«بود» نامی است که براوفتد بر چیزی که حال او گشته باشد و زمان او گذشته، چنانکه گوییم : سقراط بود و دی و پریر و پار و پیرار بود. و (هست) نامی است که براوفتد بر چیزی که حال او حاصل باشد، چنانکه گوییم : احمد (هست) و امروز و امسال (هست.) و «باشد» نامی است که براوفتد بر چیزی که همی به حال هستی خواهد آمدن، چنانکه گوییم : (مر محمد را فرزندی باشد و) فردا روزی باشد. پس «بود» و «باشد» بر چیزهایی اوفتد که حال او گردنده باشد و گشته باشد، و (هست) نامی مشترک است میان چیزهای ثابت الحال و زایل الحال. و (آنچه حال او) گردنده است، جز جسم چیزی نیست که او به زیر زمان است، و چیزهای جسمانی همه از راه «باشد» همی اندر آیند و بر خط «هست» همی گذرند و به در و مجرای «بود» همی بیرون شوند.
و شکی نیست اندر آنکه هر چه بود است بر «هست» گذشته است و به سبب گشتن حال مر او را همی «بود» گویند، چنانکه گویند: فلان بود. و پیش از آن که نام «بودی» بر (او) اوفتاد به گشتن حال حاضر او، «هست» بود و تا اندر منزلت هستی نیامد، به منزلت «بود» نرسید. و چو به هستی نرسیده بود، آن چیز در محل «باشد» بود بدانچه بودنی بود، و آنچه مر او را اندر محل «باشد» بود است موجود نیست مگر به حد امکان، چنانکه گوییم: مر این درخت را باری باشد. و آنچه بودش او اندر حد امکان باشد، به هستی نتواند آمدن (مگر) به آرنده ای که آن هست باشد – اعنی وجود او واجب باشد نه ممکن باشد، اعنی بودنی نباشد – تا مر آن چیز را که اندر محل (باشد) است به محل (هست) آرد تا چو حال گردنده بر او بگذرد از حیز هستی سوی محل (بود) شود.
و آن (هست) که او واجب الوجود باشد و مر ممکن الوجود را واجب الوجود گرداند، اگر او از محل امکان الوجود اندر حیز وجوب الوجود آمده باشد، به محل امتناع الوجود رسد. بر مثال مرغی که امروز هست (و) واجب الوجود است و مر مرغی دیگر را که اندر خایه هست (و) به منزلت ممکن الوجود است (همی اندر حیز هست آرد که آن وجوب الوجود است،) لاجرم آن مرغ به آخر کار خویش اندر محل (بود) شود و ممتنع الوجود گردد، از بهر آنکه آن مرغ نیز از محل امکان الوجود اندر منزلت وجوب الوجود آمده بود، چنانکه گفتیم. و اگر آن چیز که ممکن الوجود را همی واجب الوجود گرداند، از محل ممکن الوجود اندر منزلت واجب الوجود نیامده است، روا نیست که (او) ممتنع الوجود شود البته و بر او حکم (بودگی) (به حقیقت) نیفتد، چنانکه حکم (باشدی) نیز بر او نیفتاده است، از بهر آنکه این دو حال – اعنی (بود) و (باشد) - بر دو طرف (هست) ایستاده اند. و بدین شرح ظاهر شد که آنچه بوده است، بر هستی گذشته است وز در (باشد) اندر آمده است و به گشتن حال هستی (از او) نام (بود) بر او اوفتاده است وز او جز حدیثی نمانده است (و ذات او حدیثی گشته است) ، چنانکه خدای تعالی همی گوید، قوله: (فجعلنهم احادیث و مزقنهم کل ممزق ان فی ذلک لایت لکل صبار شکور).
و آنچه امروز اندر محل (باشد) است، نیست است. پس همه بودها نیست بوده است و هست شده است و چو هستی از او بگذشته است، نام (بود) بر او اوفتاده است. و نام (نیست) بر عینی نیفتد مگر به اضافت به چیزی که آن هست است، چنانکه گوییم: فردا نیست، و این نفی زمان نا آمده است به ثبات زمان حاضر (که امروز است و اضافت آن غایب بدین)که اندر محل (هست) است. و اگر این حاضر نبودی، آن غایب که او نیست است نام نیافتی، پس هستی چگونه یافتی؟ و (هست) نامی است افتاده بر جوهری و عینی که حال او گشته نیست تا سزاوار شود مر نام (بود) را و بودنی نیست تا سزاوار شود مر نام (باشد) را. و این نام – اعنی (نیست) نیفتد مگر بر جوهری که مر او را اضافت کنند به زمانی و حالی حاضر. و این نام بر جسمانیات جز بر سبیل مجاز نیفتد، از بهر آنکه (هست) مر چیز جسمانی را به سبب حصول او گویند اندر اکنونی از اکنون ها و هر اکنونی زمانی حاضر است و نقطه ای نامتجزی است و نهایت زمان گذشته است و آغاز زمان آینده است و زمان گذشته همه اکنون ها بوده است و همه بر نقطه (هست) گذشته است وز در (باشد) اندر آمده است. پس پیدا شد که هست جسمانی که او اندر زیر نقطه اکنون است، از نیست آمده است، اعنی اندر محل (باشد) بوده است و چو (به) نقطه اکنون اندر گذرد بوده شود، و مر او را (نیز) هست نگویند و (هم) بوده و (هم) باشنده بر دو طرف (هست) اند و هر دو چو اضافت ایشان به هست کرده شود، نیست آیند. پس ظاهر کردیم که (هست) جسمانی از (نیست) آمده است و همی نیست شود و به شتاب، بدانچه بدین نقطه نامتجزی که او (اکنون) است گذرنده است.
و آنچه از نیستی به هستی آمد، مر او را هست کننده ای لازم آید که او از محل (باشد) باشد و امکان اندر هستی و وجوب او نیامده باشد، چنانکه اندر هستی مرغ و هست کردن او گفتیم مر آن مرغ را که اندر خایه اندر محل امکان است، از بهر آنکه اگر هست کننده ای باشد که جسم است، اندر محل (باشد) بوده باشد – اعنی روزی ممکن الوجود بوده باشد – (و) مر او را نیز هست کننده ای باید که از محل (باشد)سوی حیز (هست) بیرون آورده باشدش. پس درست کردیم که مر جسم را که حال هستی بر او همی (گذرد و) بوده همی شود و اندر منزلت هستی از محل (باشد)همی آید، هست کننده ای هست که او نه جسم است و چو نه جسم است، اندر محل (باشد) نبوده است و چو اندر محل (باشد) نبوده است، اندر منزلت (بود) نشود البته، بدانچه هستی از او نگذرد، از بهر آنکه بوده نشده است چو چیزهای جسمانی، بل (که) هست است ابدالآبدین و دهرالداهرین.
