همانا گویی که چون در آدمی صفت سباع و بهایم و شیاطین و ملایکه در است به چه دانیم که اصل وی گوهر فرشتگی است و دیگران غریب اند و عارض؟ و به چه دانیم که وی را برای اخلاق فرشتگان آفریده اند تا آن حاصل کند نه برای دیگر صفات؟ بدان که این بدان شناسی که دانی که آدمی شریفتر و کاملتر است از بهایم و سباع و هر چیزی را که کمالی داده باشند، که آن نهایت درجه وی بوده، وی را برای آن آفریده باشند مثال آن که: اسب از خر شریفتر است که خر را برای بار کشیدن آفریده اند و اسب برای دویدن در جنگ و جهاد تا در زیر سوار چنان که می باید، می دود و می پوید و وی را قوت بار کشیدن نیز داده اند، همچون خر و کمالی زیادت نیز وی را داده اند که خر را نداده اند اگر وی از کمال خویش عاجز آید، از وی پالانی سازند و با درجه خر افتد و این هلاک و نقصان وی باشد.
همچنین گروهی پنداشته اند که آدمی را برای خوردن و خفتن و جماع کردن و تمتع آفریده اند همه روزگار در این برند و گروهی پندارند که وی را برای غلبه و و استیلا و مقهور کردن دیگر چیزها آفریده اند، چون عرب و کرد و ترک و این هر دو خطاست که خوردن و جماع کردن، راندن شهوت باشد و این خود ستوران را داده اند، و خوردن شتر بیشتر از خوردن مرد است و جماع گنجشک بیش از جماع آدمی است، پس چرا آدمی از ایشان شریفتر باشد؟ و غلبه و استیلا به غضب باشد، این سباع را داده اند پس آدمی را آنچه سباع و بهایم را داده اند هست و زیادت از آن وی را کمالی داده اند و آن عقل است که بدان خدای تعالی را بشناسد و جمله صنع وی بداند و بدان خویشتن از دست شهوت و غضب برهاند و این صفت فرشتگان است و بدین صفت وی بر بهایم و سباع مستولی است، و همه مسخر وی اند با هر چه بر روی زمین است، چنان که حق تعالی گفت: « و سخر لکم ما فی السماوات و ما فی الارض جمیعا منه».
پس حقیقت آدمی آن است که کمال وی و شرف وی بدوست و دیگر صفتها غریب و عاریتی است و ایشان را به مزدوری و چاکری وی فرستاده اند و برای این است که چون بمیرد نه غضب ماند و نه شهوت ماند و بس اما جوهری روشن و نورانی آراسته به معرفت حق تعالی بر صورت ملایکه تا لاجرم رفیق ایشان باشد و رفیق الملاء الاعلی این باشد و ایشان همیشه در حضرت الهیت باشند: «فی مقعد صدق عند ملیک مقتدر» و اما تاریک و مظلم و نگونسار، تاریکی بدان که زنگار گرفته باشد از ظلمت معصیت ، و نگونساری بدان که آرام گرفته باشد با اخلاق شهوت و غضب . و هر چه شهوت وی بود در این جهان بگذاشته باشد و روی دل وی از سوی این جهان باشد که شهوات و مراد وی این جهانی باشد و این جهان زیر آن جهان است: پس سر وی زیر بود و نگونسار باشد و معنی آن که گفت: «و لو تری اذا المجرمون ناکسوا روسهم عند ربهم» این باشد و کسی که چنین باشد، با شیاطین به هم در سجین باشند و معنی سجین هر کسی نداند و برای این گفت: «و ما ادریک ما سجین» .
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: در این متن اشاره شده است که انسانها دارای صفات مختلفی هستند، از جمله صفات فرشتگی، حیوانی و شیطانی. نویسنده میگوید که اصل وجود انسان به عنوان فرشتگان آفریده شده و سایر صفات ناپسند و غریب هستند. انسان برای شناخت خدا و مدیریت تمایلات خود، به ویژه شهوت و غضب، به عقل مجهز شده است که او را از سایر موجودات متمایز میکند.
آدمی به جهت این کمالات شایستهتر از حیوانات و دیگر موجودات است. در عوض، برخی افراد فکر میکنند که هدف زندگی فقط خوردن و استراحت یا تسلط بر دیگران است، که نویسنده این دیدگاهها را نادرست میداند. او میگوید که پس از مرگ، انسان به حقیقت وجودی خود که جوهرهای روشن و نورانی است تبدیل میشود، در حالی که کسانی که تحت تأثیر شهوت و غضب قرار دارند، با تاریکی و معصیت مواجه میشوند.
