معنی ، بهشت جای اهل ثواب است و معنی دوزخ جای اهل عقاب است .
و خدای تعالی مر بهشت را بتازی چند جای یاد کرد بجنه ، و دوزخ را نار خواند. و جنت بوستانی باشد آراسته به درختان بارور و اسپر غمهای خوش و آب روان و جایهای با راحت و پاکیزه ، چنانک حس را اندران راحت باشد .
پس گوئیم که چون درست کردیم ازین پیش ثواب علمی است نه حسی ، بباید دانستن که فائدهای عقلی که آن شناخت لطائف است که جملگی آرایش و راحت و لذت که اندرین عالم همی آید از آنجا همی آید ، بوستان نفس سخن گوی است گه مر آنرا بگفتار و اندیشه نتوان یافتن . و آن آراسته است پیش روان دین که ایشان درختان آن بوستان اند . و بگشتن اندر آن بوستان و نگریستن بچشم بصیرت اندر آن مر نفس ناطقه را لذت براحت و شادی و آسانی باشد . و لکن علم الهی اندرین عالم بلفظها و مثلها بسته باشد و جدا نشود از آن تا بدان وقت که ایزد تعالی مر آن را تقدیر کرده است . و چون وقت آن فراز آید آن حکمتها از میان مثلها و رمزها بیرون آید بر نیکوتر آرایشی که چشم چنان ندیده است ، و نه هیچ گوش صفت آن شنودست ، و نه بر دل هیچ مردم آن گذشته است . و آن وقت نیز دل از آن سرد نشود ؛ و یابنده آن از آن ملول نشود ، و از نگاه داشتن آن پرداخته نشود . و پیش از آن همی ملول گشت چون اندر پوست مثلها و رمزها بود و همی نگاه بایست داشتن مر آنرا نبشتن و درس کردن ، بدان سبب که اندر تیرگی لفظها و مثلها بود ، همی بدان که غذاها که مر جسم را شاید و قوام زندگی جسم بدان است ، چون اندر بوستان باشد با بآغاز پوست و خاشاک و خار باشد و پیش از وقت رسیدن پنهان باشد اندر میان برگ و شاخ و کشتهای خویش ، چون وقت آن باشد که جسد زو همی زندگی خواهد پذیرفتن آن کثافتها را بیفکند ، و تلخی و ترشی را به شیرینی و خوشی بدل کند و بیرون آید بر نیکوتر آرایشی بدیدار و خوشتر وجهی از مزه و با راحت تر جاهی از بوی و از میان کشتن و برگ و شاخ بیرون آرندش . و نیز جسد از چشیدنش رنجه نشود و از بوی او براحت رسد ، و نگاهبان او از نگاه داشتن او رسته شود . – این مثل بهشت است که مرورا خدای تعالی بوستان خواند که فوائد او برابر کرده شد اندر باب نفسانی با فوائد بوستان اندر باب جسمانی یک یک .
و اما آتش که آن جای گناه کاران است مثل دوزخ بدان از بهر آنست که آتش بکار آید اندر صلاح جسد از بهر پختن چیزهای خام . و نیز آتش ماه کند مر صورتهای جسدانی طبیعی را ، چنانک صورت تباه آن چیز ناپیدا کند و مجهول گرداندش . همچنین شریعتهای پیامبران مثل است بر آتش که آشکارا شدن آن بکار صلاح ظاهر عالم را و قوام خلق جسمانی بدان باشد . مگر آن باشد که مشغول بدان تباه کند صورتهای لطیف را اندر شبهت و بماند اندر پوشش مثلها و رمزها . و صورت لطیف چون اندر ظاهر محض اوفتد خویشتن را اندر غایت بدبخت رساند و بجمله الامر آتش شریعتی مر صورتهای لطیف نفسانی را همچنان زیان دارد که آتش طبیعی مر صورتهای کثیف جسدانی را زیان دارد . ومثل ظاهر شریعت اندر زیان و سود او با صورت لطیف چنانست چون مثل زهر قاتل که طبایع مرورا بیرون داده است اندر عالم از بهر صلاح خلق بوقتی که بدان حاجتمند شوند مر شکستن بیماریهای صعب را ، اما اگر کسی که درست باشد گر ازو بخورد در وقت بمیرد . همچنین کسی که مثلهای شریعتی را صورت بندد بی حقیقت تاویل زندگانی او تباه شود، و باز ماند از لذتهای آن عالم بر مثال باز ماندن آنکس که زهر بخورد از زندگانی و لذتهای این عالم . و هر کجا بوستان است برو موکل است که بی دستوری ، خداوندش اندر نتوان شدن . و معنی آتش آنست که شریعت های بی تاویل که صلاح خلق اندرین عالم بدان است چون آتش بهر جای موجود است ، و بوستان که مثل آ« بعلم تاویل است و برو موکل است بهر جایی نیست . و علم الهی را خزانه داران و موکلانند بی دستوری اندران نتوان شد . اینست سبب ماننده کردن جای نیکبخت ببوستان و جای بدبخت با آتش . اما از روی حقیقت آن راحت را که اندر بهشت است اندر عالم جسمانی ماننده یی نیست و نه مران دشواری را که اندر دوزخ است ماننده هست از دشواری جسدانی. دورکناد خدای ما را از آن بمنه و جوده والسلام
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: متن به بررسی معنای بهشت و دوزخ میپردازد و توضیح میدهد که بهشت محل پاداش و ثواب برای نیکوکاران است و دوزخ محل عذاب برای گناهکاران. بهشت به عنوان یک بوستان زیبا با درختان بارور و آبهای روان توصیف شده که لذتها و آرامش را به انسان میبخشد. در مقابل، دوزخ به عنوان مکانی آتشین توصیف میشود که برای افراد بدکار و گناهکار آماده شده است.