آن گاه گوییم – چو درست کردیم که هر بوده ای اندر محل (هست) بوده است و اندر حیز هستی از محل (باشد) آمده است و امروز همین حال موجود است – که آنچه اندر محل (باشد) است، اندر منزلت امکان است و آنچه اندر منزلت امکان باشد، حد او آن باشد که روا باشد که هست شود و روا باشد که هست نشود، از بهر آنکه ممکن الوجود میانجی باشد میان هستی و نیستی که او را وجوب و امتناع گویند منطقیان. بر مثال درختی که اندر دانه خرما به حد امکان باشد که اگر مر او را به خاک و آب سپارند- چنانکه بباید- از او درختی بیاید و اگر اشتری مر او را بخورد آن از او به وجود نیاید، (نه) چو درختی که حاصل است و واجب الوجود است. وز بهر آن چنین است که ممکن الوجود اندر حد قوت است و آنچه اندر حد قوت باشد، آمدن او از آن قوت به فعل خویش به واجب الوجودی باشد که مر او را خواست و ناخواست باشد. و آنچه بیرون آمدن (او) از حد قوت- که آن امکان الوجود است- به حد (فعل)- که او وجوب الوجود است- به چیزی دیگر متعلق باشد که مر او را دو فعل متضاد باشد- چو خواست و ناخواست و نفی و اثبات و ایجاد و اعدام- سزاوار باشد که گوییم : او میانجی است میان وجود و عدم. و آنچه بودش او ممکن است، اندر زمان حاضر نیست و آنچه از جسمانیات واجب الوجود است، چو مر حال حاضر او را هیچ ثباتی نیست، اکنون ها بر او پس یکدیگر رونده است به شتاب. و هر اکنونی که از هستگی به بودگی همی شود، هستی های او همه بوده (همی) شود و بوده نیز نیست است، چنانکه شرح آن پیش از این گفتیم. و هر اکنونی که آن نام جزو زمانی است، چیزی نیست مگر حال حاضر جسم، و بی ثباتی او بدان است که جسم متحول الاحوال است و تحریک کلی بر او مسلط است بدانچه ایجاد او از نیست بوده است و اجزای او مقهور است.
و دلیل بر مقهوری جسم آن است که همه یک جوهر است و اجزای او همه اندر مکان های مختلف ایستاده اند، چه به سبب طبایع مختلف که یافته اند، چنانکه طبع بعضی از جسم گرم و خشک است و بر حاشیت عالم ایستاده است و طبع بعضی از او سرد و خشک است و اندر مرکز عالم ایستاده است و قسمت های دیگر از آن نیز به حکم آن طبایع که یافته اند اندر محل های (سزاوار خویش ایستاده اند، و چه بدانکه جزوهای هر قسمی از این اقسام با آنکه همه بر یک طبیعت اند اندر محل های) مختلف اوفتاده اند، چنانکه از آتش که او گرم و خشک است و همگی او مر حاشیت عالم را همی جوید تا از مرکز عالم (همی) گریزد، بعضی بر سطح بیرونی است از کره خویش که آن همی (مر) فلک را بساود و بعضی اندر سطح اندرونی است از کره خویش که (آن) همی دایره هوا را بساود و بعضی از او اندر این دو میانه است و محل های ایشان مختلف است. و جزوهای آتش همه به یک طبع ایشان یکی باشد، سوی محل های مختلف نباشد و اندر محل های مختلف جز به قهر قاهری نایستد.
و چو مقهوری جسم ثابت کردیم، لازم آید که حال او متحول باشد به خاصه، چو وجود او از اصل به تحویل بوده است از حال نیستی به حال هستی و از حال بی صورتی به حال صورت. پس بدین شرح ظاهر کردیم که همه جسمانیات هستی ها اند که نیستی بر دو طرف آن ایستاده است، چنین که همی بینیم که حال حاضر بر آن همی گذرد و بوده همی شود. و این حال جزوی که بر جسمانیات گذرنده است و هر نابوده ای هست همی شود از آن و هر هستی بوده همی شود به گشتن حال حاضر بر او که آن اکنون نام است، دلیل است بر آنکه هم چنین بوده است حال کلی جسم، اعنی واجب آید که جسم به کلیت خویش به آغاز بودش اندر اکنونی اوفتاده است که پیش از آن مر او را اکنونی نبوده است و آن آغاز آمدن او بوده است به کلیت خویش ازمحل (باشد) به محل (هست) تا مر جزویات او را امروز حال این است که همی بینیم و گفتیم، اعنی که هر چه همی بودش یابد از جزویات، (به) آغاز اندر اکنون نخستین اوفتد تا اکنون ها به زیادت پذیرفتن و بالیدن او سپس از آنکه اکنون نخستین برگذشتن گیرد. و چو درست کردیم که جسم به کلیت خویش از محل (باشد) اندر حیز (هست) آمده است، ناچاره سوی (بود) همی بیرون خواهد شدن و نیست شود. و رفتن جزویات او بر این منهاج، بر درستی این قول برهان است. و نیز ظاهر شد بدین (شرح) که این هست که نیستی اش بر دو طرف او ایستاده است، اندر این محل به ذات خویش نیامده است، از بهر آنکه چیز از نیستی به هستی جز به فعل نیاید. و چو درست کردیم که این (هست) هست نبود، روا نباشد که مر او را که به ذات هستی ندارد فعل باشد. پس مر جسم را هست کننده ای لازم است که (او) واجب الوجود است ابدالآبدین، نه بودنی (که) شاید گفتن مر او را (که) نبود البته، از بهر آنکه درست کردیم که بوده ها همه بودنی بوده است و چو موجد جسم بودنی نبوده است، روا نیست که گوییم: او همیشه بوده است پیش از این، مگر بر سبیل مجاز به حکم این احوال ظاهر که بر ما همی گذرد، اما به حقیقت نه.
و چو این حال ظاهر است و آنچه بوده است از جسمانیات بر (هستی) گذشته است و به گذشتن اکنون ها بر او نام (بود) (بر او) اوفتاده است و نام (هستی) از او برخاسته است و (اکنون) حالی حاضر است و گذرنده است بر اجسام و آن جزو نامتجزی زمان است، لازم آید که موجد این جوهر حال گردنده وز (باشد) به (هستی) آینده و سوی (بودگی) بیرون شونده اندر زمان نیست، بل (که) زمان – که او گذشتن حال جسم است – به ایجاد او مر این جوهر حال گردنده و صورت پذیرنده را موجود شده است و آن موجد الاجسام هست است ابدالآبدین و بس، نه (مر) نام (باشد) را سوی او راه است تا گوییم: از این سپس باشد، و (نه) مر نام (بودن) را تا گوییم: پیش از این بود. و آنچه بر او گفته شود از این دو نام، به حکم این جوهر حال گردنده (همی گفته) شود که جسم است و ما اندر او غرقیم، چنانکه گوییم: خدای تعالی پیش از آنکه این عالم را بیافریده بود و پس از آنکه این عالم برخیزد، باشد. نبینی که آنچه نام (باشد) همی به حقیقت بر او اوفتد، بودنی است و اندر حد امکان است؟ چنانکه گوییم: تا (دو) ماه انگور باشد یا جز آن، و آن چیزی باشد که هستی ندارد. و چو همی دانیم که خدای تعالی (هست)، آن لفظ که گوییم: او تعالی سپس از این باشد، جز به سبب گشتن حال عالم بر عالم، بر خدای (همی) نیوفتد، و بدین قول همی آن بخواهیم که او – سبحانه – بودنی است تا بباشد. و چو این قول درست است، لفظ (باشد) بر او – تعالی جده – به حقیقت اوفتیده نیست و آنچه از در (باشد) اندر (نیاید) و بر (هستی) نگذرد، مر او را (بوده) نگویند، چنانکه بیان آن کردیم. پس پیدا شد که روا نیست گفتن که خدای بود، جز بر سبیل مجاز و عادت گفتار عامه که (قرآن) بر آن رفته است.
