بخش ۷۳ - پیدا کردن تفکر که برای چه می باید
بدان که آدمی را در ظلمت و جهل آفریده اند و در جهل وی را به نوری حاجت است که از آن ظلمت بیرون آید و راه به کار خویش داند که چه می باید کرد و از کدام سو باید رفت، از سوی دنیا یا از سوی آخرت. و به خود مشغول می باید بود یا به حق؟ و این پیدا نشود الا به نور معرفت. و نور معرفت از تفکر پدید آید، چنان که کسی در تاریکی عاجز باشد و راه نبرد، سنگ بر آهن زند تا از وی نور آتش پدید آید و چراغ برافروزد. از آن چراغ حالت وی بگردد تا بینا شود و راه از بی راهی بشناسد، پس رفتن گیرد. همچنین مثل آن دو علم که اصل است و میان ایشان جمع می باید کرد تا معرفت سیم تولد کند چون سنگ و آهن است و مثل تفکر چون زدن سنگ است بر آهن و مثل معرفت چون نور است که از وی پدید آید تا از آن حالت دل بگردد و چون حال دل بگردد کار و عمل بگردد، چون بدید مثلا که اخرت بهتر است پشت با دنیا کند و روی به آخرت آرد.
پس تفکر برای سه چیز است: معرفتی و حالتی و عملی، ولکن عمل تبع حالت است و حالت تبع معرفت است و معرفت تبع تفکر است، پس اصل و کلید همه خیرات است و فضیلت وی بدین پیدا شود.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن بیان میکند که انسان در ظلمت و جهل آفریده شده و برای خروج از این جهل به نوری نیاز دارد که او را به شناخت درست برساند. برای رسیدن به این نور، باید فکر کند و از طریق تفکر، معرفت پیدا کند. همانطور که در تاریکی کسی نمیتواند راهش را پیدا کند، با تفکر و آگاهی، فرد میتواند راه درست را شناسایی کند و تصمیم بگیرد که به کدام سو برود: دنیا یا آخرت. تفکر، معرفت و عمل سه مرحلهای هستند که به هم وابستهاند؛ معرفت حاصل تفکر است، حالت دل به آن بستگی دارد و عمل هم ناشی از حالت است. بنابراین، تفکر کلید خیرات و فضایل است و مهمترین آن، شناخت درست از مسیر زندگی است.
هوش مصنوعی: انسان در ابتدا در تاریکی و نادانی قرار دارد و برای رهایی از این جهل به نوری نیاز دارد که او را از این ظلمت خارج کند و راه درست زندگی را نشانش دهد؛ اینکه باید از کدام مسیر برود، آیا به سوی دنیا یا آخرت، و آیا باید به خود مشغول باشد یا به حقیقت. این کشف و شناخت تنها از طریق نور شناخت و علم ممکن میشود. نور شناخت از تفکر به وجود میآید، همانطور که کسی در تاریکی نمیتواند راه برود و برای دریافت نور، سنگ را بر آهن میزند تا آتش بگیرد و چراغی روشن کند. با ظهور این چراغ، وضعیت او تغییر میکند و بیناییاش افزایش مییابد، بنابراین میتواند راه درست را از نادرست تشخیص دهد و حرکت کند. به همین ترتیب، دو علم اساسی وجود دارد که باید با هم جمع شوند تا شناخت و آگاهی به وجود آید. تفکر مانند زدن سنگ بر آهن است، و معرفت همان نوری است که از این جریان به دست میآید و باعث تغییر حال دل میشود. وقتی حال دل تغییر کند، اعمال و کارها نیز تغییر مییابند و فرد میتواند تشخیص دهد که آخرت چه اندازه بهتر است و بنابراین به سوی آخرت تمایل پیدا میکند.
هوش مصنوعی: تفکر سه هدف دارد: برای کسب دانش، برای ایجاد حالتی روحی و برای انجام عمل. اما عمل به حالت بستگی دارد و حالت نیز به دانش وابسته است و دانش نتیجه تفکر است. بنابراین، تفکر پایه و اساس تمامی خوبیهاست و ارزش آن از اینجا مشخص میشود.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.