نبی صدیق و سلمان، قاسم است و جعفر و طیفور
که بعد از بوالحسن شد بوعلی و یوسفش گنجور
ز عبدالخالق آمد عارف و محمود را بهره
کز ایشان شد شد دیار ماوراءالنهر کوه طور
علی، بابا، کلال و نقشبند است و علاءالدین
پس از یعقوب چرخی، خواجه احرار شد مشهور
محمد زاهد و درویش محمد، خواجگی، باقی
مجدد، عروه الوثقی و سیف الدین و سید نور
حبیب الله مظهر، شاه عبدالله، پیر ما
از اینها رشک صبح عید شد ما را شب دیجور
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن به معرفی شخصیتهای مذهبی و عارفان بزرگ در تاریخ میپردازد. نبی صدیق، سلمان و جعفر از جمله این شخصیتها هستند که بعد از بوالحسن به بوعلی و یوسف گنجور منتسب میشوند. همچنین، عبدالخالق و محمود به عنوان عارفان مهم در دیار ماوراءالنهر ذکر شدهاند. شخصیتهایی مانند علی بابا، کلال، نقشبند و علاءالدین نیز در اینجا معرفی شده و بعد از یعقوب چرخی، خواجه احرار به عنوان شخصیتی مشهور به حساب آمده است. در ادامه، محمد زاهد و درویش محمد نیز معرفی میشوند و به مجدد عروه الوثقی و دیگر شخصیتهای مهم اشاره میشود. در نهایت، حبیب الله مظهر شاه عبدالله به عنوان پیر این جمع معرفی میشود و این افراد، منبع نور و امید در شبهای تاریک زندگی قلمداد شدهاند.
هوش مصنوعی: در این بیت به شخصیتهای مهمی در تاریخ اسلام اشاره شده است. نبی صدیق و سلمان به پیامبر و سلمان فارسی اشاره دارند. قاسم و جعفر نیز به خویشاوندان پیامبر مربوط هستند و طیفور به بوعلی سینا اشاره میکند که پزشک و فیلسوف معروفی است. در نهایت به یوسف اشاره میشود که به گنجور تعبیر شده و نشاندهنده ارزش و مقام بالای اوست. این بیت در مجموع به شخصیتهای بزرگ و با اهمیت در تاریخ اشاره دارد و به نوعی برتری و حاکمیت آنها را نشان میدهد.
هوش مصنوعی: عارف و محمود از جانب خداوند آمدند و به برکت وجود آنها، دیاری که در آن زندگی میکنیم شبیه به کوه طور شد، یعنی سرشار از نور و معنویت گردید.
هوش مصنوعی: علی، پدر، کلال و نقشبند است و علاءالدین بعد از یعقوب چرخی به عنوان خواجه احرار معروف شد.
هوش مصنوعی: محمد زاهد و درویش، به معنای انسانی ساده و بیادعاست. او در عین حال دارای مقام و منزلت بالا، به عنوان خواجه یا صاحبمنصبی مهم نیز شناخته میشود. باقی مجدد نشاندهنده شخصیتی است که به موازین مذهبی و اخلاقی پایبند است. عروه الوثقی اشاره به ارتباط محکم و استواری دارد که فرد با دیگران برقرار میکند. سیف الدین به معنای سلاح دین است و به قدرت و قوت ایمان اشاره دارد. سید نور به عنوان رئیسی روشن و با بصیرت در جامعه مطرح میشود.
هوش مصنوعی: دوست خدا، مظهر نور و روشنایی، شاه عبدالله، پیر ما از اینها حسودی کرد و برای ما شب تاریک و ظلمانی شد مانند شب عید.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
برو ای عقل سرگردان که ما مستیم و تو مخمور
سبکروحان همه جمع و گرانجانان از اینجا دور
ز نورآفتاب ما همه عالم منور شد
ببین هر ذرهٔ روشن که بنماید به تو آن نور
سر دار فنای او بقا بخشد به سرداران
[...]
مخور بسیار چون کرمان بی زور
به کم خوردن کمر بربند چون مور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.