و چو این حال مقرر است، گوییم که چو درست کردیم که هر بوده ای هست بوده است و نقطه اکنون ها بر او گذشته (است) تا امروز او را همی گوییم: بوده است – چنین که همی گوییم: سقراط بوده است، یا این عالم پیش از این (ساعت) که ما اندر اوییم بوده است – و روا نیست که آنچه اکنون ها (بر او) به گشتن حال او (نگذشته) باشد مر او را (بوده) گویند، لازم آید که آغاز اکنون ها به جملگی اکنونی بوده است که پیش از آن هیچ اکنونی نبوده است البته، و این جوهر حال گردنده – که جسم است – اندر اکنونی حاصل شده است که مر آن اکنون را هیچ گذشتگی نبوده است البته. و آن اکنون نخستین که آغاز حرکت مکانی از او بوده است، آغاز و ابتدای زمانی بوده است که گذشته است و این اکنون که ما اندر اوییم، انجام زمان گذشته است، بل (که) زمان جز گذشته (خود) چیزی نیست و ناآمده را از او وجود نیست. و زمان بر مثال خطی است و هر اکنونی از او بر مثال نقطه است و ترکیب زمان از اکنون های متواتر است، چنانکه ترکیب خط از نقطه هاست. و آغاز و انجام خط دو نقطه است: یکی آنکه کشیدگی خط از او گشته است و دیگر آنکه کشیدگی خط بر او ایستاده است. و (از) زمان چیزی هست نیست، مگر آن نقطه نامتجزی که نام او اکنون است مر حاضران او را، چنانکه از خط چیزی اندر گذار نیست، مگر آن نقطه که کشیدگی خط بر او توقف کرده است. و آنچه همی نام بر او اوفتد از زمان بودنی، عینی موجود نیست، چنانکه خط ناکشیده عینی موجود نیست. و چنانکه خط جز کشیده و پرداخته نباشد، زمان (نیز) جز گذشته نباشد، و چنانکه اگر بر خط نقطه ها بیفزاید درازتر شود، اگر بر زمان اکنون ها بیفزاید دراز تر شود، و لیکن نام (بیفزاید) همی بر چیز بودنی اوفتد که او اندر محل (باشد) است و نه اندر محل (هست) است، و آنچه بودنی باشد ممکن الوجود باشد و ممکن الوجود میانجی باشد میان وجود و عدم.
و اگر کسی گوید: زمان ممکن است که بباشد، ما مر او را گوییم: بلی، و لیکن آنچه بودش او ممکن باشد نابودن او نیز ممکن باشد، پس دعوی او (را) بر انکار ما هیچ فضلی نیست. و اگر گوید: اندر وهم ثابت است که پیش از بودش جسم – که اکنون ها به سبب گشتن حال های او پدید آید – مدت بود، هر چند که به گشتن احوال و حرکات جسم پیموده نبود، ما مر او را گوییم: هم این است حال خطی که بر جسم بکشند از نقطه ای (تا) به نقطه ای و مر آن را خط گویند، چنین که می بینی: ، و اگر کسی گوید: پیش از این خط نیز جای خط کشیدن بوده است، راست باشد و لیکن مر آن خط را نتواند گفتن. پس اگر پیش از وجود جسم اندر وهم همی آید که درنگی بود، آن درنگ واجب آید که (مر چیزی بود، و اگر چیزی نبود که مر او را درنگی بود، واجب آید که آن درنگ کشیدگی بود و واجب آید که) آخر آن کشیدگی (نوید آمدن جسم) بود. و اگر چنین بود، واجب آید که مر آن کشیدگی را که آخرش پدید آمدن جسم بود، اولی بود که آغاز کشیدگی از او بود، از بهر آنکه چیزی که لفظ (تا) بر او اوفتد، ناچاره لفظ (از) پیش از آن بر او اوفتاده باشد، چنانکه گوییم: کشیدگی بود یا هست از فلان جای تا فلان جای، و این امتدادی باشد مکانی، یا گوییم: کشیدگی بود یا هست از فلان گاه تا فلان وقت، و این امتدادی زمانی باشد – اعنی حرکاتی باشد – و البته امتدادی ثابت نشود تا به مقطعی جز از مبدایی. و چو احوال این است، اگر پیش از وجود جسم چیزی بود که مر او را درنگی بود، اگر آن درنگ تا به هنگام وجود جسم بود، واجب آید که آن چیز محدث بود، از بهر آنکه آنچه مر مدت او را انجام باشد، مر مدت او را آغاز باشد و آنچه مر مدت او را آغاز و انجام باشد محدث باشد.
پس اگر گوید: آن چیز که مر او را مدت بود قدیم بود، این سخن محال باشد، از بهر آنکه مدت کشیدگی باشد (و کشیدگی) جز از جایی تا به جایی (یا) از وقتی تا (به) وقتی نباشد. و چو چیزی قدیم باشد، مر او را مدت لازم نیاید، از بهر آنکه مر او را آغازی نباشد و چو آغازش نباشد، کشیدگی زمان لازم نیاید البته. پس اگر گوید که روا باشد که چیزی نباشد و مدت باشد، محال گفته باشد، از بهر آنکه مدت بقاست و بقا جز به باقی که جوهر است ثابت نشود. و تا چیزی نباشد، مر او را مدت یا درنگ یا دهر نباشد البته، چنانکه اگر جسم نباشد خط نباشد (البته،) و چو گوید: نه جسم، گفته باشد که نه خط. و چنانکه به برخاستن جسم وجود خط برخیزد و اندر وهم او را اثری نماند، به برخاستن آنچه مدت مر او راست نیز مدت برخیزد، با آنکه ظاهر کردیم که مدت – که او کشیدگی باشد – روا نیست که باشد جز از جایی به جایی – چو مکانی باشد – یا از گاهی به گاهی – چو حرکاتی و اوقاتی باشد - . و چو دهر بی آغاز است، روا نیست که او کشیدگی باشد البته، و چو کشیدگی نباشد، (تا) به هنگام نباشد و نه (از) هنگام باشد. پس ظاهر شد که آنچه مر او را مدت و دهر و جز آن (همی) گویند، وجود (و) ثبوت جوهری است باقی به ذات خویش بی آغازی که مر او را بوده است. و آنچه مر وجود او را آغازی نباشد، مر بقای او را کشیدگی نباشد البته، از بهر آنکه – چنانکه گفتیم – کشیدگی از آغازی باشد، و اگر مر بقای ازلی را کشیدگی باشد، مر او را آغازی لازم آید، و اگر مر بقای او را آغازی نهاده شود از بهر آن تا مدت ثابت شود، نام ازلی از او بیوفتد و او محدث باشد. و بدین شرح ظاهر کردیم که مر بقای ازلی را کشیدگی نیست البته.
