بدان که زبان از عجایب صنع حق تعالی است که به صورت پاره ای گوشت است و به حقیقت هرچه اندر وجود است زیر تصرف وی است، بلکه آنچه اندر عدم است نیز هم که وی هم از عدم عبارت کند هم از وجود، بلکه نایب عقل است. و هیچ چیز از احاطت عقل بیرون نیست و هرچه اندر عقل و وهم و اندر خیال آید زبان از آن عبارت کند. و دیگر اعضا نه چنین است که جز الوان و اشکال در ولایت چشم نیست و جز آواز در ولایت گوش نیست و دیگر اعضاء را همچنین ولایت هریکی بر یک گوشه مملکت بیش نیست و ولایت زبان اندر همه روان است همچون ولایت دل چون وی اندر مقابله دل است که صورت ها از دل همی گیرد و عبارت همی کند، همچنین صورتها نیز به دل می رساند و از هرچه وی بگوید دل از آن صفتی می گیرد.
مثلا چون به زبان تضرع و زاری کند و کلمات آن گفتن گیرد و الفاظ نوحه گیری راندن گیرد، دل از وی صفت رقّت و سوز و اندوه گرفتن گیرد و بخار آتش دل قصد دماغ کردن گیرد و به چشم بیرون آمدن ایستد و چون الفاظ طرب و صفت نیکوان کردن گیرد، در دل حرکات نشاط و شادی پدید آمدن گیرد و شهوت حرکت کردن گیرد و همچنین از هر کلمه ای که بر وی برود صفتی بر وفق آن در دل پیدا آید تا چون سخنهای زشت گوید دل تاریک شود و چون سخن حق گوید دل به روشن شدن ایسد و چون سخن دروغ و کژ گوید دل نیز کژ گردد تا چیزها راست نبیند و همچون آیینه کوژ شود و بدین سبب خواب شاعر و دروغ زن بیشتر آن بود که راست نیاید که درون وی گوژ شده باشد از سخن دروغ و کژ، و هرکه راست عادت گیرد خواب وی راست و درست بود. و همچنین هرکه در خواب راست نبیند چون بدان جهان شود حضرت الهیت که مشاهدت آن غایت همه لذتهاست، اندر دل وی کژ نماید و راست نبیند و از سعادت آن لذت محروم ماند؛ بلکه چنان که روی نیکو اندر آینه کژ زشت شود، چنان که اندر پهنا و درازنای شمشیر نگرد لذت جمال صورت باطل شود، کارهای آن جهان و کار الهی هم چنین بود. پس راستی و کژی دل تبع راستی و کژی زبان است و برای این گفت رسول (ص) ایمان مستقیم و راست نبود تا دل راست نباشد و دل راست نبود تا زبان راست نبود.
پس از شره و آفت زبان حذر کردن از مهمات دین است و ما اندر این اصل فضل خاموشی بگوییم و آنگاه آفت بسیار گفتن و فضول گفتن و آفت جدل گفتن و خصومت کردن و آفت فحش و دشنام و دراز زبانی و آفت لعنت کردن و مزاح و سخریت کردن و آفت فحش و دشنام و دراز زبانی و آفت لعنت کردن و مزاح و سخریت کردن و آفت دروغ گفتن و غیبت و سخن چیدن و دورویی کردن و آفت مدح و هجو و آنچه بدین تعلق دارد جمله شرح کنیم و علاج آن بگوییم، انشاءالله تعالی.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: زبان از شگفتیهای خلق خداست و به واقع هر آنچه در وجود و عدم است، تحت تسلط زبان قرار دارد. زبان نایب عقل است و آنچه عقل و خیال درک میکند، زبان قادر به بیان آن است. دیگر اعضای بدن تنها وظایف خاصی دارند، اما زبان در کل فعالیتهای روح را بیان میکند.
زبان میتواند از طریق کلمات و الفاظ احساسات و افکار را به دل منتقل کند. مثلاً اگر کسی با زبانش زاری کند، دل او متاثر از آن رقت و سوز میشود. برعکس، اگر از شادی سخن بگوید، دل به نشاط میآید. بنابراین، هر کلمهای که بیان شود، تأثیر خود را بر دل میگذارد.
