بدان که علاج بر سه وجه است: یکی قطعی که علاج گرسنگی به نان و علاج تشنگی به آب و علاج آتش که در جایی افتد بدان که آب بر وی زنی، دست بداشتن این از توکل نیست، بلکه حرام است. دوم آن که نه قطعی باشد و نه ظنی، ولکن محتمل بود که اثر کند، چون افسون و فال و داغ، و شرط توکل دست بداشتن این است. چنان که در خبر است، چه کردن این نشان اسنقصا بود در اسباب و اعتماد بر آن. و قوی ترین این داغ است، آنگاه افسون. و ضعیفترین فال است که آن را طیره گویند.
درجه سیم میان این هر دو درجه است: آن که قطعی نبود، ولکن غالب ظن بود چون فصد و حجامت و مسهل خوردن و علاج گرمی به سردی و علاج سردی به گرمی دست بداشتن. این حرام نیست و شرط توکل نیز نیست و بود که در بعضی از احوال کردن آن از ناکردن اولی تر بود و در بعضی ناکردن اولیتر. و دلیل بر آن که شرط توکل ترک این نیست قول رسول(ص) است و فعل وی.
اما قول آن که گفت، «با بندگان خدای تعالی دارو به کار دارید»، و گفت، «هیچ علت نیست که نه آن را دارویی است مگر مرگ را، لکن باشد که دانند و باشد که ندانند»، و پرسیدند که دارو و افسون قدر خدای تعالی بگرداند؟» گفت، «این نیز از قدر بود». و گفت، «به هیچ قوم از ملایکه برنگذشتم که نگفتند امت خویش را حجامت فرمای» و گفت، «هفدهم ماه و نوزدهم و بیست و یکم حجامت کنید که نباید که غلبه خون شما را هلاک کند». بگفت که خون سبب هلاک است به فرمان خدای تعالی و فرق نیست میان آن که خون از تن بیرون کنید یا مار از جامه یا آتش از خانه فرو کشید که این همه اسباب هلاک است و ترک این شرط توکل است. و گفت، «حجامت سه شنبه هفدهم ماه علت یک ساله ببرد». و این در خبری به قطع روایت کرده اند و سعد بن معاذ را فصد فرمود و علی (ع) را چشم درد بواد، گفت، «از این مخور» یعنی رطب. و «از این خور» یعنی برگ چغندر به کشک جو پخته. و صهیب را گفت، «خرما خوری و چشم درد؟» گفت، «به دیگر جانب می خورم». بخندید.
و اما فعل وی آن است که هر شبی سرمه در چشم کردی و هر سالی دارو خوردی و چون وحی آمدی سر او به درد آمدی، در سر حنا بستی، و چون جائی ریش شدی حنا بر آن نهادی و وقت بودی که خاک برکردی. و این بسیار است و طلب النبی کتابی است که کرده اند. و موسی (ع) را علتی پدید آمد. بنی اسرائیل گفتند که داروی این فلان است. گفت، «دارو نکنم تا وی عافیت فرستد». آن علت دراز بکشید. گفتند، «داروی این معروف است و مجرب است و در حال به شود». گفت، «نخواهم». علت بماند. وحی آمد که به عزت من تا دارو نخوری عافیت نفرستم. بخورد و بهتر شد. چیزی در دل وی افتاد. وحی آمد که خواستی که حکمت من به توکل خویش کنی؟ منفعتها در داروها که نهاد جز من؟
و یکی از انبیا شکایت کرد از ضعف. وحی آمد که گوشت خور و شیر. و قومی گله کردند از زشتی فرزندان به رسول روزگار. وحی آمد که بگوی تا زنان ایشان در آبستنی بهی خورند. بخورند و فرزندان نیکو شدند. پس بعد از آن در آبستنی بهی خورند و در نفاس رطب.
پس از این جملت معلوم شد که دارو سبب شفاست چنان که نان و آب سبب سیری است و همه به تدبیر مسبب الاسباب است. و در خبر است که موسی (ع) گفت، «یا رب! بیماری از کیست و صحت از کیست؟» گفت، «هردو از من است»، گفت، «پس طبیب به چه کار می آید؟» گفت، ایشان نان و روزی من می خورند و بندگان مرا دل خوشی می دهند». پس توکل در این نیز به علم و به حال است که اعتماد بر آفریدگار دارو کند نه بر دارو که بسیار کس دارو خورد و هلاک شد.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن درباره روشهای درمانی و توکل به خداوند بحث میکند و به سه نوع درمان اشاره دارد:
1. **درمان قطعی**: مانند خوراک برای گرسنگی و آب برای تشنگی که نیازمند توکل نیست ولی عدم اقدام به این درمان حرام است.
2. **درمان محتمل**: مثل جادو، فال و داغ که میتواند اثر کند اما به طور قطع اثبات نشده است و دست کشیدن از این نوع درمان ها حرام نیست.
3. **درمان بینابینی**: شامل روشهایی مثل حجامت و فصد که غالباً مؤثر هستند و در بعضی مواقع اقدام به آنها اولویت بیشتری دارد.
در متن به احادیثی از پیامبر اکرم (ص) و حضرت موسی (ع) اشاره شده که نشاندهنده اهمیت استفاده از دارو است و به توکل به خدا در انجام این کارها تأکید میشود. در نهایت، نتیجهگیری میشود که دارو مانند نان و آب مؤثر است و باید به آن توجه کرد، در حالی که توکل به خدا باید در تمام امور زندگی مورد نظر قرار گیرد.
