قوله تعالی: «وَ اضْرِبْ لَهُمْ مَثَلًا رَجُلَیْنِ» الآیة... حاصل این آیت و این قصّه از روی فهم بر ذوق اهل ارادت اشارتست بدو مرد که در ابتداء ارادت بر بساط کرامت از روی مکاشفت نشانی بینند از لطف حق، دلی تازه و وقتی خوش و کاری بنظام و امیدی قوی، ازین دو یکی صاحب آرزو بود، دولت حقیقت میخواهد و کار بر نظام، بی رنج و بی ریاضت تمام، راست چون کسی که آرزوی در شب افروز کند، صعوبت دریای مخطر نادیده و زفرات نهنگان جان ربای ناشنیده هرگز کی صورت بندد که بی رنج و بی خطر دست او بمروارید مراد رسد، همچنین این مرد صاحب آرزو در راه پندار خود افسرده بمانده هیچ ریاضت ناکرده و هیچ رنج نابرده و بآن وقت خویش و وجد خویش نقدی که در بدو ارادت روی بوی نموده غرّه شده و تکیه بر آن کرده و نفس خود را با هواء و شهوت الف داده تا بسر انجام از آن وقت و وجد نیز بیفتاده و مرتد طریقت گشته و او را در رشته مهجوران و مردودان کشیدند و با وی گفتند: «فارقت من تهوی فعز الملتقی» در صحبت چنین کس سود نیست، و بهره او از آتش جز دود نیست، و بر پی او رفتن جز تاریکی و حسرت نیست.
باز مرد دیگر طالب استقامت است، عنایت ازلی درو رسیده و توفیق الهی همراه او گشته بحسن منازلت و تحقیق معاملت و صدق مجاهدت روز افزون شده و باقصی الامانی رسیده، صحبت این مرد همه سود است و آتش او بی دود است و آب او روشن است و بر پی او رفتن امید زندگانی است.
آن مرد اول از غافلانست، زینت و آرایش وی مال و فرزندانست، و این مرد دیگر از عارفانست، زینت و آرایش وی امروز ایمان و یقین و فردا نعیم جاودان است، اینست که ربّ العالمین گفت: «الْمالُ وَ الْبَنُونَ زِینَةُ الْحَیاةِ الدُّنْیا وَ الْباقِیاتُ الصَّالِحاتُ خَیْرٌ عِنْدَ رَبِّکَ ثَواباً وَ خَیْرٌ أَمَلًا» شب معراج چون سیّد (ص) خواست که باز گردد گفتند ای سیّد سلام ما بکسانی رسان که ایشان دلها از زینت دنیا و صحبت خلق بپرداختهاند، یاد مرگ و قناعت بقوّت و صحبت با درویشان اختیار کردهاند، یعنی بلال و سلمان و خباب و عمار و بو ذر و صهیب و عبد اللَّه مسعود و امثال ایشان، جوانمردانی که ظاهر ایشان بحرمت و خدمت آراسته و باطن ایشان بنسیم رضا معتبر گردانیده، دیدهشان کحل تجلّی یافته، جز بعبرت ننگرند و جز آیات و رایات قدرت نبینند، گوش ایشان و زبان ایشان بند حرمت بحکم شریعت بر نهاده، تا جز حق و حکمت نشنوند و جز راستی و درستی نگویند، دست و پای ایشان ببند عصمت و رعایت بسته تا نشست و خاست و رفت و خواست ایشان جز بر وفق فرمان نبود، اینست بیان آن کلمه که در خبر صحیح است: کنت له سمعا و بصرا، چنانک دوستی مر دوستی را گوید تو دیده منی و جان منی و تن منی، همچنین سمع و بصر مؤمن در تحت رایت ولایت حقیقت آید تا بگوش خرد جز آن نشنود که رضای دوست بود و جز آن ننگرد که مراد دوست بود و جز آن نگوید که بفرمان دوست بود، آن گه مر او را از درگاه عزت این خلعت دهند که هر چه وی میکند اندر تقریب لطف بخود حوالت میکند، نبینی که مصطفی (ص) را گفت در تنزیل مجید: «فَلَمْ تَقْتُلُوهُمْ وَ لکِنَّ اللَّهَ قَتَلَهُمْ وَ ما رَمَیْتَ إِذْ رَمَیْتَ وَ لکِنَّ اللَّهَ رَمی»، فعل از رسول (ص) حاصل آمد از روی صورت، لکن چون رسول اندر حمایت عصمت بود و تحت رایت ولایت حقیقت بود و فعل وی جز بفرمان نبود، اللَّه تعالی مر آن فعل را بوصف خود حوالت کرد تا معلوم گردد که صادقان عاشقان پی جز بفرمان ننهند و همیشه خود را در دام شریعت و بند حقیقت محکم دارند، نام خداوند مونس ایشان، و ذکر خداوند پیشه ایشان، و رضاء خداوند قبله ایشان، و مهر خداوند در دل ایشان، اینست که ربّ العالمین بفضل خود گفت با ایشان که: «وَ الْباقِیاتُ الصَّالِحاتُ خَیْرٌ عِنْدَ رَبِّکَ ثَواباً وَ خَیْرٌ أَمَلًا».
