این است تفصیل جمله حقوق مسلمانان که نگاه باید داشت به مجرد مسلمانی. اما حقوق همسایگان در وی زیادتها است. و رسول (ص) گفته که همسایه است که وی را یک حق است و آن همسایه کافر است و همسایه هست که وی را دو حق است و آن همسایه مسلمان است و همسایه هست وی را سه حق است و آن همسایه مسلمان و خویشاوند است». و گفت، «جبرییل مرا همیشه به حق همسایه و صیت می کرد تا پنداشتم که وی را میراث خواهد افتاد از من» و گفت، «هر که به خدای و قیامت ایمان دارد، گو همسایه خویش را گرامی دار». و گفت، «مومن نبود کسی که همسایه وی از رنج وی ایمن نبود». و گفت، «هر که سنگی در سگ همسایه انداخت وی را برنجاند».
و رسول را گفتند (ص)، «فلان زن روزه دارد و شب نماز کند، لیکن همسایه برنجاند». گفت، «جای وی دوزخ است». و گفت، «تا چهل سرای همسایه بود». زهری گفته است، «چهل از راست و چهل از چپ و چهل از پیش و چهل از پس».
و بدان که حق همسایه نه آن بود که وی را نرنجانی و بس، بلکه با وی نیکویی کنی که در خبر است که در قیامت همسایه درویش در توانگر آویزد و گوید، «بارخدایا ورا بپرس تا چرا با من نیکویی نکردو در سرای از من ببست؟» و یکی از بزرگان به رنج بود از موش بسیار. گفتند که چرا گربه نداری؟ گفت، ترسم که موش آواز گربه بشنود، به خانه همسایه شود، آنگاه چیزی که خود نپسندم وی را بپسندم». و رسول گفت (ص)، «دانی که حق همسایه چیست؟ آن که از تو یاری خواهد یاری دهی، اگر وام خواهد وام دهی، اگر درویش باشد مدد کنی و اگر بیمار شود عیادت کنی و اگر بمیرد از پس جنازه وی بروی و اگر شادی رسدش تهنیت کنی و اگر اندوهی رسدش تعزیت کنی و دیوار خویش بلندی برنداری تا راه باد از وی بسته نگردانی و چون میوه ای خوری وی را بفرستی، اگر نتوانی پنهان خوری و نپسندی که فرزند تو را در دست گیرد و بیرون شود تا فرزند وی را خشم نیابید. وی را به دود طبخ خویش نرنجانی، مگر که وی را از طبخ خویش بفرستی» و گفت، «دانی که حق همسایه چیست؟ بدان خدایی که جان من در ید قدرت اوست که به حق همسایه نرسد الا کسی که خدای تعالی بر وی رحمت کرده باشد».
و بدان که از جمله حقوق وی آن است که از بام خانه او ننگری و اگر چوبی بر دیوار تو نهد منع نکنی و راه ناودان او بسته نداری و اگر خاک پیش در سرای تو افکند جنگ نکنی و هرچه از عورات وی خبر یابی پوشیده کنی و حدیث وی را گوش نداری و چشم از محرم وی نگاه داری و در کنیزک وی بسیار ننگری. این همه بیرون از حقوقی که در حق مسلمانان گفتیم نگاه داری.
ابوذر غفاری رحمهم الله می گوید که مرا دوست من رسول (ص) وصیت کرده است که چون طبخی کنی آن بسیار درکن و همسایه را از آن بفرست. و یکی از عبدالله مبارک پرسید که همسایه من از غلام من گله کند. اگر او را بی جهتی بزنم بزهکار شوم، و اگر نزنم همسایه رنجور شود، چه کنم؟ گفت، «بباش تا غلام بیخردی بکند که مستوجب ادب باشد، آن ادب را تاخیر کن تا همسایه گله کند. آنگاه وی را ادب کن تا حوق هردو نگاه داشته باشی».
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن به اهمیت حقوق همسایگان در اسلام پرداخته و به انواع حقوقی که بر اساس نوع رابطه با همسایه (کافر، مسلمان، یا مسلمان و خویشاوند) وجود دارد، اشاره میکند. پیامبر اسلام(ص) تأکید کرده است که همسایه باید احترام گذاشته شود و افراد مومن باید در راستای حفظ حقوق همسایگان تلاش کنند. حقوق همسایه شامل جلوگیری از آزار رساندن به او، کمک به نیازهای او، و رفتار نیکو با اوست. همچنین تأکید شده که اگر همسایه در مشکل یا شادی باشد، باید به وی کمک کرده و در کنارش باشیم. در نهایت، پیامبر(ص) بیان کرده که رعایت این حقوق نشاندهنده ایمان واقعی فرد به خداوند و قیامت است.
