بدان که دروغ از آن حرام است که در دل اثر کند و صورت دل کدر و تاریک کند، ولیکن اگر بدان حاجت افتد و بر قصد مصلحت گوید و آن را کاره بود، حرام نبود. برای آن که چون کاره باشد دل از وی اثر نپذیرد و چون بر قصد خیر گوید دل تاریک نشود. و شک نیست که چون مسلمانی از ظالمی بگریزد نشاید که راست بگوید که کجاست، بلکه دروغ اینجا واجب بود.
و رسول(ص) اندر دروغ رخصت داده است سه جای، یکی اندر حرب که عزم خویش با خصم نتوان گفت، و یکی چون میان دو تن صلح کنی سخن نیکو گویی از یکی فرا دیگر، اگر چه وی نگفته باشد و دیگر هر که دوست دارد فرا هر یکی، گوید تو را دوست دارم. پس بدان که اگر ظالمی از مال دیگری بپرسد روا بود که پنهان دارد و اگر سر دیگری بپرسند انکار کند روا باشد که شرع فرموده است که کارهای زشت بپوشد و چون زن طاعت ندارد الا به وعده روا بود که وعده دهد اگر چه قادر نبود بدان.
و امثال این روا بود و حد این آن است که دروغ ناگفتنی است ولیکن چون از راست نیز چیزی تولد کند که محذور بود، باید که اندر ترازوی عدل و انصاف بسنجد. اگر نابودن آن چیز اندر شرع مقصودتر است از نابودن دروغ، چون جنگ میان مردمان و وحشت میان زن و شوهر و ضایع شدن مال و آشکارا شدن سر و فضیحت شدن معصیت، آنگاه دروغ مباح گردد که شر آن کارها از شر دروغ بیش است، و این همچنان است که مردار حلال شود از بیم جان که بماندن جان اندر شرع مقصرتر است از ناخوردن مردار. اما هرچه نه چنین بود دروغ بدان مباح نگردد. پس هر دروغ که کسی گوید برای زیادت مال و جاه اندر لاف زدن خویش و ستودن درجه حشمت خویش حکایت کردن، این همه حرام است.
و اسما رضی الله عنه گوید که زنی از رسول(ص) پرسید که من از شوهر خویش مراعاتی حکایت کنم که نباشد تا وشنی مرا خشم آید، روا باشد؟ گفت، «هر که چیزی بر خویشتن بندد که آن نباشد، چون کسی باشد که درجه تزویر بر هم پوشد، یعنی هم دورغ گفته باشد و هم کسی را اندر غلط و جهل افکنده باشد تا بود که وی نیز حکایت کند و دروغ باشد».
و بدان که کودک را وعده دادن تا به دبیرستان شود روا بود، اگر چه دروغ بود. و در خبر است که آن بنویسند، ولیکن آنچه مباح بود نیز بنویسند تا چون وی را گویند چرا گفتی، غرضی درست فرانماید که بدان دروغ مباح بود.
و بدان که کسی که خبری روایت کند یا مساله ای بپرسند جواب بازدهد که به حقیقت نداند، این حرام بود که از آن کند تا حشمت را زیان ندارد. و گروهی روا داشته اند که اخبار دهند از رسول(ص) اندر فرمودن خیرات و ثواب آن، آن نیز حرام است که رسول(ص) همی گوید، «هر که بر من دروغ گوید، گو جای خویش بگیراند در دوزخ» و خود دروغ جز به غرضی درست که اندر شرع مقصود بود نشاید و آن به گمان توان دانست نه به یقین. اولیتر آن بود که تا یقینی ظاهر نبود و ضرورتی تمام، دروغ نگوید.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: دروغ به طور کلی حرام است چون میتواند دل را تاریک کند. اما اگر گفتن دروغ به خاطر مصلحت و جلوگیری از آسیب باشد، مانند فرار از ظلم یا صلح میان دو نفر، در این صورت مجاز است. در روایات آمده که دروغ در مواقع خاصی مجاز است، مثلاً در جنگ، در صلحگذاری، یا برای ابراز محبت. همچنین پنهان کردن حقیقت از ظالم رواست و میتوان درباره وعدههایی که نمیتوان به آنها عمل کرد، دروغ گفت تا باعث راحتی دیگری گردد.
اگرچه دروغ به طور کلی نادرست است، باید در نظر داشت که اگر راست گفتن باعث مشکلات بزرگتری شود، ممکن است دروغ گفتن ضروری و مجاز باشد. دروغهایی که برای افزایش مال و مقام و خودستایی گفته میشوند، حراماند. وعده دادن به کودک برای تشویق او نیز در مواردی مجاز است، حتی اگر حقیقت نداشته باشد.
