بخش ۴۱ - فصل (کین فرزند خشم است)
بدان که هرکه خشم فرو خورد به اختیار و دیانت مبارک آید، اما اگر از عجز و ضرورت فرو خورد، اندر باطن وی گرد آید و عقده گردد. و رسول (ص) می گوید، «المومن لیس یحقود»، یعنی مومن کین دار نبود پس کین فرزند خشم است و از وی هشت آفت پدید آید که هریکی سبب هلاک دین بود:
اول: حسد تا به شادی آن کس اندوهگین بود و به اندوه وی شادمانه بود.
دوم: آن که شماتت کند و شادمانی کند که بلایی به وی رسد و آن را اظهار کند.
سوم: آن که زبان از وی بازگیرد و سلام نکند و جواب سلام او بازندهد.
چهارم: آن که به چشم حقارت و کوچک داشت به وی نگرد.
پنجم: آن که زبان به وی دراز کند به غیبت و دروغ و فحش و آشکار کردن عورت و اسرار وی.
ششم: آن که وی را محاکات کند و سخریت کند.
هفتم: آن که اندر گزاردن حق وی تقصیر کند و صلت رحم بازگیرد و مظلمت وی باز ندهد و از وی حلالی نخواهد.
هشتم: آن که وی را بزند و برنجاند چون فرصت یابد و اگر دیگری زند و برنجاند منع نکند و بدان رضا دهد.
پس اگر کسی باشد که دیانت بر وی غالب باشد و هیچ چیز نکند که اندر آن معصیتی بود، هم از خالی نباشد که احسان خود از وی بازگیرد و با وی رفق نکند در کارها و در کار وی معین نباشد و بر وی دعا و ثنا نگوید، از ثواب اینهمه بازماند و در نقصان بود. و چون مسطح که خویش ابوبکر بود اندر واقعه افک عایشه رضی الله عنه را سخن گفت و ابوبکر رضی الله عنه او را نفقه می دادی، بازگرفت و سوگند خورد که نیز ندهد. این آیت فرود آمد، «ولا یاتل اولوا الفضل منکم تا آنجا که الا تحبون ان یغفر الله لکم یعنی سوگند مخورید که نیکویی نکنید و یا کسی را که جفا کرد دوست ندارید که خدای سبحانه و تعالی شما را بیامرزد». ابوبکر رضی الله عنه گفت، «ای والله دوست دارم» و با سر نفقه دادن شد.
پس هرکس را که از دیگری کینه در دل بود از سه خالی نبود اول مجاهده کند با خویشتن تا با وی نیکویی کند و مراعات بیفزاید و این درجه صدیقان است. دوم آن که نیکی نکند و زشتی نیز روا ندارد و نکند و این درجه پارسایان است. سیم آن که زشتی و بدی کند و این درجه فاسقان است و ظالمان است و هیچ قربت عظیمتر از آن نیست که نیکویی کنی با کسی که با تو زشتی کند، اگر نتوانی باری عفو کنی که عفو را فصیلت بسیار است و بزرگ است.
و رسول (ص) گفت، «سه چیز است که بدان سوگند توانم خورد، هیچ مال از صدقه دادن ناقص نشود و هیچ کس عفو نکند کسی را که خدای سبحانه و تعالی وی را زیادت ندهد اندر قیامت و هیچ کس در سوال و گدایی بر خود نگشاید که نه حق سبحانه و تعالی در درویشی بر وی نگشاید» و عایشه رضی الله عنها همی گوید، «هرگز ندیدم که رسول (ص) بر آنچه حق وی بود مکافات کرد، الا آنچه حقوق و حدود شرع بود و میان هیچ دو کار وی را مخیر نکردندی که نه آسانترین بر خلق اختیار کردی، مگر که معصیت بودی.
عبقه بن عامر رحمهم الله گوید، «رسول (ص) دست من بگرفت و گفت: آگاه کنم تو را که فاضلترین اخلاق اهل دنیا و آخرت چیست؟ گفتم: آری یا رسول الله. گفت: هرکه از تو ببرد تو با وی بپیوند و هرکه تو را محروم کند تو وی را عطا ده به وقت توانایی و هرکه بر تو ظلم کند، وی را عفو کن».
