ستاننده صدقه باید که پنج وظیفه نگاه دارد:
وظیفه اول آن که بداند که حق تعالی چون بندگان خود را محتاج آفرید به مال، بدان سبب مال بسیار در دست بندگان نهاد، لیکن گروهی که در حق ایشان زیادت عنایتی بود، ایشان را از مشغله و وبال دنیا صیانت کرد و بار و رنج کسب و حفظ دنیا بر توانگران هاد و ایشان را فرمود که قدر حاجت به بندگانی که عزیزتر می رسانند تا آن عزیزان از بار دنیا رسته باشند و یک همت و یک اندیشه باشند در طاعت حق تعالی و چون به سبب حاجتی پراکنده همت شوند، قدر حاجت از دست توانگران بدیشان می رسد تا به برکت دعا و همت ایشان کفارتی بود توانگران را، پس درویش آنچه بستاند باید که بر آن نیت ستاند که به کفایت خود صرف کند تا فراغت طاعت بیابد و قدر این نعمت بداند که توانگر را سخره وی کرده اند تا به وی به عبادت پردازد و این چنان بود که ملوک دنیا غلامان خاص خود را که نخواهند که هیچ از خدمت غایب باشند، نگذارند که به کسب دنیا مشغول شوند.
لیکن روستاییان را و بازاریان را که خدمت خاص را نشایند، سخره ایشان کنند و از ایشان خراج و ضزیبه می ستانند و در جامگی غلامان می کنند و چنان که مقصود ملک از همه، استخدام این خواص بود،مراد حق تعالی از جمله خلق، عبادت حضرت ربوبیت است و برای این گفت، «و ما خلقت الجن و الانس الا لیعبدون»، پس درویش باید که آنچه ستاند بدین نیت ستاند و برای این گفت رسول (ص) که «مزد دهنده بیش از مرد ستاننده نیست، چون به حاجت ستاند» و این کسی بود که قصد وی فراغت دین بود.
وظیفه دوم آن که ستاننده از حق تعالی ستاند و از او بیند، و توانگر را مسخر شناسد از جهت وی که وی را به موکل الزام کرده است تا این بدو دهد و موکل وی ایمانی است که وی را داده است به آن که سعادت و نجات او در صدقه بسته است و اگر این موکل نبودی یک حبه به کس ندادی، پس منت از آن است که وی را موکل الزام کرده است و چون بدانست که دست توانگر واسطه و مسخر است، باید که وی را نیز به واسطه بیند و شکر گوید، «فان من لم یشکر الناس لم یشکر الله» که حق تعالی آن که خالق افعال بندگان است، بر ایشان ثنا می گوید، چنان که گفت، «نعم العبد انه اوب» و گفت، «انه کان صدیقانبیا» و امثال این: برای آن که هرکه را واسطه با خیری گردانید وی را عزیز کرد، چنان که گفت، «طوبی لمن خلقه للخیر و یسرت الخیر علی یدیه»، پس قدر عزیزان وی بباید شناخت و معنی شکر این بود و باید که وی را دعا گوید و بگوید، «طهر الله قبلک فی قلوب الابرار، وزکی عملک فی عمل الاخیار و صلی علی روحک فی ارواح الشهداء».
و در خبر است که هرکه با شما نیکویی کند مکافات کنید. اگر نتوانید چندان دعا کنید که دانید که مکافات تمام شد و تماشاگر بدان بود که عیب صدقه پوشیده دارد و اندک آن اندک نداند و حقیر نشناسد، چنان که شرط دهنده آن است که آنچه دهد، اگرچه بسیار بود، آن را حقیر دارد و به چشم تعظیم بدان ننگرد.
وظیفه سوم آن که هرچه از حلال نباشد نستاند، از مال ظالمان هیچ چیز نستاند و از مال کسی که ربوا دهد و احتیاط این بکند.
وظیفه چهارم آن که چندان بیش نستاند که بدان محتاج بود اگر به سبب سفری ستاند، بیش از زاد و کرا نستاند و اگر وام دار بود، بیش از آن نستاند و اگر در کفایت عیال او ده درم بیش نیاید، یازده نستاند که آن یک درم حرام ود و اگر در خانه چیزی دارد از قماش و جامه پوشیدنی که زیادت بود، نشاید که زکوه ستاند.
وظیفه پنجم آن که اگر زکوه دهنده عالم نباشد که از کدام سهم است، بپرسد که این از سهم مساکین می دهی یا از سهم غارم مثلا تا اگر وی بدان صفت نباشد و مقدار هشت یک زکوه خویش به وی دهد، نستاند که به مذهب شافعی جمله به یک تن نتوان داد.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: ستاننده صدقه باید به پنج وظیفه توجه کند:
1. **نیت صحیح**: باید بداند که خداوند انسانها را برای عبادت آفریده و به همین دلیل به بندگان مال میدهد. بنابراین، وقتی از توانگران درخواست صدقه میکند، باید نیتش صرف نیازهای خود و عبادت خداوند باشد.
2. **شکرگزاری**: ستاننده باید بداند که در واقع از خداوند درخواست میکند و توانگر را به عنوان وسیلهای در نظر بگیرد که خداوند او را به این کار معین کرده است. لذا باید از توانگران قدردانی کند و دعا کند.
3. **توجه به حلال**: هرگز نبايد از مال ظالمان یا مال حرام چیزی بگیرد، و باید احتیاط کند.
4. **حجم صدقه**: نباید بیش از نیاز واقعی خود درخواست کند و اگر به مقدار معینی نیاز دارد، نباید بیشتر از آن درخواست کند.