متن همچنین به تشریح فواید دانایی و علم در دنیای مادی پرداخته و آن را به مثالی از غذا برای جسم تشبیه میکند که باید در زمان مناسب مصرف شود. علم الهی نیز به مثالی از پنهان بودن لذتها در دنیای مادی اشاره میکند و تأکید دارد که شناخت و درک عمیق از علم میتواند به لذتهای معنوی بینجامد.
در نهایت، نویسنده به مقایسه شریعت و روحانیت میپردازد و تأکید میکند که دانش و علم به مثابه بوستانی است که باید با تأویل و درک عمیق به آن نزدیک شد، در حالی که شریعتهای ظاهری ممکن است برای روح زیانآور باشند. هدف نهایی، دوری از مشکلات دنیوی و دستیابی به لذتهای واقعی و روحانی است.
هوش مصنوعی: بهشت محل افرادی است که به دلیل ایمان و اعمال نیک خود پاداش میگیرند و دوزخ مکانی است برای کسانی که به خاطر گناهان و اعمال زشت خود مجازات میشوند.
هوش مصنوعی: خداوند بهشت را چندین بار به عنوان جایگاهی زیبا توصیف کرده و دوزخ را آتش نامیده است. بهشت به مثابه باغی است زیبا و سرسبز که پر از درختان میوهدار، گلهای خوشبو و جویهای روان است، و در آنجا مکانهایی راحت و پاکیزه وجود دارد؛ به طوری که حواس انسان در آنجا آسایش خواهد داشت.
هوش مصنوعی: بنابراین باید گفت که این علم به معنای آنچه قبلاً توضیح داده شد، مربوط به دانش غیرحسی است. باید دانست که فواید عقلانی ناشی از شناخت زوایای لطیف هستند که تمامی لذتها و راحتیهایی که در این دنیا به وجود میآید، از آنجا ناشی میشود. اینجا بهشتی برای نفس است که از طریق کلام و اندیشه نمیتوان آن را شناخت. این باغ به اطلاعات و آموزههای دینی متصل است که درختان آن باغ را تشکیل میدهند. وقتی در این باغ گردش میکنیم و با چشمان بصیرت به آن نگاه میکنیم، لذت و شادی برای نفس ناطقه فراهم میآید. اما علم الهی در این دنیا به صورت واژهها و تمثیلها محدود است و تا زمانی که خداوند مقدر نکرده، از آن جدا نمیشود. وقتی زمان آن برسد، حکمتها از میان تمثیلها و رمزها خارج میشوند و به شکلی زیباتر و بینظیر به نمایش در میآیند که هیچ چشمی آن را ندیده و هیچ گوش صدایی از آن نشنیده است و هیچ دل انسانی آن را تجربه نکرده است. در آن زمان، دل نسبت به آن سرد نمیشود و کسی که آن را مییابد، خسته نخواهد شد و از نگهداشتن آن خستگی نخواهد کشید. پیش از آن، احساس ملالت وجود دارد زیرا در جوهر تمثیلها و رمزها پنهان است و نیاز به یادگیری و تمرین دارد. این موضوع به مانند غذاهایی است که برای جسم ضروریاند و ادامه حیات جسم را تأمین میکنند؛ مانند میوهای که در باغ میروید که در ابتدا در میان پوست و خارها پنهان است و وقتی زمانش فرا میرسد، جسم از زشتیها رها شده و تلخی و ترشی به شیرینی و دلپذیری مبدل میشود و به شکل زیباتر و خوشفرمتری ظهور مییابد. از چشیدن آن نیز جسم آزار نخواهد دید و بوی آن لذتبخش خواهد بود و نگهبان آن نیز از فشار و نگهداشتن آن رهایی مییابد. این تمثیل بهشت است که خداوند متعال آن را بوستان نامیده است و فوایدش در زمینه روحانی با فوایدش در زمینه جسمانی برابر شده است.
هوش مصنوعی: آتش که نماد عذاب و گناه است، به نوعی به بهبود وضعیت جسمی کمک میکند، زیرا برای پختن و آماده کردن غذا به کار میرود. همچنین آتش میتواند شکلهای ظاهری اجسام را تغییر دهد و آنها را نابود کند. به همین ترتیب، قوانین و احکام پیامبران نیز مانند آتش به آشکار کردن حقایق و ساماندهی جهان کمک میکنند. اما اگر کسی نسبت به این احکام بیتوجه باشد، ممکن است دچار آسیب دیدگی شود و تصویر واقعی زندگی را از دست بدهد. شریعت و قوانین الهی مانند سم مهلک میتوانند برای برخی افراد خطرناک باشند؛ چرا که اگر کسی بهدرستی از آنها استفاده نکند، ممکن است دچار زوال و نابودی شود. به همین دلیل، شریعت و علم درست میتوانند به بهبود وضعیت انسانی کمک کنند، اما باید با درک و تأمل به آنها پرداخته شود. در نهایت، جایگاه خوب و بد انسانها به مانند باغ و آتش است، جایی که خداوند بر همه چیز نظارت دارد و هیچ چیز بدون اراده او تحقق نمییابد. بنابراین، راحتی بهشت و عذاب جهنم در دنیای مادی مشابهی ندارند و بهتر است از خداوند درخواست کنیم که ما را از شرایط سخت دور نگه دارد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی آهنگهایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 شما حاشیه بگذارید ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.