از سوی دیگر، هر گونه گفتن خبری که شخص به حقیقت آن آگاه نیست، حرام است و باید از بیان آن خودداری کرد. در نهایت، تنها در شرایط اضطراری و با غرضی معقول میتوان دروغ گفت و در مواقعی که یقین به صحت وجود ندارد، بهتر است از دروغ گفتن پرهیز کرد.
هوش مصنوعی: دروغ گناهی است که بر دل اثر میگذارد و باعث تیرگی آن میشود. اما اگر دروغ گفتن برای مصلحتی ضروری باشد و شخص نخواهد که دلش تحت تأثیر قرار بگیرد، در این صورت حرام نیست. زیرا وقتی انسان دروغی را برای خوبی میگوید، دلش تاریک نمیشود. به طور مثال، اگر یک مسلمان از ظلمی فرار کند، جایز نیست که به ظالم بگوید کجا رفته است، بنابراین دروغ در این شرایط واجب است.
هوش مصنوعی: در دین اسلام سه مورد برای دروغ گفتن مجاز است: نخست در جنگ، زمانی که نمیتوانی نیات خود را به دشمن بگویی. دوم زمانی که میخواهی بین دو نفر صلح برقرار کنی و لازم است از یکی به گونهای خوب صحبت کنی که انگار این فرد چیزی نگفته است. سوم زمانی که کسی از دیگری بپرسد که آیا دوستی دارد، میتواند بدون هیچ واقعیتی بگوید که دوستش دارد. بنابراین، اگر ظالمی از کسی بپرسد که آیا او پولش را دارد، میتواند آن را پنهان کند. همچنین اگر از کسی سوال کنند که آیا او شایسته محبت است، میتواند انکار کند. شرع به این نتیجه رسیده که کارهای زشت باید پوشیده بمانند. همچنین اگر زنی به دلیل عدم اطاعت به وعدهای نیاز داشته باشد، میتواند وعده دهد که ممکن است توانایی تحقق آن را نداشته باشد.
هوش مصنوعی: اگر دروغ به طور کلی ناپسند است، اما در مواردی که حقیقت نیز باعث ایجاد مشکلاتی مانند جنگ، ترس در زندگی زناشویی، از دست دادن مال، یا رسوایی میشود، میتوان دروغ را در نظر گرفت. در این شرایط، اگر از بین بردن مسئلهای که باعث این مشکلات شده، از بین بردن دروغ مهمتر باشد، دروغ مجاز است. مثلاً اگر یک دروغ بتواند جان افراد را نجات دهد، این دروغ قابل قبول است. اما در شرایطی که این مشکلات وجود نداشته باشد، دروغ گفتن مجاز نیست. به طور خاص، اگر کسی دروغ بگوید تا مال و مقام خود را افزایش دهد یا خود را در جایگاه بالاتری نشان دهد، این نوع دروغ حرام است.
هوش مصنوعی: اسما رضی الله عنه نقل میکند که زنی از رسول خدا (ص) پرسید آیا جایز است درباره رفتار شوهرش داستانی بگوید که او را عصبانی کند؟ پاسخ ایشان چنین بود: «هر کس چیزی را که واقعی نیست به خود نسبت دهد، مانند کسی است که در تزویر و فریب غوطهور است. یعنی او هم دروغ میگوید و هم دیگران را در اشتباه و نادانی قرار میدهد تا بدین ترتیب آنچه را که نمیخواهد، بگوید و این دروغی بیش نیست.»
هوش مصنوعی: بدان که میتوان به کودک وعدهای داد تا زمانی که به دبیرستان برسد، حتی اگر این وعده دروغ باشد. در روایتها آمده است که چنین وعدههایی باید به ثبت برسند، اما همچنین باید چیزهایی که جایز هستند نیز نوشته شوند تا وقتی از او بپرسند چرا چنین گفتی، دلیل منطقی داشته باشد که نشان دهد دروغی که گفت، مجاز بوده است.
هوش مصنوعی: هر کسی که خبری را نقل کند یا به سوالی پاسخ دهد که به حقیقت آن واقف نیست، این کار حرام است و ممکن است به شأن او آسیب بزند. برخی افراد نقل قول از پیامبر(ص) درباره خوبیها و پاداشها را مجاز دانستهاند، اما این نیز حرام است، زیرا خود پیامبر(ص) فرمودهاند: «هر که در مورد من دروغ بگوید، جای او در آتش خواهد بود». دروغ گفتن تنها در مواقعی که هدف شرعی و منطقی دارد، مجاز است و این موارد باید به یقین شناخته شوند و نه به گمان. بهتر است هر وقت ظن و شک وجود دارد، از دروغ گفتن پرهیز شود.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.