قالَ اللّهُ تَعالی وَاصْبِرْ وَما صَبْرُکَ اِلّا بِاللّهِ.
ابوهریره رَضِیَ اللّهُ عَنْهُ روایت کند که پیغامبر گفت صَلَّی اللّهُ عَلَیه وَسَلَّمَ اَلصَّبْرُ عِنْدَ الصَّدْمَةِ الْاُوْلی.
صبر اندر اوّل کار باید چون خشم گیرد یا مصیبتی رسد یا مکروهی، بصبر استقبال آن باز شود.
استاد امام گوید مصنف این کتاب رَحِمَهُ اللّهُ صبر را اقسام است، صبری بود بکسب بنده و صبری بود نه بکسب بنده، صبر کسبی بر دو قسم است، صبری بود بدانچه خدای عَزَّوَجَلَّ فرموده است و صبری بود بدانچه نهی کرده است امّا آن صبر که کسبی نیست بنده را صبر او بود بر مُقاسات آنچه بدو رسد از حکم حق سُبْحَانَهُ وَتَعالی که او را در آن رنجی رسد و غیظی نبود.
جنید گوید از دنیا بآخرت راهیست آسان بر مؤمن و هجران خلق در جنب یافتن حق دشوار است. و از نفس بخدای شدن صعب است وصبر کردن با خدای تعالی صعبتر.
و پرسیدند از وی از صبر گفت فرو خوردن تلخیها و روی ترش ناکردن.
علیّ بن ابی طالب گفت عَلَیْهِ السَّلامُ صبر از ایمان بجای سرست از تن.
ابوالقاسم حکیم گوید اندر قول خدای عَزَّوَجَلَّ واَصْبِرْ امر است بعبادت و قوله و ما صَبْرُکَ اِلّا بِاللّهِ بندگی است هر که از درجۀ که او را بود بدرجۀ شود که بدو بود، از درجۀ عبادت بدرجۀ عبودیّت شده باشد.
و پیغمبر صَلَّی اللّهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ گفت بِکَ اَحیا وَ بِکَ اَموتُ زندگانی من بتو است و مرگ من بتو است.
کسی ابوسلیمان را پرسید از صبر گفت واللّه که ما بر آنک دوست داریم صبر نمی کنیم برآنک کراهیت داریم صبر چگونه کنیم.
ذوالنّون گوید صبر دور بودن است از مخالفات و آرمیدن با خوردن تلخیها و پیدا کردن توانگری بوقت درویشی.
ابن عطا گوید صبر ایستادن بود با بلا بحسن ادب و هم او گوید فانی گشتن بود اندر بلوی و اظهار ناکردن شکوی.
ابوعثمان گوید صبّار آن بود که خوی کرده باشد بمکاره کشیدن.
و گفته اند صبر ایستادن بود با بلا بنیکوئی صحبت همچنانک با عافیت.
ابوعثمان گوید نیکوترین جزاها که بندگانرا دهند جزا بود بر صبر کردن و برتر ازان جزا نبود زیرا که خبر داد اندر کتاب وَلَنَجْزِیَّن الَّذینَ صَبَرُوا اَجْرَهُمْ بِاَحْسَنِ ما کانوا یَعمَلونَ.
عمروبن عثمان گوید صبر ایستادن بود با خدای و فرا گرفتن بلا ءوی بخوشی و آسانی.
خوّاص گوید صبر ایستادن بود بر کتاب و سنّت.
یحیی بن معاذ گوید صبر مُحِبّان سختر از صبر زاهدان واعجباً چگونه صبر میکنند وانشد.
الصَبْرُ یَجْمُلُ فی الْمَواطِنِ کُلِّها
اِلَّا عَلَیْکَ فَاِنَّهُ لا یَجْمُلُ
ذوالنّون گوید صبر استقامت کردنست بخدای تعالی.
از استاد ابوعلی رَحِمَهُ اللّهُ شنیدم صبر همچون نامست اگر از صبر گویند و وی تلخ بود، معنی این خوش است.
این بیت ابن عطا راست.
شعر:
سَاَصْبِرُ کَیْتَرضی واَتْلَفُ حَسْرَةً
وَحَسْبِیَ اَنْ ترضی وَیُتْلِفُنی صَبْری
رویم گوید صبر ترک شکوی بود.
