بخش ۱۶۴ - و من طبقة الخامسة ایضاً بوعبداللّه دینوری
نام وی محمد بن عبدالخالق الدینوری از اجلهٔ مشایخ بوده و حال نیکو و بلند همت و ناصح در علوم این طایفه باز انک بود از صحة فقر و التزام آداب آن. و دوستی اهل آن. و دوستی اهل آن. بوادی القری بود سالها، پس به دینور آمد و آن جا برفت واللّه اعلم.
شیخ الاسلام گفت قدس اللّه روحه: که بآخر عمر به وادی قری در مسجد رفت گرسنه «و شدند» ویرا چیزی خوردنی ندادند و مهمان نداشتند، آن شب از گشنامار بمرد. دیگر روز آمدند، ویرا کفن کردند و دفن کردند. روز سدیگر در مسجد آمدند. کفنرا یددند در محراب نهاده و کاغذ در میان کفن، و در آن نوشته کی دوستی ازان ما بر شما آمد. ویرا مهمان نداشتید و طعام ندادید، گشنامار بکشتید، نخواهیم کفن شما شیخ الاسلام گفت: یکی گفت: که عبداللّه دینوری گوید: که اللّه خود بر فقرا. می سلام کند میگویند در قرآن: فقل سلام علیکم. او ایذ که در کشتی بماند سالی که باد نمیجست مرقع باز میکرد و میدوخت، تا بکلاه آمد گفت: نفس خود میمشغول کنم، پیش از انک مرا مشغول کند.
قال ابو عبداللّه الدینوری لبعض اصحابه: لا تعجبک التزین من هذه اللبسة الظاهرة علیهم، فما زینوا الظواهر الا ان خربوا البواطن.
شیخ الاسلام گفت کی من اصحاب خود را عمارت باطن آموختم نه خوردهٔ ظاهر و آرایش جامه جز ازینست. و گفت که خدای ازیشان خشنود میاد. که این کار ما فرا کردند وا کردند این کار بما جشمحه وجد کردند و بیمعنی یعنی خرسته و آرایش جامه و مرقع و سفر بیمعنی در شهرت و میان بندو سجاده وکیف بانگار و مانند آن، و معانی و صفای باطن نه تا هر که پدید آید اکنون پندار، که این کار همه آنست و بس. و آنکسان که خداوند معانی و باطن نیکو و زندگانیاند خود دل آن ندرند، و طاقت گوارش، که ورای آن بچیزی دیگر مشغولاند
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: محمد بن عبدالخالق الدینوری، یکی از بزرگترین مشایخ و عالمان بود که به دلیل معرفت و صداقت در علم و توصیه به آداب دینی در میان مردم شناخته شده بود. او سالها در وادی قری زندگی کرد و سپس به دینور رفت. در نهایت، در اواخر عمر به وادی قری رفت، جایی که از گرسنگی فوت کرد و در مسجد دفن شد.
پس از مرگ او، در حقیقت نشانهای از توجه به فقرا و مسکینان به دست آمد؛ این که در کفن او نوشته بودند مهمان نداشته و طعام ندادند. همچنین شیخ الاسلام اشاره کرد که او به اصول باطن و اخلاق پرداخته و به دوستانش یاد داده که ظاهر را زینت نکنند در حالی که باطن در حال خرابی است.
نتیجه این بود که توجه به معانی عمیقتر زندگی و حفظ سیرت نیکو مهمتر از ظاهر است و کسانی که به حقیقت مینگرند، باید از زینتهای ظاهری دوری کنند و به صفای باطن توجه داشته باشند.
هوش مصنوعی: محمد بن عبدالخالق الدینوری از شخصیتهای بزرگ و معتبر در میان مشایخ بوده است. او فردی با حال نیک و بلند همت بوده و در زمینه علوم مربوط به این جریان دانش فراوانی داشته است. همچنین به صحت فقری و رعایت آداب آن و دوستی با اهل علم پایبند بوده است. او سالها در بوادی القری زندگی کرد و سپس به دینور آمد. در مورد اینکه بعد از آن چه بر او گذشت، اطلاعات دقیقی در دست نیست.
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام بیان کرد: در پایان عمرش به مسجدی در وادی قری رفت و گرسنه ماند. کسی به او غذایی نداد و او نیز مهمان نداشت. او در آن شب از گرسنگی جان سپرد. روز بعد، مردم آمدند، او را کفن کردند و دفن کردند. روز دیگری دوباره به مسجد آمدند و کفن او را در محراب دیدند و کاغذی در میان آن بود که نوشته شده بود: یکی از دوستان ما بر شما آمد، شما او را مهمان نکردید و غذایی به او ندادید و او از گرسنگی مرد. ما کفن شما را نخواهیم پذیرفت. شیخ الاسلام به آنها گفت: یکی از افراد گفت: عبداللّه دینوری میگوید که خداوند به فقرا سلام میکند و در قرآن آمده است: "سلام بر شما". او اینکه در سالی که باد نمیوزید، در کشتی میماند و پارچه را مرقع میکرد و میدوخت تا اینکه در نهایت گفت: من در فکر نفس خود هستم، پیش از آنکه چیزی مرا به فکر مشغول کند.
هوش مصنوعی: ابو عبداللّه الدینوری به برخی از دوستانش گفت: به زیبایی ظاهری این افراد فریب نخورید، چرا که آنها فقط ظاهرشان را زیبا کردند و درونشان را خراب کردند.
هوش مصنوعی: شیخالإسلام بیان کرد که به پیروان خود در مورد عمق روح و باطن آموزش داده است و نه به ظواهر و زرق و برق لباس. او توضیح داد که خدا از این کار راضی است و این آموزههای ما باعث بیداری و شوق واقعی در دلها میشود. او افزود که تجملات ظاهری مانند لباسهای زیبا و سفر کردن برای شهرت، هیچ معنا و ارزشی ندارند. آنچه اهمیت دارد، معنا و صفای باطن است و نه تظاهر به آن. کسانی که خداوند به آنها معانی و باطن نیکو عطا کرده است، معمولاً قلوبشان از این امور خالی است و توانایی درک چیزهای عمیقتر را ندارند، زیرا درگیر مسائل دیگر هستند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.