بخش ۵۱ - فصل (روزه داشتن در روزهای شریف)
در روزهای شریف و فاضل روزه داشتن سنت است، آنچه در سال اوفتد روز عرفه و عاشورا و نه روز اول ذی الحجه و ده روز از اول محرم و جمله ماههای رجب و شعبان است و در خبر است که «روزه یک روز از ماه حرام فاضلتر از سی روز از ماههای دیگر، و یک روز از رمضان فاضلتر از سی روز از ماه حرام»، و گفت، «هرکه پنجشنبه و آدینه و شنبه از ماه حرام روزه دارد، او را عبادت هفتصد ساله بنویسند» و ماه حرام چهار است: ذوالقعده و ذوالحجه و محرم و رجب، و فاضلترین ذوالحجه است که وقت حج است.
و در خبر است که «عبادت در هیچوقت فاضلتر و دوستتر نزد خدای از عشر اول ذی الحجه نیست. روزه یک روز از آن چون روزه یک سال است و قیام یک شب چون قیام لیله القدر است»، گفتند یا رسول الله «و نه نیز جهاد»، گفت، «آری! نه نیز جهاد، الا که اسب وی کشته شود و خون وی ریخته آید در جهاد» و گروهی از صحابه کراهیت داشته اند که همه رجب روزه دارند تا با ماه رمضان مانند نبود، بدین سببی یک روز گشاده اند یا زیادت.
و در خبر است که چون شعبان به نیمه رسد، روزه نیست مگر رمضان و در جمله آخر شعبان بگشادن نیکوست تا رمضان از او گسسته شود؛ اما به استقبال رمضان از آخر شعبان روزه داشتن کراهیت است، مگر که سبب باشد جز قصد استقبال.
اما روزهای شریف از ماه ایام بیض است، سیزدهم و چهاردهم و پانزدهم و از هفته، دوشنبه و پنجشنبه و جمعه.
اما روزه پیوستن داشتن همه سال جامع بود این همه را، لیکن پنج روز لابد بود که بباید گشادن؛ دو روز عید و سه روز ایام تشریق پس از عید اضحی و باید که بر خویشتن حجر نکند در افطار که آن مکروه باشد و هرکه روزه پیوسته نتواند داشتن، یک روز می دارد و یک روز می گشاید این روزه داوود (ع) است و فضل وی بزرگ است.
و در خبر است که عبدالله بن عمروبن العص می پرسد از فاضلترین طریقی در روزه وی را بدین فرمود گفت از این فاضلتر خواهم، گفت از این فاضلتر نیست و دون این آن باشد که روز دوشنبه و پنجشنبه می دارد تا نزدیک بود با ماه رمضان به هم به ثلث سال.
و چون کسی حقیقت روزه بشناسد که مقصود کسر شهوات است و صافی کردن دل، باید که مراقب دل خود می باشد و چو چنین باشد، گاه بود که افطار فاضلتر بود و گاه بود که روزه، و بدین سبب بود که رسول (ص) گاه روزه داشتی تا گفتندی مگر بیش نگشاید و گاه بگشادی تا گفتندی مگر بیش نخواهد داشت و ترتیبی معلوم نبودی روزه ورا و علما کراهیت داشته اند که چهار روز زیادت نگشاید پیوسته و این روز عید و ایام تشریق گرفته اند که چهار روز است، برای آن که بر دوام روزه بگشادن بیم بود که دل سیاه کند و غفلت غالب شود و آگاهی دل ضعیف شود.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: در این متن به اهمیت روزهداری در ایام مشخصی از سال اشاره شده است. روزهای مقدس مانند روز عرفه، عاشورا، ایام اول ذی الحجه، ده روز از محرم، و ماههای رجب و شعبان، از جمله روزها و ماههایی هستند که روزه گرفتن در آنها سنتی فاضل است. به خصوص روزهای اول ذی الحجه از ارزش بالایی برخوردارند و عبادت در این ایام، به ویژه روزه گرفتن، معادل یک سال عبادت دانسته شده است. همچنین در مورد روزهداری در شعبان و باید و نبایدهای آن، و اهمیت روز دوشنبه و پنجشنبه نیز توضیحاتی داده شده است.
از نظر روحانی، هدف اصلی روزهداری کنترل شهوات و پاکسازی دل است. در نهایت، بر اهمیت افطار دادن و کراهت از افطار نکردن در برخی ایام تأکید شده است.
