بخش ۲۴ - پیدا کردن حقیقت روح اعمال نماز
بدان که اول چیزی که به تو رسد بانگ نماز است در وقت که بشنوی، باید که معلق گردی به دل و در هر کار که باشی دست بداری که سلف چنین بوده اند که چون بانگ نماز شنیدندی، آن که آهنگر بودی اگر پتک در هوا داشتی فرو نگذاشتی و اگر کفشگر اگر درفش فرو برده بودی برنیاوردی و از جای بجستی، برای آن که از این منادی ندای روز قیامت جز ندای بشارت به وی نرسد اگر دل خویش به شادی و رغبت آکنده بینی بدین منادی، بدان که در آن منادی همچنین باشی.
طهارت
و سر طهارت آن است که بدانی که پاکی جامه و پوست پاکی غلاف است و روح این طهارت پاکی دل است به توبه و پشیمانی و دوری از اخلاق ناپسندیده که نظرگاه حق است و جای حقیقت نماز دل است و تن جای صورت نماز است.
عورت پوشیدن
معنی وی آن است که آنچه از ظاهر تو زشت است از چشم خلق بپوشی و روح و سر وی آن است که آنچه از باطن تو زشت بود از نظر حق تعالی بپوشی و دانی که هیچ چیز از وی پوشیده نتوان کرد جز بدانکه باطن از آن پاک کنی و پاک بدان شود که برگذشته پشیمانی خوری و عزم کنی که بدان بازنگردی که «التائب من الذنب کمن لاذنب له توبه گناه را ناچیز کند» اگر نتوانی، باری از خجلت و بیم و شرم پرده ای سازی و بر روی آن عورات فروگذاری و شکسته دل و شرمسار پیش حق تعالی بایستی، چون بنده گریخته گناهکار که با دلی پرتشویر پیش خداوند خویش آید و سر از پیش برنیارد از فضیحتی خویش.
استقبال قبله
و معنی وی آن است که روی ظاهر از همه جهت بگرداند و یک جهت شود و سر وی آن است که روی دل از هرچه در دو عالم است بگرداند و به حق تعالی مشغول گرداند تا یک صفت شود و چنان که قبله ظاهر یکی است، قبله دل هم یکی است و آن حق تعالی است و چون دل در وادی اندیشه ها روان باشد، همچنان باشد که روی ظاهر از جوانب گردان بود و چنان که این صورت نماز نبود، این حقیقت نماز نبود و برای این گفت رسول (ص) که هر که در نماز ایستد، و هوا و روی و دل وی با حق تعالی باشد، از نماز بازگردد چنان که گویی از مادر زاده است یعنی پاک از همه گناهان و به حقیقت بدان که چنان که روی ظاهر از قبله برگردانیدن صورت نماز را باطل کند، روی دل از حق گردانیدن و اندیشه های دیگر بردن حقیقت روح نماز را باطل کند، چه ظاهر غلاف باطن است و کار همه آن دارد که در غلاف است و غلاف را بس قدری نیست.
قیام
ظاهر وی آن است که به شخص پیش خدای تعالی ایستی سر در پیش افکنده بنده وار و سر وی آن است که دل از همه حرکات و سکنات فرو ایستد و ملازم خدمت باشد بر سبیل تعظیم و انکسار و اندر این وقت باید که از مقام خویش در قیامت پیش حق تعالی یاد کند در آن وقت که همه اسرار وی آشکارا کند و بر وی عرضه کند و بداند که آن همه اسرار در این وقت حق تعالی را آشکار است، هرچه در دل وی بوده است و هست می بیند و می داند و بر باطن و ظاهر وی مطلع است.
و عجب آن که اگر از اهل صلاح در این وقت در وی نظاره می کند تا نماز چون کند، همه اعضای خود به ادب دارد و از هیچ جانب ننگرد و شرم دارد از وی که اندر نماز شتاب کند یا التفات کند و می داند که حق تعالی به وی می نگرد و آنگاه از وی شرم ندارد و چه جهل باشد بیش از این که از بنده بیچاره که به دست وی هیچ چیز نیست شرم دارد و به سبب نظر وی به ادب باشد و به نظر ملک الملوک باک ندارد و آسان فراگیرد.