ذوالنّون مصری گوید صبر فریاد خواستن بود بخدای تعالی.
ابوعبداللّه خفیف گوید صبر سه است متصبّرست و صابر و صبّار.
علیّ بن ابی طالب گوید کَرَّمَ اللّهُ وَجْهَهُ صبر مرکبی است که هرگز بسر اندر نیاید.
علیّ عبداللّه البصری گوید مردی نزدیک شبلی آمد گفت کدام صبر سختر بود بر صابران گفت صبر اندر خدای گفت نه گفت صبر خدای را گفت نه گفت صبر با خدای گفت نه، گفت پس چیست گفت صبر از خدای شبلی بانگی بزد خواست که جان تسلیم کند.
جُرَیری گوید صبر آنست که فرق نکنی میان حال نعمت و محنت بآرام خاطر اندر هر دو حال و تَصَبُّر آرام بود با بلا، بیافتن گرانی محنت.
واندرین معنی گوید.
صَبَرْتُ وَلم اُطْلِعْهَواکَ عَلی صَبْری
وَاَخْفَیْتُ مابی مِنْکَ عَنْمَوْضِعِ الصَّبْرِ
مَخافَةَ اَنْیَشْکو ضَمیری صَبابَتی
اِلی دَمْعَتی سِرّاً فَتَجْری وَلا اَدْری
از استاد ابوعلی شنیدم که گفت صابران فیروزی یافتند بعزّ هر دو سرای زیرا که از خدای معیّت یافتند چنانک گوید اِنَّ اللّهَ مَعَ الصّابِرینَ.
و اندر معنی این آیت گویند اِصْبِروا وَ صابِروا وَرَابِطُوا صبر فروتر از مصابره باشد و مصابره فروتر از مرابطت باشد.
و گفته اند در معنی این آیت صبر کنید به تن، در طاعت خدای تعالی تا صابر باشید و به دل بر بلوی صبر کنید تا مصابر باشید بسرّ، خویشتن بسته دارید بر شوق بخدای تا مرابط باشید.
خداوند تعالی و تقدّس وحی فرستاد بداود علیه السلام که یا داود خُلقهای من فراگیر و از خُلقهای من یکی آنست که من صبورم.
و گفته اند صبر بیاشام که اگر او ترا بکشد شهید باشی و اگر زنده مانی عزیز باشی.
و گفته اند صبر کردن خدایرا توانگری بود و صبر کردن بخدای بقا بود و صبر کردن اندر خدای، بلا بود و صبر کردن با خدای، وفا بود و صبر کردن از خدای جفا، واندرین معنی گفته اند
شعر:
وَکَیْفَ الصَّبْرُ عَمَّنْحَلَّ مِنّی
بِمَنْزِلَةِ الْیَمینِ مِنَ الشِّمال
اِذا لَعِبَ الرَّجالُ بِکُلِّ شَیْءٍ
وَجَدْتُ الحُبَّ یَلْعَبُ بِالرَّجالِ
و گفته اند:
اَلصَّبْرُ عَنْکَ فَمَذْمَومٌ عَواقِبُهُ
وَالصَّبْرُ فی سَائِرِ الْاَشیَاءِ مَحْمُودٌ
و گفته اند صبر بر طلب، عنوان ظفر باشد و صبر اندر محنت عنوان فرج باشد.
منصوربن الخلف المغربی رَحِمَهُ اللّهُ گفت یکی را بتازیانه میزندند چون او را باز زندان آوردند کسی را فرا خواند و سیم چند پاره از دهان خویش بیرون کرد او را پرسیدند که این چیست گفت سیم داشتم در دهان و بر کنارۀ حلقۀ که بنظاره ایستاده بودند کسی بود که نخواستم که بانگ کنم بدیدار وی و دندان برین سیم همی فشاردم تا اندر دهان من همی پاره پاره شد.
و گفته اند مصابرت صبر بود بر صبر تا صبر اندر صبر غرق شود و صبر از صبر عاجز آید چنانکه گفته اند.
صَابَرَ الصَّبْرَ فَاَسْتَغاثَ بِهِ الصَّبْرُ فَصاحَ الْمُحِبُّ بِالصَّبْرِ صَبْرا.
