شیخ یک روز سخن مترسمان میگفت پس گفت اول رسمی بود کی مردم بتکلف بکند آنگه آن عادت شود آنگه آن عادت طبیعت شود آنگه آن طبیعت حقّیقت شود. پس شیخ ابوبکر مؤدب را گفت برخیز و دوات و کاغذ بیار تا از رسوم و عادات خانقاهیان فصلی بگوییم، چون بیاورد گفت بنویس و بدانکه اندر عادت و رسوم خانقاهیان ده چیزست کی برخود فریضه دارند به سنت اصحاب صفه رضی اللّه عنهم و اهل خانقاه را صوفی از آن گویند کی صافی باشند و بافعال اهل صفه مقتدی باشند اما این ده چیز کی برخود فریضه دارند و در موافقت کتاب خدای تعالی و سنت مصطفی علیه السلام بود، یکی آنست کی جامه پاک دراند کی گفت وَثِیابکَ فَطَهّر و پیوسته باطهارت باشند کی گفت فیهِ رِجالٌ یُحِبونَ اَنْ یَتَطَهَّرُوا وَاللّه یَحِبُّ المُطَهِّرین دوم آنکه در مسجد یا بقعۀ از خیر نشنیند چنانک گفت یُسَبِّحُ لَهُ فِیها بِالغُدوِّوَالاصالْ رِجالٌ سیم آنکه باول وقت نمازها به جماعت کنند چنانک گفت: وَالَّذِینَ هُمْ عَلی صَلواتِهِمْ یُحافِظون چهارم آنکه به شب بسیار نماز کنند چنانک گفت: وَمِن اللَیلِ فَتَهَجَّدْ بِهِ نافِلةً لکَ پنجم آنکه سحرگاه استغفار و دعا بسیار کند چنانک گفت: وَبِالاَسحارِهُمْ یَسْتَغْفِرُون ششم آنکه بامدادان چندانکه توانند قرآن برخوانند و تا آفتاب برنتابد حدیث نکنند چنانک گفت اِنَّ قُرآنَ الفَجْرِ کانَ مَشهُوداً هفتم آنکه میان نماز شام وخفتن بوردی و ذکری مشغول باشند چنانک گفت وَمِنَ اللَّیلِ فَسَبِّحهُ وَاِدْبارَ النُّجُوم هشتم نیازمندان را و ضعیفان را و هرکه بدیشان پیوست وی را درپذیرند و رنج ایشان بکشند چنانک گفت: وَلا تَطُرد الَّذِینَ یَدْعُونَ ربَّهُمْ بِالغدوَةِ والعَشِّی یُریدُون وَجْهَه نهم آنکه بیموافقت یکدیگر چیزی نخورند چنانک گفت وَالمُوفُونَ بِعَهْدِهِم اِذا عاهَدُوا دهم آنکه بی دستوری یکدیگر غایب نگردند چنانک گفت: وَاِذا کانُوا مَعَهُ عَلی اَمرٍ جامِعٍ لَم یَذْهَبُوا حَتْی یَسْتَأذِنُوه. و جز ازین اوقات فراغت ایشان بسه کار بود یا علم آموختن یا بوردی مشغول بودن یا به کسی راحتی و چیزی رسانیدن. پس هرکه این جمع را دوست داردو بدآنچ تواند ایشان را یاری دهد درفضل و ثواب ایشان شریک باشد کی گفت فَاسْتَجابَ لَهُمْ رَبُّهُمْ اَنَّی اُضیعُ عَمَلَ عامِلٍ مِنکُمْ مِن ذَکَرٍ اَوانُثَی بَعْضُکُمْ مِنْ بَعْضٍ و پیغامبر گفت صلی اللّه علیه من احب قوماً فهو منهم و اندرین قوم باشد آنکه مصطفی گفت رب اشعث اغبرذی طمرین لایؤبه به لواقسم علی اللّه لابره منهم البراء ابن عازب وبا خدای عالم در حقّ ایشان گفت: اُولئِک هُمُ الرّاشِدونَ فَضْلاً مِنَ اللّه وَنِعْمةً وَاللّه عَلِیمٌ حَکیم و صلی اللّه علی محمد و آله اجمعین.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: شیخ در سخنرانیاش بیان میکند که عادات و رسوم خانقاهیان ۱۰ مورد است که بر اساس سنت اصحاب صفه و مطابق با کتاب خدا و سنت پیامبر است. این 10 نکته به شرح زیر است:
1. **پاکیزگی**: داشتن لباس پاک و مراقبت از طهارت.