5. **معرفی زکات**: اگر زکاتدهنده در مورد ماهیت صدقه اطلاعات کافی نداشته باشد، باید بپرسد که صدقه از کدام سهم (مانند سهم مساکین یا غیره) است تا از مباح بودن آن اطمینان حاصل کند.
به طور خلاصه، ستاننده صدقه باید با نیت خالص، شکرگزاری، امانتداری، احتیاط در مقدار و دقت در نوع صدقه، عمل کند.
هوش مصنوعی: کسی که صدقه میدهد باید پنج وظیفه را رعایت کند:
هوش مصنوعی: وظیفه نخست این است که بفهمیم خداوند، بندگان خود را نیازمند به مال آفریده و به همین دلیل مال فراوانی را در اختیار آنان قرار داده است. اما برخی از بندگان که محبت بیشتری در حق آنها وجود دارد، از درگیری و نگرانیهای دنیوی محافظت شدند و بار و زحمت کسب و نگهداری دنیا بر دوش ثروتمندان گذاشته شد. خداوند به آنان دستور داده که نیازمندان را در اولویت قرار دهند تا آن عزیزان از بار دنیوی آزاد شوند و تنها بر اطاعت از خداوند تمرکز کنند. زمانی که به خاطر نیازهای مختلف، همت بندگان پراکنده میشود، ثروتمندان باید به آنها کمک کنند تا به برکت دعا و تلاش آنها، نیازی از ثروتمندان برطرف شود. بنابراین، نیازمندان باید از آنچه دریافت میکنند، با نیت خوب استفاده کنند و تمام تلاش خود را صرف عبادت کنند و باید قدر این نعمت را بدانند که ثروتمندان به خاطر آنان باید به عبادت پردازند؛ به نوعی که پادشاهان دنیا نیز نمیگذارند که خدمتکاران خاصشان، به دنبال کسب و کار دنیوی بروند.
هوش مصنوعی: روستاییان و بازاریان که خدمات خاصی ارائه نمیدهند، مورد تمسخر قرار میگیرند و از آنها مالیات و عوارض اخذ میشود و همچون غلامانی در نظر گرفته میشوند. در حالی که هدف اصلی پادشاهان از همه این مسائل، استخدام افراد خاص است، مقصود خداوند از آفرینش تمامی موجودات، عبادت و بندگی اوست. به همین دلیل، خداوند فرمود: «من جن و انس را نیافریدم مگر برای عبادت». بنابراین، درویش باید هر آنچه دریافت میکند، با این نیت باشد. رسول خدا نیز فرمود: «مزد دهنده بیشتر از کسی که درخواست میکند نیست، زمانی که او به نیازش دست یابد» و این شخص کسی است که هدفش آرامش در دین باشد.
هوش مصنوعی: انسان باید بداند که هر چیزی که از خداوند دریافت میکند، به واسطه افراد توانگر و خیرخواه است. او باید این افراد را به عنوان واسطههایی که خداوند از طریق آنها نعمتها را به او میرساند، بشناسد و به خاطر این نعمتها شکرگزاری کند. اگر این واسطهها نبودند، او حتی یک چیز کوچک هم دریافت نمیکرد. شکرگزاری نسبت به این افراد از نظر الهی نیز مهم است، زیرا خداوند خود از کارهای بندگان تعریف میکند و کسانی که به دیگران خیر میرسانند، نزد او مقام والایی دارند. بنابراین، درک ارزش این واسطهها و دعا کردن برای آنها اهمیت زیادی دارد.
هوش مصنوعی: در این متن آمده است که هر کسی که با شما به خوبی رفتار کند، باید به او پاسخ نیکو دهید. اگر نتوانید به اندازه کافی خوبی کنید، دعا کنید و مطمئن باشید که این خوبی بازگشت خواهد داشت. همچنین اشاره شده که فردی که با خوبی به شما کمک میکند، نباید عیوب کار خود را پنهان کند و حتی کارهای کوچک را کمارزش نشمارد. به عبارتی دیگر، مهم است که هر چیزی که به کسی میدهید، حتی اگر زیاد باشد، آن را بیارزش ندانید و با احترام به آن نگاه کنید.
هوش مصنوعی: وظیفه سوم این است که هیچ چیز از حرام نباید گرفته شود. نباید از مال ظالمان چیزی برداشت و همچنین نباید از مال کسی که ربا میگیرد، چیزی گرفت و باید در این زمینه احتیاط کرد.
هوش مصنوعی: وظیفه چهارم این است که باید تنها به اندازه نیاز خود درخواست کند و هیچگاه بیشتر از آنچه که به آن نیاز دارد درخواست نکند. اگر بخواهد به خاطر سفری پول بگیرد، نباید بیش از هزینه سفر، درخواست کند. همچنین اگر وام بدهکار است، نباید بیشتر از آن چیزی که بدهکار است درخواست کند. در صورتی که توانایی مالی او به قدری باشد که فقط ده درم برای تأمین هزینههای خانوادهاش کافی باشد، نمیتواند یازده درم درخواست کند، چون یک درم اضافی حرام است. همچنین اگر در منزل او وسایل اضافی مانند پارچه یا لباس وجود داشته باشد، نباید زکات بگیرد.
هوش مصنوعی: وظیفه پنجم این است که اگر دهنده زکات آگاهی نداشته باشد که زکاتش از کدام قسمت است، باید بپرسد که آیا این زکات را از سهم مساکین میپردازد یا از سهم دیگر. به این ترتیب، اگر شخص نتواند به این مورد توجه کند و بخواهد مقدار ۸/۱ زکات خود را به یک نفر بدهد، طبق مذهب شافعی، این کار قابل قبول نیست و نمیتوان تمام زکات را به یک نفر داد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.