آن گاه گوییم که مادت های مصورات جسمانی مقدم است بر صور ایشان، تقدمی زمانی، و اگر آن زمان چه اندک است. و عالم جسمی به کلیت خویش مصوری جسمی است بر مادتی و چیز صورت پذیر به پذیرفتن صورت از حال بی صورتی به حال صورتی آید و گشتن حال او واجب (آرد) مر اکنون ها را پس یکدیگر. و امروز حرکات اجسام که ترکیب عالم از آن است به طبایع ایشان است. پس واجب آید که مبدع حق مر جوهر جسم را با طبایع او به هم ابداع کرده است اندر اکنونی که آن آغاز همه اکنون ها بوده است، و آن آغاز حرکت مکانی بوده است که اقسام چهارگانه این جوهر بر آن طبایع که وجود ایشان بر آن بود حرکت کردند و اندر محل های خویش بدان طبایع که وجود بر آن یافتند بایستادند و آن آغاز حرکت طبیعی بود که مر او را آغاز زمان واجب آید دانستن.
و بدین قول که گفتیم: چو مبدع حق مر اقسام را با طبایع آن پدید آورد هر قسمی از آن سوی مکان خویش حرکت کرد، آن همی خواهیم که جملگی جسم آمیخته پدید آمد بر یکدیگر با تضاد طباع آن، تا جزوها به حرکت اندر افتادند و بعضی سوی مرکز شد از حواشی و بعضی سوی حواشی آمد از مرکز، از بهر آنکه مر جسم را جوهریت و تمکن و وجود جز به ترکیب مفردات طبایع بر هیولی ثابت شد. و اگر آن هیولی جوهری معقول بود، مر اجزای او را بر یکدیگر فضلی نبود و همگی آن شایسته بود مر پذیرفتن طبایع متضاد را. و چو همگی آن شایسته طبایع بود – هم چنین که امروز است – و گشتن مفردات طبایع اندر جسم امروز بر درستی این قول گواست، واجب اید که سردی و خشکی بر آن بعض افتاد از هیولی که اکنون اندر مرکز است – و به افتادن این (دو) طبع مفرد بر آن بعض، آن بعض سزاوار باشد که مرکز این دایره باشد و بر جای خویش بایستد – و سردی و تری بر آن بعض افتاد از این جوهر که برتر از او بود و گرمی و تری بر آن افتاد که برتر از او بود و گرمی و خشکی بر آن بعض که برتر از آن بود، بل (که) برتری و فروتری به سبب پدید آمدن این طبع پدید آمدند اندر این جوهر که پذیرای آن بود، و اشکال افلاک و ستارگان پس از آن طبایع که اندر آن محل بر آن جوهر افتادند پدید آمدند.
و چو حال ها بر جوهر بگشت بدانچه شکل پذیرفت، مر آن را مدتی زمانی لازم آمد گفتن به تقدیر، به سبب حرکتی که اندر اقسام جسم پدید آمد هم اندر محل های خویش، چنین که امروز است که جزوهای خاک به جملگی سوی مرکز عالم متحرک است به طبع – هر چند که عامه خلق مر آن را همی ساکن پندارند – وز حاشیت عالم گریزنده است و جزوهای آب بر جزوهای خاک تکیه کرده است و همی بر او گراید به سوی مرکز و جزوهای هوا بر جزوهای آب تکیه کرده است و همی گریزد به طبع از فرو شدن به آب، چنانکه پیش از این اندر این کتاب یاد کردیم. و حرکات اندر طبایع موجود است وز آغاز پدید آمدن حرکت اندر اقسام (جسم) به سبب پدید آمدن طبایع اندر آن تا به هنگام راست شدن صورت عالمی، ناچاره مدتی بود و حرکات طباعی این اقسام اندر مکان های خویش اجزای آن مدت بود – هر چند که هنوز شب و روز نبود - ، چنانکه اگر بر ما از زمان پاره ای بگذرد که مر فلک و کواکب را اندر پاره ای زمان نبینیم، به تقدیر گوییم که این مدت چندین ساعت باشد از روز، و مقدرالاقدار مر حقیقت چندی آن ساعت را دانست، چنانکه گفت، قوله: (الله الذی خلق السموت و الارض فی سته ایام ثم استوی علی العرش). و پدید آوردن صانع حکیم مر این اجسام را بر این طبایع، تحریک او بود مر آن را سوی محل های آن، و آن تحریکی قسری است – هر چند که مر آن را – (همی) طبع گویند – چنانکه پیش از این شرح آن اندر قولی که اندر حرکت گفتیم یاد کرده ایم.
و برهان بر آنکه حرکات طبایع قسری است، آن است که بردارنده مفردات – اعنی گرمی و سردی و تری و خشکی – یک چیز است بی خلافی، و حرکت اجزای او از جایی به جایی همی به سبب خلاف مفردات باشد مر یکدیگر را، و نیز طبایع متضاد را یک جوهر جز به قسر نپذیرد و جزوهای یک جوهر از جایی به جایی جز به قهر حرکت نکند. پس گوییم که جوهر عالم بی صورت بود اندر (آن) اکنون نخستین تا امروز همی گوییم: آن جوهر جسم بود (و) از محل هستی به محل بودگی آمد به گشتن حال بر او. و چو حال این است، درست شد که به هستی از نه هستی آمد و سوی نه هستی شد، و لیکن نام آن محل که پیش از هستی داشت (باشد) بود و نام آن محل که پس از هستی سوی او شد (بود) گشت، هر چند با این هر دو نام – اعنی (باشد) و (بود) – نیست است، (از بهر آنکه هم چنانکه (باشد) نه هست است، (بود) نیز نه هست است، و معنی نه هست نیست است.) پس درست کردیم که هر چه حال او گردنده است – و آن جسم است – از نیست هست شده است و مر او را هستی نه حقیقت است، و آنچه حال او گردنده باشد، اندر راه نیست شدن باشد و این عاقبت کار جسم است. اما چو این ممکن الوجود که عالم است از محل نابودگی – که نام آن محل (باشد) است – واجب الوجود گشته است اندر (آن) اکنون نخستین، پس از آن به گشتن حال سوی (چنین بود) و (چنان بود) بیرون شدن گرفت و همیشه – اعنی به همه مدت خویش – ایستادن او بر حال هستی بود و هر چند که حال هستی بر او همی گذرد، بر عقب آن حالی دیگر همی آید که نام این حال (هست) است.
و چو حال این است و ما مر عالم را نه بدان همی موجود گوییم که او پیش از این بوده است و نیز نه بدان همی گوییمش که پس از این همی خواهد بودن، بل (که) مر او را موجود بدان همی گوییم که او همیشه به مدت خویش اندر زیر آن حال آینده است که آن اکنون نام است، این حال دلیل است بر آنکه غرض صانع حکیم از ایجاد این ممکن الوجود تحصیل جوهری است که آن واجب الوجود باشد. و ایستادن عالم جسمی همیشه بر نقطه وجوب به وجود آن نقطه اکنون با بی قراری آن، دلیل است بر آنکه حاصل از وجود ممکن الوجود، تحصیل واجب الوجودی است جز او. اکنون باید (آنکه بدانیم که) آن واجب الوجود که حصول او از این ممکن الوجود واجب است، چیست؟ پس گوییم که آن جوهری است که بر این سر پوشیده از آفرینش او همی مطلع شود و آن نفس مردم است که اندر جسم حال (گردنده) همی به کمال خویش رسد به حکمت و علم، چنانکه پیش از این گفتیم.