و رسول (ص) گفت که موسی (ع) گفت، «بارخدایا! از بندگان تو کدام عزیزترند به نزدیک تو؟» گفت، «آن که عفو کند با توانایی». و گفت هرکه بر ظالم خویشتن دعای بد کرد، حق خویشتن باطل کرد و رسول (ص) چون مکه بستد، بر قریش دست یافت و با وی جفا بسیار کرده بودند و همی ترسیدند و دل از جان برگرفته بودند. رسول (ص) دست بر در کعبه نهاد و گفت، «خدای یکی است وی را شریک نیست. وعده خود راست کرد و بنده خود را نصرت داد و دشمنان خود را هزیمت کرد، چه همی بینید و چه همی گویید؟» گفتند، «چه گوییم؟ امروز دست دست توست.» گفت، «آن گویم که برادرم یوسف (ع) گفت چون بر برادرانش دست یافت و گفت «لا تثریب علیکم الیوم». همه را ایمن بکرد و گفت کسی را با شما کار نیست.
و رسول (ص) گفت، «در قیامت ندا کنند و آواز دهند که برخیزید. هرکه عفو کرده است، مزد وی بر حق سبحانه و تعالی است. چندین هزار خلق برخیزند و به بهشت شوند بی حساب که عفو کرده باشند از مرد و زن.
و معاویه گفت، «اندر خشم صبر کنید تا فرصت یابید، چون فرصت یافتید و توانا شدید عفو کنید.» و یکی را در پیش هشام آوردند که جنایتی کرده بود. صحبت خویشتن گفتن گرفت. هشام گفت، «پیش من جدل می گویی؟» گفت، «یوم تاتی کل نفس تجادل عن نفسها» پیش حق تعالی جدل می توان گفت در اظهار کردن عذر خویش، چرا پیش تو نتوان گفت؟» و گفت، «بگو تا خود چه می گویی».
و ابن مسعود رحمهم الله را چیزی بدزدیدند. مردمان بر در کعبه گرد کرد و گفت، «بار خدایا اگر به سبب حاجتی کرده است مبارکش باد. و اگر به دلیل معصیت برگرفته است، آخر گناهان وی باد. و فضیل رحمهم الله همی گوید، مردی را دیدم اندر طواف زر وی ببرند. او می گریست. گفتم به زر همی گریی؟ گفت نه که تقدیر کردم که اندر قیامت نیکی وی با من دهند و هیچ عذر ندارد، مرا بر وی رحمت آمد.
و اندر انجیل است که هرکه بر ظالم خویش آمرزش خواهد، شیطان از وی هزیمت شود. پس باید که چون خشم پدید آید عفو کند و در کارها رفق کند تا خشم پیدا نشود. و رسول (ص) گفت، «یا عایشه هرکه را که از رفق بهره مند کردند، بهره خویش از دین و دنیا بیافت و هرکه را از رفق محروم کردند، از خیر دین و دنیا محروم ماند» و گفت، «حق سبحانه و تعالی رفیق است، رفق را دوست دارد و آنچه به رفق دهد هرگز به عنف ندهد» و عایشه رضی الله عنها همی گوید، «اندر همه کارها رفق نگاه دارید که در هیچ کار رفق اندر نرسید که نه آن را آراسته گردانید و از هیچ کار رفق بریده نشد که آن را زشت نگردانید».
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن درباره اهمیت کنترل خشم و عفو در روابط انسانی و آثار منفی کینه و بدی صحبت میکند. هرکه خشم خود را با اختیار و دیانت کنترل کند، فردی مبارک به شمار میآید. اما اگر این خشم از عجز و ضرورت سر بزند، درون شخص به کینه تبدیل میشود. پیامبر اسلام (ص) میفرماید که مومن نباید کینهدار باشد و کینه به همۀ بدیها و آفتهای روحی میانجامد. هشت عارضه منفی نتیجه کینهورزی عبارتند از: حسد، شماتت، عدم سلام، تحقیر، غیبت، ظلم، عدم مراعات حقوق دیگران و زدن و آزار دادن افراد.
به علاوه، عفو و نیکوکاری با کسانی که با ما بد رفتار میکنند، از نظر دینی بسیار باارزش است و پاداش بزرگی در قیامت دارد. رسول خدا (ص) نیز بر اهمیت رفق و مهربانی در برخورد با دیگران تأکید کرده و عفو در زمان قدرت را از برترین ویژگیها میداند. در نهایت، همۀ انسانها باید تلاش کنند که در برابر خشم خود به عفو و رفق روی بیاورند تا از خیر دین و دنیا بهرهمند شوند.
هوش مصنوعی: بدان که کسی که به اختیار و با ایمان خود خشمش را کنترل کند، به مقام والایی خواهد رسید. اما اگر کسی به دلیل ناتوانی یا وضعیت ضروری خشمش را فرو ببرد، این خشم در درونش انباشته میشود و به عقده تبدیل میشود. پیامبر (ص) میفرماید: «مؤمن کینهای ندارد»، یعنی مؤمن نباید به کسی کینه ورزد. کینه نتیجه خشم است و باعث بروز هشت آسیب میشود که هر یک میتواند به دین آسیب برساند.
