آن است که پیش از سیری دست بدارد و انگشت به دهان پاک کند، آنگه به دستار خوان پاک کند و نان ریزها برچیند که در خبر است که هر که چنان کند عیش بر وی فراخ شود و فرزندان وی به سلامت بوند و بی عیب، و آن کابین حورالعین گردد. آنگاه خلال کند و هر چه به زبان برآید فرو برد و هر چه به خلال بیرون آید بیندازد و کاسه پاک کند به انگشت که در خبر است که هر که کاسه بلیسد، کاسه گوید، « یا رب تو را از آتش آزاد کن چنان که او مرا از دست دیوان آزاد کرد »، و اگر بشوید و آب آن بازخورد، چنان بود که بنده ای آزاد کرده باشد و پس از طعام بگوید، « الحمدلله الذی اطمعنا وسقانا و کفانا و آوانا و هو سیدنا و مولانا » و « قل هو الله احد و لایلاف قریش » بخواند و چون طعام حلال یافته باشد شکر کند، و چون از شبهت باشد بگرید و اندوه خورد و کسی که می خورد و می گرید، نه چون کسی بود که می خورد و می خندد به غفلت. و چون دست شوید اشنان بر دست چپ کند و سه انگشت راست بشوید، اول بی اشنان، آن که بر اشنان زند و به دندان و لب و کام فراز آورد و نمک بمالد و انگشتها را بشوید، آنگاه دهن بشوید از اشنان.
آداب طعام خوردن با دیگران
و این آداب که گفتیم، اگر تنها بود، یعنی در خانه خود بود با اهل و فرزندان خود یا با کسی دیگر، اینها نگاه باید داشت، اما چون با دیگری خورد، هفت ادب دیگر درافزاید:
اول آن که دست به طعام فرا نبرد تا آنگاه که کسی که بر وی مقدم بود و در علم یا در عمر یا در ورع یا به سببی دیگر، دست فرا برد و اگر مقدم بود، دیگر آن را در انتظار ندارد.
دوم آن که خاموش نباشد که آن سیرت عجم است، لکن سخنهای خوش بگوید چون حکایات پارسایان و کلمات حکمت، ولکن بیهوده نگوید.
سوم آن که جناب هم کاسه نگاه دارد تا هیچ حال بیش از وی نخورد که آن حرام باشد چون طعام مشترک بود، بلکه باید ایثار کند و بهترین پیش وی نهد اگر رفیق سست و آهسته خورد، تقاضا کند تا به نشاط خورد، و سه بار بیش نگوید که زیاده از این افراط بود الحاح و سوگند برندهد که طعام حقیرتر از آن است که بدان سبب سوگند بردهد.
چهارم آن که حاجت نیفکند رفیق را بدان که وی را گوید بخور، لیکن موافقت کند همچنان که او می خورد. و باید از عادت خویش کمتر نکند در خوردن که آن ریا باشد، لیکن خود را در تنهایی به ادب دارد، چنان که همچنین در پیش مردمان تواند خورد، اما اگر بر قصد ایثار کمتر خورد نیکو و اگر زیاده خورد تا دیگران را نشاط هم بود نیکو بود. ابن المبارک چون درویشان را دعوت کردی به خرما گفتی، « هر که بیش بخورد، به هر دانه خرما که زیاده دارد درمی به وی دهم » و آنگاه دانه ها بشمردی تا که بیش دارد، به هر یکی درمی دادی.
پنجم آن که چشم در پیش دارد و در لقمه دیگران ننگرد و پیش از دیگران دست باز نگیرد، چون دیگران حشمت خواهند داشت از وی، و اگر اندک خواره بود دست در ابتدا کشیده دارد تا به آخر به نشاط خوردن گیرد و اگر نتواند عذر خویش بگوید تا خجل نشوند.
ششم آن که چیزی که دیگران را از آن کراهیت و نفرت بود به طبع، نکند، در کاسه دست نیفشاند و دهان فراکاسه ندارد، چنان که چیز از دهان بازگردد و در وی افتد و چون چیزی از دهان بیرون کند روی بگرداند و لقمه روغن آلوده در سرکه نزند و لقمه ای که به دندان پاره کرده باشد باز در کاسه نبرد که طبع از این همه نفرت گیرد و حدیث چیزهای مستقذر نگوید.
