موعظهٔ دهم - در مراتب شکستگی و نیاز و اینکه هیچ مرتبه ندارد بی اینها نماز و عبادت با اخلاص و صدقه بی اختصاص و رنج کشیدن در ریاضت و جهاد کردن با نفس مکار و تخلیص دل از دست آن غدار
ای عزیز چون باو بنگری ترا ناز به و چون بخود نگری ترا نیاز به که هر که نیاز بدو برد توانگرش سازد و هر که ناز باو کند عزیزش گرداند
کار نه بروزه ونماز است
کار به شکستگی و نیاز است
طاعت بصدق و اخلاص نکوست و گرنه چه آید از مغز و پوست
ای زاهد خودبین که نئی محرم راز
چندین به نماز و روزه خویش مناز
کارت ز نیاز می گشاید نه نماز
بازیچه بود نماز بی صدق و نیاز
نماز کردن زیاد کار پیر زنان است روزه داشتن صرفه نان است حج رفتن تماشای جهانست نان دادن کار مردان است
آن شنیدی که حیدر کرار
کافران کشت و قلعه ها بگشاد
تا نداد او دو قرص نان جوین
هفده آیت خداش نفرستاد
داد کوه است و نماز کاه نماز را بدرگاه وداد را بپایگاه باش تا گرد از مصاف پاک شود و سواره از پیاده ممتاز گردد
هر که نور اخلاص یافته از ریا خلاصی یافته جماعتی بی ریا آراسته و جامه ایست عاریتی خواسته هر دل که در او تخم محبت پاشیدند اهل عالم خط ملامت بر او کشیدند با دشمن ظاهر جنگ کردن آسان است کار دشوار با دشمن باطن است که قصدش به ایمان است
چون باد مباش که بهر خس آویزی چون خاک مباش که با هر نااهل سازی چون آب مباش که بهر جنس آمیزی چون آتش باش که با هیچکس نیامیزی دین در سر درم مکن بیت
ای پارسای دین فروش
دین خود را به لقمه مفروش
اگر در فتنه آخر الزمانیم سزای آنیم که روز و شب در عصیانیم هشیار باش که عقبه بس باریکست کم خسب که گور بس تنگ و تاریک است
کرامات نه بر روی آب رفتن است کرامات عین حقیقت گفتن است
بهار سه است بهار تن بهار جان وبهار دل بهار تن ادبست و بهار جان بقاست و بهار دل وفاست در این راه تنی باید مرده و دلی باید زنده و جانی از تفرقه ایام برکنده عام برآنند که تا دعا نبود اجابت نبود خاص برآنند که تااجابت نبود توفیق دعا نبود
دنیا نه سرای ایست و نه جای زیست اگر آسایش است آنهم آزمایش است دنیا را اگر دوست داری بده تا بماند و اگر دشمن داری بخور تا نماند چون روزی تواز روزی دیگران جداست اینهمه محنت بیهوده چراست مهر از کیسه بردار و بزبان بنه و مهر از انبان بردار و برایمان نه نه آنچه از ما نگردد و آنچه از ما نیست از ما بگردد و طمع از هر که کردی اسیر او گشتی منت بر هر که نهادی امیر او گشتی رنج مردم از سه چیز است از وقت پیش می خواهند و از قسمت بیش می خواهند و از آن دیگران از آن خویش می خواهند
ایدل به قضای ایزدی راضی باش
نه در پی مستقبل و نه ماضی باش
رزقت ز ازل یکی و ده میطلبی
هر ده بتوکی دهند خود قاضی باش
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن به نکات عرفانی و اخلاقی اشاره میکند و درباره اهمیت صدق و اخلاص در عمل عبادت صحبت میکند. شاعر تأکید میکند که نیازی به نمایش و ظاهرسازی در عبادت نیست و واقعیات قلبی و نیت خالص باید در صدر باشد. او به نقد زاهدانی میپردازد که فقط به اعمال ظاهری مشغولند و در صدد درک عمیق دین نیستند.
همچنین، متن به الزامات انسانی از جمله نیاز به صداقت، نیکی به دیگران و دوری از ریا، طمع و انتظارات بی جا پرداخته و یادآور میشود که دنیا مکان دائمی نیست و باید با آن به درستی رفتار کرد. در نهایت، به این نتیجه میرسد که رضایت به قضا و قدر الهی و توجه به نیازهای واقعی در زندگی اهمیت دارد.
هوش مصنوعی: ای عزیز، زمانی که به او نگاه میکنی، او را با ناز و زیبایی میبینی و زمانی که به خودت نگاه میکنی، میبینی که به او نیاز داری. هر کسی که به او نیازمند باشد، او را توانگر و ثروتمند میسازد و هر کسی که با ناز و محبت با او رفتار کند، او را عزیز و محترم میکند.
هوش مصنوعی: کار فقط به ظواهر و مراسم نیست؛ بلکه به تحمل مشکلات و نیازها مربوط میشود.
هوش مصنوعی: کار تنها مختص عبادت و نماز نیست؛ بلکه کار به معنای تحمل سختیها و نیازمندیها نیز هست.
هوش مصنوعی: اطاعت با صداقت و خلوص خوب است، و گرنه چه چیزی از عمق وجود و ظاهر فرد ناشی میشود.