و چو سخن را بدین جای رسانیدیم، مر محققان را نکته ای لطیف یاد کنیم. (نکته لطیف) آن است که گوییم: معلوم کردیم که عالم جسمی پیش از آنکه اندر آن وهلت نخستین موجود گشت، ممکن الوجود بود و پس از ایجاد موجد خویش، واجب الوجود گشت اندر حال اول خویش. و علت آمدن از محل امکان به محل وجوب آن بود که موجد او واجب الوجود است و مر او را خواسته است، و ممکن الوجود آن باشد که وجود او روا باشد و نه وجود او نیز روا باشد، و لیکن چو عالم موجود گشت به ایجاد آن واجب الوجود مرید که او صانع عالم است، حکم ممکن الوجودی از او برخاست اندر آن وهلت نخستین، و به گشتن حال جسم خویش رفتن گرفت سوی بودگی. و همیشه – اعنی اندر همه مدت خویش – ثبات او بر آن نقطه بی قرار است که اکنون نام است و هستی او بدان است که به زیر آن نقطه اندر آمده است. و آنچه او به آغاز ممکن الوجود بوده باشد – چنانکه عالم بوده است پیش از ظهور خویش – ایجاد و نه ایجاد بر او روا بوده باشد و عالم چنین بوده است. و چو واجب الوجود شود (و) وجوب بر او گذرنده باشد – چنین که هستی نیز به بی قراری نقطه های اکنون ها بر عالم گذرنده است -، واجب آید که بر او اعدام و نه اعدام نیز روا باشد. اما اعدام به حکم زوال (هستی) از او به گذشتن اکنون ها بر او همی روا باشد (و) اما نه اعدام به حکم تبدل حال هستی پس از استحالت آن سوی بودگی به دیگر اکنون همی روا باشد. و نیز چو علت امکان الوجود عالم آن بود که موجد او مرید بود و قادر بود و ارادت موجب وجود عالم بود و نه وجود عالم (را) به قدرت تعلقی نبود - از بهر آنکه تعلق نه وجود به عجز سزاوارتر از آن باشد که به قدرت باشد-، علت وجود عالم بیشتر از علت نه وجود او بود، از بهر آنکه علت وجود عالم یک بهر از ارادت بود با همگی قدرت، و علت نه وجود یک بهره از ارادت بود- اعنی ناخواستن-، و چو علت ایجاد و ایجاب عالم قوی تر بود، عالم واجب الوجود و موجود گشت. و امروز علت اعدام وجود عالم یکی آن است که هستی او برگذرنده است و دیگر آن است که مرید ثابت است و نه وجود عالم- و آن اعدام اوست- به ارادت متعلق است. و علت نه اعدام عالم- (و آن اثبات اوست- دو است: ) یکی آن است که هر اکنونی- که آن حال حاضر عالم است- پس از استحالت خویش به دیگر اکنون متبدل است، و دیگر آن است که یک بهر از ارادت موجب است (مر نه اعدام را، هم چنانکه یک بهرش موجب است) مر اعدام او را، اعنی مرید آن باشد که خواهد چنین کند و خواهد چنین نکند. پس بدین روی روا باشد که عالم معدوم نشود، چنانکه روا باشد که معدوم شود. و آنچه (به) حد امکان موجود باشد، این است. و عالم اندر وقتی بدین صفت است، از بهر آنکه مر وجود او را هیچ قراری نیست بدانچه نقطه های اکنون ها بر او گذرنده است. پس همیشه- اعنی به همه مدت خویش- (معدوم است و) نه معدوم است، هم چنانکه چو پیش از ظهور ممکن الوجود (بود) نه موجود بود (و نه موجود بود). و این فصل را تامل باید کردن، چه اندر حقیقت این معانی به خاطر روشن و فکرت درست شاید رسیدن. و لله الحمد.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: متن در مورد مفهوم "بود" و "هست" و "باشد" بحث میکند و ارتباطشان با زمان و وجود اشیاء را بررسی میکند. میگوید "بود" به حال گذشته اشاره دارد و همچنین بر روی چیزهایی که وجودشان در زمان حال مشخص نیست، تمرکز دارد. "هست" به وجود کنونی اشاره دارد و "باشد" به آینده و ممکن بودن وجود یک چیز اشاره میکند.
در ادامه، نویسنده به این موضوع میپردازد که همه چیزهایی که موجود هستند، از نیستی به هستی آمدهاند و این امر نیازمند وجود یک علت است که آن هم واجبالوجود است. همچنین، ویژگی جسمانی و تغییرات آن در زمان را بررسی میکند و تأکید میکند که جسمها همیشه در حال تحول هستند و به همین خاطر، هیچکدام از آنها به طور ثابت و همیشگی در یک حالت باقی نمیمانند.
در نهایت، نویسنده تأکید میکند که وجود و عدم وجود در یک رابطه متقابل قرار دارند و درک این معانی به شناخت بهتر جهان و وجود آن کمک میکند. به عبارتی، عالم جسمی همیشه در حال گذر و تغییر است و وجود آن وابسته به چیزهایی است که به آن معنایی میدهند.
هوش مصنوعی: «بود» به چیزی اطلاق میشود که در گذشته وجود داشته، مانند سقراط یا روزهای گذشته. «هست» به مواردی اشاره دارد که در حال حاضر وجود دارند، مانند احمد یا امروز و امسال. همچنین، «باشد» به حالتی اشاره میکند که در آینده ممکن است رخ دهد، مثل اینکه "مر محمد فرزندی خواهد داشت" یا "فردا روزی خواهد بود". بنابراین، «بود» و «باشد» به حالاتی مرتبط هستند که در حال تغییر یا شکلگیریاند، در حالی که «هست» به حالاتی اطلاق میشود که ثابت یا در حال زوالند. چیزهایی که در حال تغییرند، به طور کلی فقط شامل اجسام میشوند که تحت تأثیر زمان قرار دارند و اجسام از طریق «باشد» وارد میشوند، بر «هست» عبور میکنند و با «بود» خارج میشوند.
هوش مصنوعی: هر چیزی که وجود دارد، در واقع از وضعیت "هست" به وجود آمده و به خاطر تغییر حال، به آن "بود" گفته میشود. به عبارتی، وقتی میگوییم چیزی "بود"، به این معناست که قبلاً وجود داشته است. قبل از اینکه اصطلاح "بودی" برای آن به کار برود و در حال حاضر قرار بگیرد، آن چیز در وضعیت "هست" بوده و تا زمانی که به مرتبه هستی نرسیده، به جایگاه "بود" نرسیده است. اگر چیزی به مرتبه هستی نرسیده باشد، در وضعیت "باشد" قرار دارد. این وضعیت "باشد" تنها ممکن است، نه ضروری. به عنوان مثال، میگوییم "این درخت ممکن است باری داشته باشد". بنابراین، اگر چیزی در حالت "باشد" قرار داشته باشد، نمیتواند به هستی برسد مگر این که به وجودی اساسی و ضروری تبدیل شود، که در این صورت به سمت حالت "هست" انتقال پیدا میکند و در این روند از حالت هستی به حالت "بود" تبدیل میشود.