هوش مصنوعی: نخست: حسد باعث میشود که کسی که حسود است، به خوشحالی دیگران غمگین شود و از غم آنها خوشحال باشد.
هوش مصنوعی: دوم: این که کسی به دیگران طعنه بزند و از بروز مشکل یا مصیبتی برای آنها خوشحال شود و این شادی خود را نشان دهد.
هوش مصنوعی: سوم: این که زبان او را قطع کند و سلام نکند و به سلام او پاسخ ندهد.
هوش مصنوعی: چهارم: به کسی که با نگاه تحقیرآمیز و کوچک بین به شما نگاه میکند، نگاه نکنید.
هوش مصنوعی: پنجم: کسی که زبانش به غیبت کردن، دروغ گفتن، فحش دادن و افشای عیبها و اسرار دیگران دراز میشود.
هوش مصنوعی: ششم: کسی که او را تقلید کند و به تمسخر بگیرد.
هوش مصنوعی: هفتم: کسی که در پرداخت حق دیگران کوتاهی کند، رابطهاش را با خویشاوندان قطع کند، ظلمی را که به او شده جبران نکند و از دیگران نخواهد که خطاهای او را ببخشند.
هوش مصنوعی: هشتم: آن کسی که وقتی فرصت پیدا کند به دیگری آسیب میزند و او را ناراحت میکند، و اگر شخص دیگری چنین کاری کند، او را منع نمیکند و این اقدام را میپذیرد.
هوش مصنوعی: اگر کسی باشد که ایمان و دیانت بر او تسلط داشته باشد و هیچ عمل ناپسندی از او سر نزند، باز هم ممکن است که از رحمت و احسان خداوند محروم بماند و در کارها با او مهربانی نکنند. همچنین ممکن است دیگران او را یاری نکنند و دعا و ستایش او را نکنند، که این باعث میشود او از ثوابها محروم گردد و در نقصان قرار بگیرد. همچنین، داستانی از ابوبکر را ذکر میکند که در ماجرای افترا به عایشه به خاطر سخنان مسطح، ابوبکر پس از این ماجرا دیگر به او نفقه نداد و سوگند خورد که این کار را نخواهد کرد. سپس آیهای نازل شد که به او میگوید نباید سوگند بخورد که نیکی نکند و کسانی را که به او جفا کردهاند، نمیتواند ببیند و بخواهد که خداوند او را ببخشد. ابوبکر در پاسخ گفت که او بسیار دوست دارد خداوند او را بیامرزد و بنابراین تصمیم به ادامه نفقه دادن گرفت.
هوش مصنوعی: هر فردی که در دل خود نسبت به دیگری کینهای دارد، باید سه راه را در نظر بگیرد. اول اینکه باید با خود مبارزه کند و سعی کند با آن شخص رفتار خوبی داشته باشد و به او توجه بیشتری کند. این کار نشانهای از خلوص نیت و صدیق بودن است. دوم اینکه میتواند نیکی نکند، اما از انجام کارهای زشت هم پرهیز کند؛ این نشانه پارسایان است. سوم اینکه ممکن است کارهای زشت و بدی انجام دهد، که این حالت نشانهای از فاسقان و ظالمان است. از آنجا که هیچ چیزی بزرگتر از این نیست که با فردی که به شما آسیب زده، کار نیک انجام دهید، اگر نمیتوانید، حداقل میتوانید او را ببخشید، چرا که عمل بخشش از ارزش بالایی برخوردار است.
هوش مصنوعی: پیامبر (ص) فرمودند: «سه چیز وجود دارد که میتوانم به آنها سوگند بخورم: هیچ مالی با صدقه دادن کم نمیشود، هیچ کس عفوی نمیکند از کسی مگر اینکه خداوند در آخرت او را بیشتر میدهد و هیچ کس در درخواست و گدایی خود را خوار نکند، مگر اینکه خداوند در فقری که بر او آمد، بر او گشایش دهد.» عایشه (رضی الله عنها) نیز گفت: «هرگز ندیدم پیامبر (ص) در مورد حق خودش تلافی کند، مگر در مسائلی که مربوط به حقوق و حدود شرع بود و او هیچ وقت بین دو کار، انتخاب نکرد، مگر اینکه آسانترین را برای مردم برمیگزید، مگر اینکه آن کار معصیت بود.»