و برای این بود که ابوهریره گفت، «یا رسول الله، شرم از خدای تعالی چگونه باید داشت؟» گفت، «چنان که از مصلحی از اهل بیت خویش شرم داری، از وی شرم داری» و به سبب این تعظیم است که گروهی از صحابه چنان ساکن بودندی در نماز که مرغ از ایشان نگریختی و پنداشتی که جماد است و هرکه را عظمت حق تعالی در دل قرار گرفت و می داند که ناظر است به وی، همه اطراف وی خاشع گردد و از این بود که رسول (ص) کسی را دید دست در محاسن می کرد در نماز، گفت، «اگر در دل وی خشوع بودی، دست وی نیز به صفت دل بودی.»
رکوع و سجود
بدان که ظاهر وی تواضع است به تن و مقصود وی تواضع دل است و آن که بداند که روی بر زمین نهادن تمکین عزیزترین اعضاست بر خاک که آن خوارترین چیزهاست تا بداند که اصل وی از خاک است و مرجع وی به خاک خواهد بود، تکبر در خور اصل خویش کند و ناکسی و بیچارگی خود بشناسد.
و همچنین در هر کاری سری و حقیقتی است که چون از آن غافل باشد، از آن کار جز صورت نصیب وی نیامده باشد.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: متن درباره اهمیت نماز و طهارت دینی صحبت میکند. ابتدا به شنیدن اذان نماز اشاره شده و تأکید میشود که انسان باید از کارهای خود دوری کند و با دل به طرف نماز برود. طهارت واقعی فقط به پاکی ظاهری نیست بلکه به پاکی دل و توبه از گناهان نیز مربوط میشود.
سپس به پوشاندن چیزهای زشت اشاره شده که نه تنها به معنای پوشش ظاهری است، بلکه باید باطن خویش را نیز از زشتیها پاک کرد. استقبال از قبله در نماز، هم در ظاهر و هم در باطن اهمیت دارد؛ باید دل را به خدا مشغول کرد و از افکار دنیوی دور شد.
قیام در نماز به معنای ایستادن با خضوع و یادآوری مقام خود در روز قیامت است. همچنین اشاره شده که انسان باید از نظر خدا شرم کند و بر عکس، برخی از مردم تنها از دید دیگران شرم دارند. رکوع و سجود به تواضع مربوط میشود و باید یادآور بیارزشی انسان در برابر خاک باشد. در نهایت، تأکید میشود که هر عملی در دینی سری و حقیقتی دارد که باید به آن توجه کرد تا از آن فقط ظاهر نصیب نشود.
هوش مصنوعی: اولین چیزی که به تو میرسد صدای اذان است. وقتی این صدا را شنیدی، باید همه چیز را کنار بگذاری و به دل خودت توجه کنی. هر کاری که در حال انجامش هستی، باید متوقفش کنی. بزرگان و پیشینیان نیز چنین کردهاند. مثلاً اگر آهنگری در حال کار بود و صدای اذان را شنید، حتی اگر چکش در دست داشت، آن را نمیافکند و اگر کفاشی در حال دوختن بود، دست از کارش نمیکشید. آنها از جایشان بلند میشدند و این کار را انجام میدادند تا نشان دهند که این ندا، ندا و بشارتی برای روز قیامت است. اگر در دل خود شادی و رغبت به این ندا احساس کردی، بدان که تو نیز باید به همین شکل به آن پاسخ دهی.
