بدان که خلق اندر این متفاوتند: کس بود که آن خواهد که همیشه در دنیا می بود. چنان که حق تعالی گفت، «یود احدهم لو یعمر الف سنه» و کس بود که خواهد که پیر شود و کس بود که یک سال امید بیش ندارد تدبیر سال دیگر نکند، و کس بود که روزی بیش امید ندارد، تدبیر فردا نکند. چنان که عیسی (ع) گفت، «اندوه روزی فردا مبرید، که اگر اجل مانده باشد، روزی مانده باشد، و اگر زندگانی نمانده باشد رنج روزی دیگران چه کشی؟»
و کس باشد که یک ساعت نیز امید ندارد، چنان که رسول (ص) تیمم کرد به وقت آب تاختن که نباید که به آب نرسد. و کس بود که مرگ در پیش چشم وی باشد و هیچ غایب نبود، چنان که رسول (ص) معاذ را پرسید از حقیقت ایمان وی. گفت، «هیچ گام برنگرفتم که نپنداشتم که دیگر برنگیرم».
و اسود حبشی نماز می کردی و از هر جایی می نگریدی. گفتندی چه می نگری؟ گفتی، «تا ملک الموت از کدام سو فراز آید».
و در جمله خلق در این متفاوتند و هرکه امید یک ماه بیش ندارد وی را فضل است آن که امید چهل روز دارد مثلا و اثر آن در معاملت وی پیدا آید که کسی را دو برابر باشد غایب. یکی تا ماهی دو رسد و یکی تا سالی. تدبیر کار این کند که تا ماهی می آید و در تدبیر آن دیگر تاخیر کند. پس هر کسی باشد که پندارد که کوتاه امل است، ولکن نشان آن شتاب و مبادرت است به عمل و به غنیمت داشتن یک نفس که مهلت می دهند. چنان که رسول (ص) گفت، «پنج چیز بیش از پنج چیز به غنیمت گیرید: «جوانی پیش از پیری و تندرستی پیش از بیماری و توانگری پیش از درویشی و فراغت پیش از شغل و زندگانی پیش از مرگ». و گفت، «دو نعمت است که بیشتر خلق مغبونند در آن: تندرستی و فراغت».
و رسول (ص) چون اثر غفلتی دیدی از صحابه،منادی کردی میان ایشان که مرگ آمد و آورد اما شقاوت و اما سعادت. و حذیفه می گوید، «هیچ روز نیست که نه بامداد منادی می کند که ای مردمان الرحیل، الرحیل». و داوود طایی را دیدند که به شتاب می شد به نماز. گفتند، «این چه شتاب است؟» گفت، «لشکر در شهر است. منتظر منند». یعنی مردگان گورستان تا مرا نبرند برنخواهند خاست از اینجا. ابوموسی اشعری به آخر عمر جهد بسیار همی کرد. گفتند، «اگر رفق کنی چه بود؟» گفت، اسب را که بدوانند همه جهدهای خویش به آخر میدان بکند و این آخر میدان عمرم است که مرگ نزدیک رسید، از این جهد هیچ بازنگیرم».
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: در این متن، به موضوع ناپایداری زندگی و تفاوت انسانها در نگرش به مرگ و امید به آینده پرداخته شده است. هر فردی بنا به شرایط و طرز فکر خود، مدت زمانی که امیدوار به زندگی است را متفاوت میبیند؛ برخی تنها به یک روز یا یک سال امید دارند و برخی دیگر میخواهند سالها در دنیا بمانند. به خصوص، ذکر شده که پیامبران و اولیای الهی چگونه در هر لحظه مراقب بودند و از مرگ غافل نمیشدند.
در نهایت، توجه به ارزش زمان و فرصتی که در زندگی داریم، به عنوان یک نعمت مهم یاد شده است. پیامبر اسلام نیز به اهمیت غنیمت شمردن زمان و داشتن تندرستی و فراغت تاکید کردهاند، چرا که این دو نعمت بیشتر مردم را فریب میدهد. اوضاع جهانی و قریبالوقوع بودن مرگ، انسانها را به تلاش و کوشش در زندگی ترغیب میکند.
