زاده آزاد اسمعیل هنر را چنبر گردون حلقه انگشتری باد، فرودینه فرگاه عزت، برتر پایگاه دستوانه کیوان و مشتری، طویله فضه... و تنگ می دانست، به استر و اسب و گاو و الاغ و بز و میش و دواب دوندگان بیگانه، و خویش بر نخواهد تافت. خانه حسیب را... برات پشت باره، تا حدی که در تعلیقات شرعیه محدوده است، مالکانه تصرف کن، و با هر پای و پر و پهلو و بالا و آئین و اندام که جان و دل جوید، و از آب و گل خواهند، بنوره در چین، و بنیاد برافراز. اگر بهاربند آسا بنائی خیزد، و فراخای پهنه از گودال شارع تا محاذات خاکدان خانه کوچک باغچه سرائی شود، از دیگر معماری ها زیباتر است.
چار شاخه گندنای خورشیده از باغگاه دشت و دمن، و سبزه زار دیوار به دیوار چیدن با دسته ها و بسته ها لاله و گل و سوری و سنبل مینو برابری یا رد کرد، بلکه برتری تواند جست. مالک بالاستحقاق توئی هر چه اندیشی بهر اندام و فر، فرمان تراست. علی العجاله تصرف است و چاره در بایست کردن. آینده که هستی فزاینده باد و بخت پاینده، هر چه خواهی توان کرد. هجدهم ربیع الثانی سنه ۱۲۷۵ حرره ابوالحسن یغما. فرزند سعادتمند احمد صفائی این نوشته را بدان دو نگین نستعلیق و طغرائی خاکسار، موشح ساز، خود نیز به خامه و خاتم خویش مزین کن. حرره یغما.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: زاده آزاد اسمعیل هنر را به عنوان یک فضای باارزش و معنوی میبیند که میتواند در آن خلاقیت و زیبایی شکوفا شود. او اشاره میکند که انسان باید بتواند به گونهای با طبیعت و موجودات زنده ارتباط برقرار کند و از آنها بهرهبرداری کند. او به قدرت مالکیت و تصرف اشاره میکند که در چارچوب قوانین شرعی باید انجام شود و از هر فرصتی برای خلق زیباییهای هنری استفاده کرد. در این متن، به زیباییهای طبیعت و هنرهای باغداری و معماری اشاره شده و اهمیت خلاقیت و ابتکار در زندگی انسانها مورد تأکید قرار میگیرد. نویسنده همچنین زمان و تاریخ نگارش را مشخص کرده و اثر خود را با طراوت و زیبایی به پایان میبرد.
هوش مصنوعی: آزاد اسمعیل هنر را به عنوان حلقهای در دایرهای میبیند که در آن، فضیلت و عزت در مرتبههای بالاتر قرار دارد. او فضاهای محدودی را برای مردم عادی و حیوانات به تصویر میکشد و به این ترتیب مفهوم عزت و مقام را در کنار سادگی زندگی روزمره قرار میدهد. او از خانه حسیب یاد میکند و به مالکیت اشاره میکند که در محدودههای شرعی قابل تصرف است. آزادی خلق و استفاده از طبیعت را بیان میکند و تأکید دارد که اگر در فضایی مناسب و با طراحی خوب ساخت و ساز صورت بگیرد، میتواند از سایر معماریها زیباتر باشد.
هوش مصنوعی: چهار شاخه گل خورشید، در باغ دشت و دمن، و چیدن سبزهزار با دستهها و بستههای لاله و گل، نشاندهنده برتری است. تو مالک بالاستحقاق هستی و هر چه بخواهی تحت فرمان توست. به طور موقت میتوان تصرف کرد و چارهای در پابرجا کردن اختیارات است. آینده با توانایی و بخت خوب، هر چه بخواهی، ممکن میشود. این نوشته در تاریخ ۱۸ ربیع الثانی سال ۱۲۷۵ هجری توسط ابوالحسن یغما، فرزند احمد صفایی، با دو نگین نستعلیق و طغراء به دست خود نگاشته شده است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.