بخش ۴۵ - فصل (آفت حسد را چگونه از دل باید کند)
بدان که اگر بسیاری مجاهدت بکنی غالب آن بود که میان کسی که تو را رنجانیده باشد و کسی که دوست باشد فرق یابی، در دل و نعمت و محنت هردو نزدیک تو برابر نباشد، بلکه نعمت و راحت دشمن را کاره باشی به طبع. و تو مکلف نه ای بدان که طبع را بگردانی که این اندر قدرت تو نیست، اما به دو چیز مکلفی یکی آن که به قول و فعل این اظهار نکنی و دیگر آن که به عقل این صفت را کاره باشی و خواهان آن باشی که این صفت مذموم از تو بشود. چون این بکردی، از وبال حسد برستی و اگر به قبول و فعل اظهار نکنی و اندر باطن تو کراهیتی نباشد، این صفت را که در خود می یابی، گروهی گفته اند که بدان ماخوذ نباشی. درست آن است که ماخوذ باشی که حسد حرام است و این عمل دل است نه عمل تن و هرکه رنج مسلمانی خواهد و به شادی او اندوهگین باشد لابد باید ماخوذ بود، مگر که این صفت را کاره باشد، آنگاه از وبال این خلاص یابد.
اما از حسد بکلی کسی خلاص یابد که توحید بر وی غالب باشد و وی را دوست و دشمن نبود و همه را به چشم بندگی حق سبحانه و تعالی بیند و این حالتی نادر باشد چون برق که درآید و بشود و در غالب آن بود که ثبات نکند.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: اگر در مجاهدت و تلاش بکنی، این امکان وجود دارد که بین کسی که تو را رنجانده و کسی که دوست است، تفاوت قائل شوی. اما تو نمیتوانی به راحتی نعمت و خوشحالی دشمن را نادیده بگیری، زیرا این به طبیعت تو وابسته است و تو نمیتوانی آن را تغییر دهی. اما دو مسئولیت بر عهده داری: اول اینکه در گفتار و کردار خود این احساسات را نشان ندهی و دوم اینکه خواهان پاک شدن از این صفت ناپسند باشی. اگر به این دو عمل توجه کنی، از وبال حسد رهایی مییابی. در واقع حسد حرام است و این در دل انسان اتفاق میافتد نه در بدن. کسی که آرزو دارد از رنج دیگری خوشحال باشد، ناگزیر باید با حسد دست و پنجه نرم کند. اما کسی که به توحید ایمان دارد و همه را به عنوان بندگان خدا میبیند، ممکن است به طور کلی از حسد آزاد شود، هرچند چنین حالتی نادر است و بهسختی پایدار میماند.
هوش مصنوعی: بدان که اگر به اندازه کافی تلاش کنی، بیشتر این احتمال وجود دارد که تفاوت میان کسی که تو را آزار داده و کسی که دوستت دارد را درک کنی. در دل و در نعمت و رنج، هر دو وضعیت برای تو یکسان نخواهد بود، بلکه محبت و راحتی از دشمنانت بیشتر به دل تو مینشیند. تو موظفی که تلاش کنی تا این احساسات را تغییر ندهی چرا که این کار از قدرت تو خارج است. اما دو نکته وجود دارد که باید رعایت کنی: اول اینکه با گفتار و رفتارت این احساسات را بروز نکنی و دوم اینکه با عقل خود بخواهی که این صفات ناپسند از تو دور شوند. وقتی که این دو را به درستی انجام دهی، از وبال حسد رهایی مییابی و اگر این احساسات را نشان ندهی و در دل خود هم از آنها بیزاری داشته باشی، برخی معتقدند که در این صورت از عواقب آن در امان خواهی بود. اما واقعیت این است که باید به این موضوع توجه داشته باشی که حسد حرام است و این احساسات مربوط به دل هستند نه به اعمال ظاهری و هرکسی که آرزوی رنج برای یک مسلمان داشته باشد و از شادی او ناراحت باشد، قطعاً باید مسئولیت آن را بپذیرد؛ مگر آنکه بخواهد این صفت را از خود دور کند، که در این صورت از عواقب آن رها خواهد شد.
هوش مصنوعی: اگر کسی به شدت به توحید ایمان داشته باشد و فقط خدا را ببیند، میتواند از حسد به طور کامل رهایی یابد. چنین فردی نه دوست و نه دشمنی برای خود قائل میشود و همه را به عنوان بندگان خدا میبیند. این حالت بسیار نادر است و به مانند برق میماند که لحظهای میدرخشد اما نمیتواند در طولانیمدت پایدار بماند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.