وقتی شبلی را اندر بیمارستان بازداشتند گروهی نزدیک وی شدند گفت شما کی اید گفتند دوستان توایم بزیارت تو آمده ایم سنگ برگرفت، اندر ایشان انداخت ایشان بگریختند شبلی گفت دروغ گفتید اگر دعوی دوستی کردید از بلای من چرا گریزید.
و اندر بعضی از اخبار می آید که بدیدار منست که بارها همی کشد از بهر ما چنانکه اندر کتاب یاد کرد وَاصْبِرْ لِحُکْمِ رَبِّکَ فَاِنَّکَ بِاَعْیُنِنا.
کسی حکایت کند که بمکّه بودم، درویشی را دیدم که بیرون آمد و طواف کرد و رقعۀ از جیب برآورد و در آنجا نگریست و برفت و چون روز دیگر بود همچنان کرد، چشم بر وی میداشتم بچند روز بیرون می آمد، بر آن حال، روزی طواف بکرد و بگریست و پارۀ فراتر شد و بیفتاد و جان تسلیم کرد من بنزدیک او شدم و آن رقعه را باز کردم، بر آنجا نبشته بود. وَاَصْبِرْ لِحُکْمِ رَبِّکَ فَاِنَّکَ بِاَعْیُنِنا.
گویند جوانی دیدند که نعلین بروی پیری میزد، او را گفتند شرم نداری که بر روی آن پیر همی زنی گفت جرم او بزرگست گفتند چیست گفت این پیر دعوی دوستی من کرد و سه روز است تا مرا ندیده است.
و اندر حکایت همی آید که کسی از پیران گوید ببلاد هند رسیدم یکی را دیدم بیک چشم او را فلان صبور همی خواندند، ویرا از حال او پرسیدم گفتند اندر اوّل جوانی دوستی از آنِ وی بسفر شد و وی بوداع بیرون شده بود یک چشم وی بگریست و دیگر چشم نگریست، این چشم که بنگریست گفت دیدن دنیا بر تو حرام کردم که تو بر فراق یار من بنگریستی و این چشم بیست سالست تا باز نگشاد و اندرین معنی این آیت گفته اند فَاصْبِرْ صَبْراً جَمیلاً، صبر جمیل آنست که خداوند مصیبت را اندر میان قوم باز نشناسی که کدامست.
عمر خطّاب رضی اللّه عنه گوید اگر صبر و شکر دو مرکب بودندی بر هرکدام که نشستمی باک نداشتمی.
و اندر خبر همی آید که پیغمبر صَلَّی اللّهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ را پرسیدند از ایمان گفت صبرست و خوش خویی.
سری را از صبر پرسیدند، سخن در آن همی گفت کژدمی بر پای وی افتاد در وقت چند باره بزد، وی ساکن بود گفتند یا شیخ چرا بنراندی گفت از خدای شرم داشتم که اندر صبر سخن گویم و صبر نکنم.
اندر اخبار می آید که درویشانی صبر کننده هم نشینان خدای عَزَّوَجَلَّ باشند روز قیامت.
و خداوند سُبْحَانَهُ وَتَعالی بیکی از پیغمبران وحی فرستاد که بلای خویش بر فلان بنده فرو فرستادیم، دعا کرد و در اجابت تأخیر کردم، بمن گله کرد گفتم یا بنده رحمت چون کنم بر تو از چیزی که بدان بر تو همی رحمت کنم.
ابن عُیَیْنه گوید اندر معنی این آیت که وَجَعَلنَاهُم اَئِمَّةً یَهْدونَ بِاَمْرِنَا لَمَّا صَبَروا معنی این آنست که چون ایشان دست در اصل کار زنند مهتر گردانیدیم ایشانرا.
از استاد ابوعلی شنیدم رَحِمَهُ اللّهُ که گفت حدّ صبر آنست که اعتراض بر تقدیر نکنی امّا اظهار بلا نه بر روی شکایت، صبر را برنگذرد چنانکه خداوند سُبْحانَهُ وَتَعالی از ایّوب همه خبر دهد که گفت اِنَّا وَجَدْناهُ صابِراً بازآنک خبر داد از وی که گفت مَسَّنِیَ الضُرَّ، تا ضعفاء این امّت را نیز اندوه گزاری بود اگر سخنی بگویند درین باب.