در پایان، نویسنده تأکید میکند که انسان باید برای رسیدن به مقام بلند مقام فرشتگان تلاش کند و از زنگار معصیت پاک باشد تا به رفیق الملاقی در نزد خدا تبدیل شود.
هوش مصنوعی: انسان دارای صفات مختلفی است، از جمله خوبیها و بدیها، و ویژگیهای فرشتگان و موجودات دیگر. نکتهای که باید در نظر بگیریم این است که انسان ذاتاً موجودی با بنمایه فرشتهای است و سایر صفات تنها ویژگیهای اضافی و خارجی هستند. ما باید متوجه شویم که انسان به خاطر ویژگیهای فرشتگیاش خلق شده است تا به این کمال برسد، نه برای دیگر خصوصیات. به عنوان مثال، انسان از حیوانات و دیگر موجودات به خاطر ویژگیهایش برتر و کاملتر است، زیرا برای کمال وجودیاش آفریده شده است. اسیابی که قدرت دویدن و جنگیدن دارد، نسبت به خر که فقط برای بارکشیدن ایجاد شده، از ارزش و کمال بیشتری برخوردار است. اگر اسب به خاطر نقصی در کمال خود تبدیل به حیوانی مانند خر شود، این نشانهی زوال و نقصان او خواهد بود.
هوش مصنوعی: برخی بر این باورند که انسان برای خوردن، خوابیدن، رابطه جنسی و لذتبردن خلق شده است، در حالی که گروهی دیگر معتقدند که او به منظور تسلط بر دیگر موجودات و غلبه بر آنها به وجود آمده است. اما هر دو این دیدگاهها نادرست هستند. لذتبردن و آمیزش، خصوصیات حیوانات نیز هست و انسان نمیتواند به این دلایل برتر از آنها باشد. بهعلاوه، پرندگان و حیوانات دیگر در برخی موارد بیشتر از انسان از لذتها بهرهمند میشوند. در مورد تسلط نیز باید گفت که این خصیصه به خشم مربوط میشود و به بسیاری از حیوانات اهلی نیز داده شده است. اما انسان علاوه بر احساسات و تمایلات حیوانی، همچون غضب و شهوت، امتیاز دیگری دارد که همان «عقل» است. با بهرهگیری از عقل، انسان میتواند خداوند را بشناسد و به شناخت همهی مخلوقات بپردازد و در نهایت از دستبافتهای شهوت و خشم رهایی یابد. این ویژگی مشابه صفات فرشتگان است و به همین خاطر است که انسان بر حیوانات و وحوش غالب و برتر است و همه موجوداتی که بر روی زمین هستند تحت تسلط او هستند، چنانکه در قرآن گفته شده است: «و آنچه در آسمانها و زمین است، همه را مسخر شما کردیم».
هوش مصنوعی: حقیقت انسان در کمال و ارزش او نهفته است و دیگر خصوصیات او به نوعی بیگانه و امانتی هستند که به او داده شدهاند. این ویژگیها به او آمدهاند تا به نوعی به خدمت او درآیند. پس از مرگ، هیچگونه احساسات مانند غضب و شهوت باقی نمیماند و آنچه باقی میماند یک جوهر نورانی است که به درک حقیقت خداوند آراسته شده و در کنار فرشتگان قرار میگیرد. انسانهای خوب در واتوی نزدیکی به خداوند قرار دارند. اما کسانی که تاریک و غمگین هستند به علت ظلمت گناهان و تسلط شهوت و غضب در خود، در وضعیت بدی به سر میبرند. آنها همه شهوات دنیوی خود را در این دنیا جستجو کرده و توجه دلشان فقط به این جهان مادی معطوف است، در حالی که این جهان زیر سایه جهانی دیگر قرار دارد. بنابراین، سرشان پایین است و در وضعیت بد قرار دارند. این وضعیت بد به معنی آن است که وقتی گناهکاران در محضر خداوند روسیاهی میکنند، در واقع به حالتی بوسیده میشوند. چنین افرادی در کناره شیاطین در مکان بدی به نام سجین قرار خواهند گرفت و مفهوم سجین برای هیچکس شناخته نیست.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.