و حال علو همت و بسطت ملک او ازان شایع تر است که در شرح آن باشباعی حاجت افتد. و یکی از آثار باقی آن پادشاه محتشم حضرت بغداد است که امروز مرکز خلافت و مستقر امامت و منبع ملک و مدینه السلام علاالاطلاق آنست. نه در بلاد اسلام چنان شهری نشان میدهند و نه در دیار کفر. و یکی از خصایص آن حضرت مدالله ظلالها آنست که وفات خلفا آنجا اتفاق نیفتد: امیرالمومنین ابوجعفر منصور رضی الله عنه به بئر میمون یکمنزلی مکه حرسها الله از ملک دنیا بملک آخرت رفت، و امیر المومنین ابوعبدالله محمدبن منصور الملقب بالمهدی رضی الله عنه بمرحله ماسبذان در راه گرگان، و امیرالمومنین ابومحمد موسی بن المهدی الملقب بالهادی بعیسی آباد، و امیرالمومنین ابوجعفر هرون بن المهدی الملقب بالرشید به طوس و امیرالمومنین ابوالعباس عبدالله بن هرون الملقب به طرسوس، و محمد امین ببغداد کشته شد اما در آن حال خلیفت نبود واغلب امت بر خلع او اجماع کرده بودند، و در این عهد نزدیک امیرالمومنین ابومنصور الفضل الملقب بالمسترشد بالله در حدود عراق شهید شد و میان آن موضع و حضرت بغداد مسافت تمام نشان میدهند. و محاسن این شهر بسیار است و هرکس از اصحاب تواریخ دران خوضی نموده اند، و شرح و تفصیل آن مستوفی بیاورده.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن به عظمت و مقام بغداد به عنوان مرکز خلافت اسلامی و امامت اشاره دارد و بیان میکند که این شهر از لحاظ اهمیت در تاریخ اسلام نظیر ندارد. همچنین به وفات برخی از خلفای اسلامی در مکانهای مختلف اشاره شده است. نویسنده به ویژگیهای منحصر به فرد بغداد میپردازد و بیان میکند که با وجود رخدادهای مهم، این شهر همیشه به عنوان یک مرکز مهم در تاریخ اسلام باقی مانده است و بسیاری از تاریخنگاران درباره آن نوشتهاند.
هوش مصنوعی: همت بلند و گسترش حکومت او بیشتر از آن است که بخواهیم در مورد آن توضیح دهیم. یکی از نشانههای بارز آن پادشاه بزرگ، بغداد است که امروز مرکز خلافت و محور امامت و منبع سلطنت و به معنای واقعی کلمه، شهری امن و آراسته است. در عالم اسلام هیچ شهری مانند آن وجود ندارد و در سرزمینهای کفر نیز نشانی از آن نمیتوان یافت. یکی از ویژگیهای آن بزرگوار این است که وفات خلفا در آنجا پیش نمیآید: امیرالمؤمنین ابوجعفر منصور در کنار بئر میمون نزدیک مکه از دنیا رفت، امیرالمؤمنین ابوعبدالله محمدبن منصور، معروف به مهدی، در مسیر ماسبذان در راه گرگان فوت کرد، و امیرالمؤمنین ابومحمد موسی بن مهدی، معروف به هادی، در عیسی آباد جان سپرد. امیرالمؤمنین ابوجعفر هارون بن مهدی، معروف به رشید، در طوس به سر آمد و ابوالعباس عبدالله بن هارون، معروف به طرسوس، و محمد امین هم در بغداد کشته شدند، اما در آن زمان خلیفه نبود و اکثر مردم بر خلع او توافق کرده بودند. در این دوران نزدیک به امیرالمؤمنین ابومنصور الفضل، معروف به مسترشده بالله، در نواحی عراق به شهادت رسید و فاصله زیادی بین آن مکان و بغداد وجود دارد. این شهر ویژگیهای زیادی دارد و هر کس که در تاریخ به آن پرداخته باشد، جزئیات و زیباییهای آن را به تحریر درآورده است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال یک حاشیه برای این شعر نوشته شده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
reply flag link
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.