شیخ را سؤال کردند کی یا شیخ هر چند تدبیر میکنیم درین معنی نمیرسیم شیخ گفت التدبیر تدمیر تدبیرکار بیخبران بود و هیچ راه زن عظیمتر از تدبیر نیست، ایشان گفتهاند:اطلبوا اللّه بترککم التدبیر فان التدبیر فی هذا الطریق تزویر.
آنگه گفت ابلهترین کسی بود که در دوست با دشمن تدبیر کند، این تدبیر از قلت معروف بود. پیری بوده است که این دعا بسیار گفته است اللّهم اشکو الیک من قلّة معرفتی بک.
آنگه گفت: سعیدة الصوفیة از ناسکات این طریق بوده است و شیخ بو عبدالرحمن او را در طبقات ناسکات آورده است، جمعی ازین طایفه به تبرّک به سلام بدر حجرۀ وی شدند و گفتند دعایی بگوی ما را، آن موفقه گفته است: قطع اللّه عنکم کل قاطع یقطعکم عنه.
آنگه شیخ گفت: المتکلف محجوب به تدبیره مقطوع بدعواه فی جمیع اموره.
شیخ در آخر عهد گفت ما بوالفضل حسن را به خواب دیدم و گفتیم ما از دوستان دست واداشتیم گفت نیکو دوستانا کی داشتی آنگه کی داشتی و نیکوتراکنون کی دست بازداشتی.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: شیخ به پرسشگران پاسخ داد که تدبیر در امور، نتیجهای نخواهد داشت و در واقع تدبیر برای کسانی است که از حقیقت بی خبرند. او اشاره کرد که هیچ چیز مخربتر از تدبیر در مسیر روحانی نیست. همچنین، او به حکمت ابلهانه تدبیر در دوستی و دشمنی اشاره کرد و دعای پیرمردی را ذکر کرد که از خداوند به خاطر کمبود معرفتش شکایت میکرد. شیخ نیز به حضور سعیده صوفیه اشاره کرد که از عبادتکنندگان این مسیر بود و دعایی برای جمعی از مریدانش کرد.
در ادامه، او گفت که متکلفان به خاطر تدبیرشان از حقیقت غافلند و در آخر به یاد یکی از دوستانش به نام بوالفضل حسن افتاد که در خواب گفتند دیگر از دوستان فاصله گرفتهاند و از او پرسیدند که چه زمانی دوستان خوبی داشته است. این بیان نشاندهنده اهمیت ارتباط معنوی و دوری از وابستگیهای دنیوی است.
هوش مصنوعی: از شیخ پرسیدند که با وجود تلاشهایمان، نمیتوانیم به مقصود برسیم. شیخ پاسخ داد: "تدبیر در این امور، خود یک ویرانی است. تدبیر کار کسانی است که ناآگاهند و هیچ چیز خطرناکتر از تدبیر نیست." همچنین گفته شده است: "خدا را بدون تدبیر طلب کنید، زیرا تدبیر در این مسیر، فریب است."
هوش مصنوعی: سپس گفت که ابلهترین فرد کسی است که در ارتباط با دوستان و دشمنان برنامهریزی کند، چرا که این نوع تدبیر ناشی از کمی دانایی است. همچنین، پیرمردی بوده که این دعا را زیاد میخوانده: "خدایا، به تو شکایت میکنم از کمی داناییام دربارهات."
هوش مصنوعی: سعیدة الصوفیة از زهاد این مسیر بوده است و شیخ بو عبدالرحمن او را در دسته زاهدان قرار داده است. برخی از این گروه برای تبرک به حجره او رفتند و از او خواستند که دعا کند. او در پاسخ گفت: خداوند هر چیزی که شما را از او جدا میکند، از شما دور کند.
هوش مصنوعی: سپس شیخ گفت: فرد متظاهر به علم، به تدابیر خود محصور است و در تمام امور خود در ادعاهایش ناکام میماند.
هوش مصنوعی: شیخ در پایان عمرش گفت: «من بوالفضل حسن را در خواب دیدم و از او پرسیدم که چرا از دوستان دست برداشتید؟ او پاسخ داد: “چه خوب بود اگر تو هم دوستی داشتی، اما حالا که دست از دوستی کشیدهای، پس چه زمانی دوستی کردی؟”»
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.