بخش ۱۴۵ - و من طبقة الرابعة ابوالحسین بن هند پارسی
نام وی علی بن هندالقرشی از مهینان مشایخ پارس است و علماء ایشان، صحبت کرده با جعفر حداد و مه ازو چون عمرو و عثمان مکی و جنید و آن طبقه و او را احوالهاست قوی، و مقامات پاک داشته. او گفت: لیس حکم ما و صقنا حکم ما نزلنا هم وی گفت: که دلها اوعیه و ظروفست، و هر وعا و ظرف شایسه بود نوعی را از برادشتگان، اما دلهای دوست او بیرایهاء معرفت است، و دلهاء عارفان بیرایهاء محبتاند ودلهاء محبان بیرایهاء و آوندهاء شوقاند. و قلوب مشتاقان، اوعیهٔ انساند. و هر حال ازاین احوال را ادابست، هر که آن ادبها بکار ندارد در وقتها، هلاک شود از انجا که نجات بیوسد.
شیخ الاسلام گفت: که کنیت ابوالادیان ابوالحسن است نام علی ابوالادیان است، کنیت کردند که در همه کیشها مناظره کردی و ایشان را بشکستی. حکایت مناظره کردن وی با جهود، و در آتش شدن و آتش بپای همه خاکستر کردند القصه.
شیخ الاسلام گفت: هر گه وی به حج خواستی رفت از خانهٔ خود لبیک زدی وزانجا احرام گرفتی. وقتی از حج باز آمد و زود لبیک بزد ویرا گفتند: سردی مکن اکنون باز آمدی، می لبیک زنی. گفت: این بار لبیک نه حج را میزنم، لبیک او را میزنم، سر یک هفته را برفت از دنیا.
گویند ابوالادیان بصریست. در ایام جنید٭ بوده و بابوسعید خراز صحبت کرده، عالم بوده، و صاحب لسان.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: علی بن هندالقرشی، معروف به ابوالادیان، از مشایخ برجسته پارس و معاصر عارفان بزرگی چون جعفر حداد و جنید است. او به عنوان یک عالم و عارف با احوال و مقامات قوی شناخته میشود. او معتقد بود که دلها مانند ظرفها رفتار میکنند و برای دریافت معرفت و محبت نیاز به آداب خاصی دارند؛ در غیر این صورت، هلاک خواهند شد. ابوالادیان مناظرات بسیاری را در دینهای مختلف انجام داده و در این راه به پیروزیهایی دست یافته است. او به ویژه در حج، توجه ویژهای به این مناسک داشت و پس از بازگشت از یک سفر حج، به دلیل عشق و شوق به خدا به دنیا پایان داد. او همچنین با شخصیتهایی چون جنید و بابوسعید خراز در ارتباط بود و در علم و عرفان شناخته میشد.
هوش مصنوعی: علی بن هندالقرشی، یکی از بزرگترین مشایخ پارس است و بسیاری از علمای آن زمان دربارهاش سخن گفتهاند و او را به جعفر حداد و دیگران چون عمرو و عثمان مکی و جنید مرتبط کردهاند. او دارای مقامهای رفیع و ویژگیهای ارزشمندی است. او بیان کرده که دلها همانند ظرفهایی هستند و هر ظرفی میتواند تنها یک نوع محتوا را در خود جای دهد. دلهای دوستان، ظرفهایی برای معرفت هستند و دلهای عارفان ظرفهایی برای محبت میباشند، در حالی که دلهای محبان، ظرفهایی مملو از شوقاند. قلوب مشتاقان نیز ظرفهایی برای نزدیکی و انس محسوب میشوند. تمامی این احوال به ادب و رفتار صحیح مربوط میشود و هر کس که این آداب را در زمان مناسب رعایت نکند، از نجات دور خواهد ماند.
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام فرمود: کنیت ابوالادیان به ابوالحسن نسبت داده شده و نام واقعی او علی ابوالادیان است. او به این نام شناخته شده زیرا در تمامی مذهبها مناظره کرده و بر رقبای خود پیروز شده است. داستان مناظره او با یک یهودی و اینکه چگونه در آتش سوخت و خاکستر او در آتش پراکنده شد، حکایت معروفی است.
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام بیان کرد که هر بار که فردی قصد رفتن به حج داشت، از خانهاش ندا به لبیک سر میداد و از همانجا احرام بر تن میکرد. وقتی که بعد از انجام مناسک حج بازمیگشت و دوباره ندا به لبیک سر میداد، به او گفتند که اکنون که بر گشته، نباید سردی کند و باید لبیک بگوید. او در پاسخ گفت: این بار ندا به لبیک را برای حج نمیزنم، بلکه برای حق میزنم و پس از یک هفته از دنیا رفت.
هوش مصنوعی: ابوالادیان بصری شخصیتی است که در زمان جنید زندگی میکرده و با بابوسعید خراز رابطه داشته است. او فردی عالم و سخنور بوده است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.