بعضی گفته اند که گفت اِنّا وَجَدْنَاهُ صابِراً نگفت صبوراً زیرا که جمله احوال او صبر نبود، اندر بعضی از احوال با بلا بودی اندر حال مزه یافتن از بلا صابر نبود از آنرا گفت صابراً نه گفت صبوراً.
استاد ابوعلی گفت رَحِمَهُ اللّهُ حقیقت صبر، بیرون آمدن بود از بلا برحسب شدن اندر وی چون ایّوب علیه السلام که اندر آخر آیت گفت مَسَّنِیَ الضُرُّ وَاَنْتَ اَرْحَمُ الرّاحِمینَ ادب خطاب نگاه داشت چون معارضه کردند بدانک وَاَنتَ اَرحَمُ الراحمینَ صریح نگفت اِرْحَمْنی.
استاد امام رَحِمَهُ اللّه گوید صبر بر دو گونه باشد صبر عابدان بود و صبر محبّان و صبر عابدان نیکوتر آن بود که محفوظ باشد، و صبر محبّان نیکوتر آن بود که برداشته بود و اندرین معنی از استاد ابوعلی رَحِمَهُ اللّهُ شنیدم که گفت یعقوب علیه السّلام بامداد از خویشتن بصبر وعده کرد، گفت فَصَبْرٌ جَمیلٌ یعنی کار من صبر نیکو است هنوز شبانگاه نرسیده بود که زاری کرد یا اَسَفی عَلی یوسُفَ وَاَبْیَضَّتْ عَیْناهُ مِنَ الحُزْنِ. همی گریست تا هر دو چشم وی سپید شد.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن درباره مفهوم صبر در دین اسلام و فضائل آن است. در ابتدا، آیات قرآنی و سخنان پیامبر اسلام درباره اهمیت صبر ذکر شدهاند. صبر به عنوان یک فضیلت بزرگ در مواجهه با مشکلات، بلایا و مصائب زندگی تعریف شده و انواع مختلفی از آن (صبر کسبی و غیرکسبی) معرفی شدهاند.
سخنان علمای دین نیز به تبیین صبر پرداخته و آن را به عنوان عامل تقویت ایمان و نزدیکی به خداوند توصیف کردهاند. برخی از آنها تأکید دارند که صبر باید در تمام شرایط زندگی، چه در نعمت و چه در بلا، با آرامش و وقار همراه باشد.
در میان مثالها و حکایتها، پایداری و تحمل در برابر مشکلات و عدم شکایت از تقدیر الهی مورد ستایش قرار گرفته است. همچنین اشاره شده که صبر نوعی راستی و استقامت در نزد خداوند است و بندگان صبور در روز قیامت از جایگاه ویژهای برخوردارند.
در نهایت، متن بر اهمیت صبر در زندگی روزمره مؤمنان تأکید دارد و میگوید که صبر به عنوان یک ویژگی از ایمان انسان به شمار میآید.
هوش مصنوعی: خداوند متعال فرموده است که صبر کن و بدان که صبر تو تنها با کمک خداوند امکانپذیر است.
هوش مصنوعی: ابوهریره بیان میکند که پیامبر فرمودند: صبر در هنگام اولین مصیبت است.
هوش مصنوعی: در آغاز هر کار، باید صبر داشته باشیم؛ اگر در خلال کار خشمگین شویم، دچار مشکل شویم یا با موانعی مواجه شویم، با صبوری میتوانیم بر آنها غلبه کنیم.
هوش مصنوعی: استاد امام میفرماید که نویسنده این کتاب، رحم خدا بر او باد، صبر را به انواع مختلفی تقسیم کرده است. یکی از انواع صبر، صبری است که با تلاش و کوشش فرد مرتبط است و نوع دیگر صبری است که به کوشش فرد وابسته نیست. صبر کسبی به دو دسته تقسیم میشود: یکی صبری است که مطابق با آنچه خداوند فرموده، و دیگری صبری است که بر اساس آنچه خداوند نهی کرده است. اما صبری که به کوشش فرد ارتباط ندارد، به صبر بر حوادث و تقدیرات الهی مربوط میشود که انسان در مواجهه با آنها با رنج و عذاب روبرو میشود، اما نباید برانگیخته یا عصبانی گردد.