هفتم آن که دست چون در طشت شوید، آب دهان پیش مردمان در طشت نیفکند و کسی را که محتشم باشد تقدیم کند و اگر وی را اکرام کنند قبول کند و از جانب راست گردانند و آب جمله دستها جمع کنند و هر آبی جدا نریزند که این عادت عجم است و اگر به جمع دست یک بار شویند اولیتر و به تواضع نزدیکتر. و آب چون از دهان بیرون ریزد، به رفق ریزد تا آبی که برجهد به کسی نرسد و کسی که آب بر دست ریزد، بر پای بود اولیتر از آن که نشسته بود.
و در جمله، این آداب به اخبار و آثار آمده است. و فرق میان آدمی و بهیمه بدان آداب پدید آید که بهیمه به مقتضای طبع خورد و نیکو و زشت نشناسد که او را این تمیز نداده اند و چون آدمی را این تمیز دادند و به کار ندارد، حق نعمت و عقل و تمیز نگذارده باشد و کفران نعمت کرده باشد.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: آداب خوردن در جمع و به تنهایی شامل رعایت اصولی است که فرد را از دیگر موجودات متمایز میکند. در این آداب، ابتدا باید دقت کرد که پیش از شروع به خوردن، افراد دیگر از جمله بزرگترها یا علمای حاضر شروع کنند. هنگام غذا خوردن باید خوشصحبت بود و از گفتن مطالب بیهوده پرهیز کرد. همچنین باید به این نکات توجه داشت که از غذاهای مشترک به اندازه کافی سهم برده و به دیگران آسیب نرسانیم.
چند نکته دیگر شامل عدم نگاه به لقمههای دیگران، پرهیز از غذاهایی که باعث کراهت دیگران میشود، و رعایت آداب شستشوی دستها و دهان است. در نهایت، ادب در خوردن باعث میشود که انسان به سلوک نیکو نزدیکتر شده و از نعمتها قدردانی کند. این آداب همگی با بهرهگیری از حکمت و دین ناشی میشود که از ما میخواهد قدردان نعمتها باشیم و به قواعد اجتماعی احترام بگذاریم.
هوش مصنوعی: پیش از اینکه از غذا سیر شویم، باید دستان خود را پاک کرده و دهان خود را تمیز کنیم. سپس سفره را مرتب کرده و خردهنانها را جمع کنیم. در روایات آمده که اگر کسی این کارها را انجام دهد، زندگیاش خوشبختتر خواهد بود و فرزندانش در امنیت و سلامت خواهند بود. سپس باید خلال دندان کنیم و هر چیزی که به زبانمان میآید را بخوریم و هر آنچه که با خلال بیرون میآید را دور بیندازیم و کاسه را با انگشتان خود پاک کنیم. گفتهاند اگر کسی کاسه را لیس بزند، در واقع از آتش نجات پیدا میکند، همانطور که آن شخص توانسته از دستان شیاطین نجات یابد. اگر کاسه را بشوید و آب آن به دستانش برگردد، انگار که بندهای را آزاد کرده است. بعد از غذا باید بگوییم: «سپاس خداوند را که به ما غذا و آب داد و ما را کافی و پناه داد و او پادشاه ماست.» و همچنین باید آیات «قل هو الله احد» و «لایلاف قریش» را بخوانیم. زمانی که غذا حلال باشد، شکرگزاری کنیم و اگر مشکوک باشد، باید بگرییم و غمگین شویم. کسی که غذا میخورد و میگریاند، بهتر از کسی است که در حال بیتوجهی و خنده غذا میخورد. بعد از صرف غذا، دستان خود را با صابون بشوییم و سه انگشت دست راست را بشوییم، اول با صابون، سپس دندانها و لبها را بشوییم و در نهایت دهان را با صابون تمیز کنیم.
هوش مصنوعی: آداب غذا خوردن در کنار دیگران به رفتارها و قواعدی اشاره دارد که در حین صرف غذا با دیگران باید رعایت شود. این آداب شامل نحوه نشستن، استفاده از قاشق و چنگال، صحبت کردن در حین غذا و احترام به دیگران است. رعایت این قوانین میتواند به تجربهای خوشایند و لذتبخش برای همه کمک کند.
هوش مصنوعی: اگر کسی تنها در خانهاش با خانواده یا دوستانش باشد، باید به آداب و رسوم توجه کند. اما زمانی که با دیگران غذا میخورد، باید هفت آداب دیگر را نیز رعایت کند.
هوش مصنوعی: ابتدا باید صبر کنی تا کسی که از تو در علم، سن، تقوا یا به دلیل دیگری بالاتر است، ابتدا دست به غذا ببرد. اگر آن شخص پیشقدم شده باشد، دیگر نیازی به انتظار نخواهد بود.
