمَّا تَجَلّی رَبُّهُ لِلْجَبَلِ جَعَلَهُ دَکّاً و خَرَّ موسی صِعقاً و این کوه بدان سختی و قوت پاره پاره شد و موسی با صلابت رسالت بیفتاد و بیهوش شد، بنده اندر حال سُکر مُشاهِد جمال بود و اندر حال صحو بشرط عِلم بود، آنک او را نگاه داشته بود نه بتکلّف او و اندر صحو نگاه داشته نه بتصرّف او.
و صحو و سُکر پس از ذوق و شرب بود (و از جمله آنک در سخن ایشان رود).
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: متن درباره دو حالت روحی به نامهای "صحو" و "سکر" است. صحو به معنی بازگشت به حال طبیعی و هوشیاری است، در حالی که سکر به حالت غیبت و بیخبر بودن از خود اشاره دارد. صاحب سکر ممکن است تحت تأثیر تجربیات قوی، حتی بیشتر از صاحب صحو، قرار گیرد. این دو حالت به نوعی با هم در ارتباط هستند و هرکدام میتواند درجاتی از دیگری را تحت تأثیر قرار دهد.
شاعرانی که در این متن ذکر شدهاند، درباره تأثیر می و عشق بر انسان و حالت مستی ناشی از آن شعر گفتهاند. صحو و سکر در اینجا به معرفت و علم نسبت به خداوند نیز اشاره دارد. در نهایت، اشاره شده که حالتهای سکر و صحو از یک تجربه عمیق و روحانی ناشی میشوند و کسانی که به حقیقت نزدیکتر هستند، بیشتر در مواجهه با این حالات قرار میگیرند.
هوش مصنوعی: از جمله مفاهیم مطرح در این متن، میتوان به حالتهای «صحو» و «سُکر» اشاره کرد. «صحو» به معنای بازگشت به خود و آگاهی از حس و علم است، به گونهای که فرد پس از مدتی غیبت به حالت طبیعی و شناخت خود بازمیگردد. در مقابل، «سُکر» به نوعی غیبت و عدم آگاهی اشاره دارد که به واسطهی ورود یک حالت قوی ایجاد میشود؛ در این حالت، فرد به طور کامل در غیبت نیست، بلکه حس و آگاهی او تا حدی کمرنگ شده است. سُکر ممکن است با شدت بیشتری همراه باشد و گاهی فرد در حال سُکر بیشتر از حالت غیبت خود را گم میکند. همچنین، انسانها در این حالات و غیبتها ممکن است تحت تأثیر احساسات و تجارب مختلفی قرار بگیرند، اما در نهایت، حقیقت و زیبایی الهی میتواند موجب حالات خوشی و شوری در دلها شود.
هوش مصنوعی: وقتی که تو به روشنی و بیداری میرسی، تمام کلمات و گفتار من به هم متصل میشود و وقتی که به حالت مستی در میآیی، نگاهت به تو اجازه میدهد که از نوشیدنیها لذت ببری.
هوش مصنوعی: ساقی هیچگاه از پر کردن جام خسته نمیشود و نوشندگان هم هیچگاه از شراب لذتبخش سیر نمیشوند، چرا که نگاهی که به سرنوشت آنها میاندازد، عقل را به وجد میآورد و مست میکند.
هوش مصنوعی: مردم در گرداب شادی و مستی غوطهور شدند و تاثیر شراب بر آنها عمیق بود.
هوش مصنوعی: این پاراگراف به توصیف احساسات و تجربههای انسانی میپردازد. در آن، نویسنده به ابراز عواطف و اندیشههای عمیق خود در ارتباط با زندگی و طبیعت میپردازد. او از زیباییها و چالشهای وجود سخن میگوید و نشان میدهد که چگونه این تجربیات میتوانند بر روح و روان انسان تأثیر بگذارند. احساسات پیچیدهای چون شگفتی، غم، شادی و عشق به صورت زنده و ملموس در کلام او تجلی پیدا میکند.
هوش مصنوعی: من دو حالت مستی را تجربه کردهام، و برای اندوه و پشیمانی تنها یک حالت وجود دارد که به من اختصاص یافته است.
هوش مصنوعی: مست شدن از شوق و عشق و بادهنوشی باعث میشود که جوانی به خود بیاید و از این حال به هوش بیافتد.
هوش مصنوعی: این دو بیت بیانگر این است که آدمی میتواند به دو صورت مست باشد: یکی مستی ناشی از عشق و دیگری مستی ناشی از شراب. همچنین اشاره میشود که کسی که از این دو نوع مستی و از تأثیرات آنها بهرهمند شده، به نوعی درکی عمیق و هوشیاری خاص دارد.
هوش مصنوعی: بدان که حالتی به نام "صحو" در برابر "سکر" وجود دارد. هر کسی که سکرش در حقیقت واقعی باشد، صحو او نیز واقعی است. اگر سکر فردی با یک لذت آمیخته شود، صحو او نیز به همان اندازه متغیر خواهد بود. کسی که در شرایط محقق باشد، در سکر خود معصوم خواهد بود. سکر و صحو به نوعی به تفکیکها اشاره دارند و زمانی که حقیقت روشن شود، اوصاف بنده به وضوح آشکار میشود. در این زمینه، توضیحات دیگری نیز ارائه شده است.
هوش مصنوعی: وقتی صبح فرا میرسد، حالتی شبیه به یکدیگر به وجود میآید که در آن مست و بیدار هر دو در یک موقعیت قرار دارند.
هوش مصنوعی: زمانی که خداوند خود را به کوه نشان داد، آن کوه به خاکی تبدیل شد و موسی بیهوش بر زمین افتاد. این کوه به دلیل قوت و سختیاش شکسته شد و موسی، که پیامبری با تمام قدرتش بود، در آن لحظه که جمال الهی را مشاهده نمود دچار حالت سکر شد، و در حال هوشیاری نیز به برکت علم و داناییاش بود. او در آن حالت تحت کنترل خداوند بود و نه اینکه خود به تنهایی بتواند این تجربه را مدیریت کند.
هوش مصنوعی: و حالت هوشیاری و مستی پس از چشیدن و نوشیدن به وجود میآید (و این موضوع همچنین در سخنان آنها بیان میشود).
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.