هوش مصنوعی: جنید میگوید که برای مؤمن، انتقال از دنیا به آخرت آسان است، اما دوری از مردم برای دستیابی به حقیقت سخت است. همچنین او بیان میکند که رسیدن به خداوند از طریق نیکو کردن نفس مشکل است و صبر بر مصائب در کنار خداوند حتی دشوارتر است.
هوش مصنوعی: از او درباره صبر سوال کردند. او پاسخ داد که صبر یعنی تحمل تلخیها و نشان ندادن ناراحتی یا بدبینی.
هوش مصنوعی: علی بن ابیطالب (علیهالسلام) فرمود که صبر از ایمان مانند سر است برای بدن.
هوش مصنوعی: ابوالقاسم حکیم میگوید در آیهای از خداوند به صبر در عبادت اشاره شده است و در جایی دیگر گفته شده که صبر انسان تنها با یاری خداوند امکانپذیر است. هر کسی که از مرحلهای به مرحله دیگر برسد، از مرتبه عبادت به مرتبه بندگی منتقل میشود.
هوش مصنوعی: پیامبر گفت: زندگی من به خاطر توست و مرگ من نیز به خاطر توست.
هوش مصنوعی: کسی از ابوسلیمان پرسید درباره صبر. او پاسخ داد که ما بر چیزی که دوست داریم صبر نمیکنیم، بلکه بر چیزهایی که از آنها ناخوشایندیم، چگونه میتوانیم صبر کنیم؟
هوش مصنوعی: ذوالنّون میگوید صبر به معنای دور ماندن از کارهای ناپسند و آرامش گرفتن با تحمل سختیهاست، و همچنین رسیدن به ثروت در زمان نیازمندی.
هوش مصنوعی: ابن عطا میگوید صبر یعنی ایستادگی در برابر مشکلات با نیکویی رفتار. او همچنین میگوید فانی شدن به معنای از بین رفتن در سختیها و عدم ابراز نارضایتی است.
هوش مصنوعی: ابوعثمان میگوید که صبّار به معنای این است که انسان خود را به تحمل سختیها عادت دهد و با آنها مقابله کند.
هوش مصنوعی: میگویند صبر به معنای ایستادگی در برابر مشکلات است همانطور که در زمان راحتی و آرامش نیز باید صحبت نیکو کرد.
هوش مصنوعی: ابوعثمان میگوید که بهترین پاداشی که به بندگان داده میشود، پاداشی است که به خاطر صبر کردن به آنها تعلق میگیرد و هیچ پاداشی بالاتر از این وجود ندارد. این موضوع در کتاب نیز ذکر شده است که خداوند به صابران پاداشی شایسته میدهد که بهتر از اعمالشان است.
هوش مصنوعی: عمرو بن عثمان میگوید: صبر به معنای ایستادگی در برابر خداوند و پذیرش بلاها و سختیها با خوشحالی و راحتی است.
هوش مصنوعی: خود را در برابر کتاب و سنت حفظ کن و صبر و استقامت داشته باش.
هوش مصنوعی: یحیی بن معاذ میگوید صبر افرادی که عاشقاند، از صبر زاهدان سختتر است. و چه شگفتانگیز است که این افراد چگونه صبر میکنند و تحمل میکنند.
هوش مصنوعی: صبر در همه جا زیباست، جز در مقابل تو؛ زیرا در این حالت، صبر زیبا نیست.
هوش مصنوعی: ذوالنون میگوید که صبر به معنای استقامت و پایداری در برابر خداوند سبحان است.
هوش مصنوعی: از استاد ابوعلی شنیدم که صبر مانند نامی است که اگر از آن صحبت شود و تلخ باشد، در واقع معنای شیرینی را به همراه دارد.
هوش مصنوعی: این بیت از ابن عطا واقعی و صحیح است.
هوش مصنوعی: به خودم میگویم صبر میکنم تا تو راضی شوی، حتی اگر در این راه دلی شکسته داشته باشم. برای من کافی است که تو راضی باشی، هرچند صبر من ممکن است باعث آزارم شود.
