بخش ۱۴۶ - و من طبقة الرابعه ابوجعفر محمدبن علی النسوی
معروف به محمد عَلْیان نسائی، از مهینان مشایخ نسا بوده، از اجلهٔ اصحاب بوعثمان حیری. محفوظ گوید: که وی امام اهل معارف است، و وی از نسابیامدی قاصد ببوعثمان به نشاپور. بپرسیدن مسایلی را ازو، در راه نان و آب نخوردی تا کی بوی آمدی، ویرا بدیدی و آنچ خواستی بپرسیدی،
شیخ الاسلام گفت: از وی ببوعثمان و بباحفص٭ میآمدی روا بودی طعام خوردن، لیکن مقصود او چیزی دیگر بود «ووی از بزرگترین مشایخ است همت ازو، و ویرا کرامات بود ظاهر» وی گفت: الزهادة فی الدنیا مفتاح الرغبة فیالآخره. ووی گفته: من اظهر کرامته فهو مدعی، و من ظهرت علیه الکراسات فهو ولی. و قال: الفقر لباس الاحرار والغنا لباس الابرار. و قال: من صحب الفقراء فلیصحبهم علی سلامة السر و سخاء السر و سخاء النفس وسعة الصدر و قبول امحن بالنعم. و قال: کلام الرجل فیمالا یعنیه یورث فعل مالا یعینیه و فعله ما لا یعنیه یسقط عن درجات ما یعنیه، و کان منکراً علی المدعین اشد الانکار.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: محمد علیان نسایی، از مشایخ بزرگ نسا و از اصحاب بوعثمان حیری بود. او به عنوان امام اهل معارف شناخته میشد و در سفرش به نشاپور درباره مسائلی پرسش میشد. علیان تأکید داشت که زهد در دنیا کلید رغبت به آخرت است و بیان کرد که فقر لباس آزادگان و ثروت لباس نیکوکاران است. او همچنین به اهمیت دوستی با فقرا با نیت صحیح و بدون تظاهر اشاره کرد و بر این باور بود که سخن گفتن درباره چیزهایی که به آن مربوط نیست، انسان را از درجات بالا پایین میآورد. علیان با مدعیان به شدت برخورد میکرد.
هوش مصنوعی: محمد عَلْیان نسائی یکی از شخصیتهای برجسته مشایخ نسا است و از بهترین شاگردان بوعثمان حیری به شمار میرود. در منابع آمده که او امام اهل دانش و معارف است و به عنوان نماینده از نسابیامدی به بوعثمان در نشاپور رفت. او در راه، به خاطر جستجو برای پاسخ سوالاتش، از خوردن نان و آب خودداری کرده و پس از آنکه بوعثمان را دید، سوالاتش را مطرح کرد.
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام گفت: آمدن به محضر افرادی چون ابن بوعثمان و بباحفص برای خوردن غذا اشکالی نداشت، اما هدف او چیز دیگری بود. او از بزرگترین مشایخ است و کراماتش به وضوح دیده میشود. او گفت: ریاضت و زهد در دنیا کلید دستیابی به خواستهها در آخرت است. همچنین او بیان کرد: کسی که کرامتش را نمایان کند، مدعی محسوب میشود و کسی که دچار مشکلات باشد، ولی خداست. او افزود: فقر لباس آزادگان و ثروت لباس نیکوکاران است. همچنین بر این نکته تأکید کرد که اگر کسی در کنار فقرای جامعه باشد، باید با سعه صدر، سخاوت در دل و سلامت نیت از آنها همراهی کند. او همچنین گفت: سخن گفتن درباره موضوعاتی که به انسان مربوط نیست، باعث میشود که انسان از کارهای مهمتری غافل شود و انجام کارهای بیمعنا، موجب سقوط در مراتب کارهای با ارزش او میشود. او به شدت به مدعیان انتقاد کرد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.