هوش مصنوعی: طهارت به معنای پاکی و پاکسازی است، که در بسیاری از فرهنگها و ادیان مفهوم مهمی دارد. این مفهوم معمولاً به معنای دوری از آلودگیهای مادی و معنوی است و شامل جنبههای جسمی، روحی و اخلاقی میشود. طهارت در بسیاری از آیینها و مراسم مذهبی نقش ویژهای دارد و رعایت آن برای تحقق شرایط خاص عبادات و مناسک دینی ضروری است.
هوش مصنوعی: طهارت به این معناست که باید بدانیم پاکیزگی لباس و پوست تنها یک جنبه ظاهری است، در حالی که اصل و روح طهارت، پاکیزگی دل است که از طریق توبه و پشیمانی و دوری از صفات زشت حاصل میشود. در واقع، توجه و نگاه به حق، مهمترین نکته در این موضوع است و حقیقت نماز در دل انسان قرار دارد، در حالی که جسم، همانند ظاهری برای نماز عمل میکند.
هوش مصنوعی: عورت پوشیدن به معنای پوشاندن بدن است، به ویژه در فرهنگها و سنتهای مختلف که در آنها لازم است بدن به شیوهای خاص پوشیده شود. این عمل میتواند به دلایل مذهبی، فرهنگی یا اجتماعی انجام شود و معمولاً به حفظ حیا و احترام به خود و دیگران مرتبط میشود. در بسیاری از جوامع، نحوه و نوع پوشش برای زنان و مردان تفاوتهایی دارد و ممکن است تحت تاثیر مدیریت اجتماعی یا قوانین مذهبی قرار گیرد.
هوش مصنوعی: معنای این متن این است که باید آنچه را که در ظاهرت زشت است از دید دیگران مخفی نگهداری، و از طرفی باید تلاش کنی تا آنچه در باطن تو ناپاک است از نظر خداوند پنهان بمانی. بدان که هیچ چیزی از خداوند پنهان نمیماند، مگر این که باطن خود را پاک کنی. این پاکی به این معناست که پس از ارتکاب گناه، احساس پشیمانی کنی و تصمیم بگیری که دیگر به آن گناه بازنگردی. توبه کردن به مانند این است که گناه را نابود کنی. اما اگر نتوانستی این کار را انجام دهی، باید با خجالت و ترس از خداوند خود را بپوشانی و بر روی عیوبت پرده بیندازی و با دلی آکنده از شرم و شکستهدل در پیش خداوند بایستی، مانند بندهای که از گناه خود فرار کرده و با دل آشفته به نزد خدا میآید و به خاطر ننگش سرش را پایین میآورد.
هوش مصنوعی: استقبال قبله به معنای نشان دادن احترام و ارادت به سمت قبله در دین اسلام است. این عمل شامل جهتگیری به سمت کعبه در مکه، که مقدسترین مکان برای مسلمانان است، میشود. مسلمانان هنگام نماز، توجه و نیایش خود را به سمت قبله معطوف میکنند و این نشاندهنده اعتقاد و وابستگی آنها به این مکان مقدس است. همچنین، استقبال قبله میتواند به معنای پذیرش و حمایت از اصول و ارزشهای اسلامی نیز تعبیر شود.
هوش مصنوعی: این متن بر اهمیت توجه به حقیقت نماز و ارتباط قلبی با خدا تأکید دارد. به این معنا که فرد باید توجه خود را هم به ظاهر نماز و هم به باطن آن معطوف کند. در نماز، ظاهر باید در جهت قبله باشد، اما دل نیز باید از هر چیز دیگری که در دو دنیا وجود دارد غافل شود و فقط به خدا مشغول گردد. در واقع، همانطور که قبله ظاهری یکی است، قبله دل نیز باید به سمت خداوند باشد. اگر دل به افکار و امور دیگر مشغول باشد، ارزش نماز از بین میرود و فرد مانند کسی میشود که از مادر زاده شده، پاک از گنه و اشتباهات. در نهایت، تأکید میشود که نه تنها ظاهر نماز، بلکه باطن و روح آن نیز باید با خداوند همراستا باشد و عدم توجه به این مسأله باعث میشود که ارزش واقعی نماز از دست برود.