هوش مصنوعی: به من میگوید که صبر کردن، به معنای کنار گذاشتن شکایت است.
هوش مصنوعی: ذوالنون مصری میگوید که صبر به معنای درخواست کمک از خداوند متعال است.
هوش مصنوعی: ابوعبدالله خفیف میگوید که صبر سه نوع است: صبر در عمل، صبر در تحمل و صبر مستمر.
هوش مصنوعی: علی بن ابیطالب میگوید که صبر مانند یک مرکب است که همیشه بر صحنه باقی میماند و هرگز از آن کنار نمیرود.
هوش مصنوعی: علیّ عبداللّه البصری میگوید مردی به نزد شبلی آمد و از او پرسید که کدام نوع صبر برای صابران سختتر است. شبلی پاسخ داد که صبر در برابر خدا، مرد گفت نه، سپس شبلی گفت صبر برای خدا، او باز هم نه گفت، سپس شبلی گفت صبر با خدا، اما مرد دوباره نه گفت. در نهایت، شبلی پرسید پس چه نوع صبری سختتر است، و مرد جواب داد: صبر از سوی خدا. در اینجا، شبلی فریادی زد و خواست که جانش را تسلیم کند.
هوش مصنوعی: جریری میگوید که صبر به معنای این است که در هر دو وضعیت، چه در زمان خوشبختی و چه در زمان سختی، آرامش خاطر داشته باشی و هیچ تفاوتی قائل نشوی. صبر واقعی این است که در زمانهای دشوار نیز به آرامی رفتار کنی و با وجود مشکلات، شدت بار سختیها را حس نکنی.
هوش مصنوعی: من صبر کردم و نتوانستم به خواستهات در مورد صبرم اشاره کنم و آنچه را که به خاطر تو در دل دارم، از جایگاه صبر پنهان نگه داشتهام.
هوش مصنوعی: من نگرانم که احساسات درونیم نسبت به عشق و دردهایم را به صورت پنهانی به اشکم بگوید و آن چنان بیخبر از خود باشم که در نهایت گریه کنم.
هوش مصنوعی: از استاد ابوعلی شنیدم که گفت: صابران به موفقیت و سعادتی دست یافتند، زیرا که همراهی خداوند را با خود داشتند، همچنان که در قرآن آمده است: «خداوند همراه صابران است».
هوش مصنوعی: در مورد این آیت گفته میشود که صبر کردن (صبرو) مرحلهای پایینتر از مصابره است و مصابره نیز در مرتبهای پایینتر از مرابطت قرار دارد.
هوش مصنوعی: در این متن آمده است که برای درک معانی عمیق باید صبر کنید. باید در عمل به دستورات خدا صبور باشید و در دل نیز با چالشها کنار بیایید تا بتوانید به صبر واقعی برسید. همچنین باید خود را با عشق به خدا مشغول کنید تا در راه خدا مداوم بمانید.
هوش مصنوعی: خداوند متعال به داود علیه السلام وحی فرستاد و به او گفت: ای داود، ویژگیهای من گسترده هستند و یکی از این ویژگیها این است که من صبور هستم.
هوش مصنوعی: گفتهاند که صبر کن، زیرا اگر صبر کنی و بلا تو را از پا درآورد، شهید خواهی شد و اگر زنده بمانی، مورد احترام خواهی بود.
هوش مصنوعی: گفته شده است که صبر کردن در برابر خدا میتواند منجر به ثروت و کامیابی شود، و صبر در پی خدا به معنای بقا و ماندگاری است. همچنین صبر در راه خدا به معنای تحمل دشواریها و بلاهاست، در حالی که صبر همراه با خدا به وفاداری اشاره دارد. اما اگر کسی از خدا فاصله بگیرد و صبر نکند، به جفای او دچار خواهد شد.
هوش مصنوعی: چطور میتوانم بر درد و غم کسی که مانند دست راست من نزدیک و عزیز بود، صبر کنم در حالی که از من دور شده است؟
هوش مصنوعی: زمانی که مردان در همه چیز سرگرم میشوند، من میبینم که عشق نیز در زندگی آنها بازی میکند.
