بخش ۱ - باب اول در ابتداء حالت شیخ ما ابوسعید بن ابی الخیر قدس اللّه روُحَه العزیز
من و ما نگفته است و هرکجا ذکر خویش کرده است گفته است ایشان چنین گفتند و ایشان چنین کردند، و اگر این دعاگوی درین مجموع سخن شیخ برین منوال راند که بر لفظ مبارک او رفته است و سیاقت سخن از برای تبرّک هم بران قرار نگاه دارد، از فهم عوام دور افتد و بعضی از خوانندگان بل که بیشتر در نظم سخن و ترتیب معانی به غلط افتند، و پیوسته این معنی که شیخ به لفظ ایشان خویشتن را خواسته است، در پیش خاطر حفظ نتوانند داشت و بریشان دشوار باشد، خاصه بر کسی که اول کتاب را مطالعه نکرده باشد و این معنی ندانسته. پس این دعاگوی به حکم این اعذار هر کجا کی شیخ لفظ ایشان گفته است لفظ ما یادکرده است چه این لفظ در میان خلق معهود و متداولست و به فهم خوانندگان نزدیکتر. اما این معنی میباید دانست که هر کجا که ما یاد کردهایم، بر لفظ مبارک شیخ ایشان رفته است و العاقل یکفیه الاشارة.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: نویسنده در این متن به نگرانیهای خود درباره شیوه بیان و استفاده از عبارات شیخ اشاره میکند. او میگوید که وقتی صحبت از "ایشان" در آثار شیخ میشود، این ممکن است باعث سردرگمی خوانندگان شود، به ویژه کسانی که ابتدا کتاب را مطالعه نکردهاند. نویسنده برای جلوگیری از سوءتفاهم، تصمیم گرفته است به جای "ایشان" از "ما" استفاده کند، چون این واژه برای عموم مردم آشناتر است و فهم آن برای خوانندگان آسانتر خواهد بود. اما او تأکید میکند که در هر مورد که "ما" ذکر شده، در واقع به سخنان شیخ ارجاع داده شده است و منظورش به صورت تلویحی بیان میشود.
هوش مصنوعی: نویسنده در این متن به این نکته اشاره میکند که در جاهایی که به خود ما یا دیگران اشاره کرده، از عبارت "ایشان" استفاده کرده است تا از تفسیر نادرست توسط خوانندگان جلوگیری کند. او نگران است که اگر این روش ادامه پیدا کند، خوانندگان ممکن است به اشتباه بیفتند و نتوانند درست بفهمند که شیخ چه نظری داشته است. به همین دلیل، نویسنده میخواهد روشن کند که هر جا که از "ما" صحبت کرده، در واقع به گفتههای شیخ اشاره دارد و این انتخاب واژه به منظور نزدیکتر کردن مفهوم به درک خوانندگان است. او همچنین به این نکته اشاره دارد که این نوع بیان برای فهم بهتر و راحتتر مخاطب ضروری است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.