بخش ۱۴۱ - و من طبقة الرابعة ایضاً ابراهیم بن شیبان القرمیسینی
کنیه ابواسحق، شیخ جبل، در وقت خویش او را کرامات و مقامات بود در ورع و تقوی. که خلق ازان عاجز بودند. شاگرد بوعبداللّه مغربی بود و ابراهیم خواص. از عبداللّه منازل پرسیدند از وی، که در و چه گوئی؟ گفت: ابراهیم کرمانشاهی حجت فقرا ایذ و اهل ادب و معاملات در سنه سبع و ثلثین و ثلثمائه برفته از دنیا و حدیث داشت. شیخ السلام گفت: کی خواجه بوزید مرغزی فقیه خراسان به حج میشد، بکرمانشاهان رسید، ابراهیم شیبان آنجا یافت، سالی باو نشست و ان سال حج بگذاشت، عمارت دل خویش را. و خواجه بوزید سه حج کرده بود پس ازان. چون خواجه بوزید از دنیا بفت آن روز بارانی بود عظیم، بیرون نتوانستند برد، در خانه دفن کردند عاریت کی باز بیرون برند خواستند کی برکشند در گور نبود.
شیخ الاسلام گفت: که آن ولایت نه از فقه یافته بود که از پیر و صحبت وی یافته بود.
ابرهیم شیبان گوید: علم الفناء والبقاء یدور اخلاص علی اخلاص الوحدانیة و صحة العبودیة وماکان غیر هذا فهو المغالیط والزندقة. و هم وی گفت: من ترک حرمة المشایخ ابتلی بالدعاوی الکاذبه وافتضح بها.
شیخ الاسلام گفت: که ابراهیم شیبان گوید: کی درویش گوید کی نعلین من، نگر! کی درو نگاه نکنی، یعنی در صحبت چنان باید کی ترا ملک نباشد. و سئل ابراهیم بن شیبان ما الورع؟ قال الورع ان تسلم مما یختلع منه صدرک من الشبها و تسلم المسلمین من شر اعضا یک ظاهراً و باطناً.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: ابواسحق شیخ جبل مردی با کرامات و مقامات عالی در ورع و تقوی بود که بسیاری از مردم از او عاجز بودند. او شاگرد بوعبدالله مغربی و ابراهیم خواص بود. ابراهیم شیبان از او پرسید که او در چه حالی است و او گفت که علم فناء و بقاء به اخلاص و صحت عبادت بستگی دارد. ابراهیم همچنین هشدار داد که اگر حرمت مشایخ را ترک کنی، به دروغگویی مبتلا میشوی. او به این نکته اشاره کرد که در صحبت، باید کاملاً بینیاز از دنیا باشی. شیخ الاسلام نیز افزود که ورع به معنای پرهیز از گناهان و تسلیم نداشتن به شهوات است. داستانهایی از زندگی خواجه بوزید، فقیه خراسان، نیز به یادگار مانده است.
هوش مصنوعی: کنیه ابواسحق، معروف به شیخ جبل، در زمان خود دارای معجزات و مقاماتی در پرهیزکاری و تقوی بود که دیگران از رسیدن به آن عاجز بودند. او شاگرد بوعبداللّه مغربی و ابراهیم خواص بود. از عبداللّه درباره منازل او پرسیدند و او گفت: ابراهیم کرمانشاهی از نمایندگان فقرای اهل ادب و تجارت بود که در سال ۳۳۷ هجری دار فانی را وداع گفت و روایات زیادی داشت. شیخ السلام به یاد میآورد که خواجه بوزید مرغزی، فقیه خراسان، وقتی به حج میرفت، به کرمانشاهان رسید و ابراهیم شیبان را آنجا ملاقات کرد. او یک سال با ابراهیم نشست و در آن سال حج را ترک کرد تا دل خود را آباد کند. خواجه بوزید پس از آن سه بار دیگر به حج رفت. وقتی خواجه بوزید از دنیا رفت، آن روز باران شدیدی بارید و نتوانستند او را بیرون ببرند، بنابراین در خانه دفن کردند. بعدها که خواستند او را بیرون بیاورند، متوجه شدند که جسدش در خاک نیست.
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام بیان کرد که این مقام و جایگاه را از علم فقه به دست نیاورده، بلکه از طریق صحبت و همراهی با همان پیر به دست آورده است.
هوش مصنوعی: ابراهیم شیبان میگوید: علم فنا و بقا به خلوص نیت در توحید و صحت عبودیت وابسته است و هر چیزی غیر از این، توهمات و کفر است. او همچنین گفت: کسی که حرمت مشایخ را رعایت نکند، به دروغگویی مبتلا خواهد شد و با این دروغها رسوا خواهد گشت.
هوش مصنوعی: شیخ الاسلام فرمود که ابراهیم شیبان میگوید: درویش میگوید که نعلین من کجاست! اما اگر به آن نگاه نکنی، یعنی در صحبت باید طوری باشی که به داراییهایت وابسته نباشی. سپس از ابراهیم بن شیبان پرسیدند ورع چیست؟ او پاسخ داد: ورع آن است که از چیزی که ممکن است برای قلبت ایجاد تردید کند، دوری کنی و همچنین مسلمانان را از آسیبهای اعضای خود، چه به ظاهر و چه به باطن، حفظ نمایی.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.