رسول (ص) گفت، «خنک آن کس که وی را به اسلام راه نمودند و قدر کفایت به وی دادند و بدان قناعت کرد». و گفت، «یا درویشان! از میان دل به درویشی رضا دهید تا ثواب فقر یابید. و اگر نه نیابید». و این اشارت است که درویش حریص را ثواب نبود، ولکن اخبار دیگر صریح است در آن که وی را ثواب بود. و گفت، «هرچیزی را کلیدی است و کلید بهشت دوستی درویشان صابر است که ایشان روز قیامت هم نشینان حق تعالی اند».
و گفت، «دوست ترین بندگان نزد حق تعالی درویشی است که بدانچه دارد قانع است و از خدای تعالی در روزیی که می دهد راضی است». و گفت، «فردا در قیامت هیچ توانگر و درویش نباشد که نه وی را آرزو کند که در دنیا بیش از قوت نیافتی». و خدای تعالی وحی فرستاد به اسماعیل (ع) که مرا نزدیک شکسته دلان جوی. گفت، «آن کیانند؟» گفت، «درویشان صادق». و رسول (ص) گفت، «حق تعالی گوید خاصگان و بزرگان و برزیدگان من از خلق در بهشت برید. فرشتگان گویند ملکا کیند؟ گوید، «درویشان مسلمان که به عطای من راضی بودند». همه را به بهشت ببرند و هنوز همه خلق در حساب باشند.
و ابودردا می گوید که هیچ کس نیست که نه در عقل وی نقصان است که به دنیا زیادت شود شاد شود و به عمر که بر دوام کمتر می شود اندوهگین نشود. ای سبحان الله! چه خیر باشد در دنیا که زیادت همی شود و عمر کمتر می شود؟ و یکی به عامر بن عبد قیس بگذشت. نان و تره می خورد. گفت، «یا عامر از دنیا بدین قناعت کردی؟» او گفت، «من کس دانم که به کمتر از این و بتر از این قناعت کرده است». و یک روز بوذر در نشسته بود با مردمان حدیث می کرد. زن وی بیامد و گفت، «تو اینجا نشسته ای و به خدای که در خانه هیچ چیز نیست.» گفت، «یا زن! در پیش ما عقبه ای تند است. از وی نگذرد الا کسی که سبکبار بود». و زن خشنود شد و بازگشت.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: پیامبر اسلام (ص)، سخنانی در مورد درویشی و قناعت بیان کردهاند، و تأکید کردهاند که فردی که به اسلام هدایت شده و به آن قناعت کرده، خوشبخت است. ایشان همچنین به درویشان بیمار و صابر اشاره کرده و فرمودند که در قیامت، درویشان همنشینان خداوند خواهند بود. آنها کسانی هستند که به آنچه دارند راضیاند و به روزیای که خدا میدهد قناعت میکنند. پیامبر (ص) همچنین گفتند که در قیامت، همه افراد اعم از توانگر و درویش آرزو خواهند کرد که به جای قناعت در دنیا، کمتر میداشتند.
ایشان به اهمیت دل شکسته و درویشان صادق اشاره کردند و گفتند که خداوند، درویشان راضی را به بهشت میبرد. همچنین از ابودردا نظری به این معنا داشت که انسانها معمولاً به دنبال به دست آوردن بیشتر از دنیا هستند، در حالی که زمان عمرشان محدود است. در نهایت، این حدیث به سمت قناعت و سادهزیستی تشویق میکند و این مفهوم را از طریق داستانهای مختلفی از زندگی درویشان و علمای اسلام به تصویر میکشد.
هوش مصنوعی: پیامبر اسلام فرمود: «خوشا به حال کسی که به اسلام هدایت شده و به اندازه کافی در زندگی خود دست یافته و از آنچه دارد راضی باشد». همچنین فرمود: «ای درویشان! با دلهای خود به درویشی رضایت دهید تا پاداش فقر را به دست آورید و اگر این کار را نکنید، پاداشی نخواهید داشت». این به این معناست که درویش حریص پاداشی نخواهد داشت، اما در اخبار دیگری آمده که او پاداش خواهد گرفت. همچنین فرمود: «هر چیزی کلیدی دارد و کلید بهشت، دوستی با درویشان صابر است چرا که آنها در روز قیامت هم نشینان خداوند هستند».
هوش مصنوعی: در اینجا بیان شده است که عزیزترین بندگان خدا کسانی هستند که درویشند و به داشتههای خود قانعاند و از روزی که خداوند به آنها میدهد راضیاند. همچنین گفته شده که در روز قیامت هیچ ثروتمند و درویشی وجود نخواهد داشت که آرزوی بیشتری از آنچه در دنیا داشته را نداشته باشد. خداوند به اسماعیل (ع) وحی میکند که به دنبال دلهای شکسته باشد. وقتی او میپرسد این افراد چه کسانی هستند، پاسخ داده میشود که درویشان صادقند. همچنین رسول خدا (ص) میفرماید که خداوند میگوید که خاصترین و بزرگترین بندگان من در بهشت قرار دارند و فرشتگان میپرسند که این افراد چه کسانی هستند و پاسخ داده میشود که آنها درویشان مسلماناند که به نعمتهای من راضی بودند. همه آنها به بهشت میروند در حالی که هنوز دیگران در حال حسابرسی هستند.
هوش مصنوعی: ابودردا میگوید که هیچکس نیست که در عقلش نقصی نباشد؛ چراکه هیچ چیز نمیتواند باعث شادی او در این دنیا شود، در حالی که عمرش دائم در حال کاهش است. چه چیزی میتواند در این دنیا خوب باشد زمانی که چیزهایش زیاد میشود اما عمر انسان کمتر میشود؟ یک روز یک نفر به عامر بن عبد قیس نزدیک شد و او را در حال خوردن نان و سبزی دید. از او پرسید: "آیا به این مقدار از دنیا راضی هستی؟" عامر پاسخ داد: "من کسی را میشناسم که به کمتر از این و بدتر از این هم راضی بوده است." همچنین یک روز بوذر در جمعی نشسته بود و حدیث میگفت. همسرش وارد شد و به او گفت: "تو اینجا نشستهای در حالی که در خانه هیچ چیزی نداریم." بوذر پاسخ داد: "ای زن! ما در پیش رویمان مسیری دشوار داریم و تنها کسانی از آن عبور میکنند که بار سبکتری داشته باشند." همسرش از این پاسخ خوشحال شد و برگشت.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.