شیخ را پرسیدند کی پیر محقّق کدامست و مرید مصدق کدامست؟ گفت نشان پیر محقّق آنست که این ده خصلت در وی باز یابند تا در پیری درست باشد: نخستین مراد دیده باشد تا مرید تواند داشت، دوم راه سپرده باشد تا راه تواند نمود، سیم مهذب و مؤدَّب گشته باشد تا مؤدِّب بود،چهارم بیخطر سخی باشد تا فدای مرید تواند کرد، پنجم از مال مرید آزاد باشد تا در راه خودش بکار نباید داشت، ششم تا باشارت پند تواند داد به عبارت ندهد، هفتم تا برفق تأدیب تواند کرد بعنف و خشم نکند، هشتم آنچ فرماید نخست بجای آورده باشد،نهم هر چیزی کی از آنش بازدارد نخست او بازایستاده باشد، دهم مرید را کی بخدای فرا پذیرد بخلقش رد نکند. چون چنین باشد و پیر بدین اخلاق آراسته بود مرید جز مصدق و راه رو نباشد کی آنچ بر مرید پدید آید آن صفت پیر است که بر مرید ظاهر میشود. اما مرید مصدق راکمترین چیزی در وی ده چیز باشد تا مریدی را بشاید: اول زیرک باید کی باشد تا اشارت پیر بداند، دوم مطیع تن بود تا فرمان بردار پیر بود، سیم تیزگوش باشد تا سخن پیر اندر یابد، چهارم روشن دل باشد تا بزرگی پیر ببیند، پنجم راست گوی باشد تا هرچ خبر دهد راست دهد، ششم درست عهد بودتا هرچ گوید وفا کند، هفتم آزادمرد بودتا آنچ دارد بتواند گذاشت، هشتم رازدار بود تا راز پیر نگاه تواند داشت، نهم پند پذیرد تا نصیحت پیر فرا پذیرد، دهم عیار بود تا جان عزیز درین راه فدا تواند کرد. مرید بدین اخلاق آراسته باید تا راه بروی سبکتر انجامد و مقصود پیر در طریقت از وی زود حاصل آید ان شاء اللّه تعالی.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: شیخ در پاسخ به این سؤال که پیر محقق و مرید مصدق کیست، به ده خصلت برای هر یک اشاره میکند. برای پیر محقق، او باید دارای ویژگیهایی مانند دیدن مراد، آموختن راه، ادب و مهذب بودن، سخاوت با خطر، آزاد بودن از مال مرید، هدایت با پند، تأدیب با محبت، عمل به آنچه میگوید، خودداری از چیزی که مرید را باز دارد و قبول مرید به خدا باشد.
برای مرید مصدق نیز ده خصلت ذکر شده که شامل زیرکی، اطاعت، شنیدن دقیق، روشندلی، راستگویی، وفای به عهد، آزادمنشی، رازداری، پذیرش پند و قابلیت فدا کردن جان در این راه است. داشتن این ویژگیها باعث میشود که مرید به راحتی و سریعتر به هدف پیر در طریقت برسد.
هوش مصنوعی: پرسیدند که ویژگیهای یک استاد واقعی و یک شاگرد حقیقی چیست؟ استاد پاسخ داد که برای اینکه یک پیر (استاد) واقعی شناخته شود، باید ده ویژگی در او وجود داشته باشد: اول اینکه او باید دیدگاهی صحیح داشته باشد تا بتواند شاگردی را تربیت کند. دوم اینکه راه و روش مشخصی داشته باشد تا بتواند شاگردان را هدایت کند. سوم اینکه از نظر اخلاقی منضبط و مؤدب باشد تا بتواند دیگران را به خوبی تربیت کند. چهارم اینکه سخاوتمند باشد و برای شاگردان فداکاری کند. پنجم اینکه از داراییهای شاگردان مستقل باشد تا متوجه خود باشد. ششم اینکه باید با مهارت درس دهد و به جای دلسرد کردن، به آرامی هدایت کند. هفتم اینکه آنچه را که میگوید، خودش نیز انجام دهد. هشتم اینکه هر چیزی را که از او درخواست شود، ابتدا خود عمل کرده باشد. نهم اینکه شاگردان را به خدا نزدیک کند و نسبت به آنها بدبینی نداشته باشد. اگر استاد این ویژگیها را داشته باشد، شاگردان نیز باید صفات خاصی داشته باشند؛ ابتدا باید باهوش باشد تا نشانههای استاد را درک کند. دوم باید مطیع باشد و از او اطاعت کند. سوم اینکه باید شنونده خوبی باشد و سخنان استاد را بفهمد. چهارم اینکه دلش روشن باشد تا بزرگی استاد را درک کند. پنجم باید حقیقتگو باشد و هر خبری را درست بیان کند. ششم باید به عهدش وفادار باشد. هفتم باید آزادمرد باشد و توان فداکاری از خود نشان دهد. هشتم باید رازدار باشد و رازهای استاد را حفظ کند. نهم باید پذیرای نصیحت باشد. دهم اینکه باید قابلیت این را داشته باشد که جانش را در این راه فدا کند. وقتی شاگرد به این ویژگیها مجهز باشد، مسیر او آسانتر و اهداف استاد سریعتر تحقق مییابد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.