هوش مصنوعی: حقوق مسلمانان به طور کلی بر اساس مسلمانی آنها تعیین میشود، اما حقوق همسایگان فراتر از آن است. رسول الله (ص) فرمودهاند همسایهها دارای حقوق متفاوتی هستند: همسایهای که غیرمسلمان است یک حق دارد، همسایه مسلمان دو حق دارد و همسایه مسلمان و خویشاوند سه حق. همچنین، ایشان به شدت بر رعایت حقوق همسایگان تأکید کرده و به گونهای وصیت کردند که گویی این حقوق به ارث خواهد رسید. از نظر ایشان، کسی که به خدا و قیامت ایمان دارد باید همسایهاش را محترم بشمارد و اگر همسایهای از رنج همسایهاش در امنیت نباشد، آن شخص مومن نیست. ایشان همچنین اشاره کردهاند که اگر کسی سنگی به سمت سگ همسایه پرتاب کند، او باید احساس رنج کند.
هوش مصنوعی: افرادی درباره زنی به پیامبر اسلام (ص) گفتند که او روزه میگیرد و شبها نماز میخواند، اما همسایهاش را آزار میدهد. پیامبر (ص) در پاسخ فرمودند که جای او در دوزخ است و اشاره کردند که این زن چهار ده همسایه دارد. یکی از راویان گفته است که این چهار ده همسایه میتواند شامل چهل همسایه از سمت راست، چهل همسایه از سمت چپ، چهل همسایه از جلو و چهل همسایه از عقب باشد.
هوش مصنوعی: حق همسایه فقط به این نیست که او را نرنجانی، بلکه باید با او نیکویی کنی. در روز قیامت، همسایه فقیر از همسایه ثروتمند میپرسد که چرا با او نیکو رفتار نکرده و در زندگی از او دوری کرده است. یکی از بزرگان بابت موشها ناراحت بود و وقتی گفتند چرا گربهای ندارد، پاسخ داد که میترسد موشها صدای گربه را بشنوند و به خانه همسایه بروند و سپس چیزی را که خودش نمیپسندد، موشها بپسندند. پیامبر (ص) فرمود: حق همسایه این است که اگر از تو کمک خواست، یاریاش کنی؛ اگر وام خواست، وام دهی؛ اگر نیازمند بود، یاریاش کنی؛ اگر بیمار شد، عیادتش کنی؛ اگر فوت کرد، در تشییع جنازهاش شرکت کنی؛ اگر خوشحالی برایش پیش آمد، تبریک بگویی و اگر غمگین شد، تسلیت بگویی. همچنین باید دیوار خود را آن قدر بلند نکنی که مانع وزش باد به سمت او شود. وقتی میوهای میخوری، باید آن را به او بفرستی و اگر نتوانستی، باید پنهانی بخوری و نگذاری که فرزند تو میوه را بگیرد و به بیرون برود تا فرزند او ناراحت نشود. نباید او را با بوی غذای خود آزرده کنی، مگر اینکه غذایی از خودت به او بدهی. و سپس افزود: بر خدا قسم که تنها کسی به حق همسایه عمل میکند که خداوند بر او رحمت کرده باشد.
هوش مصنوعی: بدان که از جمله حقوق او این است که نباید از بالای خانهاش به او نگاه کنی و اگر چوبی روی دیوار تو بگذارد، نباید مانع شوی، همچنین نباید راه آب او را مسدود کنی و اگر خاکی جلوی در خانهات بریزد، با او درگیر نشوی. هر چیزی که از زندگی خصوصیاش بدانی، باید آن را پنهان کنی و به صحبتهای او گوش ندهی. باید به حریم خصوصی او احترام بگذاری و در مورد کنیز او هم زیاد نپرسید. این موارد باید بهعنوان حقوق او رعایت شود، جدا از حقوقی که به مسلمانان مربوط میشود.
هوش مصنوعی: ابوذر غفاری میگوید که پیامبر (ص) به او توصیه کرده که وقتی غذایی آماده میکنی، آن را زیاد کن و مقداری از آن را به همسایهات بده. عبدالله مبارک نیز زمانی که مورد سوال قرار میگیرد درباره این که اگر همسایهاش از رفتار غلامش گله کند، میگوید: اگر بدون دلیل او را تنبیه کنی، گناهکار خواهی شد، و اگر او را تنبیه نکنی، همسایه در رنج خواهد بود. بهترین کار این است که صبر کنی تا غلام اشتباهی انجام دهد که مستحق تنبیه باشد، سپس که همسایه شکایت کرد، او را تنبیه کن تا هم حق همسایه رعایت شود و هم ادب غلام حفظ شود.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.