بخش ۳۹ - فصل (علاج علمی و عملی خشم)
بدان که این گفتهاند مسهل آن است که قصد کند که مادت خشم بکند، اگر کسی مادت خشم نتواند کند باید که تسکین کند. چون خشم هیجان گرفت تسکین وی به سکنجبین باشد که از حلاوت علم و مرارت صبر ترکیب کند و علاج همه اخلاق معجون علم و عمل است. علم آن است که از آیات و اخبار که اندر غضب آمده است و اندر ثواب کسی که خشم فرو خورد اندیشه کند، چنان که روایت کردهایم و با خود گوید که حق سبحانه و تعالی بر تو قادرتر از آن است که بر وی که مخالفت تو با خدای تعالی بیشتر است. چه ایمنی اگر خشم برانی که در روز قیامت خشم خود بر تو براند؟ و بدین تسکین کند و ثواب فرو خوردن خشم حاصل کند، چنان که رسول (ص)، پرستاری را به کاری فرستاد و دیر باز آمد. گفت، «اگر نه قصاص قیامت بودی تو را بزدمی».
و دیگر آن که با خود گوید که این خشم تو از آن است که کاری چنان رفت که حق تعالی خواهد نه چنان که تو خواهی. و این منازعت بود اندر ربوبیّت. و اگر بدین اسباب که به آخرت تعلق دارد خشم ساکن نشود، اغراض دنیا فراپیش خود دارد و گوید، «اگر خشم برانم باشد که اندر خدمت تقصیر کند و نفور شود و یا غدری و مکایدتی کند و نیز صورت زشتی با خویش با یادآورد که ظاهر وی چون گرگی باشد یا سگی که اندر کسی افتد و باطن وی همه آتش گیرد و به صورت سگی گرسنه شود و بیشتر آن بود که چون عزم کند که فراگذارد، شیطان گوید که این بر عجز و خواری تو نهند و وحشت را زیان دارد و در چشم مردمان حقیر شوی. باید که گوید که هیچ عزت در آن نرسد که کسی سیرت انبیا(ع) گیرد و خشنودی خدای تعالی جوید و گوید که امروز در دنیا مردمان مرا خوار پندارند بهتر از آن که فردا در قیامت خوار باشم و امثال این. این علاج علمی است.
اما علاج عملی آن است که به زبان بگوید اعوذ بالله من الشیطان الرجیم و سنت است که اگر بر پای باشد بنشیند و اگر نشسته باشد، پهلو بر زمین نهد و اگر بدین ساکن نشود به آب سرد طهارت کند که رسول (ص) گفت، «خشم از آتش است به آب بنشیند». و اندر یک روایت است که باید سجود کند و روی بر خاک نهد تا آگاهی تازه شود که وی از خاک است و بنده است و وی را خشم نرسد.
و یک روز عمر رضی الله عنه خشمگین شد آب خواست و اندر بینی کرد و گفت خشم از شیطان است و بدین بشود. و یک روز ابوذر با کسی جنگ کرد و گفت یا بن الحمرا! مادر وی را عیب کرد یعنی سرخ است به رنگ بندگان. و رسول (ص) گفت، «شنیدم که امروز کسی را عیب کردی به مادر. بدان که تو (از) هیچ سیاه و سرخ فاضلتر نهای. مگر آن که به تقوی اندر پیش وی باشی ابوذر رضی الله عنه بشد تا وی را عذر خواهد. آن کس از پیش بیامد و بر ابوذر سلام کرد. و چون عایشه رضی الله عنها خشمگین شدی، رسول (ص) بینی وی بگرفتی و گفتی، «ای عایشه! بگو اللهم رب النبی محمد اغفرلی ذنبی و اذهب غیظ قلبی و اجرنی من مضلات الفتن» این نیز گفتن سنت است.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن درباره روشهای کنترل خشم و تسکین آن است. نویسنده به این نکته اشاره میکند که اگر کسی نتواند خشم خود را مهار کند، باید به تسکین آن بپردازد. تسکین خشم باید با آگاهی از عواقب و ثوابهای فرو خوردن خشم همراه باشد. این تسکین میتواند از طریق فکر کردن به آیات و روایتهایی که درباره غضب و پاداش صبر آمده، صورت گیرد. همچنین، بیان میشود که باید به یاد داشته باشیم که حق تعالی بر ما قادرتر است و نباید در برابر او خشم بگيريم.
