بخش ۱۶۳ - و من طبقة الخامسة ایضاً بومحمد راسبی
نام وی عبداللّه بن محمد الراسبی بغدادیست از اجلهٔ مشایخ ایشان، صحبت کرده بابوالعباس. عطا و جریری٭ بشام، پس با بغداد آمد و آن جا برفته از دنیا در سنهٔ سبع و ستین و ثلثمائه.
قال السلمی: سمعت ابا محمد الراسبی یقول: القلب اذا امتحن بالتقوی نزع عنه حب الدنیا و حب الشهوات و اوقف علی المغیبات. و علی سعید ثقری گوید: که نزدیک بو محمد راسبی بودم، بنزدیک وی ذکر محبت میرفت وی گفت: المحبة اذا ظهرت افتضح فیها المحب، و اذاکتمت قتل المحب کیدا و انشدناه علی اثر ذلک:
ولقد افارقه باظهار الهوی
عمداً لیستر سره اعلانه
و لربماکتم الهوی کشف اظهاره
و لربما فضح الهوی کتمانه
عن الحبیب لدی الحبیب بلاغة
و لربما قتل البیغ لسانه
کم قد راینا قاهراً سلطانه
للناس کل محبه سلطانه
و قال ابومحمد: اعظم حجاب بینک و بین الحق اشتغالک بتدبیر نفسک او اعتمادک علی عاجز مثلک فی اسبابک. و هم وی گفت: الهموم عقوبات الذنوب. و قال: لا یکون الصوفی صوفیاً حتی لا تقله ارض و لا تظله سماء و لایکون له قبول عندالخلق و یکون مرجعه فی کل الاحوال الی الحق.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: عبدالله بن محمد الراسبی بغدادی یکی از مشایخ بزرگ است که با ائمهای چون ابوالعباس عطا و جریری در شام گفتگو کرده و سپس به بغداد آمده است. وی در سن 63 سالگی از دنیا رفته است. السلمی از او نقل میکند که قلب وقتی با تقوا امتحان میشود، حب دنیا و شهوات را کنار میگذارد و به معنویات متمایل میشود. او بر این نکته تأکید دارد که عشق، وقتی آشکار میشود، محب را در معرض افشا قرار میدهد و اگر پنهان بماند، ممکن است محب را به دردسر بیندازد. همچنین وی میگوید بزرگترین مانع بین انسان و حقیقت، مشغولیت به تدبیر امور شخصی و تکیه بر چیزهای ناتوان است. همواره مطرح میکند که هموم و نگرانیها به سبب گناهان است و صوفی واقعی کسی است که هیچ تعلقی به دنیا ندارد و تنها به حق بازمیگردد.
هوش مصنوعی: نام او عبداللّه بن محمد الراسبی بغدادی است و او یکی از برجستهترین استادان در میان مشایخ خود به حساب میآید. او با ابوالعباس صحبت کرده و سپس به شام رفت و بعد از آن به بغداد آمد. او در سن هفتاد و سه سالگی درگذشت.
هوش مصنوعی: او عمداً با نشان دادن عشقش از او جدا شده است تا رازهایش را آشکار نسازد.
هوش مصنوعی: گاهی اوقات عشق پنهان میشود و نشانههای آن نمایان نمیشود، و گاهی اوقات همان عشق پنهان به خودی خود ظاهر میشود و آشکار میگردد.
هوش مصنوعی: در حضور محبوب، صحبت کردن به شیوهای شیرین و دلنشین است، و گاهی اوقات، زبان انسان به خاطر احساسات شدید رنج میکشد یا خاموش میشود.
هوش مصنوعی: قدرت و سلطنت در اختیار کسانی است که محبت و دوستی را در دلها میکارند و به این ترتیب، بر دلها حاکم میشوند.
هوش مصنوعی: ابومحمد میگوید: بزرگترین مانع بین انسان و حقیقت، مشغولیت او با تدبیر خود و اعتماد به موجودات ناتوان مشابه خود در امور زندگی است. همچنین او به این نکته اشاره میکند که نگرانیها نتیجه گناهان هستند. وی میافزاید که صوفی حقیقی آن کسی است که نه زمین او را تحمل کند و نه آسمان بر او سایه افکند، همچنین او در نزد مردم مقبولیتی نداشته باشد و در همه حال به حقیقت بازگردد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.