هوش مصنوعی: باید دانست که انسانها در خواستهها و آرزوهایشان متفاوتند: برخی میخواهند که همیشه در دنیا زندگی کنند، همانطور که خداوند فرموده است، «کسی آرزو دارد که هزار سال عمر کند». در مقابل، افرادی هستند که میخواهند پیر شوند و یا کسانی که تنها به یک سال آینده امید دارند و برنامهریزی برای سالهای دیگر نمیکنند. همچنین، برخی دیگر فقط به امروز فکر میکنند و برای فردا تدبیری ندارند. عیسی(ع) نیز گفته است، «نگران روز فردا نباش، زیرا اگر اجل تو هنوز نرسیده روزی خواهی داشت و اگر زندگیات به پایان رسیده باشد، نگرانی برای روزهای دیگر چه فایدهای دارد؟»
هوش مصنوعی: هیچ کس نباید امیدش را برای یک ساعت هم از دست بدهد، مانند وقتی که پیامبر (ص) به هنگام ضرورت تیمم کرد، چون نمیتوانست به آب برسد. همچنین فردی بوده که مرگ در برابر چشمانش بود و هیچ چیزی او را از حضور در آن moment غافل نمیکرد، همانطور که پیامبر (ص) از معاذ درباره حقیقت ایمانش پرسید. معاذ پاسخ داد که هرگز قدمی برنداشته است مگر آنکه فکر کرده که ممکن است دیگر نتواند قدمی بردارد.
هوش مصنوعی: و اسود حبشی در حال نماز خواندن بود و به اطراف نگاه میکرد. از او پرسیدند که چه میکنی؟ گفت: «دارم نگاه میکنم که ملک الموت از کدام طرف بیاید».
هوش مصنوعی: در این متن درباره تفاوت انسانها در امیدواری و زمانبندی آنها بحث شده است. افرادی که امیدی کمتر از یک ماه دارند، در مقایسه با کسانی که امیدوارند تا چهل روز یا بیشتر، مزایای کمتری خواهند داشت. این تفاوت در معاملات و رفتارهای آنان نیز مشخص میشود. فردی با امیدی کوتاهتر ممکن است در انتظار رسیدن به هدف خود، بیشتر شتاب کند و به عمل بپردازد، در حالی که دیگرانی که زمان بیشتری برای رسیدن به هدف دارند، ممکن است در کارهای خود تأخیر کنند. همچنین توصیهای یادآوری شده که باید لحظهها و فرصتهای زندگی را قدر دانست و از جوانی، سلامتی، ثروت، زمان خالی و زندگی بهره برد. در نهایت، دو نعمت مهمی که افراد معمولاً آنها را نادیده میگیرند، سلامتی و زمان آزاد است.
هوش مصنوعی: پیامبر (ص) زمانی که نشانههایی از غفلت در صحابه دید، اعلام کرد که مرگ نزدیک است و دو حالت دارد: شقاوت یا سعادت. حذیفه میگوید که هیچ روزی نیست که در صبح منادی ندا ندهد که ای مردم، وقت کوچیدن است. همچنین داوود طایی را دیدند که با شتاب به سمت نماز میرفت. وقتی از او پرسیدند که چرا اینقدر سریع هستی، گفت: «لشکر در شهر است و منتظر من هستند»، یعنی روح مردگان از گورستان تا من را نبینند، از اینجا حرکت نخواهند کرد. ابوموسی اشعری در پایان عمرش بسیار تلاش میکرد. وقتی گفتند که چرا اینقدر سخت تلاش میکنی، پاسخ داد: «اسب را اگر به دویدن درآورند، همه تلاشش را در آخر میدان انجام میدهد و این هم آخرین میدان عمر من است و مرگ نزدیک است، بنابراین هرگز از این تلاش بازنمیگردم».
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.