نویسنده همچنین پیشنهاداتی عملی برای کنترل خشم ارائه میدهد، از جمله نشستن یا تغییر وضعیت، گفتن "اعوذ بالله من الشیطان الرجیم"، و انجام اعمالی مثل وضو، نشستن بر زمین، یا سجده کردن. او به مثالهایی از زندگی صحابه پیامبر اسلام (ص) اشاره میکند که چگونه با خشم خود برخورد کردند و به تسکین آن کمک کردند. در نهایت، این متن بر اهمیت دانش و عمل در کنترل خشم تأکید میکند.
هوش مصنوعی: این متن میگوید که اگر کسی نتواند خشم خود را کنترل کند، باید سعی کند آن را کاهش دهد. وقتی که خشم به اوج خود میرسد، یکی از راههای تسکین آن استفاده از سکنجبین است، که ترکیبی از دانش و صبر است. کلید درمان هر نوع خُلق ناپسند، ترکیب علم و عمل است. علم به این معناست که فرد به آیات و احادیثی که درباره غضب و پاداش کسانی که خشم خود را کنترل میکنند فکر کند. او باید به این نکته توجه کند که خداوند از او قدرتمندتر است و اگر در دنیا خشمش را کنترل نکند، در روز قیامت خداوند ممکن است خشم خود را بر او جاری سازد. همچنین اشاره میشود که پیامبر (ص) داستانی را بیان کردهاند که نشاندهنده اهمیت کنترل خشم است.
هوش مصنوعی: شخص باید به خود بگوید که خشم او ناشی از آن است که چیزی برخلاف خواست او پیش میرود و این نشاندهنده ناتوانی او در درک حکمت الهی است. این نزاع در حوزه ربوبیت است. اگر این خشم که به آخرت مربوط میشود، فروکش نکند، او به دنیای خود فکر میکند و میگوید که اگر خشم برانگیزد، ممکن است در کارهایش کوتاهی کند و مورد نفرت دیگران قرار گیرد. او ممکن است خود را در شرایطی ببیند که ظاهری زشت دارد؛ مانند گرگ یا سگی که به کسی حملهور میشود، در حالی که باطنش به آتش میسوزد. اگر تصمیم بگیرد از این کار خودداری کند، شیطان به او میگوید که این باعث عجز و ذلت او خواهد شد و در نظر مردم حقیر خواهد شد. اما او باید بداند که هیچ عزتی در خشم نیست و بهتر است که مانند انبیا رفتار کند و رضایت خداوند را جستجو کند. باید قبول کند که بهتر است امروز در دنیا خوار به نظر بیاید تا فردا در قیامت خوار شود. این یک روش علمی برای درمان است.
هوش مصنوعی: برای کنترل خشم، بهتر است شخص به زبان بگوید "اعوذ بالله من الشیطان الرجیم" و سنت این است که اگر ایستاده است، بنشیند و اگر نشسته است، به پهلو بر زمین بیفتد. اگر این موارد موثر نباشند، باید خود را با آب سرد شستشو دهد. پیامبر (ص) فرمودهاند که خشم از آتش است و باید به آب روی آورد. در یک روایت دیگر نیز گفته شده که لازم است سجده کند و صورتش را بر خاک بگذارد تا به یاد بیاورد که از خاک خلق شده و بندهای است که نباید دچار خشم شود.
هوش مصنوعی: عمر رضی الله عنه روزی بسیار خشمگین شد و آب خواست و در حین نوشیدن آب به خود گفت که خشم از شیطان است و به این ترتیب خود را آرام کرد. یک روز هم ابوذر با کسی درگیر شد و به او گفت که مادرش را به خاطر رنگش عیب کرده است. پیامبر (ص) فرمودند که شنیدهام امروز کسی را به خاطر مادرش عیب کردی. بدان که تو هیچ برتری بر کسی به خاطر رنگ پوست او نداری، مگر اینکه تقوی داشته باشی. ابوذر از این موضوع بسیار ناراحت شد و به آن فرد عذرخواهی کرد. آن شخص به نزد ابوذر آمد و به او سلام کرد. همچنین زمانی که عایشه رضی الله عنها خشمگین شد، پیامبر (ص) بینی او را گرفت و به او گفت که دعا کند: «ای عایشه! بگو اللهم رب النبی محمد، مرا ببخش و خشم قلبم را برطرف کن و از فتنهها محفوظم بدار.» این دعا نیز به عنوان یک سنت شناخته شده است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.