هوش مصنوعی: این متن توضیح میدهد که وجود واقعی، وجودی است که از الزامات و ضروریات حقایق جهان است و اگر چیزی ممکن الوجود باشد، یعنی وجود آن وابسته به شرایط خاصی باشد، فقط در صورتی میتواند به وجود ضروری تبدیل شود که از حالت ممکن به حالت واجب منتقل شود. اما اگر چیزی که موجب وجود آن ممکن الوجود میشود، خود از جایی نیامده باشد که وجود واقعی داشته باشد، نمیتواند وجودش امتناع پیدا کند. به عبارتی، وجود داشتن و نداشتن در اصل به دو حالت وابستهاند. بنابراین، هر چیزی که در گذشته وجود داشته، به حالت فعلیاش رسیده و در روند تغییرات، نام «بود» بر آن نهاده شده است. در نهایت، این تبیین نشان میدهد که وجود چیزها فرایند و تحولی دارد و خداوند هم اشاره به این موضوع دارد که همه چیز در نهایت به حالتهای جدیدی تبدیل میشود.
هوش مصنوعی: آنچه امروز وجود دارد، قبلاً وجود نداشته است. بنابراین همه چیزهایی که وجود دارند، ابتدا وجود نداشتند و سپس به وجود آمدند. وقتی که وجود را پشت سر بگذاریم، نام "وجود" بر آن گذاشته میشود. اسم "نیست" تنها بر چیزی که به چیزی وجود دارد، میافتد، مانند اینکه میگوییم "فردا نیست"، که این نفی زمان به دلیل وجود زمان حال (امروز) است. اگر امروز وجود نداشت، آنچه غایب است نمیتوانست نامی برای خود بگیرد، پس وجود چگونه نام میگیرد؟ "وجود" نامی است که بر چیزی که در حالش نیست، گذاشته میشود تا شایستگی نام "بود" را پیدا کند و هیچ وجودی نیست تا شایستگی نام "باشد" را داشته باشد. این نام "نیست"، تنها بر چیزهایی که به زمانی و حال حاضر مرتبط هستند، قرار میگیرد. همچنین این نام بر امور جسمی به صورت مجازی قرار میگیرد، زیرا "هست" به چیز جسمانی اشاره دارد که در این لحظه حاضر است. هر لحظهای اکنونی است که نقطهای غیرقابل تقسیم دارد، و مرز زمان گذشته و آینده است. زمان گذشته خود به شکل اکنونها وجود داشته و همه بر نقطه "هست" گذشتهاند و به "باشد" وارد شدهاند. بنابراین معلوم میشود که وجود جسمانی که در زیر نقطه اکنون قرار دارد، از "نیست" به وجود آمده و در حال حاضر در محل "باشد" بوده است. وقتی که به نقطه اکنون میرسد، دیگر نمیتوان به آن "هست" گفت و هم "بوده" و هم "باشنده" در دو طرف "هست" قرار دارند و وقتی که ارتباط آنها به "هست" باشد، دیگر "نیست" به حساب میآیند. پس ثابت میشود که "هست" جسمانی از "نیست" به وجود آمده و به سرعت به چیزی که در این نقطه غیرقابل تقسیم است، منتقل میشود.
هوش مصنوعی: هر چیزی که از عدم به وجود میآید، نیاز به یک وجود دهنده دارد که خود از مکان باشد و وجودش نه از روی ضرورت، بلکه از روی امکان باشد. به عبارتی دیگر، اگر چیزی مانند یک مرغ بخواهد به وجود بیاید، باید در جایی از امکان وجود داشته باشد. اگر وجود دهندهای که جسم است، در آن مکان نباشد، نمیتواند از آن مکان به سوی وجود بیرون بیاید. بنابراین میتوان گفت که یک جسم که در حال حاضر وجود دارد، به وسیلهی وجود دهندهای که نه جسم است و از مکانی بیرون آمده، به وجود آمده است. این وجود دهنده باید از آن مکان حاصل نشده باشد و چون از آن مکان نیست، نمیتواند در مقام وجود باشد، زیرا وجودش مانند اشیاء جسمانی نیست و بودنی ابدی و جاودانی دارد.
هوش مصنوعی: در این متن بیان میشود که هر موجودی که در مکان خاصی قرار دارد، در واقع به معنای هستی خود در آن مکان وجود دارد و همه اینها به نحوی به وضعیت کنونی مربوط است. موجودات در وضعیت امکان قرار دارند و این وضعیت به آنها اجازه میدهد که وجود پیدا کنند یا از میان بروند. به عنوان مثال، دانه خرما در شرایط مناسب میتواند به درختی تبدیل شود، ولی اگر مورد آسیب قرار گیرد، این اتفاق نمیافتد. به طور کلی، موجودات ممکن در وضعیت تبدیل شدن به موجودات واجب الوجود قرار دارند و این تحولات به این معناست که آنها میان وجود و عدم قرار دارند. همچنین، موجودات واجب الوجود هیچ ثباتی در زمان حاضر ندارند و وضعیت کنونی آنها به طور مداوم در حال تغییر است. این بدین معناست که هر لحظه از زمان، به دلیل ویژگیهای جسمانی، تغییراتی در موجودات رخ میدهد و نمیتوان ثباتی برای آنها قائل شد.
هوش مصنوعی: دلیل بر غلبه و تسلط جسم، این است که همه آنها یک نوع جوهر دارند، اما اجزا و بخشهای آن در مکانهای مختلف قرار گرفتهاند. این موضوع به طبیعتهای مختلفی که هر جزء به خود گرفته، مربوط میشود. به عنوان مثال، برخی اجزا دارای طبع گرم و خشک هستند و در حاشیه عالم قرار دارند، در حالی که برخی دیگر دارای طبع سرد و خشک هستند و در مرکز عالم ایستادهاند. دیگر بخشها نیز بر اساس طبیعتهایی که دارند، در موقعیتهای مناسب خود قرار گرفتهاند. حتی اگر اجزا از یک نوع جوهر باشند، باز هم به دلیل توضیحات بالا در مکانهای متفاوتی قرار دارند. برای مثال، آتش که گرم و خشک است، هرچند همه اجزایش به سمت حاشیه عالم تمایل دارند، اما برخی بر روی سطح خارجی خود قرار دارند و برخی دیگر در سطح داخلی. برخی از اجزا هم بین این دو موقعیت قرار گرفتهاند و محلهای آنها متفاوت است. به طور کلی، اجزای آتش اگرچه همه یک طبیعت دارند، اما در مکانهای مختلف قرار میگیرند و این توزیع به معنای تسلط و قدرتی است که بر وجود آنها حاکم است.