هوش مصنوعی: دوم اینکه نباید بیصدا باشد، زیرا این رفتار شبیه به سیرت افرادی است که نمیتوانند به خوبی بیان کنند. بلکه باید سخنان نیکو و دلنشین بگوید، مانند داستانهای پرهیزگاران و جملات حکیمانه، اما باید از گفتن سخنان بیفایده پرهیز کند.
هوش مصنوعی: سوم اینکه باید با دیگران در خوردن غذا هماهنگ باشی و تلاش کنی که هیچکس بیشتر از تو نگیرد، زیرا این کار ممکن است حرام باشد چون غذا مشترک است. باید از خودگذشتگی نشان بدهی و بهترین غذا را به دیگران تقدیم کنی. اگر رفیقات به آرامی غذا میخورد، از او بخواه که با شوق بیشتری بخورد و تا سه بار این درخواست را تکرار کن، زیرا بیشتر از این ممکن است زیادهروی تلقی شود. نباید به غذا قسم بخوری، چرا که غذا آنقدر ارزشمند نیست که برای آن قسم بخوری.
هوش مصنوعی: چهارمین نکته این است که نیازی نیست دوست را مجبور کنی تا بخورد، بلکه باید به طوری رفتار کند که به او نزدیک باشد. او نباید در خوردن عادت خودش را کاهش دهد، زیرا این باعث ریاکاری میشود، اما میتواند در تنهایی به آداب غذا خوردن توجه کند، همانطور که در جمع هم به خوبی غذا بخورد. اگر او قصد داشته باشد که محبت بکند و کمتر بخورد، خوب است، و اگر بیشتر بخورد تا دیگران نیز خوشحال شوند، باز هم خوب است. ابن المبارک وقتی درویشان را به خرما دعوت میکرد، میگفت: «هر کس بیشتر بخورد، به ازای هر دانه خرما که اضافه دارد، مبلغی به او میدهم» و سپس دانهها را میشمرد تا هر کس چه مقدار اضافی دارد و به ازای هر دانه به او پول میداد.
هوش مصنوعی: پنجم این است که انسان باید در مورد دیگران مراقب باشد و به لقمه آنها چشم ناپاک ندوخته و قبل از دیگران چیزی طلب نکند، چرا که دیگران از او انتظار احترام و آبرو دارند. اگر او حتی کمی از خوراک خود را خواست، بهتر است ابتدا خودداری کند و تنها زمانی که به خوردن ادامه دهد که به شادابی و اشتها رسیده باشد. همچنین اگر نتواند به خوبی از خود دفاع کند، باید به گونهای عمل کند که دیگران خجالتزده نشوند.
هوش مصنوعی: ششمین نکته این است که انسان باید از کارهایی که باعث کراهت و نفرت دیگران میشود، خودداری کند. او نباید چیزی را که ناپسند است، در ظرف خود بریزد یا به دهان گیرد. به گونهای باشد که اگر چیزی از دهانش بیفتد، دوباره آن را برندارد و در ظرف بگذارد. همچنین، نباید لقمهای که به دندان پاره کرده را دوباره به ظرف برگرداند، زیرا چنین کارهایی ناخوشایند است و به طور طبیعی موجب نفرت میشود. مهم است که در مورد چیزهای ناپسند صحبت نکند.
هوش مصنوعی: نکته هفتم این است که وقتی دستها را در ظرفی میشویید، نباید آب دهان را در آن ظرف بریزید و بهتر است به افراد محترم احترام بگذارید و در این میان اگر کسی به شما احترام گذاشت، این احترام را بپذیرید و او را به سمت راست خود راهنمایی کنید. همچنین بهتر است آب دستها را جمع کنید و هیچ مقدار آبی را جدا جدا نریزید، چرا که این کار عادت ناپسندی است. اگر بتوانید همه دستها را یکبار بشویید، این کار به تواضع شما نزدیکتر است. همچنین باید دقت کنید که وقتی آب از دهان شما خارج میشود، به آرامی ریخته شود تا هیچ آبی به کسی نرسد. در نهایت، کسی که آب را بر دست میریزد، بهتر است ایستاده باشد تا نشسته.
هوش مصنوعی: در این جمله گفته شده که آداب و رسوم در اخبار و آثار مشخص شدهاند. تفاوت بین انسان و حیوان به این آداب بستگی دارد، زیرا حیوانات بر اساس طبیعت خود زندگی میکنند و خوب و بد را نمیشناسند، چون این توانایی به آنها داده نشده است. اما انسانها این توانایی را دارند و اگر آن را به کار نبرند، در واقع حق نعمت و عقل خود را نادیده گرفته و قدردانی از نعمتهای خداوند نکردهاند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.