هوش مصنوعی: صبر کردن درباره تو، عواقب بدی دارد و صبر در دیگر امور، کار خوبی است.
هوش مصنوعی: گفتهاند که صبر در جستجو و تلاش نشانه موفقیت است و صبر در زمان سختی و مشکلات نشانه آرامش و گشایش است.
هوش مصنوعی: منصور بن خلف مغربی گفت که فردی را با تازیانه میزدند. زمانی که آن فرد را به زندان برگرداندند، شخصی را فراخواند و چند تکه سیم از دهانش بیرون آورد. از او پرسیدند این چیست، و او پاسخ داد که سیم را در دهان داشتم و چون در کنار حلقهای ایستاده بودم، نمیخواستم که صدایی از من بلند شود. بنابراین دندانم را به این سیم فشار میدادم تا اینکه در دهانم پاره شد.
هوش مصنوعی: گفتهاند که صبر، نیازمند تداوم و تحمل است تا فرد بتواند با چالشها دست و پنجه نرم کند و در نهایت، صبر در دل صبر به نوعی غرق میشود. به این معنا که در مواقع دشوار، خود صبر نیز ممکن است به بنبست برسد.
هوش مصنوعی: صبر کرد و صبر کرد تا اینکه صبر به کمکش آمد، در این زمان، عاشق با صدای بلند گفت: «صبر کن!»
هوش مصنوعی: وقتی شبلی را در بیمارستان بازداشت کردند، گروهی به نزد او آمدند و گفتند که ما دوستان تو هستیم و به دیدن تو آمدهایم. شبلی سنگی برداشت و به سمت آنها پرتاب کرد، آنها هم ترسیده فرار کردند. شبلی گفت: شما دروغ گفتید. اگر ادعای دوستی دارید، چرا از مشکل من فرار میکنید؟
هوش مصنوعی: در برخی از روایتها آمده است که او برای دیدار ما بارها نیاز کشیدن دارد، بهگونهای که در کتاب ذکر شده است: «و صبر کن بر حکم پروردگارت، زیرا تو در نظر ما هستی.»
هوش مصنوعی: مردی نقل میکند که در مکه بودم و درویشی را دیدم که از محل خود بیرون آمد و طواف کرد. او یادداشتی از جیبش درآورد و به آن نگاه کرد و سپس رفت. روز بعد هم او همین کار را کرد و من به مدت چند روز به او نگاه میکردم که هر روز به همین شکل بیرون میآمد. روزی که طواف کرد، بسیار گریست و ناگهان به زمین افتاد و جان خود را از دست داد. من به نزدیکی او رفتم و آن یادداشت را باز کردم. در آن نوشته شده بود: «و صبر کن بر حکم پروردگارت، زیرا تو در چشم ما هستی.»
هوش مصنوعی: گفته میشود جوانی را دیدند که بر سر پیرمردی میکوبید. از او پرسیدند که آیا شرم نمیکنی که بر روی آن پیر میزنی؟ او پاسخ داد که جرم این پیر بزرگ است. از او پرسیدند که این جرم چیست؟ جوان گفت: این پیر ادعای دوستی من کرده، ولی سه روز است که مرا ندیده است.
هوش مصنوعی: روزی فردی از پیران نقل میکند که به هندوستان سفر کرده و در آنجا مردی را با یک چشم دیده که به او لقب "فلان صبور" داده بودند. از حال او پرسیدم و گفتند که در جوانی دوستی داشت که به سفر رفت. او به دلیل جدایی از آن دوست، یکی از چشمانش را در حسرت او بسته و دیگر چشمش را با اشک پر کرده بود. چشمی که باز مانده بود، به او گفته بود که دیدن دنیا بر او حرام است چون به فراق یارش مینگرد. او این حالت را به مدت بیست سال حفظ کرده و آن چشم هرگز باز نشده است. در این مورد، آیهای ذکر شده که به صبر زیبا اشاره دارد. صبر زیبا یعنی اینکه انسان در مواجهه با مصیبتها، میان مردم شناخته نشود که کدام مصیبت به او وارد شده است.
هوش مصنوعی: عمر خطّاب رضی الله عنه میفرمایند: اگر صبر و شکر مانند دو مرکب بودند، برای سوار شدن بر هرکدام از آنها هیچ نگرانی نداشتم.
