فقیری پیشه کن، از اغنیا حاجت مخواه اینجا
که از درویش، همت می کند دریوزه شاه اینجا
برآ زین خاکدان گر گوشه آسودگی خواهی
که چون صحرای محشر نیست امید پناه اینجا
ز پستی می توان دریافت معراج بلندی را
سرافراز از شکستن می شود طرف کلاه اینجا
به دیوان قیامت چون شود حاضر گرانجانی
که نتواند قدم برداشت از بار گناه اینجا؟
به خون انداختم از حرص نان خود، ندانستم
کز اکسیر قناعت مشک می گردد گیاه اینجا
ز راه جذبه توفیق، سالک می شود واصل
به بال کهربا پرواز گیرد برگ کاه اینجا
گزیر از سرمه نبود دیده آهو نگاهان را
مکن گر اهل دیدی، شکوه از بخت سیاه اینجا
درین عبرت سرا مگشا نظر زنهار بی عبرت
که می گردد ز گوهر قیمتی تار نگاه اینجا
جهان چون کاروان ریگ دارد نعل در آتش
مکن چون غافلان ریگ روان را تکیه گاه اینجا
سر از یک جیب با خورشید بیرون آوری صائب
ز صدق دل برآری گر نفس چون صبحگاه اینجا
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این شعر نصیحتهایی درباره زندگی و معنای فقر و ثروت را ارائه میدهد. شاعر توصیه میکند که از ثروتمندان چیزی نطلبیم و به جای غم و ناراحتی، به قناعت و رضایت از داشتههایمان بپردازیم. او به این نکته اشاره میکند که آرامش و آسایش در این دنیا به سادگی به دست نمیآید و در اینجا امیدی برای پناه نیست.
شاعر تأکید میکند که حتی از شرایط سخت میتوان به درجات بلندی رسید و شکستهاگاهی موجب سرافرازی میشوند. در روز قیامت، کسانی که بار گناه زیادی دارند، نمیتوانند قدمی بردارند. لذا، به جای حرص و آز، باید به قناعت توجه کنیم.
علاوه بر این، شعر هشدار میدهد که نباید از سرنوشت خود گله کنیم و باید در این دنیای بیثبات، انتظار داشته باشیم که زندگی همیشه به ما راحتی نخواهد داد.
در نهایت، تأکید میشود که با صداقت و تلاش میتوانیم به موفقیت دست یابیم و باید مراقب باشیم که از زیباییهای زندگی غافل نشویم.
هوش مصنوعی: اینجا برای تو بهتر است که خود را به فقر و نیازمندی بسازی و از ثروتمندان چیز نطلبی، زیرا در این مکان، حتی درویش نیز اراده و تلاش میکند تا به مقام شاه برسد.
هوش مصنوعی: اگر به دنبال آرامش هستی، از این خاکدان (دنیا) بیرون برو، زیرا اینجا مثل میدان قیامت نیست که به امید پناهی در آنجا بمانی.
هوش مصنوعی: از ناپایداری و مشکلات زندگی میتوان به اوج و عظمت رسید. افتخار در مقابل چالشها و شکستها، مانند کلاهی است که بر سر فردی که در این مسیر است، گذاشته میشود.
هوش مصنوعی: در روز قیامت، وقتی که حساب و کتاب آغاز شود، کسانی که بار سنگین گناهان را به دوش دارند، نمیتوانند قدمی بردارند و از عذاب و مسئولیتهای خود فرار کنند.
هوش مصنوعی: به خاطر حرص و طمع به نان خود، به جنگل و طبیعت آسیب رساندم، اما ندانستم که با داشتن قناعت و رضایت، میتوان از منابع طبیعی بهرهمند شد و آنها را رونق داد.
هوش مصنوعی: از طریق کشش و جاذبهای که توفیق ایجاد میکند، سالک به مقصد میرسد و مانند پروانهای زرد رنگ به آسمان پرواز میکند، در حالی که در اینجا برگ کاهی است.
هوش مصنوعی: چشم آهوها از سرمه و زیبایی بیبهره است، اگر آدمی اهل دیدن باشد، نباید از سرنوشت بد خود شکایت کند.
هوش مصنوعی: در اینجا، به کسی توصیه میشود که در این مکان پر از پند و درس، به دقت نگاه کند و از نظر بیتوجهی و بیدقتی پرهیز کند. زیرا اگر بیعبرت و از سر ناآگاهی به چیزهای قیمتی و ارزشی نگاه کند، ممکن است این نگاه سطحی و غفلتآمیز او، باعث شود که زیبایی و ارزش واقعی آنها را از دست بدهد.
هوش مصنوعی: جهان مانند کاروانی از دانههای شن است؛ در آتش نعل نزن چون افرادی که بیخبرند. چون دانههای شن، تکیهگاه اینجا نیستند.
هوش مصنوعی: اگر از یک جیب با نور خورشید بیرون بیایی، صائب، با صداقت و خلوص از دل خود میتونی در اینجا مانند صبحگاه نفس بکشی.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
میخواهید شما بخوانید؟ اینجا را ببینید.
گذار آرد مه من گاهگاه از اشتباه اینجا
فدای اشتباهی کآرد او را گاهگاه اینجا
مگر ره گم کند کو را گذار افتد به ما یارب
فراوان کن گذار آن مه گم کرده راه اینجا
کله جا ماندش این جا و نیامد دیگرش از پی
[...]
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.