این مسأله باعث میشود که راستگویی باعث روشنی دل و دروغگویی موجب تاریکی آن شود. از این رو، زبان میتواند بیانگر حال و سپهر دل باشد. بنابراین، توجه به گفتار و پرهیز از آفات زبانی نظیر دروغ، غیبت، جدل و دشنام اهمیت زیادی دارد، زیرا این آفات میتوانند بر روح و دل انسان تأثیر بگذارند. در نتیجه، خاموشی و انتخاب سخنان درست از مسائل مهم دین به شمار میرود.
هوش مصنوعی: زبان، یکی از شگفتیهای خلقت خداوند است که در واقع فقط بخشی از گوشت است، اما به حقیقت، هر آنچه در وجود دارد تحت تاثیر زبان است. حتی چیزهایی که وجود ندارند نیز به نوعی به زبان مربوط میشوند. زبان مانند نمایندهای از عقل عمل میکند و هیچ چیز فراتر از علم عقل نیست و هر آنچه که در عقل، تصور یا خیال بیاید، زبان از آن سخن میگوید. سایر اعضای بدن چنین قابلیتی ندارند؛ چشم فقط قادر به دیدن رنگها و اشکال است و گوش فقط صداها را میشنود. اما زبان در همه جا فعالیت دارد و مانند دل عمل میکند. زبان اطلاعات را از دل دریافت کرده و به بیان میآورد و همچنین احساسات و تصورات را منتقل میکند؛ به این معنا که هر چه زبان بیان کند، دل نیز تأثیری از آن دریافت میکند.
هوش مصنوعی: وقتی انسان با زبان تضرع و زاری صحبت میکند و کلماتش به حالت نوحهگری میرسد، احساساتی همچون غم و اندوه در دل او شکل میگیرد و شعلههای آتش درونش به سراغ ذهنش میآید. این احساسات سپس به چشمانش نمایان میشود. اما وقتی با کلمات شاد و توصیفهای زیبا سخن میگوید، در دلش شور و نشاط ایجاد میشود و تمایل به حرکت و شادابی در او شکل میگیرد. بهطوری که هر کلمهای که بیان میکند، حالتی را در دلش به وجود میآورد؛ بهطوری که اگر سخنان زشت بگوید، دلش تاریک میشود و اگر سخنان حق بگوید، دلش روشن میشود. وقتی سخن دروغ بگوید، دلش نیز دچار انحراف میشود و نمیتواند حقیقت را ببیند، مثل یک آیینه که نمایانگر واقعیت نیست. از این رو، خواب شاعر و دروغگو بهخاطر این است که وجودشان از سخن دروغ منحرف شده است و هرکه به راستگویی عادت کند، خوابش نیز راست و درست خواهد بود. همچنین، اگر کسی در خواب راست نبیند، به محض ورود به جهان دیگر، وجود الهی برای او نادرست به نظر میآید و از لذت والا محروم خواهد ماند. به همین شکل که تصویر زیبا در آیینه کج زشت میشود، در آن عالم نیز کارها و امور الهی به همین ترتیب خواهند بود. بنابراین، اوضاع دل تابع راست و کژی زبان است، و به همین دلیل پیامبر فرمودند که ایمان راست و مستقیم نیست مگر اینکه دل راست باشد و اگر دل راست نباشد، زبان نیز راست نخواهد بود.
هوش مصنوعی: پرهیز از لغزشها و آفات زبانی از اصول مهم دین است. در این زمینه، به اهمیت سکوت اشاره میکنیم و سپس به مشکلات ناشی از گفتار زیاد، گفتار بیفایده، جدل و مجادله، فحاشی و دشنام، دراززبانی، لعنت کردن، شوخی و رفتار بیادبانه، دروغگویی، غیبت، چیدن سخن، دورویی، و همچنین مدح و هجو خواهیم پرداخت و در این باره توضیحات و راهحلهایی ارائه خواهیم کرد. ان شاء الله.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.