هوش مصنوعی: عبقه بن عامر میگوید: «پیامبر (ص) دست مرا گرفت و فرمود: آیا میخواهی بدانی بهترین اخلاق در دنیا و آخرت چیست؟ گفتم: بله، ای رسول خدا. گفت: هر کس از تو قطع رابطه کند، تو رابطهات را با او برقرار کن، و هر کس تو را محروم کند، هنگامی که توانستی، به او عطا کن، و هر کس به تو ظلم کند، او را ببخش».
هوش مصنوعی: پیامبر (ص) نقل کرد که موسی (ع) از خداوند پرسید: «کدامیک از بندگان تو به تو نزدیکتر است؟» خداوند پاسخ داد: «کسی که با وجود قدرتش، عفو کند.» همچنین بیان شد که هرکس بر ظالمی دعای بد کند، حق خودش را باطل کرده است. وقتی پیامبر (ص) به مکه وارد شد، قدرتی پیدا کرد و افرادی که قبلاً به او آزار رسانده بودند، ترسیده و دچار ناامیدی شده بودند. او دستش را بر در کعبه گذاشت و گفت: «خداوند یگانه است و هیچ شریکی ندارد. وعدهاش را راست کرد و به بندهاش یاری رساند و دشمنانش را شکست داد. شما امروز چه میگویید؟» آنها پاسخ دادند: «به چه چیزی میتوانیم اشاره کنیم؟ امروز دست به دستان توست.» پیامبر (ص) گفت: «من همان را میگویم که برادرم یوسف (ع) گفت زمانی که برادرانش را ملاقات کرد و گفت: امروز بر شما هیچ ملامتی نیست.» سپس او همه را ایمن کرد و گفت که کسی حق ندارد به آنها کاری داشته باشد.
هوش مصنوعی: پیامبر (ص) فرمودند که در روز قیامت ندا داده میشود که همه بلند شوند. کسانی که در زندگی خود از گناهان دیگران گذشت کردهاند، پاداششان بر عهده خداوند است. در آن روز، گروههای زیادی از مردان و زنان به سمت بهشت خواهند رفت بدون اینکه حساب و کتابی از اعمالشان در نظر گرفته شود، زیرا آنها عفو کردهاند.
هوش مصنوعی: معاویه گفت: «در زمان خشم صبر کنید تا زمانی که فرصتی پیدا کنید، و وقتی فرصت پیش آمد و قدرت پیدا کردید، عفو کنید.» سپس یکی از افرادی را که مرتکب جرمی شده بود، به پیش هشام آوردند. آن شخص شروع به صحبت کردن درباره خود کرد. هشام گفت: «آیا اینجا با من جدل میکنی؟» او پاسخ داد: «در روزی که هر نفسی به دفاع از خودش برمیخیزد، میتوان در حضور خداوند به جدل پرداخت و عذر خود را بیان کرد، پس چرا من نتوانم پیش تو صحبت کنم؟» هشام به او گفت: «بگو ببینم چه میگویی.»
هوش مصنوعی: ابن مسعود رحمهم الله مورد سرقت قرار گرفت و مردم در کعبه جمع شدند و گفتند: «پروردگارا، اگر این موضوع به خاطر یک نیاز ضروری است، برای او خیر و برکت بده. و اگر به خاطر یک عمل نادرست است، گناهان او را ببخش.» همچنین فضیل رحمهم الله میگوید، مردی را دید که در حال طواف طلا را از او میبردند و او گریه میکرد. از او پرسیدم چرا به خاطر طلا گریه میکنی؟ او در جواب گفت: نه، من میدانستم که در روز قیامت نیکیهای او به من خواهند رسید و هیچ عذری نخواهد داشت، پس به او رحمتم آمد.
هوش مصنوعی: در کتاب مقدس آمده است که هر کس بخواهد بر ظالم خود عفو کند، شیطان از نزد او فرار میکند. بنابراین، زمانی که خشم به وجود میآید، بهتر است که عفو کند و در کارها با ملایمت رفتار کند تا خشم ایجاد نشود. رسول خدا (ص) فرمودند: «ای عایشه، هرکس که به ملایمت برخورد کند، از نعمتهای دین و دنیا بهرهمند خواهد شد و هرکس که از ملایمت بینصیب بماند، از خوبیهای دین و دنیا محروم خواهد شد». همچنین فرمودند: «خداوند مهربان است و ملایمت را دوست دارد و آنچه را با ملایمت عطا کند، هرگز با زور و اجبار نمیدهد». عایشه رضی الله عنها نیز میگوید: «در تمام کارها ملایمت را در نظر داشته باشید، چون هیچ کاری که با ملایمت انجام شود، به زشتی دچار نخواهد شد و هیچ کاری که بدون ملایمت باشد، آراسته نخواهد گردید».
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.