هوش مصنوعی: اگر ما جسمی را ثابت بگیریم، لازم است که حالت آن دستخوش تغییرات خاصی باشد، زیرا وجود آن از عدم به وجود و از بیشکلی به شکل دیگر تغییر کرده است. بنابراین، میتوان گفت همه اجسام موجودیتهایی هستند که عدم در دو سوی آنها ایستاده است. بهطوری که میبینیم وضعیت حال بر آنها میگذرد و در حال حاضر تغییر میکنند. حالتی که به اجسام مربوط میشود و باعث میشود هر ناپیدایی به موجودی تبدیل شود، نشان میدهد که این حالت کلی جسم نیز به همین صورت وجود داشته است. بدین معنا، جسم بهطور کلی در ابتدا به حالت اکنون سقوط کرده است، حال آنکه قبل از آن حالتی نبوده است. این آغاز وجود جسم است که از عدم به هستی آمده، و تمامی جزئیات آن حالتی دارند که بهطور تدریجی به این شکل درآمدهاند. بنابراین، همه چیزهایی که میبینیم، از جزئیات، از آغاز در حال حاضر به وجود آمده و در گذر از وضعیتهای مختلف شکل میگیرند. همچنین، اگر ثابت کنیم که جسم بهطور کلی از حالت بودن به واقعیت هستی تبدیل شده است، به طور ناگزیر به سمت عدم حرکت خواهد کرد و ناپدید خواهد شد. این روند حرکت جزئیات، دلیلی بر درستی این نظر است. همچنین، مشخص میشود که عدم در دو طرف این موجودیت ایستاده و به دور از ذات خود آمده است، چرا که هیچ چیزی از عدم به وجود نمیآید مگر از طریق فعل. حال اگر ثابت کنیم که این وجود، وجود ندارد، نباید انتظار فعل داشته باشیم. بنابراین، جسم به یک واجب الوجود نیاز دارد که دائمی و ابدی باشد و نه به وجودی که ممکن است یا نباشد، چرا که ثابت کردیم همه موجودات به نوعی وجود داشتهاند و اگر موجد جسم، وجود نداشته باشد، نمیتوان گفت که همیشه وجود داشته است، جز به مجاز، زیرا حقیقت چیز دیگری است.
هوش مصنوعی: این متن به بررسی مفهوم وجود و هستی در رابطه با زمان و مخلوقات میپردازد. نویسنده ابتدا اشاره میکند که حالتی که ما از موجودات میشناسیم، گذرنده است و این موضوع به نام "بود" بازمیگردد. او توضیح میدهد که زمان تنها به وجود اجسام تعلق دارد و از این رو وجودی که به گذشته یا آینده مرتبط است، نمیتواند به خداوند نسبت داده شود. بنابراین، نمیتوان گفت خداوند "بود" یا "موجود" است در همان معنایی که برای اشیا به کار میبریم؛ بلکه این مفاهیم تنها به لحاظ زبانی و عادتهای عامیانه به کار میروند. در واقع، قدرت و وجود خداوند فراتر از این تعاریف قراردادی و زمانی است و نمیتوان او را به همان شیوهای که برای مخلوقات به کار میبریم، توصیف کرد.
هوش مصنوعی: زمان به گونهای است که هر لحظهای که اکنون نامیده میشود، در حقیقت بخشی از گذشته است. به این معنا که اگر بگوییم "سقراط بوده است" یا "این عالم پیش از ما وجود داشته است"، در واقع به وجود او در زمانهای گذشته اشاره میکنیم. هیچ اکنونی نمیتواند وجود داشته باشد بدون آنکه یک گذشتهای از قبل بر آن گذشته باشد. این مفهوم به ما میگوید که هر اکنون به نوعی به حالتی که پیش از آن وجود داشته، وابسته است و هیچ اکنونی نمیتواند مستقل از گذشتهاش باشد. زمان به شکل یک خط تصور میشود که هر لحظه آن به مثابه یک نقطه است. آغاز و پایان این خط نیز همان نقاطی هستند که خط را تشکیل میدهند. در واقع، زمان چیزی جز حال حاضر که در آن قرار داریم نیست، و برای ما هیچ چیز دیگری خارج از این اکنون وجود ندارد. اگر بخواهیم به زمان اضافه کنیم، در واقع به تعداد اکنونها میافزاییم، اما در این حالت، آنچه که وجود دارد، تنها مختص به عینیت و واقعیت است. بنابراین، زمان در حقیقت صرفاً ادامهدهندهای از گذشته است و نمیتواند بدون آن وجود داشته باشد.
هوش مصنوعی: اگر کسی بگوید که ممکن است زمان存在 داشته باشد، ما به او پاسخ میدهیم که بله، اما آنچه ممکن است در زمان وجود داشته باشد، میتواند نابود شود، بنابراین ادعای او بر پایه انکار ما اصل و ارزشی ندارد. اگر او بگوید که در ذهن ثابت است که قبل از وجود یک جسم، زمانی وجود داشته است – هرچند که این زمان به دلیل تغییر احوال جسم ملموس نبوده است – ما به او میگوییم که همانند خطی است که از نقطهای به نقطهای دیگر کشیده میشود. اگر کسی بگوید که قبل از وجود این خط نیز فضایی برای کشیدن وجود داشته، به نوعی درست است، اما نمیتواند آن خط را معرفی کند. بنابراین اگر پیش از وجود جسم، در ذهن ما زمان یا مکثی وجود داشته، آن مکث باید ناشی از وجود چیزی باشد. اگر چیزی وجود نداشته باشد، آن مکث به عنوان کشیدگی در نظر گرفته میشود که به ظهور جسم منجر میشود. اگر اینگونه باشد، کشیدگی که به ظهور جسم منتهی میشود، باید ابتدا از یک جای شروع شده باشد، زیرا هر چیزی که با لفظ "تا" مشخص شود، ناگزیر باید به یک نقطه قبلی با لفظ "از" مرتبط باشد. در نهایت، اگر پیش از وجود جسم چیزی وجود داشته که باعث مکث شده، و آن مکث تا زمان ظهور جسم ادامه داشته، باید فرض کنیم که آن چیز جدیدی به وجود آمده، چرا که آنچه آغاز و انجام یک مدت را مشخص میکند، باید به چیزی جدید نسبت داده شود.
هوش مصنوعی: اگر کسی بگوید که چیزی که قدیم است، برای مدت طولانی وجود داشته است، این سخن نادرست است. زیرا مدت زمان تنها از یک نقطه به نقطه دیگر یا از یک زمان به زمان دیگر معنی میدهد. اگر چیزی قدیم باشد، نیازی به مدت ندارد، چون هیچ آغاز و شروعی ندارد و بدون آغاز، نیاز به طول زمان ندارد. اگر کسی ادعا کند که چیزی میتواند وجود نداشته باشد و در عین حال مدت داشته باشد، حرف نادرستی زده است چون مدت به بقای چیزها مربوط میشود و بقای یک چیز تنها با وجود واقعی آن ثابت میگردد. اگر چیزی وجود نداشته باشد، طبیعتاً نمیتواند مدتی داشته باشد، همانطور که اگر جسمی نباشد، خطی هم نخواهد بود. بنابراین، اگر کسی بگوید که نه جسم وجود دارد، در واقع به معنای این است که نه خطی وجود دارد. موجودیت فیزیکی یک جسم میتواند وجود خط را به وجود آورد و اگر آن جسم نباشد، اثری از آن در ذهن نیز نخواهد بود. به همین ترتیب، اگر چیز دیگری وجودش مدت داشته باشد، آن نیز وجودش وابسته به موجودیت واقعی است. نشان دادهایم که مدت تنها زمانی قابل تصور است که از یک مکان به مکان دیگر یا از یک زمان به زمان دیگر تعلق داشته باشد. زیرا زمان بیانتها نمیتواند به معنای طول و مدت باشد. اگر چیزی ازلی باشد به دلیل عدم آغازش، نمیتواند طول و کشیدگی داشته باشد. بنابراین مسأله این است که وجودی که آغاز ندارد، قطعاً نمیتواند طول داشته باشد و اگر بگویم که بقا نیازمند کشیدگی است، این به معنای آن است که وجودی آغازین باید داشته باشد که در این صورت آن وجود ازلی نخواهد بود و در واقع جدید خواهد بود. در نهایت، نشان دادهایم که بقا ازلی هیچ کشیدگیای ندارد.
