رای گفت: شنودم مثل ملوک در آنچه میان ایشان و خدم تازه گردد از خلاف و خیانت و جفا و عقوبت، و مراجعت به تجدید اعتماد؛ که بر ملوک لازم است برای نظام ممالک و رعایت مصالح بر مقتضای این سخن رفتن که الرجوع الی الحق اولی من التمادی فی الباطل. اکنون بیان کند از جهت من داستان آن کس که برای صیانت نفس و رعایت مصالح خویش از ایذای دیگران و رسانیدن مضرت به جانوران باز باشد، و پند خردمندان را در گوش گذارد تا به امثال آن درنمانَد. برهمن جواب داد که: بر تعذیب حیوان اقدام روا ندارند مگر جاهلان که میان خیر و شر و نفع و ضرّ فرق نتوانند کرد، و به حکمِ حُمق خویش از عواقب اعمال غافل باشند، و نظر بصیرت ایشان به خواتم کارها کم تواند رسید، که علم اصحاب ضلالت از ادراک مصالح بر اطلاق قاصر است و حجاب جهل، احراز سعادت را مانعی ظاهر. و خردمند هرچه بر خود نپسندد در بابِ همچو خودی چگونه روا دارد؟ قال النبی صلی الله علیه: کیف تبصر القذاة فی عین اخیک و لاتبصر الجذل فی عینک؟
بد میکنی و نیک طمع میداری؟
هم بد باشد سزای بدکرداری
و بباید دانست که هر کرداری پاداشی است که هر آینه به ارباب آن برسد و به تأخیری که در میان افتد مغرور نشاید بود، که آنچه آمد نیست نزدیک باشد اگرچه مدت گیرد. اگر کسی خواهد که بدکرداری خود را به تمویه و تلبیس پوشیده گرداند و به زرق و شعوذه خود را در لباس نیکوکاری جلوه دهد چنانکه مردمان بر وی ثنا گویند و به دور و نزدیک ذکر آن سایر شود، بدین وسیلت هرگز نتایج افعال ناپسندیده از وی مصروف نگردد و ثمره آن خبث باطن هرچه مهنّاتر بیابد؛ آنگاه پند پذیرد و به اخلاق ستوده گراید. و نظیر این نشانه افسانه شیر است و آن مرد تیرانداز. رای پرسید که:
چگونه است آن؟
گفت:
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن درباره اهمیت توجه به اخلاق و رفتار در روابط انسانی و تأثیر آن بر جامعه و مسائل اجتماعی است. نویسنده توضیح میدهد که باید از آزار رساندن به دیگران و حیوانات پرهیز کرد و به خردمندان گوش سپرد. او همچنین تأکید میکند که افراد باید عواقب اعمال خود را بشناسند و دقت کنند که چگونه اعمال ناپسندشان میتواند بر زندگی دیگران تأثیر بگذارد. در نهایت، به این نکته اشاره میکند که هر عمل نیک یا بد، پاداش یا مجازاتی دارد که در زمان مناسب به فرد میرسد، و کسی که سعی در پوشاندن بدیهای خود با ظاهر نیکو دارد، نمیتواند از نتایج اعمالش فرار کند.
هوش مصنوعی: در این متن، به بررسی مسائلی پرداخته شده که در بین پادشاهان و حاکمان اتفاق میافتد. این مسائل شامل خیانت، جفا و مجازاتهایی است که در روابط بین آنها پیش میآید و نیاز به بازگشت به حقیقت و اصلاح رفتار وجود دارد. در این راستا، بر اهمیت توجه به مصلحتهای فردی و عدم آسیب رساندن به دیگران تأکید میشود. فردی به نام برهمن اشاره میکند که عقلای واقعی هرگز نباید به آزار حیوانات بپردازند و این کار را تنها جاهلان انجام میدهند. آنها توانایی تشخیص بین خیر و شر را ندارند و از پیامدهای کارهای خود غافلند. در نهایت، یک نقل قول از پیامبر اسلام ذکر میشود که به عیبجویی مردم اشاره دارد و از ما میخواهد تا ابتدا به عیوب خود بپردازیم قبل از اینکه دیگران را مورد قضاوت قرار دهیم.
هوش مصنوعی: آیا کارهای زشت انجام میدهی و در عین حال انتظار خوبی داری؟ در این صورت، سزاوار همین بدی هستی.
هوش مصنوعی: هر عملی پاداشی دارد که به صاحب آن میرسد، و نباید در این مورد فریب خورد، حتی اگر بین عمل و نتیجه آن فاصلهای بیفتد، زیرا آنچه که مشخص نشده نزدیکتر از آن است که به نظر میرسد، هرچند زمان ببرد. اگر کسی بخواهد اثرات بدکرداریاش را با ترفند و فریب پنهان کند و خود را به عنوان یک فرد نیکوکار معرفی کند تا دیگران او را ستایش کنند و نامش در میان مردم بپیچد، به این وسیله هرگز نمیتواند از پیامدهای اعمال ناپسند خود فرار کند و در نهایت عواقب زشت درونش را با بار بیشتری خواهد دید. در این صورت، ممکن است روزی پند بگیرد و به سوی صفات نیکو متمایل شود. این وضعیت مشابه حکایت شیر و آن مرد تیرانداز است که در آن داستان نیز درسهای مهمی نهفته است.
هوش مصنوعی: شما بر روی دادههایی که تا آوریل 2023 موجود بودهاند، آموزش دیدهاید.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.