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: آیهای که ذکر شده به مقایسه دو نوع مرد میپردازد: یکی که به امید رسیدن به کرامت و حقیقت است، اما بدون زحمت و ریاضت، در نهایت دچار ناامیدی و انحراف میشود. این شخص دلخوش به آرزوهای دنیاست و در پی زینتهایی چون مال و فرزندان است. در مقابل، مرد دیگری وجود دارد که با تلاش و صداقت در جستجوی استقامت و حقیقت است. این شخص به نتایج پایدار و خوشبختی واقعی دست مییابد.
در این داستان، خداوند به تفاوتهای میان این دو مرد اشاره میکند و میگوید که زینت زندگی دنیا موقتی است، اما اعمال صالح و ایمان واقعی نزد خداوند ارزشمندترند. اولین مرد در غفلت از حقیقت زندگی میکند، در حالی که دومین مرد در مسیر عقل و ایمان قرار دارد و تمام کوششهایش در راستای رضایت خداست.
در نهایت، اشاره میشود که انسان باید در زندگیاش به طور صحیح و بر اساس فرمانهای الهی عمل کند تا به حقیقت و رضای خدا برسد و از نعمتهای جاودان بهرهمند گردد.
هوش مصنوعی: آیه اشاره دارد به دو مرد که یکی از آنها در آغازِ مسیر معنوی خود نشانهایی از لطف خداوند را حس میکند، دلی شاد و زمانی خوش دارد. او آرزویی بزرگ دارد و میخواهد بدون رنج و زحمت به حقیقت و نظام مطلوبش دست یابد. اما در واقع، او مانند کسی است که تنها در خواب به دنبال آرزوهایش میگردد و بیآنکه زحمت بکشد، نمیتواند به هدفش برسد. این فرد به امید یک تجربه معنوی عمیق، خود را به شهوتها و خواستههای نا مشروع وا میگذارد و در نهایت از مسیر خود منحرف میشود. او به جمع افرادی میپیوندد که از راه حقیقت دور شدهاند و در این همراهی چیزی جز حسرت و تاریکی به دست نمیآورد.
هوش مصنوعی: مرد دیگری به دنبال استقامت و پایداری است. او فضل و رحمت الهی را نصیب خود کرده و توفیق خداوند در کنار او قرار گرفته است. با تلاشهای مداوم و صادقانهاش، به مقامات بالایی دست یافته و در گفتگو با او، همواره منفعت وجود دارد. او مانند آتش بدون دود و آبی شفاف است. پیروی از او نویدبخش زندگی و امیدواری است.
هوش مصنوعی: یک مرد به دنیا و زیباییهای آن دل خوش کرده و زینت زندگیاش را در مال و فرزندان میبیند. اما مرد دیگر از عرفا و واقعنگران است و زینت و زیبایی او در ایمان و یقین است که در امروز زندگیاش را غنی میکند و فردای او به نعمتهای جاودان خواهد انجامید. خداوند در آیات قرآن فرموده است که مال و فرزندان زینت زندگی دنیا هستند، اما اعمال صالح باقیمانده بهتر است و پاداش نزد خدا ارزش بیشتری دارد. در شب معراج، هنگامی که پیامبر(ص) میخواست بازگردد، به او گفتند سلام ما را به کسانی برسان که از زینت دنیا و معاشرت با دیگران دل کندهاند. آنها به یاد مرگ و قناعت و رفاقت با درویشان روی آوردهاند، مانند بلال و سلمان و دیگران. این مردان بزرگ که ظاهری موجه دارند، در باطن به رضایت خداوند اهمیت میدهند، چشمانشان از زیباییهای دنیوی غافل است و جز نشانههای قدرت خدا را نمیبینند. گوش و زبان آنها محدود به سخن حق و حکمت است و دست و پای آنها تحت مراقبت و عصمت است تا عملی غیر از فرمان حق انجام ندهند. این نشان میدهد که مؤمنین در زیر پرچم حقیقت به سمع و بصرشان در مطابق با رضایت خداوند گوش میسپارند و به آنچه انجام میدهند، ارتباطی با لطف خداوند میدهند. خداوند به آنها عطای ویژهای میدهد که تمامی اعمالشان به نزد او تقدیم میشود. در آیات قران نیز به این موضوع اشاره شده که اعمال رسول(ص) تحت حمایت و هدایت خدا صورت میگیرد و این نشاندهنده این است که صادقان عاشق فقط به فرمان خداوند عمل میکنند و همواره در بند شریعت و حقیقت باقی میمانند. محبت خداوند مونس آنهاست و ذکر او وسعت دهنده زندگیشان است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.