بخش ۹۶ - فصل (پنهان داشتن بیماری شرط توکل است)
بدان که پنهان داشتن بیماری شرط توکل است، بلکه اظهار و گله کردن مکروه است، الا به عذری، چنان که طبیب را گوید و یا خواهد که ضعف خویش اظهار کند و رعونت و جلدی را یکسو نهد، چنان که علی (ع) را پرسیدند در بیماری که، بهتر هستی و به خیر هستی؟ گفت نه. در یکدیگر نگاه کردند و تعجب داشتند. گفت، «پس با خدای تعالی جلدی و مردی نمایم؟» این به حال وی لایق بود که با آن قوت و بزرگی و عجز خویش می نماید و از این بود که گفت، «یارب! صبر روزی کن». و رسول (ص) گفت، «از خدای تعالی عافیت خواه بلا مخواه». پس چون عذری نبود، اگر بیماری اظهار کند بر سبیل شکایت حرام بود و اگر شکایت نبود روا باشد، ولکن اولی تر دست بداشتن بود که باشد که در وی زیادتی گوید و باشد که گمان گله افتد. و گفته اند که ناله بر بیمار بنویسند که آن اظهاری باشد. و ابلیس از ایوب (ع) هیچ نیافت مگر ناله. و فضیل بن عیاض و بشر و وهب بن الورد چون بیمار شدندی در سرای ببستندی تا کسی نداند و گفتندی نخواهیم که کسی به عیادت ما آید که آنگاه گله باید کرد از بیماری.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: پنهان داشتن بیماری نشانهی توکل و اعتماد به خداوند است و ابراز و شکایت در این مورد مکروه است، مگر در مواقعی خاص مانند وقتی که لازم است پزشک را از وضعیت خود آگاه کنیم. امام علی (ع) وقتی درباره سلامتیاش سوال کردند، از گفتن اینکه خوب نیست خودداری کرد و به جای آن به صبر و قوت خود اشاره کرد. رسول خدا (ص) فرمودند که باید از خداوند عافیت خواسته و بلا را از خود دور کنیم. اگر دلیلی برای اظهار بیماری وجود ندارد، شکایت کردن حرام است و بهتر است سکوت کنیم تا از افکار منفی و گله دور باشیم. برخی از بزرگان نیز در زمان بیماری به دور از دیگران مراقبت و پنهان کردن حال خود را برگزیدند، تا مبادا شکایتی بر زبانشان بیفتد.
هوش مصنوعی: پنهان نگه داشتن بیماری نشانه توکل و اعتماد به خداست و ابراز نارضایتی و شکایت از آن ناپسند است، مگر در مواقعی خاص مانند زمانی که نیاز به بیان وضعیت به پزشک باشد. حضرت علی (ع) وقتی از او درباره حالش سوال کردند که آیا بهتر است یا خیر، پاسخ داد نه و دیگران نیز متعجب شدند. او گفت که نمیخواهد با خداوند دروغ بگوید و از او درخواست صبر کرد. رسول خدا (ص) نیز توصیه کرده که از خداوند عافیت بخواهیم نه بلا. اگر عذری برای ابراز بیماری وجود نداشته باشد، شکایت کردن از آن حرام است و بهتر است که انسان در چنین مواقعی سکوت کند تا از احتمال سوءتفاهم و گلهگذاری جلوگیری شود. برخی بر این باورند که ناله کردن بیمار میتواند نوعی ابراز حال باشد. ابلیس نتوانست از ایوب (ع) چیز دیگری به جز ناله بگیرد. فضیل بن عیاض و دیگران نیز وقتی بیمار میشدند، در خانه خود را میبستند تا کسی از حال آنها مطلع نشود و از مراجعه دیگران به دلیل نارضایتی اجتناب میکردند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.