هوش مصنوعی: قیام به معنای شورش یا خیزش مردم بر علیه یک حکومت یا رژیم است. این عمل معمولاً به منظور تغییر شرایط اجتماعی، سیاسی یا اقتصادی و احقاق حقوق و آزادیها انجام میشود. قیامها میتوانند به شکلهای مختلفی مانند تظاهرات، اعتصابات یا نبردهای مسلحانه بروز پیدا کنند و معمولاً ناشی از نارضایتیهای عمیق جامعه هستند.
هوش مصنوعی: ظاهر فرد به گونهای است که در پیشگاه خداوند به حالت تسلیم و خضوع ایستاده و سرش را پایین انداخته است. دل او باید از تمام حرکات و تغییرات ساکت و آرام شود و تنها به خدمت و تعظیم مشغول باشد. در این لحظه، او باید به مقام خود در قیامت بیندیشد و به یاد آورد که در آن زمان، تمام اسرار او به حالت عیان درمیآید و به او ارائه میشود. او باید بداند که همه این اسرار در آن لحظه برای خداوند روشن و آشکار است و خداوند از تمامی امور درون و بیرون او آگاه است.
هوش مصنوعی: این عجب است که اگر اهل صلاح در این زمان به فردی نگاه کنند تا ببینند چگونه نماز میخواند، آن فرد تمامی اعضای خود را با ادب نگه میدارد و از هیچجا نگاه نمیکند و از این که در نماز شتاب کند یا به سمت دیگر نگاه کند، شرم دارد. او میداند که خداوند به او نظارت دارد و از این هم شرم نمیکند. این جهل بزرگتر این است که از یک بنده ضعیف که هیچچیز در دستش نیست، شرم داشته باشد، در حالی که باید به ادب در برابر پروردگارش رفتار کند و به نظر فراعنه بیتوجه باشد و به آسانی یاد بگیرد.
هوش مصنوعی: ابوهریره از پیامبر پرسید که چگونه باید از خداوند شرم داشت. پیامبر پاسخ داد که این شرم باید مانند شرم شما از یک فرد نیکوکار از خانوادهتان باشد. به همین دلیل، بعضی از صحابه در نماز آنقدر خضوع و سکون داشتند که به نظر میرسیدند از حالت غیرجان در آمدهاند و انسانها را به یاد عظمت خداوند میانداختند. وقتی پیامبر (ص) کسی را دید که در نماز دستش را به محاسن خود میکشید، فرمود: اگر در دل او خشوع واقعی وجود داشت، دستش نیز مانند دلش خاشع بود.
هوش مصنوعی: رکوع و سجود، دو عمل مهم در نماز هستند. رکوع به معنای خم شدن به جلو با دستان روی زانوهاست و در این حالت فرد باید سرش را به پایین بیاورد. سجود نیز زمانی است که فرد به زمین میافتد و پیشانی، بینی، دستان، زانوها و انگشتان پا باید به زمین تماس پیدا کنند. این دو عمل نمادی از تواضع و بندگی انسان در برابر خداوند است و به تقویت ارتباط معنوی با او کمک میکند.
هوش مصنوعی: بفهم که ظاهر فرد نشانهٔ تواضع است، اما هدف او تواضع در دل است. اگر کسی بداند که گذاشتن صورت بر زمین، گرامیترین اعضا را بر خاک قرار دادن است، میفهمد که خاک خوارترین چیزهاست و اصل وجود او از خاک است و در نهایت به خاک برمیگردد. بنابراین، اگر کسی متکبر باشد، در واقع بر اصل خود تکبر میکند و باید ضعف و ناتوانی خود را بشناسد.
هوش مصنوعی: در هر کاری یک راز و حقیقت نهفته است که اگر کسی به آن توجه نکند، تنها ظاهر آن کار را به دست خواهد آورد و از معنای عمیق آن بیبهره خواهد ماند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.