بدان که در خوردن سنتهاست، بعضی پیش از خوردن و بعضی پس از خوردن و بعضی در میان خوردن.
آداب پیش از طعام خوردن
اما آنچه پیش است:
اول آن که دست و دهان بشوید که چون طعام خوردن بر نیت زاد آخرت بود عبادت بود. این چون وضویی باشد پیش از آن و نیز دست و دهان پاک تر شود و کسی که پیش از طعام دست بشوید، در خبر است که از درویشی ایمن بود.
دوم آن که طعام بر سفره نهد نه بر خوان که رسول (ص) چنین کرده است که سفره از سفر یاد دهد و سفر دنیا از سفر آخرت یاد دهد و نیز به تواضع نزدیکتر بود، پس اگر بر خوان خورد روا باشد که از این نهی نیامده است، اما عادت سلف سفره بوده است و رسول ما (ص) بر سفره خورده است.
سیم آن که نیکو بنشیند، زانو راست برآرد و بر ساق چپ نشیند و تکیه زده نخورد که رسول (ص) گفت که من تکیه زده طعام نخوردم که من بنده ام، بنده وار خورم و نشینم.
چهارم آن که نیت کند که طعام برای قوت عبادت خورد نه برای شهوت. ابراهیم بن شیبان می گوید، «هشتاد سال است تا هیچ چیز به شهوت نخورده ام.» و نشانی درست این نیت آن بود که عزم کند بر اندک خوردن که بسیار خوردن از عبادت باز دارد که رسول (ص) می گوید، «لقمه ای چند که پشت آدمی راست دارد بسنده بود.» اگر بدین قناعت نکند، سه یک شکم طعام را و سه یکی شراب و سه یکی نفس را.
پنجم آن که تا گرسنه نشود دست به طعام نبرد و نیکوترین سنتی که بر طعام تقدیم باید کرد گرسنگی است که پیش از گرسنگی خوردن مذموم و مکروه است و هرکه دست به طعام برد و گرسنه بود و بازگیرد و هنوز گرسنه بود، هرگز به طبیب حاجت نیابد.
ششم آن که به ماحضر قناعت بکند و تکلف طعامهای خوش نکند که مقصود مومن نگاه داشت قوت عبادت بود نه تنعم و سنت است نان را گرامی داشتن که قوام آدمی بدین است و بهترین اکرام وی آن است که درانتظار نان، خورش ندارندش، بلکه در انتظار نماز ندارد که چون نان حاضر شد، نخست نان خورند آنگاه نماز کنند.
هفتم آن که دست به طعام نبرد تا کسی حاضر نیاید که با وی بخورد که تنها خوردن نیکو نیست و هرچند دست بر طعام بیش بود برکت بیش بود. و انس گوید رضی الله عنه که رسول (ص) هرگز طعام تنها نخوردی.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: در آداب خوردن، سنتهایی وجود دارد که به سه بخش قبل، حین و بعد از خوردن تقسیم میشود.
**آداب پیش از طعام خوردن:**
1. **شستن دست و دهان:** شستن آنها قبل از غذا به نوعی وضو مانند است و طعام را به عبادت تبدیل میکند.
2. **قرار دادن غذا بر سفره:** سفره به یاد سفر آخرت است و تواضع بیشتری را به همراه دارد.
3. **نشستن درست:** باید به طور صحیح نشسته و تکیه نکند، زیرا نشستن بندهوار مطلوب است.
4. **نیت صحیح:** باید نیت کند که غذا برای قوت عبادت میخورد و باید قناعت کند و به مقدار کم بخورد.
5. **گرسنگی:** بهتر است تا گرسنه نشده، به طعام دست نزنند.
6. **قناعت در انتخاب غذا:** نباید به دنبال غذاهای لوکس باشند و مهمتر از آن، نان را باید گرامی بدارند.
7. **غذا خوردن با دیگران:** بهتر است تنها غذا نخورند و با دیگران شریک شوند، زیرا تعاون و برکت بیشتری در خوردن مشترک وجود دارد.
این آداب همه به این منظور هستند که خوردن باید با نیت عبادت و تواضع انجام شود و به روح معنوی انسان کمک کند.
هوش مصنوعی: بیا آگاه باش که در مورد غذا خوردن آداب و رسوم خاصی وجود دارد؛ برخی از این آداب قبل از غذا خوردن، برخی دیگر بعد از آن و تعدادی نیز در حین غذا خوردن مورد توجه قرار میگیرند.
