بخش ۱۴۷ - الطبقة الخامسه منهم ابوسعید بن الاعرابی
نام وی احمد بن محمد بن زیاد بن بشر بن درهم الغزی از بصره است بمکه بوده و عالم بوده و فقیه، و در وقت خویش شیخ حرم بود و بانجا برفت در سنه اربعین او احدی و اربعین «وثلثمائه» فی سنة التی توفی ابوعلی المشتولی. ابن الاعرابی را کتبست تصنیف، از این طایفه با جنید٭ صحبت کرده و با عمر و عثمان مکی و بوالحسین نوری و حسن مسوحی٭ و با بوجعفر حداد و بوالفتح حمال قریبست از طبقهٔ چهارم و از جملهٔ مشایخ است و علماء ایشان.
شیخ الاسلام گفت: کی ویرا جزوی نکته است در توحید «سخت نیکو» ازین سخنان وی گروه درانست کی گوید: لا یکون قرب الاوثم مسافة نزدیکی نگویند تا مسافت نبود.
شیخ الاسلام گفت: آخر در قرب دو گانگیست، کی یکی بدیگر نزدیک بود، که بنگری قرب بعد است تصوف یگانگیست. هم ابن الاعرابی گوید: التصوف کله ترک العقول والمعرفة کلها الاعتراف بالجهل و لا یکون الشوق الا الی الغایب. لشیخ الاسلام
یشوق من طواه طول عهد
و یذکر حین ینسی او یغیب
و قد صفیتنی بالودمنی
فما للشوق عندی من نصیب
ویرا کتاب وجداست در سماع صوفیان. هم ابن الاعرابی گفت: که اللّه تعالی بعضی اخلاق دوستان خود «بعاریت» فرا دشمنان داده است تا بآن بر دوستان عطف میکند، تا بدان سبب دوستان وی میآسایند.
شیخ الاسلام گفت: کی با داود طائی گفتند: کی تو مشتاقی؟ گفت: نه غایب مشتاق بود، دوست بر من حاضر است.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: احمد بن محمد بن زیاد بن بشر بن درهم الغزی از بصره و عالم و فقیه و شیخ حرم مکه بوده است. او در سنه 340 هجری درگذشته و با بزرگان صوفیه و مشایخ زمان خود، از جمله جنید و ابن الاعرابی، صحبت کرده است. شیخ الاسلام، از او به عنوان صاحب نکتههایی در توحید یاد کرده و به دیدگاههای او در مورد قرب و دوگانگی و تصوف پرداخته است. ابن الاعرابی نظریاتی پیرامون تصوف دارد که ناظر به ترک عقل و اعتراف به جهل است. او همچنین اشاره کرده که محبت و شوق واقعی در ارتباط با غایبان است، در حالی که دوستی حاضر میتواند شوق را کاهش دهد. شیخ الاسلام به نقل از داود طایی نیز اشاره میکند که او خود را مشتاق نمیداند، زیرا دوستش در کنار او حاضر است.
هوش مصنوعی: احمد بن محمد بن زیاد بن بشر بن درهم الغزی، اهل بصره است. او عالم و فقیه بزرگی بود و در زمان خودش شیخ حرم مکه به شمار میرفت. او در سن چهل و یک سالگی درگذشت. ابن اعربی درباره ی او کتابهایی نوشته و در زمره کسانی است که با جنید و دیگر شخصیتهای مشهور زمانش همچون عمر و عثمان مکی، بوالحسین نوری، حسن مسوحی، بوجعفر حداد و بوالفتح حمال در ارتباط بوده است. او از نسل چهارم علمای این طایفه محسوب میشود.
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام بیان کرد: آنچه که وی در مورد توحید گفته است، نکتهای مهم و ارزشمند است. او در این سخنان به نکتهای اشاره دارد که میگوید: هیچ نزدیکی به خداوند بدون مسافت وجود ندارد، به این معنا که باید فاصلهای وجود داشته باشد.
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام گفت: در مقام قرب، دوگانگی وجود ندارد. نزدیکی به یکدیگر، واقعاً به معنی نزدیکی به حقیقت است. در تصوف، یگانگی مطرح است. ابن الاعرابی نیز میگوید: تصوف تماماً رها کردن عقل و دانش است و تنها اعتراف به جهل است و شوق واقعی فقط به چیزهایی است که غایب هستند.
هوش مصنوعی: عاشق من هرگز به طولانی شدن زمانِ عهد و پیمان فکر نمیکند و حتی زمانی که فراموش کند یا دور باشد، باز هم به یاد من است.
هوش مصنوعی: تو با وفاداری و محبتی که به من نشان دادی، دیگر برای شوق و اشتیاق من جایی باقی نمانده است.
هوش مصنوعی: کتاب ویرا جداست در مورد سماع صوفیان. ابن الاعرابی نیز بیان کرده که خداوند برخی از ویژگیهای اخلاقی دوستان خود را به دشمنان داده است تا از این طریق بر دوستان خود توجه کند و به خاطر همین، دوستان او راحت و آسوده میشوند.
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام بیان کرد: روزی از داود طائی پرسیدند که آیا تو هم مشتاق هستی؟ او پاسخ داد: نه، غایبها مشتاقند، اما دوست من اینجا حاضر است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.