هوش مصنوعی: در اینجا گفته میشود که مادهی جسمی قبل از صورتهای آن وجود دارد، هرچند این تقدم زمانی ممکن است بسیار کوتاه باشد. عالم جسمی به صورت کلی، بر اساس مادهی خود شکل میگیرد و هر چیزی که شکلپذیر است، با پذیرش صورت از وضع بیصورتی به وضعی با صورت تغییر میکند. این تغییر لازم است و تأثیر آن به صورت متوالی بر فعلیتها وارد میشود. امروز، حرکات اجسام که ترکیب جهان از آن ناشی میشود، به ویژگیهای طبیعی آنها بستگی دارد. بنابراین، ضروری است که خالق، جوهر جسم را با ویژگیهای آن خلق کرده باشد، در زمانی که آغاز همهی زمانها به شمار میآید. این زمان، آغاز حرکت مکانی بوده که انواع مختلف جوهرها بر اساس ویژگیهایشان در آنجا حرکت کرده و در محلهای خود استقرار یافتهاند. این را میتوان به عنوان آغاز حرکت طبیعی در نظر گرفت که در واقع آغاز زمان نیز محسوب میشود.
هوش مصنوعی: در این متن توضیح داده میشود که چگونه اجسام مختلف از ترکیب طبایع گوناگون به وجود آمدهاند و هر کدام به سمتی حرکت کردهاند. گفته میشود که هر قسمتی از جسم به علت اختلاف طبایعش به حرکت درآمده و بعضی به سمت مرکز و برخی دیگر به سمت حواشی حرکت کردهاند. این تنوع در حرکت و ترکیب نشاندهنده وجود جوهرهای است که تنها در ترکیب طبایع مشخص میشود. در اینجا تأکید میشود که اگر هیولی در واقع جوهری معقول باشد، اجزای آن باید با هم تفاوتی نداشته باشند و بتوانند تنوع طبایع متضاد را بپذیرند. همچنین بیان میشود که سردی و خشکی و دیگر ویژگیهای طبایع به علت تأثیرات مختلف بر اجزا به وجود آمده و در نتیجه این ترکیب و اثرات، اشکال مختلف افلاک و ستارگان پدید آمدهاند.
هوش مصنوعی: زمانی که وضعیتها به جوهر اصلی خود بازگشتند و شکل گرفتند، نیاز بود تا مدتی برای بیان تقدیر صرف شود. این به دلیل حرکتی است که در انواع اجسام به وجود آمد و هر کدام در مکانهای مخصوص به خود قرار گرفتند. امروزه، اجزای خاک به طور طبیعی به سمت مرکز عالم حرکت میکنند، هر چند که بسیاری از مردم آن را ساکن میپندارند. اجزای آب بر خاک تکیه کرده و به سمت مرکز میروند و اجزای هوا نیز بر آب تکیه کرده و از غرق شدن در آب دوری میگزینند، همانطور که پیشتر ذکر شده بود. حرکات در ذات اجسام موجود است و این حرکات از آغاز شکلگیری اجسام ناشی شدهاند. تا زمانی که شکل و صورتی از عالم درست شود، این حرکات ضروری بود، هرچند هنوز شب و روز وجود نداشت. اگر موقعیتی پیش بیاید که ما مدتی کواکب و فلک را نبینیم، قادر به برداشت زمان آن خواهیم بود و تعبیر میکنیم که این مدت چندین ساعت از روز بوده است. آفرینش این اجسام توسط یک صانع حکیم به تمایل آنها به سمت مکانهایشان بستگی دارد و این تمایل به طریقی طبیعی است، هرچند به طور عمومی به آن طبع میگویند.
هوش مصنوعی: دلیل بر این که حرکات طبیعی اجبارآمیزند، این است که عناصر و ویژگیهای اولیه مانند گرما، سرما، رطوبت و خشکی یک حقیقت واحد دارند و حرکت اجزای آنها بر اساس تضاد این ویژگیها صورت میگیرد. همچنین، اجزای متضاد نمیتوانند بدون اجبار به یکدیگر وابسته شوند و حرکت اجزا نیز به اجبار انجام میپذیرد. بنابراین، جوهر عالم بدون شکل و صورت بوده و از آغاز تا کنون در حال تغییر است. این جوهر جسمی است که از یک مرحله وجود به مرحله دیگر منتقل میشود و این انتقال به معنی آمدن از عدم به وجود و بالعکس است. هر دو حالت قبل و بعد از وجود، در واقع نیستی محسوب میشوند. به همین دلیل، هر چیزی که در حال حرکت است، از عدم به وجود آمده و وجود او حقیقت ندارد. همچنین، هر چیزی که در حال انتقال است، در مسیر نابودی قرار دارد و این سرنوشت نهایی جسم است. حالا اگر این وجود و عالم از حالت نابودگی به وجود لازم تبدیل شود، سپس به گشت و گذار در شکلها و حالات مختلف میپردازد، در حالی که همیشه در حال باقی ماندن است و هر بار که به حالت وجود میرسد، پس از آن حالت جدیدی به نام وجود میآید.
هوش مصنوعی: با توجه به شرایط پیشآمده، ما نمیتوانیم جهانی را که وجود دارد تنها بر اساس آنچه قبلاً بوده یا به آینده مربوط میشود، موجود بدانیم. بلکه وجودش را باید بر مبنای حالتی که اکنون دارد و همواره در آن زمان حال زندگی میکند، مطرح کنیم. این وضعیت شاهدی بر این است که هدف آفریننده حکیم از ایجاد چیزهای ممکن، دستیابی به جوهری است که واجبالوجود باشد. تداوم وجود عالم مادی بر اساس نقطهای که وجوب آن است و در عین حال ناپایداری آن، نشاندهنده این است که حقیقتی که از وجود ممکن به دست میآید، واجبالوجودی غیر از آن است. اکنون باید درک کنیم که این واجبالوجود چیست. میتوان گفت که این جوهر، حقیقتی است که از آفرینش پوشیده است و آن نفس انسانی است که در جسم خود به کمال میرسد، به واسطه حکمت و علم، همانطور که قبلاً ذکر شد.
هوش مصنوعی: در این متن به موضوع وجود و عدم اشاره شده است. بیان میشود که جهان جسمی ابتدا ممکن الوجود بود و هنگامی که موجود شد، به واجب الوجود تبدیل گشت؛ زیرا موجد آن، واجب الوجود است و خواسته است که این جهان وجود داشته باشد. با آمدن جهان به مرحله وجود، حالتی ثابت برای آن تعیین میشود، به این معنا که وجود آن به نقطهای خاص وابسته است. اگرچه وجود جهان به اراده موجد وابسته است، اما این وجود میتواند دچار زوال شود و از بین برود، در حالی که بر اساس وجودING دائمی و پایدار آن، میتوان گفت که نه ممکن است موجود باشد و نه معدوم. نکتهای مهم این است که جهان در هر لحظه به حال جدیدی تبدیل میشود، اما بهطور همزمان از حذف یا عدم اصلی آن میتوان صحبت کرد. به عبارت دیگر، وجود جهان دائماً در تغییر است و در عین حال، وجود آن به ثباتی خاص وابسته است. این مباحث نیاز به تأمل و اندیشه عمیق دارند تا آدمی به درکی روشن از حقیقت وجود و عدم دست یابد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.