هوش مصنوعی: علاجها به سه دسته تقسیم میشوند: اول، درمانهای قطعی که مانند غذا برای گرسنگی و آب برای تشنگی است؛ در این موارد، استفاده از آنها ضروری است و عدم انجام این کار حرام به شمار میآید. دوم، درمانهایی که نه قطعی هستند و نه کاملاً قابل اعتماد، اما ممکن است مؤثر واقع شوند؛ این شامل مسائلی مانند طلسم، فال و داغی است که بر بدن گذاشته میشود. در این حالت، اطمینان به این روشها جایز نیست و باید به آنها به عنوان نشانهای از نقص در اعتماد به اسباب نگاه کرد. از میان اینها، داغی که بر روی بدن گذاشته میشود، قویترین و فال، ضعیفترین است که به آن طیره گفته میشود.
هوش مصنوعی: درجهای که بین دو حالت وجود دارد، این است که برخی کارها قطعی نیستند اما بهطور معمول به آنها اعتماد میشود، مانند فصد (خونگیری)، حجامت، مصرف مسهل، درمان گرما با سردی و بالعکس. انجام این کارها حرام نیست و ترک آنها هم قطعاً شرط توکل نیست. در برخی مواقع انجام این کارها بهتر از ترک آنهاست و در مواقع دیگری، ترک آنها بهتر است. دلیل این موضوع، گفتهها و رفتار پیامبر(ص) است.
هوش مصنوعی: در این متن اشاره شده که خداوند به بندگانش اجازه استفاده از دارو را داده است و تأکید شده که تنها چیزی که درمان ندارد، مرگ است. همچنین، اشاره شده که ممکن است برخی افراد از این امر آگاه باشند یا نباشند. در پاسخ به سوالی درباره تأثیر دارو و جادو بر تقدیر الهی، گفته شده که این نیز بخشی از تقدیر است. پیامبر نیز به گروهی از فرشتگان گفته که باید برای قوم خود حجامت انجام دهند و تاکید کرده که در ماههای خاصی (هفدهم، نوزدهم و بیست و یکم) باید حجامت کرد تا آسیب نبیند. همچنین اشاره شده که خون میتواند باعث هلاکت شود و این که از بین بردن خون، مار یا آتش، همگی میتوانند به عنوان علل هلاکت در نظر گرفته شوند و ترک این اعمال به معنای عدم توکل به خداست. حجامت در یک روز خاص تأثیر درمانی طولانیمدت دارد. علاوه بر این، به برخی افراد توصیههایی درباره تغذیه و پرهیز داده شده است.
هوش مصنوعی: فعل او این بوده که هر شب سرمهای به چشم میکشید و هر سال دارویی مصرف میکرد. اما وقتی وحی به او میرسید، دچار سردرد میشد و بر سرش حنا میگذاشت. وقتی قسمتی از ریشش میرویید، حنا روی آن میمالید و زمانهایی هم خاک بر سر میکرد. این موضوع بسیار گسترده است و به دنبال کتابی در مورد نبی هستند. موسی (ع) نیز دچار عارضهای شد و بنیاسرائیل گفتند که داروی او مشخص است، اما او گفت که «نمیخواهم دارو مصرف کنم تا عافیت را از خداوند بخواهد». این عارضه طولانی شد و وقتی مردم گفتند که داروی آن اثرگذار و تجربی است، او باز هم نخواست. ولی عارضه ادامه یافت تا اینکه وحی آمد و به او گفت که تا دارو نخوری، عافیت نخواهم فرستاد. او دارو خورد و بهبود یافت، اما در دلش این فکر شکل گرفت که آیا خواسته بود که حکمت الهی به توکل خودش باشد؟ آیا منفعت داروها به غیر از من است؟
هوش مصنوعی: یکی از پیامبران از ضعف خود شکایت کرد و به او وحی رسید که گوشت و شیر بخورد. گروهی نیز از زشتی فرزندان خود نزد رسول زمانه گله کردند و وحی شد که به زنانشان بگویند در دوران بارداری غذایی خوب بخورند. آن زنان این توصیه را که به آنها شده بود، رعایت کردند و فرزندان نیکو متولد شدند. سپس در دوران بارداری به همین غذاهای خوب ادامه دادند و در زمان زایمان هم رطب خوردند.
هوش مصنوعی: این جمله نشان میدهد که دارو میتواند باعث بهبود وضعیت فرد شود، همانطور که نان و آب برای سیر شدن ضروری هستند و همه چیز تحت تدبیر خداوند است. در یک روایت آمده که حضرت موسی (ع) از خداوند پرسید که بیماری و صحت از کجا میآید. خداوند پاسخ داد که هردو به من بستگی دارد. حضرت موسی دوباره پرسید: پس پزشک چه کاره است؟ خداوند فرمود که آنها نیز نیاز به روزی من دارند و به بندگان من امید و دلگرمی میدهند. بنابراین، در این زمینه توکل به خداوند باید بر اساس علم و حال باشد، به این معنی که باید به خداوند اعتماد کرد و نه صرفاً به دارو، زیرا برخی افراد دارو مصرف کرده و بهبود نیافتهاند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.