هوش مصنوعی: در برخی روایتها آمده است که از پیامبر اسلام خواستهاند درباره ایمان توضیح دهد و او فرموده است که ایمان به صبر و خوشخویی ارتباط دارد.
هوش مصنوعی: از صبر سؤال کردند و او گفت که زنبوری بر پایش نشسته و او هیچ حرکتی نمیکند. وقتی از او پرسیدند چرا آن را نمیکوبی، پاسخ داد: «از خدا شرم دارم که در مورد صبر صحبت کنم و خود صبر نکنم.»
هوش مصنوعی: در اخبار آمده است که درویشانی که صبر و استقامت دارند، در روز قیامت در کنار دوستان خداوند عز وجل خواهند بود.
هوش مصنوعی: خداوند یکی از پیامبران را فرستاد و به او گفت که بلا و مصیبتی را بر یکی از بندگانش نازل کرده است. آن بنده دعا کرده و خواسته است که بلا از او دور شود، اما پاسخ دعا به تأخیر افتاده است. او از این وضعیت گله کرده و سؤال کرده است که چرا دعایش اجابت نمیشود. خداوند به او گفت: ای بندهای که به رحمت من امید دارید، چگونه میتوانم بر تو رحمت آورم در حالی که همان چیزی که برای تو فرستادهام، خود نشانهای از رحمت من است؟
هوش مصنوعی: ابن عُیَیْنه میگوید که معنای این آیه این است که وقتی این افراد در اصل کار به تلاش پرداختند و صبر کردند، ما آنها را به مقام رهبری منصوب کردیم تا مردم را به سوی حق هدایت کنند.
هوش مصنوعی: از استاد ابوعلی شنیدم که میگفت: صبر به این معناست که بر تقدیر الهی اعتراض نکنیم، اما میتوانیم در مورد مشکلات و مصائب خود ابراز نارضایی کنیم بدون آنکه شکایت واقعی از تقدیر داشته باشیم. بهعنوان مثال، خداوند متعال در مورد ایوب خبر داده است که او صابر بود، اما در عین حال گفت: «مرا سختی و رنجی فراگرفته است». این بیان ایوب میتواند مایه تسلای دلهای ضعیفنفس در این امت باشد که اگر بخواهند از مصائب خود سخن بگویند، نیکوست.
هوش مصنوعی: برخی بیان کردهاند که چرا در جمله «ما او را صبور یافتیم» از کلمه «صابراً» استفاده شده و نه «صبوراً»، زیرا نشاندهنده حال او در آن زمان صبر نبوده است. در برخی مواقع که او با مشکلات مواجه بوده، در حالت چشیدن طعم مصیبت، صبر نداشته است، به همین دلیل از واژه «صابراً» استفاده کردهاند نه «صبوراً».
هوش مصنوعی: استاد ابوعلی به درستی بیان کردهاند که مفهوم واقعی صبر، توانایی خروج از مصیبتی است که انسان در آن قرار دارد. او به داستان حضرت ایوب اشاره میکند که در آخرین آیات خود میگوید "به من آسیب رسیده و تو بخشندهترین بخشندگان هستی". نکته جالب این است که ایوب در گفتارش با خدا به گونهای ادبی و محترمانه عمل کرده و به جای درخواست مستقیم رحمت، تنها به ویژگیهای خداوند اشاره میکند.
هوش مصنوعی: استاد امام رحمتالله میفرمایند صبر به دو نوع تقسیم میشود: صبر عابدان و صبر محبّان. صبر عابدان زمانی نیکو است که در حالت حفظ و نگهداری باشد، در حالی که صبر محبّان زمانی عالیتر است که در حال آزادگی و رهایی باشد. در این زمینه از استاد ابوعلی رحمتالله نقل کردهاند که یعقوب علیهالسلام در صبح روزی تصمیم به صبر گرفت و گفت که صبر من زیباست. اما هنوز شب نشده بود که شروع به زاری کرد و گفت ای افسوس بر یوسف! چشمانش از شدت غم سفید شد و او بیوقفه گریه کرد تا هر دو چشمش به خاطر اندوه سپید شد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.