هوش مصنوعی: ای زاهدی که فقط به خود و اعمالت مینازی، ندانستهاید که رازهای بسیاری وجود دارد که تو به آنها Access نداری. فقط به نماز و روزهات مغرور نشو.
هوش مصنوعی: کار تو از روی نیاز و عاطفه انجام میشود، نه از روی تظاهر و نمایش. نماز بدون صدق و نیاز، هیچ ارزشی ندارد و تنها یک بازی است.
هوش مصنوعی: زیاد نماز خواندن مخصوص زنهای پیر است، روزه گرفتن به معنای صرفهجویی در نان است، رفتن به حج به نوعی دیدن جهان و تجربه آن است، و دادن نان به دیگران کاری است که مردان انجام میدهند.
هوش مصنوعی: آیا داستان حیدر کرار را شنیدی که چگونه کافران را از میان برداشت و قلعهها را گشود؟
هوش مصنوعی: او تا زمانی که دو قرص نان جوین را نداد، هفده آیه از قرآن را برای او نفرستاد.
هوش مصنوعی: کوچک جایی برای دعا و عبادت است و باید در برابر خداوند به نیکی ایستاد. با داشتن اخلاص و نیت درست، میتوان به مقام بالا و پاکی رسید و در این میان، متمایز شدن افراد با ویژگیهای خود امکانپذیر است.
هوش مصنوعی: کسی که به نور خالصی رسیده باشد، از ریا و خودنمایی آزاد است. گروهی بدون ریا و راستگو وجود دارند که در داخل قلبشان، بذر محبت کاشتهاند. اهل دنیا به راحتی میتوانند بر آنان عیبجویی کنند. جنگیدن با دشمنی که در ظاهر است کار آسانی است، اما دشواری واقعی در مبارزه با دشمنی است که در درون انسان است و هدفش ایمان و اعتقاد اوست.
هوش مصنوعی: آنگونه نباش که باد باشی که به هر گیاهی تکیه کنی، آنگونه نباش که خاک باشی که با هر نااهلی آمیخته شوی. نه مانند آب باش که با هر چیز ترکیب میشود، بلکه باید مانند آتش باشی که با هیچکس نمیآمیزد. دین را در قلبت نگهدار.
هوش مصنوعی: ای انسان دیندار، دینت را به خاطر یک لقمه نان نفروش.
هوش مصنوعی: ای فرد پارسا، دین خود را به خاطر لقمهای (دنیا) نفروش.
هوش مصنوعی: اگر در زمانهای پرآشوب و فتنهانگیز به سر میبریم، سزاوار آن است که همیشه در حال طغیان و نافرمانی باشیم. باید هشیار باشیم زیرا راهی که به عقب برمیگردیم بسیار باریک است و نباید خوابآلود و بیاحتیاط باشیم، زیرا قبر مکان تنگ و تاریکی است.
هوش مصنوعی: کرامتها به معنای خاص و عجیبی نیستند؛ بلکه به حقیقت و واقعیت اشاره دارند. یعنی افراد با کرامت، حقیقت را به وضوح بیان میکنند و به آن پایبند هستند.
هوش مصنوعی: بهار سه نوع است: بهار تن که به معنای جسم است، بهار جان که اشاره به روح دارد، و بهار دل که به محبت و عواطف اشاره میکند. بهار تن نمایانگر ادب و آداب است، بهار جان نشاندهنده بقای روح است و بهار دل نماد وفاداری و صداقت است. در این مسیر، باید جسمی مرده و دلی زنده وجود داشته باشد و روحی که از جدایی زمان دور شده باشد. عموم مردم بر این باورند که تا دعا نکنند، پاسخ نخواهند گرفت، در حالی که خاصان بر این عقیدهاند که اگر جواب دعا دریافت نشود، موفقیت در دعا کردن نیز فراهم نخواهد بود.
هوش مصنوعی: دنیا نه مکانی ثابت است و نه محلی برای زندگی دائمی. اگر در این دنیا آرامشی وجود دارد، فقط یک آزمون است. اگر به دنیا علاقهمندی، چیزی را که داری ببخش تا برایت باقی بماند، و اگر با آن دشمنی، از آن بهرهبرداری کن تا از چنگت برود. زندگی تو جدا از روزی دیگران است. این همه درد و رنج که به خاطر چه چیزی است؟ محبت را از دل برکن و آن را بر زبان بیاور، و از منابع خودت بخشش کن. آنچه به ما تعلق ندارد به ما نمیآید و هرگونه طمعی که در سر داشته باشی، میتواند تو را اسیر کند. وقتی برای دیگران خواری میگذاری، خودت به زیر سلطه آنها درمیآیی. رنج مردم معمولاً ناشی از سه چیز است: خواستههای مکرر از زمان، توقعات بیش از حد از قسمت، و آرزوهای دیگران در مورد خودشان.
هوش مصنوعی: ای دل، به خواست خداوند راضی باش و نه به فکر آیندهات باش و نه به گذشتهات.
هوش مصنوعی: رزق تو از ابتدا مشخص شده و یکی است، ولی تو علاوه بر آن، از خدا ده چیز دیگر میطلبی. هر ده چیز به تو داده خواهد شد، پس خودت باید قاضی باشی و بر خودت نظارت کنی.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.