هوش مصنوعی: آداب و رسوم قبل از خوردن غذا شامل رفتارهایی است که افراد به منظور احترام به غذا و دیگران رعایت میکنند. این آداب ممکن است شامل شستن دستها، برقراری آرامش و توجه به میهمانان باشد. همچنین، ممکن است با دعا یا خیرخواهی پیش از شروع به خوردن غذا، نشان دهیم که قدر نعمتها را میدانیم. برقراری ارتباط محترمانه و استفاده از اصطلاحات مناسب نیز جزو این آداب به شمار میآید.
هوش مصنوعی: اولین نکته این است که قبل از خوردن غذا، باید دست و دهان خود را بشوید. این عمل به خاطر نیت آخرت، عبادت محسوب میشود. این شستشو شبیه به وضو گرفتن است و همچنین باعث پاکتر شدن دست و دهان میشود. همچنین، براساس حدیثی، کسی که پیش از غذا دستهای خود را میشوید از درویشی و فقر ایمن خواهد بود.
هوش مصنوعی: دوم اینکه غذا را بر سفره بگذارید نه روی میز، زیرا پیامبر (ص) این کار را کردهاند تا سفره به نوعی نماد سفر دنیا و آخرت باشد و همچنین به تواضع نزدیکتر است. البته اگر غذا روی میز هم سرو شود اشکالی ندارد چون نهی خاصی در این مورد وجود ندارد، اما عادت پیشینیان این بوده که روی سفره غذا بخورند و پیامبر ما (ص) نیز بر روی سفره غذا خوردهاند.
هوش مصنوعی: کسی که به خوبی بنشیند، زانوهایش را راست میکند و بر ساق پای چپ مینشیند و تکیه نمیزند. زیرا پیامبر (ص) فرمود که من هنگام غذا خوردن تکیه نمیزنم چون بندهام و به شیوهای که مناسب بنده است، غذا میخورم و مینشینم.
هوش مصنوعی: چهارمین نکته این است که باید با نیت صحیح غذا خورد، به این معنا که باید هدف از خوردن غذا را تأمین انرژی برای عبادت قرار داد و نه تأمین لذت. ابراهیم بن شیبان میگوید: «هشتاد سال است که هیچ چیز را به خاطر لذت نخوردهام.» نشانه صحیح چنین نیتی این است که باید تصمیم بگیرد که کم بخورد، زیرا خوردن زیاد میتواند مانع عبادت شود. پیامبر (ص) نیز میفرماید: «چند لقمه که انسان را راست نگه دارد، کافی است.» اگر کسی به این قناعت نکند، باید یکسوم شکمش را به غذا، یکسوم دیگر را به نوشیدنی و یکسوم باقیمانده را برای نفس خود بگذارد.
هوش مصنوعی: پنجم این است که انسان باید تا زمانی که گرسنه نشده است، به غذا دست نزنند و بهترین عادت در زمینه غذا خوردن این است که ابتدا احساس گرسنگی کند. خوردن طعام قبل از احساس گرسنگی ناپسند و مکروه است. همچنین، اگر کسی پس از گرسنه شدن، دست به غذا بزند و دوباره از غذا خودداری کند و هنوز گرسنه باشد، دیگر نیازی به مراجعه به پزشک نخواهد داشت.
هوش مصنوعی: ششمین نکته این است که باید به قناعت توجه کنیم و از تهیه غذاهای خوشمزه و تجملاتی پرهیز کنیم، زیرا هدف مؤمن باید نگه داشتن قوت عبادت باشد نه لذتجویی. در سنت هم آمده که نان باید گرامی داشته شود، چون بقای انسان به آن وابسته است. بهترین احترام به انسان این است که در زمان انتظار نان، نداشته باشد و نه اینکه در انتظار غذا باشد. بنابراین وقتی که نان حاضر میشود، ابتدا باید نان خورده شود و سپس به نماز پرداخته شود.
هوش مصنوعی: هفتمین نکته این است که نباید به تنهایی غذا خورد تا وقتی که کسی دیگر نیاید و با انسان همراهی کند، زیرا خوردن به تنهایی خوب نیست. هرچقدر که بیشتر غذا بخوریم، برکت بیشتری نیز خواهد داشت. همچنین انس، رضی الله عنه، میگوید که پیامبر (ص) هرگز به تنهایی غذا نمیخورد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.