2. **نشستن در مکانهای نیک**: نشستن در مسجد یا مکانهای خیر.
3. **به جماعت نماز خواندن**: ادای نمازها در اول وقت و به جماعت.
4. **نماز در شب**: توجه به نماز شب و تهجد.
5. **استغفار در سحرگاه**: دعا و استغفار در سحر.
6. **خواندن قرآن در صبح**: تلاوت قرآن در صبح زود.
7. **ذکر در بین نماز مغرب و عشاء**: مشغول بودن به ذکر در این زمان.
8. **کمک به نیازمندان**: پذیرایی و کمک به نیازمندان و ضعیفان.
9. **عدم خوردن بدون توافق**: پرهیز از خوردن غذا بدون توافق یکدیگر.
10. **عدم غیبت بدون اجازه**: عدم رفتن به غیبت بدون اجازه یکدیگر.
شیخ تأکید میکند که هر که این اصول را دوست دارد و در عمل به آنها مشارکت کند، در ثواب و فضل آنها شریک است. در پایان، به فضیلت اهل خانقاه و محبت به آنها اشاره میکند و میگوید که خداوند و پیامبر به این افراد نیکی و فضیلت دادهاند.
هوش مصنوعی: شیخ روزی در حال صحبت درباره آداب و رسوم بود و گفت ابتدا اینگونه بود که مردم به زحمت چیزی را انجام میدادند و سپس آن عمل به عادت تبدیل میشد و بعد از آن به طبیعت انسان تبدیل میگردید و در نهایت به حقیقت درمیآمد. بعد از این سخنان، شیخ ابوبکر مؤدب را فراخواند و از او خواست تا دوات و کاغذ بیاورد تا درباره آداب و رسوم خانقاهیان نوشته شود. وقتی این وسایل فراهم شد، شیخ گفت که بنویس و بدان که در آداب و رسوم خانقاهیان ده چیز وجود دارد که آنها را به عنوان فریضه بر خود واجب میدانند، مانند سنت اصحاب صفه. این ده مورد به این شکل بودند: اول باید لباس پاک بپوشند و همواره به طهارت پایبند باشند. دوم اینکه در مسجد یا مکانی نیکو حضور داشته باشند و در آنجا عبادت کنند. سوم در اولین وقت نمازها به جماعت حاضر شوند. چهارم در شبها بسیار نماز بخوانند. پنجم در سحرگاهان استغفار و دعا کنند. ششم در صبح، هرچه میتوانند قرآن بخوانند و تا طلوع آفتاب صحبت نکنند. هفتم در بین نماز شام و خواب مشغول ذکر و عبادت باشند. هشتم به نیازمندان و ضعیفان رسیدگی کنند و از آنها دوری نکنند. نهم اینکه بدون توافق یکدیگر چیزی نخورند و دهم اینکه بدون اجازه یکدیگر غایب نشوند. و به جز اینها، در اوقات فراغت باید یا علم بیاموزند، یا مشغول عبادت باشند، یا به دیگران کمک کنند. هرکس این آداب را دوست داشته باشد و به آنچه در توانش است کمک کند، در پاداش و ثواب شریک خواهد بود. پیامبر نیز فرمود: "هر کس قومی را دوست داشته باشد، به آنها تعلق دارد." و در مورد این گروه گفته شده که آنها به حق هدایت شدهاند و خداوند به آنها نعمت داده است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.