از سخن آنچ درو راست و دروغ نیاید خبر است. و خبر بر دو روی است : ابتداء است و جواب . و فرق میان راست و دروغ آنست که راست سخنی باشد که مردمان آنرا بدانند اندر چیزی که آن چیز یافته باشد ، چنانک کسی گوید که آتش گرم است . و دروغ سخنی باشد که مردمان مر آنرا ندانند اندر چیزی که آن چیز نایافته باشد و نادانسته ، چنانک کسی گوید آتش سخن گوی است . آتش نامی است که مردمان آنرا بدانند و سخن گفتن نیز معلوم است . و لکن آتش نیز بدین صفت نایافته است از آنچ آتش سخن گوی نیست. و دروغ بر دو بخش است: یک بخش ازو ممکن است و دیگر بخش محال است. و ممکن چنانست که گوید « فلان چنین گفت » شاید بودن که گفت و شاید بودن که نگفت ، و ناممکن و محال آنست که گوید سنگ بپرید! و اما خبر دادن حکایت کردنست از گفتار و کردار و قضا و قضیت مر آنرا سلب گویند، گویی که چنین است و آنرا ایجاب گویند یا گویی که چنین نیست و آنرا سلب گویند. و چون قضیت ایجاب از یک روی راست اید از بسیار رویها دروغ آید ، چنانک گویی « آتش گرم است » این قضیت بدین روی راست باشد و لکن چون گویی « آتش سرد است یا تر است» و جزین هر چه همی توان گفتن همه دروغ باشد . و چون قضیت سلب از یک روی دروغ آید از بسیار رویهای دیگر راست آید، چنانک اگر گوید « آتش گرم نیست» این قضیت دروغ باشد ولکن اگر گوید سخن گوی و پرنده و نویسنده و تر و سرد نیست و جز آن هرچه گوید همه راست باشد، چون لفظ « نه » اندر میان باشد. پس بدین بیان که بکردیم پیدا شد که چون سخن راست بر وجه اثبات گفته شود چنانک گویی چنین است آن سخن را اندازه پدید باشد ، و چون دروغ بر وجه اثبات گفته شود مر آنرا اندازه پدید نباشد، چنانک چون گوید « آتش گرم است و خشک است وروشن است » این همه راست است ولکن از ین بسیار نتوان گفتن. و چون گویی « آتش سرد است و پرنده است و سیاه است » و جز آن بی اندازه صفت توان گفتن، همه دروغ باشد، و برعین این حال چون سخن بر وجه نفی وسلب گفته شود دروغ اندرو بی اندازه آید ، و راست براندازه آید ، چنانک گوید « آتش گرم نیست و خشک و روشن نیست » این همه دروغ باشد ولکن ازین راست دروغ نتوان بسیار گفتن. و چون گویی « آتش سیاه نیست واستر و اسب نیست » همه راست است، ولکن اندازه نیست کزین راست چندان توان گفتن. پس سخن مردمان بیشتر دروغ از بهر آن همی آید که آنچ گویند اندر اثبات همی گویند ، از آنک ممکن نیست اندر سلب سخن گفتن ، چنانک کسی که آب خورده باشد بوجه اثبات گوید که آب خوردم این آسان تر از آن تواند گفتن که بوجه سلب گوید نان نخوردم و گوشت و انگور وخربزه نخوردم، و همه خوردنیهای جهانرا بگوید که نخورده ام جز آب را تا گفته شود که آب خورده ام ، ولکن اگر سخن مردمان بوجه نفی و سلب بودی راست اندر و بیشتر از دروغ بودی ، بدین روی – که بیان آن کردیم- نموده شد حد دروغ و راست و شرح کرده آمد علت بسیاری دروغ اندر سخن مردمان، خدای تعالی ما را بر راست گفتن بداراد.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن به بررسی مفهوم راست و دروغ و تفاوتهای آنها میپردازد. راست سخنی است که مردم آن را میدانند و در مورد چیزهایی که واقعاً وجود دارند، بیان میشود؛ مانند این که "آتش گرم است". در مقابل، دروغ به سخنانی اطلاق میشود که مردم آنها را ندانند یا به موضوعاتی اشاره دارد که وجود ندارند؛ مانند این که "آتش سخنگوی است".
دروغ به دو گونه تقسیم میشود: ممکن و محال. نوع ممکن به بیانهای نامطمئن اشاره دارد، مانند "فلان شخص چنین گفت". نوع محال شامل چیزهایی است که به هیچ وجه نمیتوانند واقعیت داشته باشند، مثل "سنگ پرید".
سخن بر اساس نفی یا سلب نیز مورد بررسی قرار میگیرد. اگر سخن بر وجه سلب گفته شود، دروغ آن به شدت بیشتر میشود. مثالهایی نیز برای بیان این تفاوتها ذکر میشود. در نهایت، نویسنده نتیجه میگیرد که بیشتر سخنانی که مردم بر زبان میآورند دروغ هستند و از خداوند میخواهد که ما را بر گفتن حقیقت ثابت قدم دارد.
هوش مصنوعی: سخن به دو دسته تقسیم میشود: یکی راست و دیگری دروغ. راست، سخنی است که همه میدانند و واقعیت دارد، مثل این که بگوییم "آتش گرم است". اما دروغ، سخنی است که مردم آن را نمیدانند و حقیقت ندارد، مانند این که بگوییم "آتش سخن میگوید". دروغ نیز به دو نوع تقسیم میشود: یک نوع آن ممکن است و نوع دیگر محال. نوع ممکن، میتواند صحبت از فردی کند که ممکن است چیزی گفته باشد یا نگفته باشد. اما نوع محال مانند این است که بگوییم "سنگ پرش میکند". خبر دادن به معنای نقل یک صحبت یا عمل است و میتواند درست یا غلط باشد. اگر بگوییم "آتش گرم است"، این درست است، اما اگر بگوییم "آتش سرد است"، این نادرست است. وقتی سخن به صورت نفی بیان شود، دروغها بینهایت میشوند، اما راستها محدودیت دارند. به همین دلیل، بیشتر سخنانی که مردم میزنند دروغ است، چون بیان کردن چیزها به شکل مثبت راحتتر است. برای مثال، کسی که آب نوشیده بگوید "آب خوردم" بسیار سادهتر از این است که بگوید "من نان، گوشت، انگور و خربزه نخوردم". اگر مردم بیشتر به نفی بپردازند، راستها زیاد و دروغها کم خواهند بود. در نهایت، دعا میکنیم که همه ما به گفتن حقیقت پایبند باشیم.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.