هوش مصنوعی: روزه گرفتن در روزهای خاص و بزرگ از اهمیت ویژهای برخوردار است. این روزها شامل روز عرفه، عاشورا، نه روز اول ماه ذیالحجه، ده روز نخست ماه محرم و همچنین همه ماههای رجب و شعبان هستند. در روایاتی آمده است که روزهداری در یک روز از ماههای حرام، از روزهداری در سی روز از ماههای دیگر بهتر است و همچنین روزهداری در یک روز از ماه رمضان بهتر از سی روز از ماه حرام است. همچنین ذکر شده که اگر کسی در روزهای پنجشنبه، جمعه و شنبه از ماه حرام روزه بگیرد، پاداشی معادل با عبادت هفتصد سال برای او نوشته خواهد شد. ماههای حرام چهار تا هستند: ذوالقعده، ذوالحجه، محرم و رجب که از میان آنها، ماه ذوالحجه به دلیل همزمانی با موسم حج، فضیلت بیشتری دارد.
هوش مصنوعی: در اخبار آمده است که عبادت در ده روز اول ماه ذی الحجه، از هر زمان دیگری نزد خداوند عزیزتر و باارزشتر است. روزه گرفتن در یکی از این روزها به منزله روزه گرفتن یک سال کامل است و نماز شب در یکی از این شبها، معادل شب قدر است. وقتی صحابه از پیامبر خواستند که آیا جهاد نیز در این روزها برتر از عبادت است، ایشان پاسخ دادند که نه، جز در صورتی که فرد در جهاد کشته شود و خونش در این راه بریزد. همچنین برخی از صحابه این نظر را داشتند که به خاطر نزدیکی به ماه رمضان، بهتر است در ماه رجب همه روزها روزه نگیرند و برای این منظور یک روز را استثنا قرار دهند یا با توجه به شرایط، روزهای بیشتری را روزه بگیرید.
هوش مصنوعی: در خبر آمده است که وقتی نیمه شعبان فرا میرسد، تنها روزه گرفتن در ماه رمضان صحیح است و اینکه در روزهای آخر شعبان روزه بگیریم، کار خوبی است تا ماه رمضان را از شعبان جدا کنیم. اما روزه گرفتن در آخرین روزهای شعبان به منظور استقبال از ماه رمضان، مورد پسند نیست مگر اینکه دلیل خاصی برای آن وجود داشته باشد.
هوش مصنوعی: روزهای شریف از ماه به ایام بیض معروف هستند که شامل سیزدهم، چهاردهم و پانزدهم ماه میشود. علاوه بر این، دوشنبه، پنجشنبه و جمعه از روزهای هفته نیز از اهمیت بیشتری برخوردارند.
هوش مصنوعی: روزه واجب است که در تمام سال انجام شود، اما پنج روز مشخص وجود دارد که باید افطار کرد؛ این دو روز عید و سه روزی است که بعد از عید قربانی قرار دارد. همچنین در موقع افطار نباید خود را از غذا محروم کرد زیرا این کار ناپسند است. اگر کسی نتواند روزههای متوالی را نگه دارد، میتواند یک روز روزه بگیرد و روز بعد افطار کند که به این نوع روزه، روزه داوود (ع) گفته میشود و ثوابش بسیار زیاد است.
هوش مصنوعی: عبدالله بن عمرو بن العاص از کسی پرسید که بهترین روش روزه گرفتن چیست. آن شخص در پاسخ گفت که تنها این مورد بهتر نیست. عبدالله پرسید آیا روش بهتری وجود دارد؟ او جواب داد که روش بهتری وجود ندارد، مگر اینکه روزهای دوشنبه و پنجشنبه روزه بگیرد تا زمان ماه رمضان که نزدیک به یک سوم سال است.
هوش مصنوعی: زمانی که کسی به درک صحیح روزه و هدف آن که کاهش شهوات و پاکسازی دل است، برسد، باید نسبت به دل خود مراقبت کند. در این حالت، ممکن است افطار (باز کردن روزه) در برخی روزها از روزهداری برتر باشد و در برخی دیگر برعکس. به همین خاطر، پیامبر (ص) گاهی روزه میگرفتند و گاهی هم افطار میکردند، به طوری که مردم گمان میکردند ممکن است در روزهداری زیادهروی نکنند. در اینجا ترتیب خاصی وجود نداشت و علما نیز توصیه کردهاند که نباید روزه پیوسته بیشتر از چهار روز ادامه یابد. به همین دلیل، روز عید و ایام تشریق که چهار روز است، تعیین شدهاند؛ زیرا نگرانی وجود دارد که اگر روزهداری ادامه یابد، ممکن است دل انسان تیره و غفلت حاکم شود و Awareness دل کاهش یابد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.